Een loopbaan van 12 stielen en 13 ongelukken, wat is er positief aan?

Wat gebeurt er hier?

12 stielen en 13 ongelukken.

Zo kijken anderen vaak naar de carrière van een multi-getalenteerde bruggenbouwer of beelddenker.
Het lijkt alsof ze al veel jobs of banen geprobeerd hebben, maar nergens echt hun draai vinden. Alsof ze nergens lang blijven werken.

Laaiend enthousiast beginnen ze aan een nieuwe opdracht, doch even snel is het plezier alweer verdwenen. Ze lijken overal snel op uitgekeken.

Telkens dezelfde activiteiten opnieuw herhalen. Routine taken ervaren ze als sleur waardoor ze zich gaan vervelen. Terwijl hun omgeving denkt dat ze een leuke functie hebben, kijken ze zelf reikhalzend uit naar nieuwe uitdagingen of mogelijkheden.

Als je deze mensen vraagt om hun loopbaan chronologisch neer te schrijven, zie je een lange lijst verschijnen. Veel activiteiten zonder een duidelijk verband. Een allegaartje van van alles en nog wat:

 • Verschillende rollen en functies.
 • Banen in diverse sectoren.
 • Verschillenden statuten: loondienst, zelfstandig, ambtenaar.


hoe ervaren beelddenkers hun eigen loopbaan?


Hoe ervaren beeldenkers hun eigen loopbaan?

Sommigen voelen zich oncomfortabel bij hun carrière pad. Ze schamen zich omdat er geen lijn of logische volgorde in hun loopbaan zit. De constante factoren in dit continu veranderen, lijken:

 • hun ongeduld
 • de behoefte aan een nieuwe uitdaging
 • de drang voor afwisseling.

Als ze vacatures zien passeren, zijn er functies die hen interesseren. Waar ze al hun energie in kwijt zouden kunnen. Maar helaas durven ze niet te solliciteren omdat ze een aantal gevraagde kwalificaties missen of omdat ze de vereiste diploma’s en ervaring ontbreekt.


Hoe kijken anderen naar zo’n atypische carrière?

Wat als een selectie verantwoordelijke zo’n profiel ontvangt met heel veel onlogische job wissels en functie sprongen?
Hoe trekt zo’n CV de aandacht?
Waarom zou een interviewer deze kandidaat een kans geven?

Uitgenodigd geraken voor een gesprek, is voor veel beelddenkers, de eerste hindernis!

Als je mondeling jezelf mag voorstellen en je interesses toelichten, overtuigd je beelddenkers enthousiasme je gesprekspartner makkelijker om je een kans te geven.


loopbaan beelddenker sollicitatiegesprek


Maar hoe geraak je voorbij dat eerste selectieproces op basis van ingediende documenten?

Een stap waar je weinig tot geen controle op hebt?

Waarom zou jij een kans verdienen?

Het lijkt moeilijk logisch uit te leggen waarom je van de ene in de andere functie bent gerold. Het maakt het steeds lastiger als zowel jij zelf als de buitenwereld, denkt dat je nergens echt goed in bent:

Je kent een beetje van alles, maar ogenschijnlijk niets echt grondig.

Zo lijkt het althans.


Achteruit of vooruitkijken?

Stel je je kandidatuur voor een functie, dan kijken mensen naar het verleden:

 • Wat heb je al gedaan?
 • Hoe zou deze stap aansluiten op je voorgaande functie?
 • Welke elementen bewijzen dat je dit zal aankunnen?

Tijdens een selectieproces, kijkt men naar bewijzen uit het verleden om aan te tonen dat het risico op een verkeerde keuze klein is. Alle kwalificaties zijn immers aanwezig.

Terwijl jij als beelddenker toe bent aan een nieuwe uitdaging:

 • Iets wat je nog nooit eerder deed.
 • Waarbij je weer nieuwe zaken kan ontdekken en leren.
 • Waardoor je kennis en ervaring verder uitbreidt.


Je carrière pad was al divers maar door deze nieuwe kennis, ben je weer iets veelzijdiger. Het geeft je weer extra mogelijkheden om de verschillende onderdelen te gaan combineren.


loopbaan onlogische carrière stappen


Hoe kan je jezelf dan wel presenteren?

Het is pas echt interessant en bovendien heel apart en uniek als je de rode draad – een verbinding – toont tussen alle kennis en ervaringen die je bezit.

Als je een soort van portfolio kan samenstellen dat weergeeft wie jij bent en waar je voor staat. Je presenteert het geheel bestaande uit:

 • je kwaliteiten;
 • een overzicht van je kennis en ervaring, losgekoppeld van functies en bedrijven;
 • aangevuld met concreet behaalde resultaten om het geheel te vervolledigen.

Jouw interesses of nieuwsgierigheid hebben je doorheen de jaren geleid. Het kwam gewoon op je pad en je had wel zin in deze uitdaging. Zonder duidelijke reden of doel op lange termijn. Zolang je van het ene in het andere project kan overstappen, loopt alles prima.

Kom je echter op een gegeven moment in een doodlopend straatje terecht, dan kan het lastiger worden om de volgende stap te zetten. Denk voorbeeld aan een ontslag, een fusie of overname van het bedrijf of een herintrede na een ziekte.

Stilstaan en achteromkijken kan dan helpen om de rode draad in het geheel te ontdekken zodat je een volgende uitdaging vindt die aansluit bij het geheel en niet enkel bij je vorige functie.

Een volgende uitdaging die rekening houdt met jouw persoonlijkheid en al jouw kennis en ervaring. Omdat wat jij reeds gepresteerd hebt in het verleden in een bepaalde functie, op zichzelf geen enkele garantie geeft voor de toekomst. Tenzij je je carrière als geheel bekijkt in plaats van losse stappen.


Wil je leren hoe je je beelddenkerskwaliteiten meer inzet?

Als je geen rolmodellen of voorbeelden ziet, ontdek je nooit welke verschillende mogelijkheden er zijn om jouw unieke kwaliteiten in te zetten op het werk.


Daarom wil het Multi-Talent Leiders netwerk, beelddenkers en multi-getalenteerde bruggenbouwers verenigen. Om kennis en ervaring uit te wisselen en samen te experimenteren met ideeën en uitdagingen. Herken je jezelf hierin, wordt dan nu lid.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Wil je weten wat Saskia voor je kan betekenen?

Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 12 januari 2018. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 25 januari 2021.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


25 januari 2021

Een loopbaan van 12 stielen en 13 ongelukken, wat is er positief aan?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x