Multi-getalenteerde bruggenbouwer, waarvoor mogen ze je altijd bellen?

Multi-getalenteerde bruggenbouwer klinkt je dit bekend?

Vraag jij jezelf ook wel eens af waar je echt goed in bent? Je kunt veel, maar bent nergens echt top in. Je wil jezelf absoluut geen expert noemen.

Enerzijds pas je je snel aan. Anderzijds raak je steeds meer gefrustreerd omdat alles wat je vol enthousiasme start, ook weer snel beu bent. Zodra je weet hoe iets werkt, kijk je uit naar een nieuwe opdracht.

Het lijkt wel alsof je niet genoeg doorzettingsvermogen hebt om iets tot in de puntjes onder de knie te krijgen. Waardoor je veel weet over verschillende onderwerpen maar nergens in uitblinkt.


Herkenbaar? Lees dan zeker verder!

Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers hebben geleerd om zich aan te passen.
Als kind zijn ze zich hier onbewust op gaan toeleggen: geen enkele jongere vindt het fijn om telkens opnieuw te moeten uitleggen waarom hij een andere werkwijze gebruikt heeft. Een manier die totaal afwijkt van het bekende, maar bij nader inzien vaak even juist blijkt te zijn!

Als je dit aanpassen systematisch toepast, dan is de kans reëel dat je steeds meer aan het werk gaat met wat voor jouw aangeleerde vaardigheden zijn.

Ieder van ons heeft een unieke combinatie aan natuurlijke talenten en aangeleerde vaardigheden. Of omgekeerd je natuurlijk talent kan een aangeleerde vaardigheid zijn voor je collega.

Werk je met je talenten dan haal je moeiteloos schitterende resultaten. Werk je met je aangeleerde vaardigheden, dan kost het je veel meer moeite om resultaat te behalen dan je collega. Je haalt dan ook slechts een basisniveau en absoluut geen topresultaten.


Sporten op topniveau

De meesten onder ons halen nooit het niveau in een bepaalde sport om toegelaten te worden tot de olympische spelen. We bezitten hiervoor geen natuurlijk talent voor. Je kan extreem gaan oefenen waardoor je iets beter zal worden, maar nooit een topatleet!

Heb je een natuurlijk talent voor bijvoorbeeld tennissen dan kan je dit verder perfectioneren door te trainen.


multi-getalenteerd


Door jezelf jarenlang in elke situatie automatisch te gaan aanpassen, zal je steeds moeilijker het onderscheid kunnen maken tussen je natuurlijke talenten en je aangeleerde vaardigheden. Jezelf gaan aanpassen is gewoon het standaard patroon geworden.


Er is aanpassen en aanpassen …

Jezelf aanpassen aan het systeem om erin te passen, is gevaarlijk. De kans is reëel dat je hiervoor gaat oefenen om beter te worden in voor jouw aangeleerde vaardigheden. In dit geval ga je steeds minder gebruik maken van je natuurlijke talenten.

Jezelf aanpassen aan een veranderend systeem door je talenten te gebruiken, is prima. Werken met je talenten geeft energie en rust. Je krijgt er voldoening van en behaalt zonder veel extra moeite uitmuntende resultaten.


Waarvoor mogen ze je zelfs ’s nachts uit bed bellen?

Is het door jarenlang aanpassen niet meer duidelijk, wat je natuurlijke talenten zijn?

Dan ben je niet alleen.

Dit is een lastige vraag voor elke multi-getalenteerde bruggenbouwer die zich al heel zijn leven (onbewust) heeft aangepast.


multi-getalenteerd


Laat deze vragen je dan inspireren en op weg helpen om duidelijkheid te geven:

  • Van welke activiteiten kan je intens van genieten?
  • Wanneer moet je amper nadenken bij wat je doet omdat het gewoon vanzelf gaat?
  • Wat kan je altijd, ongeacht de omstandigheden?
  • Waarvoor mogen je collega’s je om 12u ‘s nachts uit je bed bellen?
  • Welke vergaderingen of activiteiten worden uitgesteld omdat jouw inbreng cruciaal is?
  • Waarvoor komen anderen om jouw hulp vragen, terwijl je dit zelf niets bijzonders vindt?

