Vraag jij jezelf ook wel eens af waar je echt goed in bent?
Het lijkt wel alsof je niet genoeg doorzettingsvermogen hebt om iets tot in de puntjes onder de knie te krijgen.
Resultaat:
Je veel weet over verschillende onderwerpen maar nergens blink je extreem in uit.
Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers hebben geleerd om zich aan te passen.
Als kind zijn ze zich hier onbewust in gaan oefenen:
Als je dit aanpassen systematisch toepast, dan is de kans reëel dat je steeds meer aan het werk gaat met wat voor jouw aangeleerde vaardigheden zijn.
Ieder van ons heeft een unieke combinatie aan natuurlijke talenten en aangeleerde vaardigheden. Allemaal hebben we verschillende kwaliteiten, jouw natuurlijk talent kan een aangeleerde vaardigheid zijn voor je collega.
De meesten onder ons halen nooit het niveau in een bepaalde sport om toegelaten te worden tot de olympische spelen. We bezitten hiervoor geen natuurlijk talent voor. Je kan extreem gaan oefenen waardoor je iets beter zal worden, maar nooit een topatleet!
Heb je een natuurlijk talent voor bijvoorbeeld tennissen dan kan je dit verder perfectioneren door regelmatig te trainen.
Door jezelf jarenlang in elke situatie automatisch te gaan aanpassen, zal je steeds moeilijker het onderscheid kunnen maken tussen je natuurlijke talenten en je aangeleerde vaardigheden. Aangezien jezelf gaan aanpassen gewoon jouw standaard patroon is geworden.
Is het door jezelf jarenlang aan te passen totaal onduidelijk geworden, welke je natuurlijke talenten zijn?
Dan ben je niet alleen.
Dit is een lastige vraag voor elke multi-getalenteerde bruggenbouwer die zich al heel zijn leven (onbewust) heeft aangepast.
Wil je als beelddenker op zoek gaan naar je natuurlijke talenten?
Laat deze vragen je dan inspireren en op weg helpen om duidelijkheid te geven:
Het is duidelijk dat dit alle activiteiten zijn die je graag en moeiteloos kan. Je bezit hiervoor de nodige competenties. Dit zijn de taken waarvoor jij je natuurlijke talenten kan inzetten.
Gebruik dan deze eenvoudige tip als extra controlesysteem.
Deze vragen helpen jou om snel het onderscheid te maken tussen een natuurlijk talent of een aangeleerde vaardigheid.
Telkens anderen je vragen om iets voor hen te doen en jij twijfelt of dit een van je natuurlijke talenten is. Neem tijd om jezelf deze vragen te stellen voor je antwoord geeft:
Als alle antwoorden volmondig ja zijn, dan is dit vermoedelijk een van je talenten.
Is een van beide neen, wees dan voorzichtig om deze opdracht aan te nemen omdat de kans reëel is dat dit geen natuurlijk talent voor je is.
Deze activiteit doet beroep op een van je aangeleerde competenties en kost je extra energie en moeite. In sommige situaties kan het raadzaam zijn om deze opdracht beter niet te accepteren.
De meeste beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn loyaal ten aanzien van het bedrijf waarvoor ze werken en het team waarvan ze deel uitmaken. Hoewel ze vaak niet gezien of gewaardeerd worden.
Ze voelen zich dan ook heel vereerd als collega’s hen aanspreken op het goed georganiseerde klassement of project documentatie. Eindelijk erkenning voor je werk!
Weet dat dit een klassieke valkuil is voor veel multi-getalenteerde bruggenbouwers omdat jij ervan uit gaat dat de dingen die je goed op orde hebt, ook de taken zijn die je graag doet.
Besef dat de meeste administratieve taken of routine activiteiten beelddenkers extra energie kosten. Hiervoor hebben ze geen natuurlijke talenten.
Neem je zo’n taak aan omdat je je geprezen voelt door je collega’s of leidinggevende, dan is dit in deze situatie geen goed idee:
Stel dat je zelfstandige of ZZP-er bent dan moet je je boekhouding op orde houden. Je kan wel een boekhouder inschakelen, maar het aanleveren van de documenten blijft jouw verantwoordelijkheid.
Wat je ziet is dat een beelddenker in zo’n geval een systeem gaat bedenken en opzetten waardoor deze taak zo snel mogelijk afgehandeld wordt. Het resultaat moet goed zijn met minimale tijdsinvestering.
Elke minuut die je hier extra aan dient te spenderen of zaken die je opnieuw dient te doen, kosten je extra tijd. Je wil immers zo snel mogelijk opnieuw aan de slag met activiteiten die je wel graag doet en je energie geven!
Hoewel dit perfect georganiseerde taken zijn volgens een strak systeem, kost dit je moeite en energie. Bespaar jezelf dus de frustratie door dit type activiteiten ook voor anderen te gaan doen!
Bewustwording van de verschillen is de eerste stap. Jezelf en je kwaliteiten op de juiste manier kunnen is de volgende de stap.
Bewust kiezen om je persoonlijke voorkeurstijl te gebruiken, laat je groeien. Het leert je om bruggen te bouwen op het werk.
De bruggenbouwer competentie ontwikkelen, helpt je om het gesprek aan te gaan waardoor je samen met je team, collega’s, klanten of leveranciers voluit kan kiezen voor de best mogelijke samenwerking.
Resultaat:
Een efficiëntere en productievere samenwerking in de groep.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in het coachen en adviseren over beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werkomgeving.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!
Je bent veel meer dan een label en bovendien is iedere mens uniek.
We zijn allemaal verschillend en enkel door alle talenten samen te brengen gaan we sneller vooruit als team!
Plan een kennismakingsafspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 18 augustus 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 8 augustus 2022.
Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay
8 augustus 2022