Laten zien, horen en begrepen worden - voor beelddenkers in teams

Waarom komt mijn oplossing in dovemansoren terecht binnen het team?

Je werkt samen met collega’s aan een nieuwe opdracht of project. Jij hebt massa’s ideeën om het anders aan te pakken. Om er maar enkele te vernoemen:

  • Vernieuwend of anders bekijken zodat er meer kan gedaan worden met minder middelen en mensen.
  • Effectiviteit en efficiëntie verhogen: Je ziet onmiddellijk waar in het proces mogelijk problemen zullen opduiken.
  • Waar conflicten ontstaan door interactie of invloed van andere activiteiten omdat ze op hetzelfde moment dezelfde materialen of mensen nodig hebben.

In jouw hoofd lijkt het alsof je 5 stappen vooruit loopt op de inzichten en analyse van de andere leden van de groep.

Voor een beelddenker of ruimtelijke visuele denker, de natuurlijkste zaak van de wereld: Ze zijn het gewoon om constant de volledige situatie te overzien.

Alsof ze als een arend of helikopter van bovenuit de volledige situatie in beeld hebben:

  • Alles wat er speelt bij de eigen opdracht.
  • Alle mogelijke interacties met andere taken en activiteiten van de groep.
  • De impact van andere elementen, binnen of buiten het bedrijf, die dit project beïnvloeden.


laten zien


Hoe krijg je het vertrouwen zonder arrogant over te komen?

Je bezit een geweldige eigenschap als je ze op een positieve en constructieve wijze weet te gebruiken.
Als je een duidelijke manier vindt om hierover te praten en je collega’s je begrijpen.

Wat kan jij doen om te vermijden dat je collega’s of omgeving je als bedweter of bemoeial gaan bestempelen?

Jij ziet mensen tijd verliezen door oplossingen te proberen die niet werken terwijl je dit als beelddenker voorspelde. Een beelddenker kan hierdoor ongeduldig en gefrustreerd geraken, omdat hij zich niet gezien of begrepen voelt:

Elementen die nog niet kunnen gezien worden

Er wordt niet geluisterd naar je voorstellen of ideeën omdat je over problemen spreekt die er nog niet zijn of die niet-beelddenkers nog niet zien.

In dit geval wil jij dat de andere teamleden hun aandacht gaan richten op een probleem wat er voor hen nu nog niet is. Iets wat niet bestaat in de analysestap op zoek naar de oplossing, waar ze zich op dit moment nog bevinden.

Te spannend en onduidelijk

Jouw collega’s begrijpen je verhaal niet omdat er voor hen nu nog te veel onzekerheden en risico’s zitten in jouw voorstel.

Je praat op een te chaotische en onlogische wijze. In je betoog, spring je van het ene element naar het andere zonder dat rationele denkers jouw redenering kunnen volgen.

Als je overtuigd van je gelijk emotioneel begint te reageren omdat jouw frustratie groeit, wordt de situatie alleen nog erger. Je teamgenoten zijn op dat moment eerdere geneigd om je te gaan negeren tenzij ze jou respecteren en vertrouwen.

Respect en vertrouwen kan je niet afdwingen, dat krijg je of verdien je.

Beelddenkers en rationele denkers, gebruiken van nature totaal verschillende werkwijzen om taken of activiteiten uit te voeren of om problemen op te lossen. Als je dit niet beseft of ervanuit gaat dat alle teamleden op dezelfde manier te werk gaan, dan geeft dit spanningen en frustratie.

Testen en experimenteren

Zoek naar kleine onderdelen van het project waarvoor je een test of experiment van jouw oplossing kan opzetten. Misschien voelt het zowel voor jou als voor de omgeving, veiliger als je hier alleen aan werkt.

Werk je oplossing uit en deel dit met je collega’s of omgeving. Zorg dat je hen bij de voorstelling van het resultaat, ook inkijk geeft in hoe je tot deze oplossing bent gekomen. Welke stappen je ondernomen hebt in je denkproces.

Leg geduldig de verschillende denkstappen uit, ook al lijken ze voor jou zo evident. Terug doorheen het proces lopen, geeft jou houvast bij het uitleggen van het geheel.
Jij zag het al van bij de start, maar had mogelijk moeite of problemen om het uitgelegd te krijgen op een rationele manier.

Vertrouwen door samen te werken

Door samen doorheen het proces te gaan, neem je de rationele of lineaire denkers bij de hand om stap voor stap van eindpunt naar het begin te gaan.

Dit is de natuurlijke weg voor beelddenkers om van de oplossing terug te vertrekken om te kijken wat nodig is om daar te komen. Ook als is dit de omgekeerde weg voor lineaire denkers.

Als je geduldig uitlegt wat er gebeurt, zullen ze je kunnen volgen, hoewel je op een totaal onlogische manier te werk lijkt te gaan, ga je wel degelijk doordacht te werk.

Als het wederzijds respect en vertrouwen groeit, gaan mensen de onconventionele benadering van een beelddenker sneller volgen.

Onder het motto:

Ik snap het nu nog niet, maar ik vertrouw erop dat je ons in de goede richting vooruit gaat helpen.

laten zien

De verschillen als kracht in durven zetten, gaat enkel als teams elkaar respecteren en vertrouwen!


Krachten bundelen werkt exponentieel

Dit zijn momenten waarbij jouw unieke beelddenkerskwaliteiten je collega’s, team of organisatie enorm vooruit kunnen helpen. Visueel ruimtelijke denkers zijn kampioen in verbeteren of efficiënter maken van processen.

Deze oplossingen ook concreet van begin tot einde stap voor stap invoeren en documenteren, is minder hun sterkste talent. Rationele denkers bezitten deze kwaliteiten in veel gevallen wel. Op dit vlak zijn de kwaliteiten van de rationele denkers in de groep, van onschatbare waarde.

Samenwerken gaat het team of de organisatie vooruit stuwen aan een hoger tempo dan ieder teamlid apart. Deze samenwerking gaat oplossingen creëren die elk individu alleen nooit kan verwezenlijken.

En dat start bij zelfkennis en het versterken van je zelfvertrouwen als beelddenker. Wanneer durf jij als beelddenker je eigen kleuren laten zien?


Heb je vragen bij jezelf laten zien?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 13 oktober 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 23 november 2020.


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


23 november 2020

Laten zien, horen en begrepen worden - voor beelddenkers in teams
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x