Laten zien, horen en begrepen worden - voor beelddenkers in teams

Waarom komt mijn oplossing in dovemans oren terecht binnen het team?

Je werkt samen met collega’s aan een nieuwe opdracht of project. Jij hebt massa’s ideeën om het anders aan te pakken. Om er maar enkele te vernoemen:

  • Het proces volledig anders bekijken zodat er meer kan gedaan worden met minder middelen en mensen.
  • De effectiviteit en efficiëntie verhogen: Omdat jij direct ziet waar in het proces mogelijk problemen zullen opduiken, kan je deze proactief gaan aanpakken.
  • De plaatsen waar conflicten ontstaan door interactie of invloed van andere activiteiten in het grotere geheel. Deze problemen zullen optreden omdat ze op hetzelfde moment dezelfde materialen of mensen nodig hebben.

In jouw hoofd lijkt het alsof je 5 stappen vooruitloopt op de inzichten en analyse van de andere leden van de groep.

Voor een beelddenker of ruimtelijke visuele denker, de natuurlijkste zaak van de wereld: Ze zijn het gewoon om constant de volledige situatie te overzien.

Alsof ze vanuit een helikopter van boven in de lucht de volledige situatie in beeld hebben:

  • Alles wat er speelt bij de eigen opdracht.
  • Alle mogelijke interacties met andere taken en activiteiten van de groep.
  • De impact van andere elementen, binnen of buiten het bedrijf, die dit project beïnvloeden.

Hoe kan je dit laten zien als je de andere kant lijkt op te gaan dan de groep?


numentum laten zien, horen en begrepen worden - voor beelddenkers in teams die anders kijken


Hoe krijg je het vertrouwen zonder arrogant over te komen?

Ben je een beelddenker dab bezit jij een geweldige eigenschap als je ze op een positieve en constructieve wijze weet te gebruiken.

Daarom is het belangrijk om een manier te vinden om je boodschap duidelijk over te brengen zodat je collega’s begrijpen wat jij hen wil meegeven.

Wat kan jij doen om te vermijden dat je collega’s of omgeving je als betweter of bemoeial gaan bestempelen?

Jij ziet je collega’s tijd verliezen door oplossingen te proberen die niet werken terwijl je dit als beelddenker voorspelde maar niemand het wilde geloven. 

Een beelddenker kan hierdoor ongeduldig en gefrustreerd geraken, omdat hij zich niet gezien of begrepen voelt. Concreet betekent dit als je vanuit een andere hoek naar deze situatie gaat kijken:


1) Het zijn elementen die ze nog niet kunnen zien.

Er wordt niet geluisterd naar je voorstellen of ideeën omdat je over problemen spreekt die er nog niet zijn of die stap voor stap denkers nog niet zien.

In dit geval wil jij dat de andere teamleden zich gaan concentreren op een probleem wat er voor hen nu nog niet is. Iets wat niet bestaat in de analysestap op zoek naar de oplossing, waar ze zich op dit moment nog bevinden.


2) Jouw voorstel lijkt onduidelijk en risicovol.

Jouw collega’s begrijpen je verhaal niet omdat er voor hen nu nog te veel onzekerheden en risico’s in jouw voorstel zitten.

Je praat op een te chaotische en onlogische wijze. In je verhaal spring je van het ene element naar het andere waardoor je teamgenoten jouw redenering onmogelijk kunnen volgen.

Als je emotioneel begint te reageren omdat je overtuigd van je gelijk, wordt de situatie alleen nog erger. Je collega’s zullen dan eerdere geneigd zijn om je te negeren omwille van je emotionele reactie, tenzij ze jou respecteren en vertrouwen.


Hoe functioneren beelddenkers in teams?

Respect en vertrouwen kan je niet afdwingen, dat krijg je of verdien je.

Beelddenkers en rationele denkers, gebruiken van nature totaal verschillende werkwijzen om taken uit te voeren of om problemen op te lossen.
Als je denkt dat alle teamleden op dezelfde manier te werk gaan, dan geeft dit spanningen en frustratie.

Een beelddenker zal het dus best op een andere manier aanpakken om het vertrouwen van de andere teamleden te winnen.


Testen en experimenteren

Zoek naar kleine onderdelen van het project waarvoor je een test of experiment van jouw oplossing kan opzetten. Misschien voelt het zowel voor jou als voor je collega’s, veiliger als je hier alleen aan werkt.

