Deze vraag kreeg ik na mijn presentatie voor het online HR Café van een van de deelnemers:
“Interessante informatie. Ik besef al langer dat we hier veel potentieel laten liggen en een aantal talenten in ons bedrijf minder ontwikkeld worden.
Waar ik nog op zoek naar ben: Hoe overtuig ik als HR verantwoordelijke, managers om aandacht te hebben voor neurodiverse profielen binnen hun teams?
Ik krijg vooral de reacties: Dat zijn die lastige medewerkers. Profielen waar we op de werkvloer weinig direct mee kunnen beginnen.”
Herkenbare situatie.
Zolang we blijven denken en kijken vanuit de klassieke hokjes mentaliteit, is dat ook zo:
Vaak voelen deze medewerkers dit zelf ook: alsof er van alle kanten aan geduwd en getrokken wordt om ze toch maar in dat vakje gepropt te krijgen.
We staan er weinig bij stil. Maar als dit gebeurt en het lukt, dan gaan deze medewerkers steeds meer werken met aangeleerde vaardigheden.
Resultaat
Dit kost deze medewerkers extra energie en dwingt hen om steeds beter te worden in aangeleerde kwaliteiten. Hier zijn ze niet goed in en zullen ze ook nooit gaan uitblinken.
Neurodiversiteit omvat de verscheidenheid en variatie van de neurologische, cognitieve en psychologische ontwikkeling van de hersenen van mensen op het gebied van het verwerken en gebruiken van sociale, linguïstische en zintuiglijke informatie.
De term duidt meestal op de volgende labels zoals: autisme, dyslexie - dyscalculie, ADHD, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit aan.
Bron Wikipedia
De benaming neurodiversiteit komt uit de Angelsaksische wereld. We spreken van neurotypische (standaard profielen) en neurodivergente (profielen die afwijken van de standaard).
Als je de klassieke standaard maatstaven gebruikt om naar de neurodivergente profielen te kijken,
Er start een vicieuze cirkel die nefast is voor de medewerker in kwestie, het team en de organisatie zelf.
Het is ondertussen overduidelijk dat we op een groot aantal vlakken in onze samenleving en op het werk, op een kantelmoment staan.
We zijn op het punt aangekomen, waarop we niet meer verder kunnen op dezelfde manier als we bezig zijn zonder vastlopen.
Kritisch denken, creativiteit, probleem oplossend denken, communicatieve vaardigheden en samenwerken zullen in de volgende jaren steeds belangrijker worden.
Sommige taken zullen overgenomen worden door robots. Andere taken zullen moeilijker overgenomen kunnen worden en op deze vlakken kan een medewerker het verschil maken.
Een aantal van deze neurodivergente profielen hebben deze kwaliteiten als natuurlijk talent, maar worden vandaag vaak gezien als lastposten. Enkele kwaliteiten die we nu nog vaak zien als een probleem bij deze bijzondere profielen.
Dit is slechts een greep uit de bijzondere kwaliteiten. Er zijn meerdere opties, denk aan voorbeelden zoals:
Denk aan de collega die constant elk proces of taak in vraag stelt. Die net als een jong kind, constant de “Waarom? Vraag” stelt.
Als je er vanuit het huidige paradigma naar kijkt, lijkt het of deze medewerker met zijn vraag:
Wat merk je als je vanuit een andere kant naar deze situatie kijkt?
Dyslexie zorgt voor meer problemen dan enkel lezen en schrijven. Deze medewerker zal zelden zonder ondersteuning een uitvoerig en goed leesbaar rapport schrijven zonder fouten. Daar heb je vandaag oplossingen voor.
Het zijn wel de mensen die tijdens hun schooltijd, veel slimme trucjes hebben moeten ontwikkelen om mee te kunnen met de klas. Hierdoor hebben ze doorzettingsvermogen en creativiteit ontwikkeld om voor elk obstakel een praktische oplossing te vinden.
Dat vraagt een investering van een team, inclusief de manager.
Als leidinggevende zal je in eerste instantie het voorbeeld dienen geven en openstaan voor de verschillen.
What’s in it for them?
Of anders gezegd, wat zijn de voordelen voor de manager of teamleider?
Dit zijn er een aantal, misschien kan je er vanuit jouw werksituatie nog enkele voordelen aan toevoegen.
Starten betekent een en ander letterlijk gaan omdenken en anders bekijken:
Het volledig opentrekken, zorgt er voor dat niemand zich geviseerd voelt en iedereen betrokken wordt.
Dit soort veranderingen heeft een enorme invloed op een organisatie en tegelijkertijd, is het ook de enige optie om het effectief goed te laten werken.
Ga brainstormen met je HR team om een concrete mini business-case uit te werken op basis van de behoeften van jullie organisatie.
Zoek naar de positieve effecten of voordelen die dit kan hebben voor een team. Dit vergt omdenken van de situatie:
Neem contact op met mij of een van mijn collega’s die neurodiversiteit op de werkvloer, toegankelijker en bespreekbaar willen maken.
Hoe mooi zou het zijn om de taken en activiteiten binnen teams en afdelingen zo te organiseren dat iedereen ongeacht de manier van denken en werken zich thuis voelt?
Zonder mensen te stigmatiseren of te labelen maar wel met door ervoor te zorgen dat indien nodig ze de juiste ondersteunde tool en begeleiding krijgen zonder op te vallen in de groep.
Iedere mens is uniek. We zijn allemaal verschillend en enkel door ieders talenten samen te laten werken, gaan we sneller vooruit als groep!
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in het coachen en adviseren over beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers en hun werkomgeving.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor je werken als jij jezelf kan accepteren zoals je bent. Als jij je extra kwaliteiten kan zien als een aanwinst in plaats van een handicap.
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten! Je bent veel meer dan een label.
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify
12 juni 2023