Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers vinden het lastig om in bedrijven en organisaties hun plaats te vinden:
Hierdoor ontstaat wrijving en ergernis waardoor mensen elkaar vaak onbewust elkaar gaan tegenwerken omdat ze een ander beeld hebben van dezelfde situatie.
Regelmatig krijg ik dan ook de vraag:
“In welke baan, functie of rol functioneert een multi-getalenteerde bruggenbouwer nu het best in een bedrijf? Waar zijn hun kwaliteiten optimaal zichtbaar en werken ze succesvol?”
Soms lijkt het carrière pad op een loopbaan van 12 stielen en 13 ongelukken omdat ze zelf van afwisseling houden en van de ene naar de andere sector durven overstappen voor een nieuwe uitdaging.
In eerste instantie is het zinvol om te gaan kijken naar een aantal randvoorwaarden die deze profielen nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Denk dan onder andere aan volgende elementen die het verschil kunnen maken:
Het is natuurlijk onmogelijk om al deze voorwaarden op elk moment voldaan te hebben in dezelfde rol. Het maakt echter al een groot verschil als een aantal van bovenstaande elementen aanwezig zijn.
Beelddenkers houden van variatie en combineren verschillende taken en rollen in hun dagtaak. Ze passen niet in klassieke vakjes van de functiebeschrijvingen van organisaties.
Veel beelddenkers vinden het fijn om bijvoorbeeld te werken voor een nieuwe organisatie of een startup. Maar dit kan ook het opzetten van een nieuwe afdeling of productie-eenheid zijn. Het is in dit geval belangrijk dat de nieuwe afdeling een zekere vorm van zelfstandigheid of autonomie krijgt binnen de bestaande organisatie.
Zo’n project biedt kansen om diverse functies of rollen te combineren in één en dezelfde job. Denk aan:
In zo’n omgeving krijgt elke medewerker veel ruimte en vrijheid omdat er nog weinig vastgelegde structuren of activiteiten zijn. Het zijn chaotische werkomgevingen waar elk team lid verantwoordelijkheid oppakt wat ze uitdagend vinden.
Omdat in jonge of kleine organisaties elke medewerker gewoon verschillende rollen opneemt, zijn er verschillende activiteiten verwerkt in één baan. Er zijn immers nog geen afgebakende functies en alle taken moeten afgewerkt worden.
Zodra de organisatie gaat groeien, zullen deze activiteiten verdeeld worden over verschillende medewerkers. Als een bedrijf groeit, komen er meer en meer vastlegde en voorgeschreven procedures en nemen de routineactiviteiten in een functie toe.
Beelddenkers zijn doorgaans goed in het combineren van deze diverse rollen in één functie. Deze profielen hebben behoefte aan constante afwisseling en uitdagingen willen ze hun creativiteit en veerkracht behouden.
Ze zijn minder goed om op de winkel te passen! Deze medewerkers functioneren minder goed als ze in een functie zitten waar ze dagelijks dezelfde activiteiten dienen uit te voeren.
Dit verklaart waarom velen vertrekken na de groeifase van een organisatie of opzoek gaan naar een nieuw project.
Je ziet veel multi-getalenteerde bruggenbouwers een zelfstandige activiteit uitbouwen. De randvoorwaarden om optimaal te kunnen presteren, zijn doorgaans moeilijker in een bedrijf te realiseren.
Andere beelddenkers slagen er wel in om als medewerker een job te creëren die perfect bij hen past. Een baan in een bedrijf gaat goed als deze voorwaarden vervuld zijn:
Een open communicatie, wederzijds respect en vooral vertrouwen zijn cruciaal om goed te functioneren als beelddenker. Enkel op deze manier kan je je team te laten meeprofiteren van je unieke talenten en samenwerken.
Een wissel in leidinggevende kan voldoende zijn om je te laten wegkwijnen in je baan. De kwaliteiten van een multi-getalenteerde bruggenbouwer kunnen door zo’n wissel totaal verloren gaan.
Vergelijk het met een sportteam!
Er zijn voorbeelden genoeg bij clubs en nationale teams waarbij een trainerswissel de ene speler gaat schitteren en boven zichzelf uitstijgt. Terwijl andere spelers helemaal wegkwijnen en niet meer aan de bak komen. Toch zijn alle spelers dezelfde mensen gebleven!
Een managers wissel kan voor een beelddenker in een organisatie net hetzelfde effect hebben als een trainerswissel in een sportteam!
Elke keer een andere leidinggevende aantreedt, is het voor beelddenkers in het team bang afwachten:
Door zelfzeker en op een constructieve manier het gesprek aan te gaan:
Dit lukt alleen als je in staat bent om kort en bondig de verschillende voorkeuren te benoemen. Zodat jij dit bespreekt op een manier die volledig los staat van de emoties en de chaos in jouw hoofd. Maar wel op een manier die je gesprekspartner begrijpt.
Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 29 december 2013. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 24 augustus 2020.
Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay
24 augustus 2020