Zelfkennis doet groeien omdat je positief gaat werken met je persoonlijke handleiding

De basis van alles is … zelfinzicht!

Wat ligt aan de basis? Als je weet wat er speelt, dan begrijp je ook waarom iets gebeurt.

Waarom mensen op je reageren zoals ze doen, terwijl jij deze reactie absoluut niet verwachtte. Waardoor het lijkt alsof jij van een andere planeet komt.

Neen, je hoeft niet met een groot etiket of label op je voorhoofd gaan rondlopen. Zodat iedereen duidelijk ziet dat jij ‘anders kijkt en denkt’. Dat vindt niemand leuk. Het is ook nergens voor nodig!

Zelfkennis begint op het moment dat je beseft dat mensen allemaal verschillend zijn. En vooral dat dit verschillend zijn, helemaal OK is!Zelfs Socrates wist al hoe belangrijk inzicht krijgen in je eigen gedrag was!

Wikipedia omschrijft zelfkennis als :

“vermogen om de eigen denkwijze, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de eigen geest en van het eigen lichaam te kunnen inschatten en daar rationele conclusies uit te trekken. Het wordt ook wel ‘intra-persoonlijke intelligentie’ genoemd.”

Als jij begrijpt, wat er gebeurt en waarom dan:

 • Sta je sterker in je schoenen waardoor je je minder onzeker laat maken door mensen in je omgeving.
 • Ga je minder aan jezelf twijfelen omdat je weet wat je kennis en ervaring waard is.
 • Durf jij je eigen kwaliteiten te tonen omdat je weet dat jij daarmee het verschil kan maken voor je team op een positieve manier.

Jezelf aanpassen aan de standaardnorm zodat jouw anders zijn niet opvalt, heeft geen zin. Het kost je veel energie om minimaal aanvaardbare resultaten te behalen. Hier krijg je nooit erkenning of waardering voor.

Het is veel zinvoller om te gaan kijken naar hulpmiddelen en praktische tips om je te ondersteunen in specifieke situaties.

Er zijn genoeg ondersteunende mogelijkheden op de werkvloer voor mensen die op school de stempel leerfunctie-beperking kregen (denk aan dyslectici, AD(H)D,beelddenken, enz).

Terwijl net deze mensen de talenten van de 21ste eeuw bezitten als natuurlijke talenten:

 • herkaderen en herformuleren
 • testen en experimenteren
 • empathie en verbeelding
 • visuele communicatie
 • samenwerken


De favoriete Waarom-vraag

De vraag die de beelddenkers altijd stellen en beantwoord willen zien alvorens ze met een project of activiteit kunnen beginnen is: De Waarom-vraag?

Vreemd dat we dan deze basisvoorwaarde overslaan als het op onszelf aankomt. Als het gaat over:

 • Hoe we functioneren.
 • Wat er anders werkt.
 • Welke behoeften we hebben om goed te kunnen werken.
 • enz.

Maar we wel direct op zoek gaan naar manieren om ons aan te passen zonder te weten wat de dieper liggende oorzaak is.


Waar loopt mis in de samenwerking met mensen in je omgeving?

Ieder van ons reageert vanuit zijn perceptie of persoonlijke ervaring van de situatie:
Het gevoel of de ervaring die iemand heeft van een bepaalde situatie.

Sommige elementen zijn feiten en data. Andere elementen vult ieder van ons onbewust zelf in om tot een beeld te komen van de realiteit. De beeld ingekleurd beeld van de realiteit kan verschillend zijn. Daarom is jouw beeld nooit het enige juiste beeld van deze situatie. Je persoonlijk beeld kan nooit de enige echte waarheid zijn.

Bij het opgroeien en volwassen worden, zijn we onze nieuwsgierigheid verloren. De wereld gaat steeds sneller en verwacht dat je onmiddellijk reageert. Jouw reactie is je interpretatie van de werkelijkheid.

Je vergeet te vragen of je collega of manager hetzelfde beeld heeft van deze situatie. Mensen veronderstellen gewoon van wel. Je gaat er dus vanuit dat de ander net hetzelfde ziet als jij.

Ieder van ons reageert en beslist op basis van:

 • persoonlijke kennis en ervaring
 • wat je kent en begrijpt
 • wat je anderen ziet doen of hoort vertellen


Verschillende mensen zien verschillende beelden

Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers kijken, zien én ervaren de wereld op een totaal andere manier.