Het is duidelijk dat dit alle activiteiten zijn die je graag en moeiteloos kan. Dit zijn de taken waarvoor jij je natuurlijke talenten kan inzetten.

Daarnaast gebruik je deze eenvoudige tip als extra controlesysteem. Dit helpt jou om snel het onderscheid te maken tussen een natuurlijk talent of een aangeleerde vaardigheid.

Telkens anderen je vragen om iets voor hen te doen, stel je jezelf deze vragen voor je antwoord geeft:

  1. Kan ik dit goed?
  2. Doe ik dit graag en geeft het mij een fijn gevoel? Anders gezegd, word ik hier blij van?
  3. Geeft deze activiteit me energie?

Als alle antwoorden volmondig ja zijn, dan is dit vermoedelijk een van je talenten.

Is een van beide neen, wees dan voorzichtig om deze opdracht aan te nemen omdat de kans reëel is dat dit geen natuurlijk talent voor je is.


De valkuil voor veel beelddenkers

De meeste beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn loyaal ten aanzien van het bedrijf waarvoor ze werken en het team waarvan ze deel uitmaken. Hoewel ze vaak niet gezien of gewaardeerd worden.

Ze voelen zich dan ook heel vereerd als collega’s hen aanspreken op het goed georganiseerde klassement of project documentatie. Eindelijk erkenning voor je werk!

Weet dat dit een klassieke valkuil is voor veel multi-getalenteerde bruggenbouwers omdat jij ervan uit gaat dat de dingen die je goed op orde hebt, ook de taken zijn die je graag doet.

Besef dat de meeste administratieve taken of routine activiteiten beelddenkers extra energie kosten. Hiervoor hebben ze geen natuurlijke talenten.

Neem je zo’n taak aan omdat je je geprezen voelt door je collega’s of leidinggevende, dan is dit in deze situatie geen goed idee: Je neemt immers een taak op je die je voor jezelf perfect georganiseerd het, maar die je eigenlijk absoluut niet leuk vindt of graag doet.

Hoe meer van deze activiteiten je gaat doen, hoe meer energie het je gaat kosten waardoor er minder tijd overblijft voor de taken waar je wel sterk in bent! 


De boekhouding van een zelfstandige

Stel dat je zelfstandige of ZZP-er bent dan moet je je boekhouding op orde houden. Je kan wel een boekhouder inschakelen, maar het aanleveren van de documenten blijft jouw verantwoordelijkheid.

Wat je ziet is dat een beelddenker in zo’n geval een systeem gaat bedenken en opzetten waardoor deze taak zo snel mogelijk afgehandeld wordt. Het resultaat moet goed zijn met minimale tijdsinvestering. Elke minuut die je hier extra aan dient te spenderen of zaken die je opnieuw dient te doen, kosten je extra tijd. Je wil immers zo snel mogelijk opnieuw aan de slag met activiteiten die je wel graag doet en je energie geven!

Hoewel dit perfect georganiseerde taken zijn volgens een strak systeem, word je hier niet blij van! Bespaar jezelf dus de frustratie van dit soort activiteiten voor anderen te gaan doen!


Zelfkennis is cruciaal voor elke multi-getalenteerde bruggenbouwer

Bewustwording van de verschillen in manier van kijken is de eerste stap. Jezelf en je kwaliteiten op de juiste manier kunnen is de volgende de stap.


Beginnen met bruggen te bouwen op het werk, betekent bewust kiezen voor je persoonlijke stijl.
Zodat je zelfzeker elk gesprek durft aan te gaan waardoor je samen met je team, collega’s, klanten of leveranciers voluit kan inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: Een efficiëntere en productievere samenwerking in de groep.Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 18 augustus 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 14 september 2020.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


14 september 2020

Multi-getalenteerde bruggenbouwer, waarvoor mogen ze je altijd bellen?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x