In de literatuur vind je 5 talenten die in de 21ste eeuw aan belang zullen winnen, terugkomen. Multi-getalenteerde bruggenbouwers(*) bezitten deze kwaliteiten als natuurlijke talenten.
In dit artikel ga ik dieper in op de vaardigheid van samenwerken. Op welke manier kunnen multi-getalenteerde bruggenbouwers dit talent verzilveren?
Op basis van de andere artikelen uit deze reeks, begrijp je dat multi-getalenteerde bruggenbouwers verschillende werkmethodes gebruiken en op een andere manier samenwerken.
Deze verschillen zorgen voor spanningen tussen collega’s op het werk door onwetendheid en onbegrip. Hierdoor loopt samenwerken met collega’s die meer op een traditionele manier willen werken, stroef.
Terwijl het net deze verschillende kwaliteiten van de teamleden zijn die zoveel extra’s te bieden:
Samenwerken levert dus extra troeven op. Als groep bereik je meer resultaat dan elk individu apart.
Hoe meer diversiteit in de groep, hoe groter het aantal onderlinge variaties, hoe meer verschillende talenten er binnen het team beschikbaar zijn.
Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn goed in nieuwe ideeën, concepten en praktische oplossingen bedenken. Dit doen ze door al hun kennis en ervaringen uit uiteenlopende domeinen samen te brengen.
Ze zijn meestal meer en frequenter van functie en van werkgever veranderd. Ze putten uit de kennis van hun diverse interesses. Nieuwe ideeën of concepten ontstaan door alle beschikbare informatie onderling te combineren.
Ze zijn minder sterk in planmatig werken. Stap voor stap werken om oplossingen tot in de kleinste details uit te werken, kost hen veel moeite. Deze profielen zien overal nieuwe mogelijkheden om het idee nog te verbeteren of verder te ontwikkelen. Maar als je elke verbetering onmiddellijk mee gaat nemen, is projectmatig werken gedoemd om te mislukken.
Procesgerichte collega’s zijn sterk in projectmatig en systematisch werken. Ze vinden het lastiger om “out of the box” of innovatieve ideeën te bedenken. Het stap voor stap uitwerken van een verbeteringsvoorstel of probleemoplossing zodat deze nieuwe methode klaar is voor dagelijks gebruik, kunnen ze ontzettend goed.
Wat als je deze 2 mensen zou kunnen laten samenwerken? Waarbij beiden beseffen:
Het is belangrijk om de onderlinge verschillen in werkmethodes en communicatiestijl te erkennen en te waarderen. Zo niet, ontstaat wrevel en frustratie in het team op het werk.
Als dit uiteindelijk zorgt voor onderling wantrouwen en verdwijnen van het wederzijdse respect, wordt samenwerken aan een opdracht onmogelijk.
Een multi-getalenteerde bruggenbouwer is een snelle denker met brein dat op elk moment associatief blijft denken. In hun hoofd is alles continu in verandering waardoor ze zoveel mogelijk opties willen open laten. Het lijkt alsof ze nooit willen kiezen en beslissen.
De procesgerichte collega verkiest om planmatig te werken. Een projectplan legt de grote lijnen vast. Je voert dit stap voor stap uit. Je houdt je aan de gemaakte afspraken.
Dit lijken 2 tegenpolen en toch zit de kracht van zo’n combinatie net in die samenwerking!
De verschillen zijn de kracht omdat ze elkaar ongelooflijk goed aanvullen en versterken.
Anderzijds, is dit ook de valkuil:
Cruciaal in dit verhaal is wederzijds respect en vertrouwen binnen het team. Els teamlid is overtuigd dat ieder lid van de groep op een positieve manier wil bijdragen aan het resultaat. Elk individu wil meewerken om als groep het best mogelijke resultaat neer kunnen te zetten.
Bruggenbouwers verstaan de kunst om mensen samen te brengen en te verbinden. Wat door zo’n samenwerking ontstaat, is effectiever en efficiënter dan het resultaat van individuele medewerkers.
De taak van de multi-getalenteerde bruggenbouwer is om te luisteren. Ze spreken en begrijpen de taal van elke partij:
Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking tussen gebruikers en IT-ers bij het ontwikkelen van een software programma. Beide groepen gebruiken een andere taal. Ze werken wel aan hetzelfde project in de organisatie.
Bewustzijn van de verschillen als multi-getalenteerde bruggenbouwer is belangrijk. Het vereist geduld en vertrouwen om als neutrale waarnemer te luisteren, samen te vatten en te herhalen.
Wees je bewust van je persoonlijk taalgebruik en denksnelheid. Die mogelijk totaal verschillend zijn van die van je gesprekspartners. Neem de tijd om te luisteren en te begrijpen. Door de vertaling en samenvatting te maken en deze te delen, verloopt samenwerken vlotter en efficiënter.
Van nature zijn multi-getalenteerde bruggenbouwers loyale en toegewijde teamspelers. Met een gezonde dosis zelfkennis, komt dit profiel veel zelfzekerder over. Hierdoor wordt deze collega zelf veel rustiger en minder frustratie gevoelig. Hij straalt rust uit en heeft een open houding.
Als jij bewust bent van je persoonlijke stijl, dan weet je op welk momenten misverstanden en communicatieproblemen zich kunnen voordoen. Door hier pro-actief op in te spelen, buig je de tegenpolen om naar aanvullende kwaliteiten.
Luisteren, samenvatten en doorvragen laat je project misschien trager starten. Deze extra tijd haal je later in omdat het misverstanden voorkomt. Op deze manier vermijd je samen te werken op basis van vooronderstellingen waarbij de kans op fouten toeneemt.
In een omgeving waar vertrouwen heerst, gaan medewerkers bewuster vragen stellen in plaats van verder te gaan op wat ze veronderstellen. Bewustzijn van de onderlinge verschillen, geeft alle partijen rust en vertrouwen om samen een sterker resultaat neer te zetten.
Dit was het vijfde en laatste artikel in deze reeks over talenten voor de 21ste eeuw: samenwerken
Elk artikel uit deze reeks geeft meer informatie over de één van de 5 kwaliteiten voor de toekomst die in de internationale literatuur beschreven zijn. Voor de meeste beelddenkers zijn dit natuurlijke talenten die nu nog onder benut worden:
Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 29 maart 2018. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 23 maart 2020.
visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, rebel, …
Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!
Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay
23 maart 2020