Welke baan of job past best bij een beelddenker in een bedrijf?

Welke functies passen het best bij beelddenkers in bedrijven?

Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers vinden het lastig om in bedrijven en organisaties hun plaats te vinden:

 • Communiceren loopt stroef.
 • Ze kiezen voor de totaal aanpak waardoor ze zaken groots en complex maken.
 • Hun manier van werken wijkt af van de standaardmethodes.

Hierdoor ontstaat wrijving en ergernis waardoor mensen elkaar vaak onbewust elkaar gaan tegenwerken omdat ze een ander beeld hebben van dezelfde situatie.


Regelmatig krijg ik dan ook de vraag:

“In welke baan, functie of rol functioneert een multi-getalenteerde bruggenbouwer nu het best in een bedrijf? Waar zijn hun kwaliteiten optimaal zichtbaar en werken ze succesvol?”


Soms lijkt het carrière pad op een loopbaan van 12 stielen en 13 ongelukken omdat ze zelf van afwisseling houden en van de ene naar de andere sector durven overstappen voor een nieuwe uitdaging.


Welke baan of job past best bij een beelddenker in een bedrijf?Welke job past het best bij een multi-getalenteerde bruggenbouwer?

In eerste instantie is het zinvol om te gaan kijken naar een aantal randvoorwaarden die deze profielen nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Denk dan onder andere aan volgende elementen die het verschil kunnen maken:

 • vrijheid om hun eigen taken en agenda te beheren
 • voor een aantal activiteiten persoonlijke werkmethodes kunnen ontwikkelen
 • weinig routine taken met veel afwisseling in taken

Het is natuurlijk onmogelijk om al deze voorwaarden op elk moment voldaan te hebben in dezelfde rol. Het maakt echter al een groot verschil als een aantal van bovenstaande elementen aanwezig zijn.


In welke baan functioneert een beelddenker het best?

Beelddenkers houden van variatie en combineren verschillende taken en rollen in hun dagtaak. Ze passen niet in klassieke vakjes van de functiebeschrijvingen van organisaties.

Veel beelddenkers vinden het fijn om bijvoorbeeld te werken voor een nieuwe organisatie of een startup. Maar dit kan ook het opzetten van een nieuwe afdeling of productie-eenheid zijn. Het is in dit geval belangrijk dat de nieuwe afdeling een zekere vorm van zelfstandigheid of autonomie krijgt binnen de bestaande organisatie.

Zo’n project biedt kansen om diverse functies of rollen te combineren in één en dezelfde job. Denk aan:

 • het opzetten en uitwerken van werkprocessen
 • het organiseren van allerhande activiteiten
 • onthaal van klanten
 • enz.

In zo’n omgeving krijgt elke medewerker veel ruimte en vrijheid omdat er nog weinig vastgelegde structuren of activiteiten zijn. Het zijn chaotische werkomgevingen waar elk team lid verantwoordelijkheid oppakt wat ze uitdagend vinden.


Wat maakt het verschil in dit type projecten?

Omdat in jonge of kleine organisaties elke medewerker gewoon verschillende rollen opneemt, zijn er verschillende activiteiten verwerkt in één baan. Er zijn immers nog geen afgebakende functies en alle taken moeten afgewerkt worden.

Zodra de organisatie gaat groeien, zullen deze activiteiten verdeeld worden over verschillende medewerkers. Als een bedrijf groeit, komen er meer en meer vastlegde en voorgeschreven procedures en nemen de routineactiviteiten in een functie toe.

Beelddenkers zijn doorgaans goed in het combineren van deze diverse rollen in één functie. Deze profielen hebben behoefte aan constante afwisseling en uitdagingen willen ze hun creativiteit en veerkracht behouden.

Ze zijn minder goed om op de winkel te passen! Deze medewerkers functioneren minder goed als ze in een functie zitten waar ze dagelijks dezelfde activiteiten dienen uit te voeren.
Dit verklaart waarom velen vertrekken na de groeifase van een organisatie of opzoek gaan naar een nieuw project.


Welke baan of job past best bij een beelddenker in een bedrijf?


Een baan in een bedrijf of solo-ondernemer?

Je ziet veel multi-getalenteerde bruggenbouwers een zelfstandige activiteit uitbouwen. De randvoorwaarden om optimaal te kunnen presteren, zijn doorgaans moeilijker in een bedrijf te realiseren.

Andere beelddenkers slagen er wel in om als medewerker een job te creëren die perfect bij hen past. Een baan in een bedrijf gaat goed als deze voorwaarden vervuld zijn:

 • Collega’s en leidinggevende erkennen je als persoon met een andere kijk op de wereld.
 • Je weet zelf heel goed waar je talenten zitten en je kan minder sterke kanten of aangeleerde vaardigheden duidelijk benoemen.
 • Als bruggenbouwer weet je hoe je mensen, kennis en middelen kan verbinden.

Een open communicatie, wederzijds respect en vooral vertrouwen zijn cruciaal om goed te functioneren als beelddenker. Enkel op deze manier kan je je team te laten meeprofiteren van je unieke talenten en samenwerken.


Wat als de leidinggevende vertrekt?

Een wissel in leidinggevende kan voldoende zijn om je te laten wegkwijnen in je baan. De kwaliteiten van een multi-getalenteerde bruggenbouwer kunnen door zo’n wissel totaal verloren gaan.


Vergelijk het met een sportteam!

Er zijn voorbeelden genoeg bij clubs en nationale teams waarbij een trainerswissel de ene speler gaat schitteren en boven zichzelf uitstijgt. Terwijl andere spelers helemaal wegkwijnen en niet meer aan de bak komen. Toch zijn alle spelers dezelfde mensen gebleven!Welke baan of job past best bij een beelddenker in een bedrijf?


Een managers wissel kan voor een beelddenker in een organisatie net hetzelfde effect hebben als een trainerswissel in een sportteam!

Elke keer een andere leidinggevende aantreedt, is het voor beelddenkers in het team bang afwachten:

 • Welke accenten wil de nieuwe manager leggen?
 • Heeft hij begrip voor de diversiteit aan talenten en verschillende manieren van werken in de groep?
 • Of is het voor de beelddenker in het team helemaal opnieuw beginnen met bewustwording te creëren en erkenning te krijgen voor zijn anders denken en handelen?


Hoe ga je hier op een positieve manier mee om?

Door zelfzeker en op een constructieve manier het gesprek aan te gaan:

 • Wanneer bespreek je dat je anders functioneert en hierdoor meer vrijheid nodig hebt?
 • Op welke manier laat jij zien dat je bijdraagt aan het resultaat van je team op jouw manier?
 • Hoe bespreek je “diversiteit” zonder aanzien te worden als “die medewerker met kapsones waar we altijd iets speciaals voor moeten doen?”

Dit lukt alleen als je in staat bent om kort en bondig de verschillende voorkeuren te benoemen. Zodat jij dit bespreekt op een manier die volledig los staat van de emoties en de chaos in jouw hoofd. Maar wel op een manier die je gesprekspartner begrijpt.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 29 december 2013. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 24 augustus 2020.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!


Wil je weten wat Saskia voor jou kan betekenen?

Maak een afspraak om de mogelijkheden met Saskia te bespreken.


Maak een afspraakBron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

24 augustus 2020

Welke baan of job past best bij een beelddenker in een bedrijf?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x