Waarom is het aanpassingsgedrag van multi-getalenteerde bruggenbouwers zo sterk?

Aanpassingsproblemen op het werk

 • Je voelt je de vreemde eend in de bijt binnen je team of organisatie.
 • Jij hebt het gevoel dat je anders denkt en op een andere manier te werk gaat dan je collega’s.
 • Ondanks je inzet en harde werken, gaat de promotie naar je collega.
 • Om problemen op te lossen, gebruik je een eigen werkmethode.
 • Jouw ideeën en oplossingen worden van de tafel geveegd. Tot enkele weken later een collega met identiek dezelfde oplossing komt aanzetten en felicitaties krijgt voor deze oplossing.

Frustratie ten top en zo herkenbaar voor bijzonder mensen die hun natuurlijke kwaliteiten nog niet herkennen of deze op een positieve en passende manier hebben leren inzetten.


Welke problemen brengt dit mee?

Na lang zoeken, testen en onderzoeken valt uiteindelijk een diagnose:
beelddenken, dyslexie, AD(H)D, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, autisme of alle mogelijke aanverwanten.


Neurodiversiteit

De term neurodiversiteit verwijst naar een andere benadering van leer- en ontwikkelingsstoornissen in het brein als verschillende manieren van denken in plaats van een afwijking of handicap.
Het tegenovergestelde van neurodivers is neurotypisch.

Het wordt gebruikt als verzamelnaam voor beelddenken, dyslexie, AD(H)D, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, autisme of alle mogelijke aanverwanten. Hoewel neurodiverse profielen heel verschillend zijn, verloopt het persoonlijk verwerkingsproces na een diagnose wel op een gelijkaardige manier.


Wat doet zo’n diagnose met je?

Je anders zijn heeft een naam gekregen. Als je weet wat het is, kan je ermee aan de slag. Een diagnose helpt om te kunnen aanvaarden dat je anders bent.

Die eerste periode kan best heftig zijn: “Niemand wil graag anders zijn en opvallen.”
Ik heb nooit aanpassingsproblemen gehad op het werk, waarom zou ik dit nu niet meer kunnen?


De stappen van aanpassingsgedrag naar nieuwe manieren van werken

In vele gevallen is dit de bevrijding van een zware last die op je schouders lag. De onzekerheid valt weg door de vaststelling van de diagnose:

 • Je bent niet alleen. Er zijn nog mensen zoals jij.
 • Er is niets mis met jou. Je bent niet gek.


Erkenning

Een diagnose of etiket kan je na die eerste “rouwperiode” een houvast geven om te gaan verkennen wat wél kan.

 • Hey waar ben ik dan wel goed in?
 • Waar blinken beelddenkers in uit?
 • Hoe kan ik dit inzetten op mijn werk om het verschil te maken voor mezelf en mijn team?


Aanvaarding

Het is vaak een keerpunt in iemands leven omdat het voelt alsof de verschillende puzzelstukken op hun plaats vallen. Dikwijls volgt de reactie:

“En nu zullen ze eindelijk eens rekening moeten gaan houden met hoe ik ben en wat ik nodig heb!.
De maatschappij, mijn werkgever, mijn familie, iedereen moet zich aan mij aanpassen.”


Ja, door een diagnose kunnen deuren worden afgesloten. Ja, dit kan pijn doen.
Afscheid nemen van je vertrouwde organisatie, je omgeving, in sommige gevallen van alle zekerheden die je tot dan toe had opgebouwd, het kost tijd. Het vergt moed en doorzettingsvermogen.

“Als ik dan toch een label krijg, dan kan de maatschappij ervoor zorgen dat ik geholpen word.” In de slachtoffer rol kruipen en verwachten dat alles en iedereen zich voor je aanpast, het lijkt een voor de hand liggende keuze.


Omgekeerde situatie

Deze reactie is begrijpelijk en herkenbaar. Voor velen ook noodzakelijk om tot rust te komen na een jarenlange strijd voor herkenning als persoon en erkenning voor je werk.

