Wat betekent persoonlijke groei: jezelf ontwikkelen of ont-wikkelen?

Verschillende leermogelijkheden

We leven in een maatschappij die alles vergelijkt ten op zichten van een vastgelegde standaardnorm. Alles wat maar enigszins afwijkt, beschouwt onze onze Westerse samenleving als afwijkend of anders aanzien.

Dat vergelijken met de norm, begint al heel jong van zodra je als kind naar school gaat. Ouders hebben een ideaal beeld van hun kind. Hoe hun telg graag willen zien opgroeien, een opleiding volgen en later goed terecht te komen in het leven. Vaak is dit gebaseerd op hun persoonlijke ideaal beeld wat niet noodzakelijk overeen komt met de droom van het kind zelf.

Ouders creëren verwachtingen waar hun kind moet aan voldoen. Wil je als kind hieraan voldoen, dan is de kans reëel dat jij gaat oefenen om beter te worden in activiteiten waar je van nature niet goed in bent. Alle aandacht gaat naar wat voor jou aangeleerde vaardigheden zijn.

Dit kost je ontzettend veel energie. Het creëert bovendien stress en frustratie omdat je harder gaat moeten werken om resultaat te behalen. Bovendien kan je hierin nooit zo goed worden als mensen die voor deze taken het aangeboren talent hebben.


persoonlijke groei


Ontwikkelen van competenties of eerst teruggaan naar de kern?

Multi-getalenteerde bruggenbouwers wijken af van de meest courante maatstaven die als evaluatie criterium gebruikt worden op school en op het werk. Waardoor ze zichzelf al jong patronen aanleren om zich aan te passen zodat ze minder opvallen. In een maatschappij die zo gericht is op normen, wil niemand afwijken.

Het resultaat van jezelf systematisch te gaan aanpassen, is dat je doorheen de jaren de verbinding met jezelf verloren bent. De persoon die jij bent, met jouw unieke combinatie van:

 • persoonlijke talenten
 • minder ontwikkelde kwaliteiten.

Als je die verbinding met jezelf kwijt bent, dan is het ontzettend moeilijk om te weten wat de belangrijkste drijfveer in jouw leven is. Met op de lange termijn vooral gevolgen:

 • Je rent van hier naar daar, maar meestal zonder duidelijk doel omdat de verbinding met je innerlijke zelf verbroken is.
 • De rode draad die de verbinding vormt tussen je verschillende interesses en projecten ontbreekt omdat je innerlijk kompas geen duidelijke richting aanwijzer is.


Wat weerhoud je om opnieuw zelf het stuur in handen te nemen?

Misschien heb je door negatieve ervaringen uit het verleden angst gecreëerd voor verandering en anders zijn dan je omgeving. Terwijl je van nature net dat anders zijn nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

Om je eigenheid te bewaren zodat jij je unieke talenten kan gebruiken. Werken met je talenten geeft je energie en doet je zelfvertrouwen groeien. 

Loopt het niet lekker in je privé leven of op je werk, dan staat iedereen klaar met raad en daad. De mensen om je heen willen je behoeden voor onheil en ongeluk. Ze adviseren om te kiezen voor veiligheid en zekerheid. Ze raden je af om je droom na te willen jagen om je beelddenkers talenten actief te gaan ontwikkelen en gebruiken.

Goede raad is goud waard!

Alleen als je enkel hierop verder gaat, zonder te voelen of dit voor je klopt, dan ga je makkelijker voorbij aan jezelf en datgene:

 • wat jij het liefst zou willen doen;
 • waarvan jij het meest energie krijgt;
 • waarvoor jij juist de unieke talenten bezit.

Terwijl multi-getalenteerde bruggenbouwers de meeste van de talenten voor de 21ste eeuw als natuurlijke eigenschappen bezitten, ziet niemand deze zolang jij jezelf gaat blijven aanpassen.


Wat kan je belemmeren om te kiezen voor je talenten?