Zelfkennis leert je relativeren: Dé waarheid bestaat niet omdat er verschillende manieren of invalshoeken zijn om naar dezelfde situatie te kijken.

Logisch dus dat je als buitenstaander door enkel af te gaan op je eigen ervaring en waarneming, op het totaal verkeerde been gezet kan worden. Waardoor je de situatie op een totaal andere manier beoordeelt!
Het begint pas echt fout te lopen, wanneer je er vanuit gaat dat wat jij ziet het enige juiste beeld is.

Het omgekeerde gebeurt natuurlijk ook. Stel dat je als beelddenker veronderstelt dat iedereen jouw beeld van de situatie ziet:

 • Dat je collega’s, medewerkers, manager, je klanten of leveranciers direct begrijpen waar jij met jouw toekomst beeld naartoe wil.
 • Wat jij wil bereiken met dit verandertraject.
 • Waarom deze oplossing zal werken en anderen oplossingen voor andere problemen zorgen

Daarom is het in teams belangrijk om te beseffen dat er verschillende beelden zijn van dezelfde situatie. Dit is een uitnodiging om een stapje terug te zetten. Om nieuwsgierig te onderzoeken welke de realiteit van de ander op dat moment is.

Let wel, het gaat om te begrijpen zonder te oordelen. Dit wil niet zeggen, dat je erkent dat de waarheid of het beeld van die ene collega of manager het enige juiste is!

Je erkent wel het bestaan van dit beeld van de situatie.Zelfkennis is … de basis van alles 

Herken jij jezelf in de eigenschappen van beelddenken?

Wees dan alert voor de mogelijke verschillen en bijhorende misverstanden.

Wie gelijk heeft, is onbelangrijk. Het gaat er om te voorkomen dat je naast elkaar blijft praten.

Op een positieve manier omgaan met de verschillen, kan het samenwerken alleen maar ten goede komen. Wanneer we alle kennis, ervaring en verschillende invalshoeken van dezelfde situatie samenbrengen, zien we meer. Bovendien gaat samenwerken en resultaten behalen veel sneller.


Zelfkennis versterkt het vertrouwen in jezelf

Het is belangrijk om inzicht te hebben in je persoonlijke leiderschapsstijl, omdat je zonder deze kennis voorbijgaat aan de waarom-vraag. Hierdoor ga jij jezelf aanpassen waardoor je weggaat van de basis door te reageren op de secundaire gevolgen!
Omdat wat je ziet vaak een secundair symptoom – zeg maar het gevolg – is van aanpassingsgedrag. Veel beelddenkers hebben zich doorheen de jaren overal en altijd leren aanpassen. Vaak gebeurt dit totaal onbewust maar jezelf onbewust gaan aanpassen heeft negatieve gevolgen.

De reden waarom je jezelf ooit ging aanpassen, dat is de basis of de kern. Mogelijk was dit een strategie die je jezelf als kind aangeleerd hebt om te overleven zonder al te veel op te vallen op school.

Ondertussen ben je volwassen en heb je meer kennis en ervaring opgedaan. Je hebt meer inzicht in je persoonlijke handleiding.
Jezelf aanpassen is echter een natuurlijk patroon voor je geworden wat je mogelijk meer hindert op het werk dan voordeel op te leveren.

Daarom is zo belangrijk om de basisoorzaak te kunnen aanduiden zodat je dit probleem aan de basis kan veranderen in plaats van symptomen te blijven bestrijden.

Als jij de waarom-vraag kan beantwoorden, is de basisoorzaak duidelijk. Zodra de oorzaak gekend is, gaat je gedrag of recatie veranderen veel makkelijker omdat je weet waarom jij dit  anders wil aanpakken..

Alles start dus met je persoonlijke handleiding te leren kennen omdat jij hierdoor zelfzekerder over gaat komen. Hoe groter jouw zelfvertrouwen, hoe vlotter en efficiënter de samenwerking en communicatie zullen verlopen.


Heb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 1 juni 2017. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 3 februari 2020.


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

3 februari 2020

Zelfkennis doet groeien omdat je positief gaat werken met je persoonlijke handleiding
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x