De literatuur en andere onderzoeken tonen een duidelijke verschuiving aan in de talenten die in de 21ste eeuw aan belang zullen winnen.
Beelddenker of multi talent leider bezitten deze kwaliteiten als natuurlijke talenten. Ook al beseffen ze dit amper omdat vandaag mensen dit nog als minder waardevolle kwaliteiten op het werk zien. Ze wijken af van de standaard competenties.
Hoe kunnen deze profielen deze bijzondere talenten verder ontwikkelen en gebruiken?
Dit is het derde artikel uit een reeks van 5 gebaseerd op de talenten van de toekomst : empathie en verbeelding.
Elke beelddenker ervaart de wereld als één grote speeltuin vol prikkels en inspiratie. Prikkels en inspiratie vinden ze overal en continu, denk aan:
Elke activiteit geeft nieuwe informatie en inzichten die verwerkt wordt in hun brein. In hun verbeelding ontstaan hierdoor aparte combinaties en associatieve gedachten. Nieuwe oplossingen, producten of diensten ontstaan door kennis elementen op een andere manier samen te voegen.
Met hun intuïtie en empathisch vermogen, verplaatsen ze zich moeiteloos in het standpunt van de anderen. Ze voelen perfect aan wat er in organisaties leeft zonder dat het gezegd of uitgesproken is.
Het kost hen geen moeite om de “olifant in de kamer” te zien. Ze weten intuïtief wat mensen en systemen nodig hebben om in beweging te komen.
Door alle informatie onbewust te combineren in hun brein, pikken ze nieuwe trends op voor deze zichtbaar zijn.
Ze zien oplossingen, maar missen echter het geduld om eerst alle stappen van de weg er naartoe uit te denken:
Voor collega’s of medewerkers die graag systematisch werken is het lastig om zo’n chaotisch en ongestructureerd verhaal te volgen. Ze zijn zelden gemotiveerd om in zo’n onduidelijk project te helpen bij de verdere ontwikkeling van het idee.
Zij ervaren deze multi-getalenteerder bruggenbouwer als iemand die impulsief is en ondoordacht te werk gaat.
Verbeelding is belangrijker dan kennis. Intuïtief de oplossing weten, is een ding.
Rationele elementen of tastbare bewijzen bezitten die aantonen dat de oplossing zal werken, dat is iets helemaal anders.
Daar wringt het schoentje!
Multi talent leiders zijn pioniers die de bekende systemen en processen in vraag stellen. Persoonlijke waarden en normen spelen een belangrijke rol in alles wat een beelddenker onderneemt.
Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Mobile Schools & Streetwize. Het “zelf verantwoordelijkheid opnemen“ is de uitgangsgedachte.
Ongeacht of het nu gaat over
Multi-getalenteerde bruggenbouwers vinden het belangrijk dat ze begrijpen wat ze doen:
Het is belangrijk om te zien hoe een probleem of proces in het grotere geheel past; Op welke manier elk onderdeel bijdraagt aan het resultaat van het bedrijf of de organisatie.
Wil hij je kunnen helpen dan is het nodig om te weten waar dit probleem zich bevindt in het geheel van alle bedrijfsprocessen. Bijvoorbeeld als je hem vraagt om :
Verwacht je aan een hele reeks vragen bij de start.
Dit kan heel verwarrend overkomenen bij collega’s en leidinggevenden. Vanuit het standpunt van de collega's vragen ze mogelijk te veel en soms irrelevante informatie op.
Besef dat het noodzakelijk is voor deze collega om het totaalbeeld te zien voor hij zijn verbeeldingskracht aan het werk kan zetten om met je mee te denken.
Stel dat jij als leidinggevende van een team of organisatie de doelen voor het volgend jaar moet uitleggen.
Wat gebeurt er in jouw brein?
Elke beelddenker heeft een continue stroom van beelden of associatieve gedachten in zijn hoofd. Dit gebeurt met een snelheid van 32 beelden/seconde. Het zijn snelle denkers.
Het associatieve denkproces zorgt ervoor dat de gedachten en ideeën in hun brein constant in verandering zijn.
Het blijft lastig om dit denkproces kort en bondig uit te leggen omdat ze moeite hebben om het juiste woord te vinden. Woorden komen slechts met een snelheid van 2 woorden/seconde.
In je verbeelding zie je het idee permanent en super snel veranderen. Het briljante idee van dit moment, kan over 5 minuten alweer 10 keer verbeterd zijn.
Je zou dit fenomeen kunnen vergelijken met het voorbij razende landschap wat je waarneemt als je in een rijdende trein zit.
Legt een beelddenker een oplossing vast dan kan je deze niet meer wijzigen.
Elke medaille heeft echter ook een keerzijde:
In jouw hoofd kan een oplossing of voorstel letterlijk alle richtingen uitgaan.
Resultaat
Door jouw chaos, haken zij af. Terwijl je misschien in deze fase net graag hun feedback wil horen om je idee te verbeteren.
Het is belangrijk om de tijd te nemen en je boodschap grondig voor te bereiden:
Jouw eerste prioriteit is orde en structuur scheppen in de chaos in jouw hoofd.
Bijvoorbeeld door je ideeën neer te schrijven onder de vorm van een mindmap, processchema, ruwe schets of tekening, …
Het kan helpen als iemand je vragen stelt om makkelijker tot de kern te komen.
In een tweede stap ga je tot de essentie komen door enkel de kernpunten te vermelden.
In jouw denkproces lopen hoofd- en bijzaken perfect door elkaar. Voor een beelddenker is dit perfect normaal omdat jij enkel de relevante bijzaken of details in jouw denkproces meeneemt.
Dit zorgt voor verwarring en ergernis:
Eens je de kern te pakken hebt, kan je je visie delen als verhaal of beeld. Als het goed is, geeft dit een duidelijk totaalbeeld van de situatie.
Dit is het derde artikel uit deze reeks: empathie en verbeelding
Elk artikel uit deze reeks geeft meer informatie over één van de 5 kwaliteiten voor de toekomst die in de internationale literatuur beschreven zijn. Voor de meeste beelddenkers zijn dit natuurlijke talenten die nu nog onder benut worden:
Waarom kijken multi-getalenteerde bruggenbouwers vanuit verschillende hoeken?
Is een prototype maken in een vroeg stadium, zinvol of tijdverlies?
Beelden spreken en raken zodat mensen in beweging komen
Welke opties voor samenwerking ontstaan door tegenpolen te verbinden?
In je hoofd ziet de oplossing er perfect uit. Helaas is het minder makkelijk om je collega’s, medewerkers of leidinggevende te overtuigen van je suggestie.
Hoe krijg je een concept of idee uit je hoofd vertaald naar een oplossing die je omgeving begrijpt?
Op welke manier kan je dit als beelddenker aanpakken zodat:
Hoe je ideeën kan structureren en uitleggen aan je collega’s of hoe je ze omzet in stappen en acties ontdek je in deze opleiding: Je idee omzetten in stappen en acties.
Wil je eerst de mogelijkheden met Saskia bespreken? Stel je vraag via het contact formulier of maak vrijblijvend een afspraak als je liever eerst telefonisch de mogelijkheden met Saskia wil bespreken.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 15 maart 2018. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 8 juli 2021.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek.
Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify
8 juli 2024