 • de behoefte aan financiële zekerheid;
 • de loyaliteit naar je werkgever of collega’s;
 • een gestart project wat je wil afmaken, hoewel het absoluut niet bij je past;
 • jezelf bewijzen dat je deze opdracht aankan.


Wat betekent persoonlijke groei?

Definitie van ontwikkelen volgens het verklarend woordenboek:

– Stimuleren van het bereiken van persoonlijke doelen door de ontwikkeling van kennis, competenties en talenten.

– Een aanwezige aanleg tot bloei brengen.

persoonlijke groei


Ont-wikkelen betekent voor mij ook jezelf ontdoen van alle wikkels die in de loop der jaren rond je gehangen zijn. Wikkels die je om jezelf hebt gehangen om jezelf te beschermen. De wikkels die door je opvoeding, opleiding, sociale omgeving rond je lichaam gebonden zijn.

Je bent jezelf gaan aanpassen om beter te passen in het ideale plaatje om:

 • te voldoen aan het ideaal beeld;
 • anderen een plezier te doen;
 • aandacht van anderen te krijgen;
 • door je omgeving geaccepteerd te worden.


Als je de verbinding met jezelf verloren bent, hoe vind je die terug?

Ont-wikkelen wil zeggen teruggaan naar jouw unieke kern. Wikkels verzwakken de verbinding met jezelf. Elke wikkel maakt de verwijdering  van je persoonlijker kern groter.

Het is opnieuw stilstaan bij die dingen die voor jouw belangrijk zijn zodat je jouw doelen en idealen gericht vorm kan geven. Vanuit je kern met je unieke kwaliteiten en minder sterke kanten als belangrijkste bouwstenen.

Hoe vaak zeg je niet tegen jezelf: “Als ik dit of dat gerealiseerd heb, dan heb ik tijd, energie, geld, … voor deze droom. Dan pas kan het om mezelf te ontwikkelen.”

Voor nu blijf je nog even vasthouden aan de wikkels om te voldoen aan de opgelegde idealen.


Morgen komt nooit, er is alleen vandaag

Wat zou jij volgende week doen als jij 10 miljoen Euro zou krijgen?

Dan zou ik ……………………………………………………………………………………………. (vul zelf in wat jou past)


persoonlijke groei


Er zijn genoeg getuigenissen bekend van mensen met spijt op hun sterfbed. Spijt over gemiste kansen of dromen die nooit gerealiseerd werden.


Wat als je nu direct zou starten om:

 • in de eerste plaats die verbinding met je kern opnieuw sterker te maken?
 • voor je unieke talenten ontwikkelingsmogelijkheden te gaan creëren?
 • actief op zoek te gaan naar de richting die je persoonlijk kompas aangeeft?


Welke gevolgen heeft niets doen?

 • meer je luistert naar externe factoren buiten jezelf, hoe stiller je innerlijke stem zal klinken;
 • verder je van je kern verwijderd geraakt, waardoor je jezelf steeds meer gaat blijven aanpassen;
 • slechter je resultaten zullen zijn ook al stop je er veel meer energie in;
 • meer je keuzes je maakt die steeds minder overeenkomen met je natuurlijke kwaliteiten.


Welke gevolgen heeft dit op het vlak van persoonlijke groei?

Je innerlijke stem werkt als een soort persoonlijk kompas als je duidelijk de verbinding hebt met je eigen kern. Het enige wat je dient te doen, is het stil maken en luisteren.

Zelfontwikkeling start voor volwassen beelddenkers met het ont-wikkelen van het aangeleerde aanpassingsgedrag. Zodat de negatieve ervaringen van beelddenken, omgebogen kunnen worden naar je grootste kwaliteiten op het werk.

Het ontwikkelt je persoonlijke leiderschapsstijl. Blijven leren op de manier die bij jou past, geeft je zelfvertrouwen een stevige boost.


Heb je nog vragen bij persoonlijke groei?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum
Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 2 augustus 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 17 februari 2020.


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


17 februari 2020

Wat betekent persoonlijke groei: jezelf ontwikkelen of ont-wikkelen?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x