Wat is het verband tussen uitzoeken en reflecteren en een theaterbezoek?

Verhitte gesprekken op de werkvloer

Als de emoties hoog oplopen, zullen mensen in een gesprek sneller boos worden op de boodschapper, dan te reageren op de situatie zelf. Dit is de start van een escalatieproces in het gesprek.

Eens dit proces gestart, reageert elke betrokkene op de laatste actie van de andere persoon.  Jammer genoeg geraken de gesprekspartners hierdoor steeds verder verwijderd van de kern van het probleem.

De probleemsituatie waar het gesprek om begon. Waardoor misverstanden ontstaan en de situatie uit de hand loopt. Het gevolg is dat alle aandacht weg getrokken wordt bij het probleem zelf.


Uitzoeken en reflecteren

Dit betekent bewust tijd nemen om te onderzoeken wat er aan de hand is. Analyseren van de situatie is stilstaan bij de situatie als een neutrale waarnemer.


Hoe uitzoeken waarom je gevangen geraakt in de emotie?

Zet een stap achteruit. Haal de emotie weg uit je verhaal. Zorg dat je zelf rustig bent en op een rustige manier kan kijken naar het verhaal.

Als een neutrale observator waarnemen, lukt je alleen als jij in rust bent. Als je volledig losgekomen bent van alle emoties van het moment.

Natuurlijk ben en blijf jij een van de betrokken partijen. De situatieanalyse helpt je alleen vooruit als je jezelf ook als een onderdeel van het geheel kan bekijken.


uitzoeken


Dit kan je enkel doen door zelf persoonlijk afstand te nemen. Daarom plaats je jezelf even op afstand en bekijkt als een ‘neutrale waarnemer’ het schouwspel. Vergelijkbaar met een acteur in een toneelspel wat zich in een theater afspeelt.

 • Je gaat jouw aandeel in het probleem niet verbloemen.
 • Het probleem minimaliseren of automatisch de schuld op jou nemen, gaat ook niets oplossen.
 • Ontrafel elke element in de situatie.
 • Je bekijkt het geheel vanuit alle mogelijke verschillende invalshoeken.
 • Neem plaats in de schoenen van de andere belangrijke personages. Kijk, voel en ervaar vanuit deze positie naar het geheel.


Vaststellen zonder oordeel

Er is geen goed of fout, schuldige of slachtoffer. De neutrale waarnemer kijkt zonder een oordeel te vellen. Hij stelt alleen vast wat er is.

Alvorens je gaat reageren en handelen vanuit je persoonlijke ervaring, oordeel en vooronderstellingen, ga je bewust de situatie eerst onderzoeken. Mogelijk is dit jouw beeld van de situatie maar zien andere betrokkenen een ander plaatje.

Jouw beeld is jouw realiteit. Als anderen een ander beeld hebben, ervaren zij dezelfde situatie op een andere manier. Zij hebben een andere realiteit of perspectief, ook al gaat het over een en dezelfde situatie!

Tijdens het analyse proces, kijk je vanuit verschillende perspectieven naar het probleem. Dit zijn mogelijke vragen die je hierbij kunnen helpen:

 • Wat is er aan de hand?
 • Hoe reageren partijen op de situatie?
 • Waarom doen ze dit?
 • Welke belangen zijn er in het spel voor de verschillende betrokken partijen?
 • Wie is er bij betrokken?
 • Waar speelt het zich af?
 • Wanneer doet dit zich voor?
 • Waar is het misgelopen?

Het vraagt moed en zelfvertrouwen om in eerste instantie naar jezelf te durven kijken. Om na te durven denken waar het fout gelopen is.

 • Wat jouw aandeel is in deze situatie en hoe je dit zou kunnen aanpakken.
 • Welke opties heb je nog op dit moment?

Erkennen dat je zelf ook mogelijke zaken verkeerd ingeschat hebt, is belangrijk. Fouten maken mag en moet, als je eruit kan leren zodat je zelf kan groeien.

Het heeft geen zin om verschillende keren hetzelfde te blijven herhalen en te verwachten dat de situatie dan ook daadwerkelijk veranderd.


Helpt naar theater gaan bij het uitzoeken van communicatieproblemen?

Aangezien er verschillende betrokkenen – toneelspelers op het toneel van de schouwburg van de observator – zijn, stel je de vragen vanuit de verschillende invalshoeken. Ook al heb je zelf een aandeel in het gebeuren, je zet jezelf in de schoenen van een observator die het hele gebeuren gade slaat.

Alleen op deze manier kan je het volledig beeld van de situatie in kaart brenen. Voor diegene onder ons die de Muppet Show kennen:
Zet je in de loge tussen Waldorf en Statler in. En beleef vanuit die positie samen met hen wat er zich op het toneel als probleem afspeelt.uitzoeken

Problemen uitpluizen tot op het bot

Terug gaan naar de essentie, de kern van de zaak, is belangrijk om het probleem op te lossen. Uitzoeken en reflecteren zijn essentieel om een duidelijk beeld te krijgen. Het zijn allemaal elementen die nodig zijn vooraleer je naar de volgende stap in het proces kan gaan.

Zolang het onduidelijk is wat er nu echt aan de hand is, is het onmogelijk om de gewenste situatie te beschrijven op probleemoplossend te werken :
Een oplossing uit te werken die rekening houdt met de belangen en verwachtingen van alle betrokken partijen.


BRUGmodel

Het BRUG-model is ontwikkeld door Saskia van Numentum op basis van de jarenlange begeleiding van beelddenkers in werksituaties. Het model helpt je als beelddenker op weg naar een betere en efficiëntere manier van samenwerken.

Het model geeft inzichten en theoretische informatie die beelddenkers nodig hebben om goed te functioneren in een team. Door je bewust te worden van wat er anders loopt, ontdek je positieve mogelijkheden om je bruggenbouwers competenties te gebruiken als je unieke kwaliteiten.

Het BRUGmodel is een acroniem voor:

Dit artikel beschrijft de U in het model.


Heb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 2 augustus 2018. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 16 maart 2020.


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

16 maart 2020

Wat is het verband tussen uitzoeken en reflecteren en een theaterbezoek?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x