Wat doet beelddenken als etiket met je op de werkvloer? - multitalenttip

Onbewust aanpassen kan dat zonder risico?

Een beelddenker leert als kind heel snel dat aanpassen je minder doet opvallen. Je steekt als het ware niet langer boven het maaiveld uit. Er wordt minder gevraagd om uit te leggen waarom je iets anders aanpakt of ziet.

Het maakt het leven ogenschijnlijk veel makkelijker en eenvoudiger.
Maar is dat ook zo of helpt het krijgen van een label jou meer vooruit?


Wat doet jezelf constant aanpassen met een mens?

Door jezelf aan te passen, ga je steeds meer werken met aangeleerde vaardigheden. Zoals de naam zelf zegt „aangeleerd”, wil zeggen iets waarvoor je dient te oefenen. Dit zijn activiteiten of handelingen waar je geen natuurlijke aanleg of talent voor hebt.

Hoe beter je hierin wilt worden, hoe meer energie je dit gaat kosten. Je kan beter worden door oefenen of trainen maar in dit soort activiteiten zal je nooit uitblinken!

Wel integendeel, je hebt extra energie nodig om te oefenen en beter te worden in deze taken. Je krijgt hier geen energie of voldoening van. Je batterij loopt letterlijk leeg.


Altijd aanpassen betekent op termijn vastlopen

Jarenlang jezelf onbewust gaan aanpassen, doet je vroeg of laat vastlopen.

Het is onbegrijpelijk wat er met je aan de hand is met je omdat:

  • Jij ondanks je harde werken niet de gewenste resultaten kan behalen.
  • Jouw inzet levert je geen erkenning of waardering op.
  • Vermits je totaal uitgeblust en opgebrand bent, ga je aan jezelf twijfelen en weet je niet meer waar je goed in bent.


Label of etiket beelddenker en dan?

Ik merk dat zodra je een etiket op gekleefd krijgt, elke mens een aantal fases doorloopt. Er is geen goed of fout, ik merk wel dat iedereen elke fase doorloopt. Het hoort bij jouw persoonlijke groeiproces en de manier waarin je met een label omgaat.

Let wel, de ene persoon zal meer hinder ondervinden van een bepaalde fase dan een andere. Sommigen doorlopen het ganse proces zonder er erg in te hebben. Dit hangt af van persoon tot persoon.

Mogelijk is je eerste reactie:

  • Aha ik ben niet alleen!
  • Er zijn nog mensen zoals ik!
  • Ik ben niet gek! Er is dus niets mis met mij”.

Nadien kan de twijfel toch nog toeslaan omdat niemand anders wil zijn in onze over-gestandaardiseerde maatschappij.

Ja, er zal een periode zijn dat je verwacht of eist dat anderen zich nu aan jouw gaan aanpassen. Als je jezelf jarenlang hebt aangepast, is dat heel normaal. Alleen, dan eis je dat anderen zich gaan aanpassen.
Het systeem van aanpassen aanblijft behouden, het verschuift naar de anderen. Dit is op lange termijn even onhoudbaar als de huidige situatie.


De verschillende fases in het persoonlijke groeiproces.

Zodra je weet dat je een beelddenker bent (of gelijk welk ander etiket je krijgt net zoals iemand die te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is), start een proces van rouw en aanvaarding. Het betekent afscheid nemen van een aantal zaken. Activiteiten waarvan nu zwart op wit komt te staan dat je ze nooit zal kunnen.

Denk bijvoorbeeld aan die persoon met dyslexie. Zo iemand zal nooit het Groot Dictee winnen. Je kan daar wel van dromen, maar de kans is zeer klein dat je dit ooit gerealiseerd krijgt.


etiket


Ontkenning en boosheid

In eerste instantie ga je afwijzend reageren: „Neen, ik ben niet anders; Neen, ik wil niet anders zijn.”

Je komt in een soort ontkenningsfase. Boven het maaiveld uitsteken is eng. Hoge bomen vangen veel wind.


Onderdrukking of depressie

In een 2de fase, slaat het dikwijls helemaal om: „Als ik dan toch anders ben, dan moeten de anderen zich nu eens helemaal aanpassen en rekening houden met mij.”

Je kruipt in de slachtofferrol en wentelt jezelf in zelf medelijden: „Ik kan er niets aan doen, ik ben nu eenmaal zo. Ik ben een echte sukkelaar.”


Aanvaarding

In de volgende fase, besef je: “Ja, ik ben anders en ja, ik ben helemaal OK! Ik ben ook waardevol en heb iets bij te dragen aan het team of de maatschappij.”

Je hebt vrede met je „anders zijn”. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Je durft weer trots zijn op jezelf.


etiket


Experimenteren en integratie

Je durft bewust van een aantal zaken afscheid nemen. Activiteiten die je niet liggen en waar je niet blij van wordt. In sommige gevallen kan dit zeer heftig zijn, namelijk het laten staan van je job, je diploma of een baan waarin je carrière hebt opgebouwd. Je sluit letterlijk een aantal deuren achter je.

Anderzijds, betekent dit ook dat er nieuwe deuren opengaan. De (h)erkenning van je anders zijn, geeft andere perspectieven en nieuwe mogelijkheden. Je staat stevig in je schoenen en durft kansen te grijpen.

Je durft je eigen werkmethodes te gebruiken. Alles gaat veel makkelijker en zonder moeite. Je blaakt van zelfvertrouwen en loopt over van energie.

Op dat moment doet het label er niet meer toe! Want etiketten zijn niet voor mensen, maar voor producten en containers. Jij hebt als persoon veel meer kwaliteiten dan dat ene labeltje.


Zelfkennis en beelddenken als label

Zelfkennis is weten waar jouw sterke kanten en unieke talenten zitten. Zelf weten wat wat je niet ligt en dit ook gewoon durven benoemen.

Aanvaarding van je anders zijn, leidt tot persoonlijke groei. Het geeft je een vliegende start als jij de mogelijkheden leert zien in plaats van jouw aandacht te blijven richten op de beperkingen die een etiket beelddenken met zich meebrengt.


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.


Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 9 maart 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 19 oktober 2020.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


19 oktober 2020

Wat doet beelddenken als etiket met je op de werkvloer? - multitalenttip
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x