Zelfkennis doet groeien omdat je positief gaat werken met je persoonlijke handleiding

De basis van alles is … zelfkennis!

Wat is de oorzaak?
Als je weet wat er speelt als beelddenker, dan begrijp je ook waarom iets gebeurt.

Waarom mensen op je reageren zoals ze doen, terwijl jij deze reactie absoluut niet verwachtte. Waardoor je het gevoel krijgt van een andere planeet te komen.

Neen, je hoeft niet met een groot etiket of label op je voorhoofd gaan rondlopen. Zodat iedereen duidelijk ziet dat jij ‘anders kijkt en denkt’. Dat vindt niemand leuk en is ook nergens voor nodig!

Alles verandert op het moment dat je beseft dat mensen allemaal verschillend zijn. En vooral dat dit verschillend zijn, helemaal OK is!


numentum zelfkennis voor beelddenkers op het werk quote socrates


Zelfs Socrates wist al hoe belangrijk inzicht krijgen in je eigen gedrag was!


Wikipedia omschrijft zelfkennis als :

“Het vermogen om de eigen denkwijze, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de eigen geest en van het eigen lichaam te kunnen inschatten en daar rationele conclusies uit te trekken. Het wordt ook wel ‘intra-persoonlijke intelligentie’ genoemd.”


Als jij begrijpt wat er gebeurt en waarom jou dit overkomt als beelddenker, dan:

 • Sta je sterker in je schoenen waardoor je je minder onzeker laat maken door mensen in je omgeving.
 • Ga je minder aan jezelf twijfelen omdat je weet wat je kennis en ervaring waard is.
 • Durf jij je eigen kwaliteiten te laten zien omdat je weet dat jij daarmee een positieve manier bijdrage kan leveren.

Kortom, je zelfvertrouwen groeit.

Jezelf aanpassen aan de standaardnorm zodat jouw anders zijn niet opvalt, heeft geen zin. Het kost je veel energie om het minimum resultaat op te leveren. Dit zijn activiteiten waar je nooit erkenning of waardering voor zal krijgen.

Het is veel zinvoller om te gaan kijken naar hulpmiddelen en praktische tips om je te ondersteunen in specifieke situaties. Er zijn genoeg ondersteunende mogelijkheden op de werkvloer voor mensen die op school de stempel leerfunctie-beperking kregen (denk aan dyslectici, AD(H)D,beelddenken, enz). Al doe je de dingen mogelijk op een andere manier, je levert ook een bijdrage aan de groep.

Daarnaast zijn het net deze bijzondere profielen die de talenten van de 21ste eeuw bezitten als natuurlijke talenten:


Waarom?

De vraag die beelddenkers altijd stellen en beantwoord willen zien alvorens ze met een project of activiteit kunnen beginnen is: De Waaromvraag?

Het is vreemd dat ze dan deze basisvoorwaarde overslaan als het over henzelf gaat, in het bijzonder over:

 • Hoe een beelddenker functioneert.
 • Wat er anders werkt.
 • Welke behoeften beelddenkers hebben om goed te kunnen werken.
 • enz.

In plaats van ook in dit geval dit gegeven grondig te gaan onderzoeken, zijn ze eerder geneigd om direct op zoek te gaan naar manieren om zich aan te passen zonder te weten wat de onderliggende oorzaak is.


Waar loopt het mis in de samenwerking in je werkomgeving?

Ieder van ons reageert vanuit zijn perceptie of persoonlijke ervaring. Dat is het gevoel of de ervaring die iemand heeft van een bepaalde situatie.

Sommige elementen zijn feiten en data. Andere elementen vult ieder van ons onbewust zelf in om tot een beeld te komen van de realiteit. Dit ingekleurd beeld van de realiteit kan verschillend zijn. 

Een beelddenker kijkt op een andere manier naar de gebeurtenissen. Daarom is jouw beeld nooit het enige juiste beeld van deze situatie. Je persoonlijk beeld kan nooit de enige echte waarheid zijn voor elke betrokken partij.

Bij het opgroeien en volwassen worden, zijn veel mensen hun nieuwsgierigheid verloren. Bovendien draait de wereld steeds sneller en wordt er verwacht dat je onmiddellijk reageert. Jouw reactie is gebaseerd op jouw interpretatie van de werkelijkheid.

Je vergeet te vragen of je collega of manager hetzelfde beeld heeft van deze situatie. Mensen gaan er gewoon vanuit dat dit altijd zo is. In dit geval vooronderstel je dus dat de ander net hetzelfde beeld ziet als jij.

Elke betrokkene zal dus reageren en beslissen op basis van:

 • de persoonlijke kennis en ervaring;
 • wat je kent en begrijpt;
 • wat je anderen ziet doen of hoort vertellen.


Verschillende mensen zien verschillende beelden

Een beelddenker kijkt, ziet én ervaart de wereld op een totaal andere manier.

Zelfkennis leert je relativeren:
Dé waarheid bestaat niet omdat er verschillende manieren of invalshoeken zijn om naar dezelfde situatie te kijken.

Logisch dus dat je als buitenstaander door enkel af te gaan op je eigen ervaring en waarneming, mogelijk een inschattingsfout maakt. Hierdoor ga je de situatie op een totaal andere manier beoordelen.
Het begint pas echt fout te lopen, wanneer je er vanuit gaat dat wat jij ziet het enige juiste beeld is.