Werk je oplossing uit en deel dit met je team. Zorg dat je hen bij de voorstelling van het resultaat, ook met hen deelt:

  • Hoe je tot deze oplossing bent gekomen.
  • Welke stappen je ondernomen hebt in je denkproces.
  • Leg geduldig de verschillende denkstappen uit, ook al lijken ze voor jou zo evident. Terug doorheen het proces lopen, geeft jou houvast bij het uitleggen van het geheel.

Jij zag de oplossing al van bij de start, maar had mogelijk moeite of problemen om het uitgelegd te krijgen op een gestructureerd stap voor stap manier.


Vertrouwen groeit door samen te werken

Door samen doorheen het proces te gaan, neem je de lineaire denkers bij de hand om stap voor stap van eindpunt naar het begin te gaan.

Dit is de natuurlijke weg voor beelddenkers om van de oplossing terug te vertrekken om te kijken wat nodig is om daar te komen. Ook als is dit de omgekeerde weg voor lineaire denkers.

Als je geduldig uitlegt wat er gebeurt, zullen ze je kunnen volgen. Het besef zal groeien dat hoewel je op een totaal onlogische manier te werk lijkt te gaan, je wel degelijk doordacht te werk gaat.

Als het wederzijds respect en vertrouwen groeit, gaan mensen de onconventionele benadering van een beelddenker sneller begrijpen. Ook al lijkt deze oplossing nog onafgewerkt en risicovol, ze willen je volgen of hierin meegaan.


Als het wederzijds vertrouwen groot is, kunnen je collega’s makkelijker zeggen:

“We begrijpen het nu nog niet, maar we vertrouwen erop dat je ons in de goede richting vooruit gaat helpen.”

De verschillen als kracht in durven zetten, gaat enkel als teams elkaar respecteren en vertrouwen!


numentum jezelf laten zien, horen en begrepen worden - voor beelddenkers in teamsKrachten bundelen versterkt teams exponentieel!

Visueel ruimtelijke denkers of beelddenkers, zijn kampioen in verbeteren of efficiënter maken van processen. Dit zijn momenten waarbij jouw unieke beelddenkerskwaliteiten je collega’s, team of organisatie enorm vooruit kunnen helpen.

Zo’n verbetervoorstel ook concreet van begin tot einde stap voor stap invoeren en documenteren, is een minder sterkst beelddenkerstalent.
Proces gedreven medewerkers die bij voorkeur stap voor stap werken bezitten deze kwaliteiten in de meeste gevallen wel. Op dit vlak zijn de kwaliteiten van de stap voor stap denkers in de groep, van onschatbare waarde om alle verbeteringen ook echt uitgewerkt en ingevoerd te krijgen.

Je oplossingen of suggesties kunnen laten zien op een manier die je collega's begrijpen is dus belangrijk!

Zo’n complementaire samenwerken gaat de organisatie vooruit stuwen aan een hoger tempo dan ieder teamlid apart. Elke samenwerking waarbij teamleden elkaar gaan versterken, zal oplossingen realiseren die elk medewerker alleen nooit kan verwezenlijken.


Leren hoe je anderen kan laten zien.

Teams hebben dus verschillende profielen nodig om succesvol te zijn.

Een team met uitsluitend beelddenkers zal dus ook nooit succesvol zijn. Meestal zit er maar een of hooguit enkele beelddenkers in een groep. Deze profielen zien dus weinig rolmodellen in hun directe omgeving.

Vanuit de behoeften om beelddenkers en gelijkaardige profielen met elkaar in contact te brengen, ontstond het Multi-Talent Leiders Netwerk met Saskia van Numentum als de community manager.

Maandelijks komen alle leden online samen tijdens om kennis en ervaringen uit te wisselen en elkaar op een positieve manier te inspireren. Maak kennis met het netwerk en wordt lid.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel, oprichtster van Numentum en community manager van het Multi-Talent Leader Platform (het leer- en community platform van Numentum).


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 13 oktober 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 31 mei 2021.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!

Je bent veel meer dan een label en bovendien is iedere mens uniek.
We zijn allemaal verschillend en enkel door alle talenten samen te brengen gaan we sneller vooruit als team!


Wil je weten wat Saskia voor jou kan betekenen?

Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay

31 mei 2021

Laten zien, horen en begrepen worden - voor beelddenkers in teams
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x