Helaas zo werkt het zo niet als jij zelf vanaf nu echt vooruit wil komen. Als jij verwacht dat anderen zich volledig aan je gaan aanpassen, verwacht je eigenlijk hetzelfde van hen als wat iedereen van jou verwachtte voor jouw keerpunt:

 • Jij weet als geen ander uit eigen ervaring dat dit niet goed is.
 • Dat dit op lange termijn voor je omgeving ook niet leefbaar en haalbaar is.


Aanpassingsgedrag kost altijd energie

Iedere medewerker of collega die zich constant gaat aanpassen, maakt geen gebruik meer van zijn natuurlijke kwaliteiten maar van aangeleerde vaardigheden. Neurodiverse mensen bezitten totaal andere kwaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen tussen beelddenkers en begripsdenkers.

Ga je als bedrijf werken met één uniforme standaard voor elke medewerker, dan zullen er telkens mensen zich dienen aanpassen. Zij gaan werken met voor hen aangeleerde vaardigheden.

Uiteraard gaat geen enkele medewerker ooit een functie vinden waarin hij uitsluitend met zijn natuurlijke talenten kan werken. Een goede mix aan activiteiten waarvoor je je natuurlijke talenten en aangeleerde vaardigheden kan gebruiken is belangrijk.
Het wordt pas gevaarlijk als de verhouding scheeftrekt waardoor je hoofdzakelijk met jouw aangeleerde vaardigheden gaat werken.

Als je als organisatie gaat kijken naar individuele talenten van alle medewerkers, dan ga je ook rekening houden met de verschillen op basis van neurodiversiteit. Hierdoor komen er bijkomende kwaliteiten voor een team beschikbaar die in normale omstandigheden als je enkel kijkt naar de standaard norm nooit zichtbaar zijn.


Hoe vaak kom jij over de brug als je kijkt naar aanpassingsvermogen?

Ik gebruik graag de volgende metafoor als beeld om de verschillen duidelijk zichtbaar te maken.

Stel je voor dat er een rivier stroomt doorheen het bedrijf met hier en daar een brug om beide oevers te verbinden.
Sommige medewerkers werken op de linkeroever. Deze groep heeft aan deze kant van de rivier zijn ideale werkomgeving. Andere collega’s denken en werken op een andere manier wijze. Zij voelen zich in hun element op de rechteroever.

Op elke oever werken mensen op een manier die best past bij hun kwaliteiten en voorkeuren. De processen en systemen op beide oevers lijken totaal verschillend maar zijn volstrekt evenwaardige methodes.

Sommige activiteiten kunnen enkel afgewerkt worden als medewerkers uit beide groepen samenwerken. Als ze de krachten bundelen door alle beschikbare kwaliteiten te gebruiken.


Samenwerken

In het verleden was er geen discussie en gingen deze gezamenlijke werkzaamheden op de linkeroever door. De medewerkers van de rechteroever kwam over de brug en paste zich aan. Hierdoor verhuizen steeds meer activiteiten van de rechter naar de linkeroever en dit blijft niet zonder gevolgen:

 • De bewoners van de rechteroever gaan hierdoor steeds meer aangeleerde vaardigheden gebruiken in plaats van natuurlijke talenten.
 • Hun aanpassingsvermogen helpt om de omslag te maken tussen de verschillende manieren van werken, maar het kost meer energie om hetzelfde resultaten te behalen.
 • De specifieke kwaliteiten van de rechteroever gaan verloren in het team.

Je zou vandaag kunnen beslissen dat de rechteroever vanaf nu de plek gaat worden voor de gezamenlijke activiteiten. Maar dan keer je gewoon de rollen om en haal je bewoners van de linkeroever uit hun kracht en comfort zone.