Het omgekeerde gebeurt natuurlijk ook:

Stel dat je als beelddenker veronderstelt dat iedereen jouw beeld van de situatie ziet. Dan ga je ervanuit dat:

 • Je collega’s, medewerkers, manager, je klanten of leveranciers direct begrijpen waar jij met jouw toekomstbeeld naartoe wil.
 • Wat jij wil bereiken met dit verandertraject.
 • Waarom deze oplossing zal werken en anderen oplossingen voor andere problemen zorgen.

Gevolg:
Je ziet niemand actie ondernemen, hoewel ze het wel met je eens lijken te zijn.

Daarom is het in teams belangrijk om te beseffen dat er verschillende beelden zijn van dezelfde situatie. Bewust te worden dat het goed is om stil te staan en indien nodig een stapje terug te zetten. Om tijd te maken en te onderzoeken welke de realiteit van de ander op dat moment is.

Let wel, het gaat om te begrijpen zonder te oordelen.

Dit wil niet zeggen, dat je erkent dat de waarheid of het beeld van die ene collega of manager het enige juiste is! Je erkent wel het bestaan van dit beeld van de situatie, naast mogelijke andere belevingen van hetzelfde moment.


numentum zelfkennis voor beelddenkers op het werk verschillend beeld zelfde situatie


Zelfkennis is … de basis van alles 

Herken jij jezelf in de eigenschappen van beelddenken?

Wees dan alert voor de mogelijke verschillende beelden van dezelfde situatie en de misverstanden die dit mogelijk veroorzaakt.

Wie gelijk heeft, is onbelangrijk.
Maar wel om te voorkomen dat je naast elkaar blijft praten.

Op een positieve manier omgaan met de verschillen, kan het samenwerken alleen maar ten goede komen. Wanneer we alle kennis, ervaring en verschillende beelden van dezelfde situatie samenbrengen, zien we meer. Bovendien gaat samenwerken en resultaten behalen veel sneller omdat er veel meer inzichten en informatie beschikbaar komt.


Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Je zelfvertrouwen groeit door meer zelfinzicht. Zelfkennis verstevigt het vertrouwen in jezelf.

Het is belangrijk om inzicht te hebben in je persoonlijke handleiding als beelddenker. Zonder deze kennis ga je voorbij aan de waarom-vraag. Waardoor jij jezelf gaat aanpassen en je eigen ervaring negeren. Telkens je jezelf gaat aanpassen, neemt het vertrouwen in je eigen kennis en ervaring af.

In dit geval ga je weg van de essentie: Er bestaan verschillende beelden van dezelfde situatie.


numentum zelfkennis waaromvraag persoonlijk leiderschap


Het gebrek aan zelfvertrouwen is in dit geval een secundair symptoom. Het wordt net veroorzaakt door het aanpassingsgedrag.

Veel beelddenkers hebben zich doorheen de jaren overal en altijd leren aanpassen. Vaak gebeurt dit totaal onbewust maar ook deze vorm van jezelf aan te passen heeft negatieve gevolgen.

Dit is de basisoorzaak waarom je jezelf ooit ging aanpassen. Mogelijk was dit een strategie die je jezelf als kind aangeleerd hebt om te overleven zonder al te veel op te vallen op school. Maar:

1) Ondertussen ben je volwassen en heb je meer kennis en ervaring opgedaan. Je hebt meer inzicht in je persoonlijke handleiding.

2) Jezelf aanpassen is echter een natuurlijk patroon voor je geworden wat je mogelijk meer hindert op het werk dan voordeel op te leveren. Het ondermijnt je zelfvertrouwen.

3) Daarom is zo belangrijk om de basisoorzaak te kunnen aanduiden zodat je dit probleem aan de basis kan veranderen.

Omdat je jezelf onbewust bent gaan aanpassen zonder kennis over de verschillen, is je zelfvertrouwen afgenomen.

De kennis en inzichten over de invloed van de verschillen zal je meer vooruit helpen dan een cursus om je zelfzekerheid te vergroten.

Elke beelddenker ontdekt zijn persoonlijke handleiding als hij leert om de verschillen als kracht te zien. Dit wil zeggen de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Eerst werken aan het zelfvertrouwen, lijft eerder op het bestrijden van de symptomen.

Zodra je als beelddenker de waaromvraag kan beantwoorden, is de basisoorzaak duidelijk en zichtbaar. Is de oorzaak gekend dan gaat je gedrag of reactie veranderen veel makkelijker omdat je weet waarom jij dit anders wil aanpakken.


Wil je leren werken met je persoonlijke handleiding?

Zelfkennis is het begin van de wijsheid.

Alles start met het leren kennen je persoonlijke handleiding omdat jij hierdoor zelfzekerder gaat overkomen. Hoe groter jouw zelfvertrouwen, hoe vlotter en efficiënter de samenwerking en communicatie zullen verlopen.

Ben je een beelddenker en wil jij je zelfkennis ontwikkelen dan is het Multi talent leider programma een logisch startpunt.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 1 juni 2017. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 7 juni 2021.Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!


Wil je weten wat Saskia voor jou kan betekenen?

Maak een afspraak om de mogelijkheden met Saskia te bespreken.Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay

7 juni 2021

Zelfkennis doet groeien omdat je positief gaat werken met je persoonlijke handleiding
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x