Beïnvloedt jouw breinvoorkeur ook jouw leven?
Je hebt al gehoord van de verschillende functies van onze linker- en rechterhersenhelft.
Ook al is het bestaan van een linker- en rechterhersenhelft achterhaald is door de nieuwste onderzoeken van het menselijk brein, het blijft een eenvoudige en bruikbare metafoor.
De verschillende breinprocessen en -functies mogen dan niet geordend zijn aan de linker- en rechterkant in ons hoofd zoals in de metafoor. Ze bevinden zich wel degelijk gegroepeerd in onze hersenen in plaats van allemaal lukraak door elkaar.
Minder bekend is dat elke mens een persoonlijk breinvoorkeur profiel heeft.
Je breinvoorkeur beïnvloedt je dagelijks leven zonder dat je er erg in hebt. Zowel op je werk als in je privé leven spelen breinvoorkeuren een belangrijke rol op verschillende vlakken zoals:
Hoe je praat en met mensen omgaat; Hoe jij opdrachten geeft; Of hoe jij informatie vraagt aan je collega’s; Hoe jij informatie deelt met je medewerkers of collega’s.
Jouw breinvoorkeur heeft direct invloed op hoe je werkt en het makkelijkste nieuwe zaken leert.
In welke werkomgeving jij je het best thuis zal voelen.
Het heeft effect op de manier waarop je problemen aanpakt en oplossingen vindt.
Op welke basis jij beslissingen neemt. Welke informatie of kennis jij hiervoor nodig hebt.
Omdat de verschillende profielen van nature uit een andere taal gebruiken, is het goed mogelijk dat medewerkers en leidinggevende, totaal naast elkaar praten.
Hoewel iedereen Nederlands praat, ontstaan er misverstanden en frustratie op het vlak van:
Collega’s gebruiken dezelfde woorden, maar geven verschillende betekenissen aan dezelfde woorden. Terwijl iedereen ervan uit gaat dat de definitie van het gebruikte woord hetzelfde is voor elke betrokken partij in het gesprek!
Elk profiel andere behoeften heeft om goed te kunnen werken: Waar de ene medewerker behoefte heeft aan een proces of procedure om te kunnen werken; Terwijl iemand anders feiten en cijfers nodig heeft om te werken.
Ze een vraag anders beantwoorden: Sommige collega’s beginnen te brainstormen als antwoord op een vraag. Andere collega’s beantwoorden je vraag kort en bondig.
Resultaat:
Afhankelijk van je persoonlijke breinvoorkeur ga je op een andere manier praten en communiceren.
Als je dit echter niet weet, ontstaan meningsverschillen en frustraties over de gebruikte taal en woordenschat.
Terwijl je hierop vastloopt in het gesprek en de samenwerking, kom je nooit toe aan datgene wat echt belangrijk is om als team verbindend samen te werken:
Alle kennis en informatie van de verschillende collega’s en medewerkers in het team samen te bundelen.
Hoezo, je taalgebruik is verbonden met je denkvoorkeur?
Allemaal Nederlandstaligen en toch zoveel verschil in taalgebruik!
Waar zitten die taalverschillen?
Als Jan iets vertelt, lijkt het wel een verhaal. Het duurt een hele tijd voor je alle elementen begrijpt en duidelijk wordt wat hij je wil vertellen. Je hoort wel een verhaal in geuren en kleuren. Pittige details, waar je zelf niet aan gedacht zou hebben. Leuk als je veel tijd hebt. Als het snel moet gaan, dan kan het zeer langdradig overkomen en ergernis opwekken. Het is moeilijk om op basis van deze informatie direct aan de slag te gaan omdat het verband tussen de elementen lijkt te ontbreken.
Anderzijds, als Mieke een opmerking maakt, is het altijd kort en bondig. Soms zo kortaf dat je het gevoel krijgt dat ze je terecht wijst. Ze vraagt je op de man af, zonder omwegen wat ze wil weten. Zakelijk zonder enige vorm van emotie. Je weet waar je aan toe bent, maar je merkt weinig betrokkenheid van haar kant.
Joris daar en tegen, die zou ik graag als leidinggevende hebben! Zo medelevend en invoelend. Hij luistert altijd naar elke opmerking. Hij weet meestal precies welke informatie je nodig hebt om in actie te komen. Hij is een echte inspirator en motivator voor zijn mensen. Ongelooflijk hoe hij zijn team in beweging weet te krijgen.
Als je met Hilde praat dan krijg je een heel praktische uitleg. Je merkt aan wat ze zegt dat ze heel planmatig en systematisch te werk gaat. Als ze je een opmerking geeft, weet je direct hoe je er aan dient te beginnen.
Misschien herken je jezelf in een van deze 4 figuren omwille van je voorkeur woordgebruik.
Ondanks het feit dat ze alle 4 Nederlands praten, zal je merken dat elk van hen dezelfde boodschap op een totaal andere manier zal brengen. Uiteraard heeft dit ook effect op de personen die je boodschap horen.
Ben jij bijvoorbeeld net als Jan, dan vertel je verhalen. Deze manier van praten kan in een bedrijfsomgeving als heel wollig en chaotisch overkomen.
Misschien ervaren je collega’s jou als een echte chaoot, die vlot kan vertellen maar voortdurend van de hak op de tak springt. Dit wordt lastig als je iemand vraagt om je te helpen of informatie te bezorgen omdat je onduidelijk overkomt.
In je hoofd lijkt wat jij vraagt helder en duidelijk, voor een buitenstaander kan je vraag Chinees lijken. Het logische gevolg hiervan kan zijn dat:
Je eerste reactie is waarschijnlijk dat de ander het altijd verkeerd doet en niet mee wil werken. Dat is mogelijk.
In de meeste gevallen gaat het over misverstanden door slechte communicatie. Mensen willen van nature graag helpen. Is de opdracht of informatie echter onduidelijk, dan gaan ze het zelf invullen waardoor dingen een andere kant op kunnen gaan.
Beelddenkers, visueel-ruimtelijke denkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers, zijn vaak zoals Jan. Mensen met briljante ingevingen en ideeën, maar lastiger om te begrijpen wat ze bedoelen.
Je eigen stijl of taalgebruik kennen, kan het verschil maken!
Als je alle kwaliteiten en informatie van een team kan samenbrengen, is de groep in staat om veel efficiënter en effectiever resultaten te boeken.
Door te leren welke behoeften de verschillende profielen van breinvoorkeuren hebben, zal jouw zelfvertrouwen groeien omdat je taalkundige discussies gaat voorkomen.
Start bij jezelf door bewuster om te gaan met communicatie en breinvoorkeuren, begin je met het verbeteren van de samenwerking omdat gesprekken echt over de kern van de zaak gaan en niet langer vastlopen op taalkundige verschillen.
Breinvoorkeuren hebben een impact op de communicatie en de samenwerking van teams: een uitdaging en een verrijking tegelijkertijd!
Ontdek je persoonlijke communicatiestijl en de misverstanden die dit veroorzaakt op het werk tijdens het Multi Talent Leider traject.
In dit programma leer je hoe jij hier bewuster mee kan omgaan zodat
Resultaat: Verhoging van de efficiëntie en productiviteit en meer rust in het team.
Opmerking van de auteur:
Dit artikel verscheen voor het eerst op 7 maart 2012. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 9 mei 2022.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in het coachen en adviseren over beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werkomgeving.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!
Je bent veel meer dan een label en bovendien is iedere mens uniek.
We zijn allemaal verschillend en enkel door alle talenten samen te brengen gaan we sneller vooruit als team!
Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.
Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay
9 mei 2022