Multi-getalenteerde bruggenbouwer, waarvoor mogen ze je altijd bellen?

Multi-getalenteerde bruggenbouwer klinkt dit je bekend?

Vraag jij jezelf ook wel eens af waar je echt goed in bent?

 • Je kunt veel, maar bent nergens echt top in. Je wilt jezelf absoluut geen expert noemen.
 • Enerzijds pas je je snel aan. Anderzijds raak je steeds meer gefrustreerd omdat alles wat je vol enthousiasme start, ook weer snel beu bent.
 • Zodra je weet hoe iets werkt, kijk je uit naar een nieuwe opdracht omdat je uitdaging mist.

Het lijkt wel alsof je niet genoeg doorzettingsvermogen hebt om iets tot in de puntjes onder de knie te krijgen.

Resultaat:
Je veel weet over verschillende onderwerpen maar nergens blink je extreem in uit.


Herkenbaar? Lees dan zeker verder!

Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers hebben geleerd om zich aan te passen.

Als kind zijn ze zich hier onbewust in gaan oefenen:

 • Geen enkele jongere vindt het immers fijn om telkens opnieuw te moeten uitleggen waarom hij een andere werkwijze gebruikt heeft.
 • Een manier die totaal afwijkt van de normale methode, maar bij nader inzien vaak even juist blijkt te zijn!

Als je dit aanpassen systematisch toepast, dan is de kans reëel dat je steeds meer aan het werk gaat met wat voor jouw aangeleerde vaardigheden zijn.

Ieder van ons heeft een unieke combinatie aan natuurlijke talenten en aangeleerde vaardigheden. Allemaal hebben we verschillende kwaliteiten, jouw natuurlijk talent kan een aangeleerde vaardigheid zijn voor je collega.

 • Werk je met je talenten dan haal je moeiteloos schitterende resultaten.
 • Gebruik je een van je aangeleerde vaardigheden, dan kost het je veel meer moeite om resultaat te behalen dan je collega.
 • Als je met een aangeleerde competentie werkt, haal je slechts het basisniveau en absoluut geen topresultaten zoals je collega die hiervoor het natuurlijke talent bezit.


Sporten op topniveau

De meesten onder ons halen nooit het niveau in een bepaalde sport om toegelaten te worden tot de olympische spelen. We bezitten hiervoor geen natuurlijk talent voor. Je kan extreem gaan oefenen waardoor je iets beter zal worden, maar nooit een topatleet!

Heb je een natuurlijk talent voor bijvoorbeeld tennissen dan kan je dit verder perfectioneren door regelmatig te trainen.


Numentum Multi-getalenteerde bruggenbouwer, waarvoor mogen ze je altijd bellen? winnaarsEr zijn verschillende manieren van aanpassen

Door jezelf jarenlang in elke situatie automatisch te gaan aanpassen, zal je steeds moeilijker het onderscheid kunnen maken tussen je natuurlijke talenten en je aangeleerde vaardigheden. Aangezien jezelf gaan aanpassen gewoon jouw standaard patroon is geworden.


1) Minder opvallen

 • Jezelf aanpassen aan het systeem om erin te passen, is gevaarlijk.
 • De kans is reëel dat je hierdoor vooral gaat oefenen om beter te worden in wat voor jouw aangeleerde vaardigheden zijn.
 • In dit geval ga je steeds minder gebruik maken van je natuurlijke talenten.
 • Dir is op de lange termijn een ongezonde situatie.


2) Mee bewegen

 • Jezelf aanpassen aan een veranderend systeem door je talenten te gebruiken, is prima.
 • Werken met je talenten geeft je energie en rust.
 • Je krijgt er voldoening van en behaalt zonder veel extra moeite uitmuntende resultaten.
 • Door telkens te zoeken hoe je je talenten kan gebruiken, vergroot je je wendbaarheid.Waarvoor mogen ze je zelfs ’s nachts uit bed bellen?

Is het door jezelf jarenlang aan te passen totaal onduidelijk geworden, welke je natuurlijke talenten zijn?

Dan ben je niet alleen.

Dit is een lastige vraag voor elke multi-getalenteerde bruggenbouwer die zich al heel zijn leven (onbewust) heeft aangepast.Numentum Multi-getalenteerde bruggenbouwer, waarvoor mogen ze je altijd bellen? multitalentWil je als beelddenker op zoek gaan naar je natuurlijke talenten?

Laat deze vragen je dan inspireren en op weg helpen om duidelijkheid te geven:

 • Van welke activiteiten kan je intens genieten?
 • Wanneer moet je amper nadenken bij wat je doet omdat het gewoon vanzelf gaat?
 • Wat kan je altijd, ongeacht de omstandigheden?
 • Waarvoor mogen je collega’s je om 12u ‘s nachts uit je bed bellen?
 • Welke vergaderingen of activiteiten worden uitgesteld omdat jouw inbreng cruciaal is?
 • Waarvoor komen anderen om jouw hulp vragen, terwijl je deze kwaliteit zelf niets bijzonders vindt?