Een alternatief kan zijn om af te spreken in het midden op de brug zodat beiden zich aanpassen. In deze situatie kan niemand beroep doen op zijn natuurlijke talenten. Maar de extra energie investering is wel eerlijk verdeeld. Niemand is bevooroordeeld, iedereen is gelijk.

Ga je echter de verschillen bespreekbaar maken als extra kwaliteiten van de groep dan ontstaat een wisselwerking:

 • nu eens komt de ene over de brug
 • dan de andere groep
 • soms ontmoet je elkaar in het midden om te overleggen
 • Maar ieder werkt verder aan het gezamenlijk project met zijn talenten.


Waarom is het aanpassingsgedrag van multi-getalenteerde bruggenbouwers zo sterk?


Voorbij het label … liggen je kansen!

Het kracht zit erin om het gesprek te kunnen aangaan over de verschillen heen zodat er respect en vertrouwen kan groeien. Je gaat samenwerken om die verschillen als gezamenlijke kracht en troef te gebruiken.

Het is belangrijk ongeacht je voorkeur, om voor zoveel mogelijk dagelijkse werkactiviteiten te kunnen werken met je natuurlijke talenten en werkmethodes. Werken met je kwaliteiten laadt je batterijen op. Het geeft jou energie.

En de activiteiten waarvoor jij je aangeleerde vaardigheden dient te gebruiken, zoveel mogelijk te beperken. Dit helpt jou om je persoonlijke energiebalans in evenwicht te houden.


Diversiteit

Durf je “eigen kleuren” te laten zien, wars van alle vooroordelen, … ook al betekent dit dat je dan meer gaat opvallen.

Weg van de eenheidsworst die we in onze Westerse maatschappij vooral zien op dit moment. Iedereen wordt op alle vlakken beoordeeld volgens dezelfde maatstaven. Hierdoor gaan binnen teams veel unieke talenten verloren omdat ze onbenut blijven. Durf jij je hoofd boven het maaiveld te steken of blijf je liever net onder de radar?


Zoek je supportersteam

Als jij durft te kiezen om je minder te gaan aanpassen en je eigen werkmethodes meer te gaan inzetten, zoek dan een supportersteam om je te steunen. Zeker de eerste stappen zijn lastig omdat terugvallen op het vertrouwde aanpassingsgedrag veel makkelijker is.

Het is echt de moeite waard om door te zetten en als multi-getalenteerde bruggenbouwer je bijzondere talenten te leren gebruiken op het werk. Met je natuurlijke kwaliteiten zal je meer zichtbare resultaten behalen met minder energie en moeite. Dit komt niet alleen jezelf maar ook het team ten goede!

Zoek contact en verbind je met andere multi-getalenteerde bruggenbouwers of andere neurodiversen profielen. Laat je door hen inspireren. Durf vooral zelf te gaan experimenteren.


Aanpassingsgedrag op de werkvloer

Massa’s creatieve ideeën en oplossingen, continu dingen in vraag durven stellen, “Waarom …?”. Dit zijn specifieke talenten van beelddenkers en kwaliteiten die in de toekomst voor onze organisaties echt het verschil gaan maken.
Maar in het effectief uitwerken van die ideeën zijn deze profielen niet goed. Als je terugkijkt naar de metafoor van de brug, zijn dat kwaliteiten die de collega’s aan de overkant bezitten.


Durf te falen!

Het is de enige manier om te kunnen groeien, want voorbij alle labels of etiketten liggen jouw unieke kansen en mogelijkheden!

Wat als je zelfzeker genoeg bent om gewoon jezelf te zijn?
Durven zijn wie je bent, je eigen kleuren laten zien.


Waarom is het aanpassingsgedrag van multi-getalenteerde bruggenbouwers zo sterk?


Zet de eerste stap en laat jezelf zien !


Heb je vragen over het aanpassingsgedrag van beelddenkers?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 1 december 2013. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 18 mei 2020.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, rebel, …

Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

18 mei 2020

Waarom is het aanpassingsgedrag van multi-getalenteerde bruggenbouwers zo sterk?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x