Recht vooruit of kronkelige carrière?
Het pad wat de meeste multi-getalenteerde bruggenbouwers afleggen, lijkt meer op een patchworkdeken dan een duidelijk rechtlijnige weg richting doel.
Dat is frustrerend als je op de klassieke manier op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.
Voor medewerkers van interimkantoren of personeelsdiensten, zijn dit profielen die ze moeilijk correct kunnen beoordelen. Elk van deze profielen is uniek. Er bestaat geen enkele standaard om de waarde van zo’n profiel af te wegen op basis van een papieren document zoals een CV.
Ken je als selectieverantwoordelijke, deze kandidaat persoonlijk, dan kan het iets makkelijker zijn om je een goed beeld te vormen van de kennis en ervaring.
Het blijft echter lastig om een multi-getalenteerde bruggenbouwer in één hokje onder te brengen. Vermits hun kennis en ervaring zeer divers en uiteenlopend kan zijn. De kans om een vergissing te maken is groot: Als je vertrekt van de aanname of vooronderstelling dat één persoon met zoveel uiteenlopende activiteiten, nergens echt goed in kan zijn.
Het tegendeel is echter waar.
Meestal bezitten deze multi-getalenteerde bruggenbouwers veel meer dan een stevige basiskennis of ervaring van de verschillende onderwerpen, dan je zou vermoeden op basis van hun CV.
Door het ontbreken van een mogelijke standaard referentie, is de kans groter dat deze medewerkers lager ingeschat worden dan collega’s met een minder diverse kennis. Waardoor ze onder hun niveau gaan werken of niet al hun talenten zullen kunnen gebruiken. Hierdoor wordt de kans groter dat de functie of opdracht voor hen op zeer korte termijn geen uitdaging meer zal zijn.
Deze profielen zijn zeer leergierig en verwerken ontzettend veel kennis en informatie in korte tijd. Hierdoor verzamelen ze een uitgebreide hoeveelheid kennis over diverse onderwerpen.
Daar tegenover staat dat een multi-getalenteerde bruggenbouwer snel op een opdracht uitgekeken is zodra ze begrijpen hoe iets werkt of in elkaar zit. Omdat op dat moment elke uitdaging verdwenen is, krijgen ze het moeilijk om gemotiveerd te blijven.
Ze gaan op zoek naar een nieuwe uitdaging. Mogelijk trekt een totaal andere omgeving hun aandacht. Hier weten ze misschien nu nog te weinig over. Zodra hun leergierigheid geprikkeld is, zullen ze enthousiast en gemotiveerd aan de slag gaan om ook dit te leren.
Vaak zie je dat deze profielen een divers en bochtig parcours hebben afgelegd om tot de positie te komen waar ze nu werken.
Je zou deze leercurve of dit carrière pad visueel kunnen voorstellen als een bloem. Elk bloemblaadje staat voor een ander kennisdomein.
De grootte van elk bloemblaadje symboliseert hoeveel tijd nodig was om dit onderwerp onder de knie te krijgen. Of hoelang dit onderwerp deze beelddenker wist te boeien of de interesse vast te houden.
Bloemblaadjes met vergelijkbare kleuren geven activiteiten weer die binnen hetzelfde grote kennisdomein thuishoren. Elke andere kleur duidt een ander domein of onderwerp aan.
In zo’n leerbloem vind je zowel kennis en ervaring uit het werk als uit de privé sfeer terug. Alles is verbonden en staat met elkaar in verbinding. Zodra je persoonlijke leerbloem duidelijk zichtbaar wordt, groeit jouw zelfvertrouwen.
Voor de buitenwereld is er geen duidelijke verbinding tussen de losse onderdelen of bloemblaadjes. Omdat het meestal niet te begrijpen is, ziet een selectie-verantwoordelijke dit eerder als iets negatiefs dan als een pluspunt.
Daardoor zullen de diverse kwaliteiten van een multi-getalenteerde bruggenbouwer ondergewaardeerd blijven omdat de logische verbanden onzichtbaar zijn.
Een multi-getalenteerde bruggenbouwer zal een logisch verband ervaren tussen de verschillende carrière-stappen. Het is lastiger om dit ook kort en bondig uit te leggen. Hoe duidelijker je zelf de onderlinge verbanden kan benoemen, hoe groter je zelfvertrouwen.
Aangezien iedere multi-getalenteerde bruggenbouwer zijn ‘leerbloem’ of leerpad ontwikkelt op basis van zijn persoonlijke interesses, ontstaat er telkens een unieke leerbloem.
Laat dit nu net dat de persoonlijke kwaliteiten zijn van zo’n multi-getalenteerde bruggenbouwer: een unieke combinatie van een aantal kennisdomeinen die nooit eerder verbonden werden.
Daarnaast bezit jij genoeg kennis om mee te praten met experten uit verschillende domeinen, ook al beheers je de materie niet tot in de kleinste details. Je bent in staat om de brug te bouwen, waar experten vaak in hun eigen expertise gebied of silo blijven hangen.
Beiden zijn OK en waardevol.
De kracht van elke multi-getalenteerde bruggenbouwer zit in het verbinden van alle losse elementen in je leerbloem zodat de rode draad zichtbaar wordt.
Dit element komt op de een of andere manier terug in elk van de bloemblaadjes. De rode draad is datgene wat deze persoon passioneert en bezighoudt in elke stap van zijn carrière.
Wat betekent dit nu voor elke multi-getalenteerde bruggenbouwer zelf?
Kijk regelmatig even achterom:
Wees mild voor jezelf, ook al:
Weet dat jij over elk van deze verschillende onderwerpen meer informatie bezit dan een degelijke basiskennis, ook al ben je geen expert!
De losse eindjes verbinden, betekent ook jouw toegevoegde waarde zichtbaar maken. Deze rode draad zorgt voor de cement, de binding tussen alle kennis en ervaring die je bezit. Als je dit duidelijk kan benoemen, ga je veel zelfzekerder overkomen omdat je hierdoor alle klassieke hokjes en standaarden overstijgt.
Door jouw extra troeven of meerwaarde in de etalage te zetten, maak je het makkelijker voor medewerkers van interimkantoren of personeelsdiensten om jouw profiel naar waarde te schatten.
De volgende vragen kunnen je op weg helpen om de rode draad – het element dat alle onderdelen van je carrière met elkaar verbindt – zichtbaar te maken:
Het opstellen van je leerbloem is een onderdeel uit de module “Wat is je rol in de organisatie”. Dit komt uitgebreid aan bod in het Multi Talent Leider (MTL) traject. Je vindt alle informatie bij het MTL traject onder het kopje diensten.
Stel je vraag via het contact formulier of maak vrijblijvend een afspraak als je liever eerst de mogelijkheden met Saskia wil bespreken.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 5 juli 2017. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 25 september 2023.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!
Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay
25 september 2023