Het is duidelijk dat dit alle activiteiten zijn die je graag en moeiteloos kan. Je bezit hiervoor de nodige competenties. Dit zijn de taken waarvoor jij je natuurlijke talenten kan inzetten.


Twijfel je over een bepaalde competentie?

Gebruik dan deze eenvoudige tip als extra controlesysteem.

Deze vragen helpen jou om snel het onderscheid te maken tussen een natuurlijk talent of een aangeleerde vaardigheid.

Telkens anderen je vragen om iets voor hen te doen en jij twijfelt of dit een van je natuurlijke talenten is. Neem tijd om jezelf deze vragen te stellen voor je antwoord geeft:

 1. Kan ik dit goed?
 2. Doe ik dit graag en geeft het mij een fijn gevoel? Anders gezegd, word ik hier blij van?
 3. Geeft deze activiteit me energie?


Als alle antwoorden volmondig ja zijn, dan is dit vermoedelijk een van je talenten.

Is een van beide neen, wees dan voorzichtig om deze opdracht aan te nemen omdat de kans reëel is dat dit geen natuurlijk talent voor je is.

Deze activiteit doet beroep op een van je aangeleerde competenties en kost je extra energie en moeite. In sommige situaties kan het raadzaam zijn om deze opdracht beter niet te accepteren.


De valkuil voor veel beelddenkers

De meeste beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn loyaal ten aanzien van het bedrijf waarvoor ze werken en het team waarvan ze deel uitmaken. Hoewel ze vaak niet gezien of gewaardeerd worden.

Ze voelen zich dan ook heel vereerd als collega’s hen aanspreken op het goed georganiseerde klassement of project documentatie. Eindelijk erkenning voor je werk!

Weet dat dit een klassieke valkuil is voor veel multi-getalenteerde bruggenbouwers omdat jij ervan uit gaat dat de dingen die je goed op orde hebt, ook de taken zijn die je graag doet.

Besef dat de meeste administratieve taken of routine activiteiten beelddenkers extra energie kosten. Hiervoor hebben ze geen natuurlijke talenten.

Neem je zo’n taak aan omdat je je geprezen voelt door je collega’s of leidinggevende, dan is dit in deze situatie geen goed idee:

 • Je neemt immers een taak op je die je voor jezelf perfect georganiseerd het, maar die je eigenlijk absoluut niet leuk vindt of graag doet.
 • Als een beelddenker een administratieve taak goed georganiseerd heeft, is dit meestal om hieraan zo min mogelijk tijd te moeten spenderen.
 • Hoe meer van deze activiteiten je gaat doen, hoe meer energie het je gaat kosten waardoor er minder tijd overblijft voor de taken waar je wel sterk in bent! 


De boekhouding van een zelfstandige

Stel dat je zelfstandige of ZZP-er bent dan moet je je boekhouding op orde houden. Je kan wel een boekhouder inschakelen, maar het aanleveren van de documenten blijft jouw verantwoordelijkheid.

Wat je ziet is dat een beelddenker in zo’n geval een systeem gaat bedenken en opzetten waardoor deze taak zo snel mogelijk afgehandeld wordt. Het resultaat moet goed zijn met minimale tijdsinvestering.

Elke minuut die je hier extra aan dient te spenderen of zaken die je opnieuw dient te doen, kosten je extra tijd. Je wil immers zo snel mogelijk opnieuw aan de slag met activiteiten die je wel graag doet en je energie geven!

Hoewel dit perfect georganiseerde taken zijn volgens een strak systeem, kost dit je moeite en energie. Bespaar jezelf dus de frustratie door dit type activiteiten ook voor anderen te gaan doen!


Zelfkennis is cruciaal voor elke multi-getalenteerde bruggenbouwer

Bewustwording van de verschillen is de eerste stap. Jezelf en je kwaliteiten op de juiste manier kunnen is de volgende de stap.


Bewust kiezen om je persoonlijke voorkeurstijl te gebruiken, laat je groeien. Het leert je om bruggen te bouwen op het werk.

De bruggenbouwer competentie ontwikkelen, helpt je om het gesprek aan te gaan waardoor je samen met je team, collega’s, klanten of leveranciers voluit kan kiezen voor de best mogelijke samenwerking.

Resultaat:
Een efficiëntere en productievere samenwerking in de groep.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Saskia heeft zich gespecialiseerd in het coachen en adviseren over beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werkomgeving.

Daarnaast is community manager van Multi Talent Leider netwerk op het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum om beelddenkers op het werk te verenigen.Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!

Je bent veel meer dan een label en bovendien is iedere mens uniek.
We zijn allemaal verschillend en enkel door alle talenten samen te brengen gaan we sneller vooruit als team!
Wil je weten wat een bruggenbouwer op het werk kan betekenen?

Plan een kennismakingsafspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 18 augustus 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 8 augustus 2022.Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay

8 augustus 2022

Multi-getalenteerde bruggenbouwer, waarvoor mogen ze je altijd bellen?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x