Hoe kom je zelfzekerder over met een hobbelig carrière pad?

Vertrouwen in jezelf en je mogelijkheden

Recht vooruit of kronkelige carrière?
Het pad wat de meeste multi-getalenteerde bruggenbouwers afleggen, heeft meer weg van een patchwork-deken dan van een duidelijk en vooral rechtlijnig pad.

Dat is frusterend als je op de klassieke manier op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. Een moeizaam proces met kans op afwijzing en dat knaagt aan je zelfvertrouwen.


zelfzekerder


Dit knaagt aan je

Voor medewerkers van interimkantoren of personeelsdiensten, zijn dit profielen die moeilijk correct te beoordelen. Omdat er geen enkel standaard bestaat waaraan je zo’n profiel kan afmeten op basis van een papieren document zoals een CV.

Ken je deze kandidaat persoonlijk, dan kan het iets makkelijker zijn om je een goed beeld te vormen van de kennis en ervaring. Het blijft echter lastig om een multi-getalenteerde bruggenbouwer in één hokje onder te brengen. Aangezien hun kennis divers en uiteenlopend kan zijn.

De kans om een vergissing te maken is groot: Omdat je er vanuit kan gaat dat één persoon met zoveel uiteenlopende activiteiten, nergens echt goed in kan zijn.

Het tegendeel is echter waar.
Meestal bezitten deze multi-getalenteerde bruggenbouwers veel meer dan een stevige basiskennis of -ervaring van de verschillende onderwerpen, dan je zou vermoeden op basis van hun CV.


Waarom loopt het fout?

Door het ontbreken van een mogelijke standaard referentie, gaan deze medewerkers frequenter lager ingeschaald worden dan collega’s met een minder diverse kennis. Waardoor ze onder hun niveau gaan werken of niet al hun talenten zullen kunnen gebruiken. De kans is groter dat de functie of opdracht voor hen op zeer korte termijn, geen uitdaging zal zijn.

Deze personen zijn zeer leergierig. Multi-getalenteerde bruggenbouwers absorberen ontzettend veel kennis en informatie in korte tijd. Hierdoor verzamelen ze een uitgebreide hoeveelheid kennis over diverse onderwerpen.

Daar tegenover staat dat een multi-getalenteerde bruggenbouwer snel op iets uitgekeken is zodra ze begrijpen hoe iets werkt of in elkaar zit. Omdat op dat moment elke uitdaging verdwenen is, krijgen ze het moeilijk om gemotiveerd te blijven.

Ze gaan op zoek naar een nieuwe uitdaging en mogelijk trekt een totaal andere omgeving hun aandacht. Hier weten ze misschien nog niet veel over maar hun leergierigheid is geprikkeld. Waardoor ze enthousiast en gemotiveerd aan de slag gaan om ook dit te leren.


Je persoonlijke leerbloem helpt om je zelfzekerder te voelen

Vaak zie je dat deze profielen een divers en bij momenten heel bochtig parcours hebben afgelegd. 

Je zou deze leercurve of dit carrièrepad visueel kunnen voorstellen als een bloem. Elk bloemblaadje staat voor een andere kennisdomein.

Het ene bloemblaadje is groter dan het ander, als dit onderwerp de persoon langer heeft weten boeien. De grootte van elk bloemblaadje symboliseert hoelang deze persoon nodig had om dit onderwerp onder de knie te krijgen.

Bloemblaadjes met vergelijkbare kleuren geven activiteiten weer die binnen hetzelfde grote kennisdomein thuis horen. Elke andere kleur duidt een ander domein of onderwerp aan.

In zo’n leerbloem vind je zowel kennis en ervaring uit het werk als uit de privé sfeer terug. Alles is verbonden en staat met elkaar in verbinding.

Voor de buitenwereld is er geen duidelijke verbinding tussen de losse onderdelen of bloemblaadjes. Omdat het meestal niet te begrijpen is, ziet een selectie-verantwoordelijke dit eerder als iets negatiefs dan als een pluspunt.
Daardoor zullen de vele kwaliteiten van de multi-getalenteerde bruggenbouwer ondergewaardeerd blijven.

Voor een multi-getalenteerde bruggenbouwer is alles klaar en duidelijk: Er bestaat een logisch verband tussen de verschillende carrière-stappen. Hoe duidelijker je zelf de onderlinge verbanden kan benoemen, hoe meer je zelfvertrouwen groeit.


zelfzekerder


Aangezien iedere multi-getalenteerde bruggenbouwer zijn ‘leerbloem’ of leerpad ontwikkeld op basis van zijn persoonlijke interesses, ontstaat er telkens een unieke leerbloem.

Omdat dit nu net dat de ‘persoonlijke kwaliteiten’ zijn van zo’n multi-getalenteerde bruggenbouwer: een unieke combinatie van een aantal kennisdomeinen die nooit eerder verbonden werden. 

Bovendien bezit jij genoeg kennis om mee te praten met experten uit verschillende domeinen, ook al ken je niet alles tot in de kleinste details. Net daarom ben jij in staat om de brug te bouwen, waar experten vaak in hun eigen expertise gebied of silo blijven hangen.


Een hobbelig of steil carrière pad

De kracht van elke multi-getalenteerde bruggenbouwer zit in het verbinden van alle losse eindjes zodat de rode draad zichtbaar wordt.

Dit element komt op de een of andere manier terug in elk van de bloemblaadjes. De rode draad is datgene wat deze persoon passioneert en bezig houdt in elke stap van zijn carrière.

Je leerbloem zichtbaar maken. Wat betekent dit nu voor een multi-getalenteerde bruggenbouwer zelf?
Kijk regelmatig even achterom:

  • Breng je kennis en ervaring in kaart op een manier die bij jou past.
  • Denk aan de leerbloem om het geheel zichtbaar te maken.
  • Stel je persoonlijk portfolio samen. Ja, je vermeldt iets over elk individueel kennisgebied. Alles hoort in je portfolio een plek te krijgen.
  • Hoe meer je dit doet hoe sterker de rode draad tussen al je kennis en ervaring zichtbaar wordt.


zelfzekerder


Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Wees mild voor jezelf, ook al telt jouw leerbloem veel meer blaadjes dan gemiddeld; Ook al vinden anderen dat je wel iets van veel zaken weet maar elke duidelijke focus in je carrière ontbreekt.

Weet dat jij over de verschillende onderwerpen meer informatie bezitten dan een degelijke basiskennis, maar in de meeste gevallen geen expert bent!

De losse eindjes verbinden, betekent ook jouw toegevoegde waarde zichtbaar maken. Deze rode draad zorgt voor de cement, de binding tussen alles wat jij in huis hebt.

Als je dit duidelijk kan benoemen, ga je veel zelfzekerder overkomen omdat je hierdoor alle klassieke hokjes overstijgt.

Door jouw extra troeven of meerwaarde in de etalage te zetten maak je het makkelijker voor medewerkers van interimkantoren of  personeelsdiensten om jou op de juiste manier naar waarde te schatten.

De volgende vragen kunnen je op weg helpen om de rode draad – het element dat alle onderdelen van je carrière met elkaar verbindt – zichtbaar te maken:

  • Wat doe jij in je organisatie?
  • Waarmee draag jij bij aan het resultaat?
  • Wat betekent jouw werk voor de anderen?


Heb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 5 juli 2017. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 28 oktober 2019.


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


28 oktober 2019

Hoe kom je zelfzekerder over met een hobbelig carrière pad?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x