Hoe ervaart een beelddenker op de werkvloer de werkomgeving?

Uit het dagelijks leven van een beelddenker op het werk

Er was eens een jonge projectingenieur. Hij heette Jan. Jan werkte voor het bedrijf “Verschil & Co”.

Hij was van de projectmanagers in het bedrijf. Dit team van projectmanagers organiseerde alle taken en testen die nodig waren om de productie van nieuwe producten in de fabriek op te starten.

Jan had een duidelijk overzicht van zijn projecten waardoor alle verschillende activiteiten op het geplande moment zouden worden uitgevoerd.

Het was een uitdaging om alles op tijd klaar te krijgen door de constante strijd tussen hem en zijn collega projectmanagers: Er waren immers te weinig medewerkers, grondstoffen en machines beschikbaar om alle projecten op hetzelfde moment uit te voeren.


Geen projectprioriteiten, wel schaarste

De schaarste aan beschikbare mensen en middelen enerzijds en de concurrentiestrijd tussen de projectmanagers anderzijds, kostte het bedrijf veel geld en verlies van kostbare productietijd.

Hij besprak deze problemen met zijn manager. Alleen lukte het Jan nooit om het probleem kort en bondig en vooral duidelijk uit te leggen.

Jan kreeg regelmatig van zijn manager te horen dat hij zich alleen op zijn project diende te concentreren. Hij moest zich niet bezighouden met de andere projecten. Zijn collega’s hielden immers hun eigen project heus wel in de gaten.

Jan begreep het niet en dacht:
“Ziet mijn manager dan niet dat alle projectmanagers dezelfde medewerkers en materialen nodig hebben? Dat we allemaal vechten om ons project prioritair te laten behandelen en dat dit een negatief effect heeft op het hele bedrijf?”

Jan begon aan zichzelf te twijfelen: 

 • Had hij het wel bij het rechte eind?
 • Was wat hij zag, wel een juist beeld van de situatie?
 • Zijn baas had toch veel meer informatie dan hijzelf, die zal dus wel gelijk hebben?


Wat gebeurde er in de productieafdeling?

Het gebeurde regelmatig dat het hoofd van de productieafdeling de planning van de productieactiviteiten op het laatste moment diende te wijzigen. Bijvoorbeeld omdat een klant een groot order bestelde wat direct geleverd moest worden.

Hierdoor kon de volledige weekplanning van de productieactiviteiten totaal veranderen omdat klantenorders en bestaande producten voorrang krijgen.

Wat gebeurde er met de testen van projectmanagers op de productielijnen?

 • Geplande testen verdwenen uit de weekplanning.
 • Het werd onmogelijk om de testen op de productiemachines tegen de afgesproken datum uit te voeren.
 • Ondanks goede afspraken met de productieafdeling, liepen projecten onvoorziene vertragingen op.

Als de weekplanning gewijzigd werd, probeerde elke projectmanager om zijn testen zo snel mogelijk opnieuw in de planning te krijgen. Diegene die het hardst kon roepen en het best kon lobbyen, kon de vertraging voor zijn project beperken. Deze projectmanager kreeg een nieuwe plaats voor zijn testen op de weekplanning.


numentum beelddenker op de werkvloer verschillend begrip zelfde situatie


Loyale medewerkers en doorzetters

Jan bleef hard werken, maar telkens weer gingen uitdagende nieuwe projecten of een promotie naar een van zijn collega’s. Niemand leek zijn toewijding en doorzettingsvermogen op te merken.

Jan bleef een loyale en hardwerkende projectmanager, maar zijn frustratie en onvrede groeide met de dag. Na een aantal jaren kreeg hij een burn-out.

Jan dacht: “Zo kon het niet langer”.

Hij zocht en vond ander werk in een andere omgeving. Maar al snel leek de geschiedenis zich te herhalen:

 • Jan werd niet begrepen door zijn leidinggevende en collega’s.
 • Men had de indruk dat Jan een dwarsligger en probleemzoeker was.
 • De collega die de zaken altijd veel ingewikkelder zag dan ze eigenlijk waren.

En voor hij het goed en wel besefte, prijkte zijn naam bovenaan de lijst van de te ontslagen werknemers omdat samenwerken moeilijk met hem was.

Daar sta je dan: Tientallen jaren ervaring op verschillende terreinen, een snelle denker, … en toch geen functie vinden in een bedrijf die bij jou past!


Is hij een beelddenker?

Een vriend gaf Jan een boek over beelddenken.

Toen Jan hierin begon te lezen, ontdekte hij herkenbare elementen:

 • Een beelddenker kijkt op een andere manier naar een project of probleem. LINK naar zelfde beeld ander resultaat
 • De meeste mensen werken stap voor stap aan een project. Ze bekijken het geheel op een lineaire manier.

Voor beelddenkers daarentegen, bestaan er geen processtappen. Zij zien het geheel als één beeld.

Dit wil zeggen dat alles tussen het begin en het einde van het project samen hoort en één geheel vormt. Alle mogelijke problemen die onderweg zouden kunnen voorkomen, zitten ook mee in dit overzichtsbeeld ingesloten.

Bovendien zijn beelddenkers snelle denkers, maar praten gaat veel langzamer. Het kost hen tijd om het juiste woord te vinden wat exact hun gedachtegang beschrijft. Omdat ze de correcte betekenis willen meegeven in het gesprek, gaan ze extra informatie toevoegen. Hierdoor wordt elk verhaal uitgebreider en absoluut geen kort en bondige uitleg.

Aha denkt Jan:

“Ik had dus wel degelijk een duidelijk beeld van de situatie. Alleen denk ik te snel en te ver vooruit en heb ik moeite om de situatie kort en duidelijk uit te leggen. Ik zag dus inderdaad zaken die mijn manager op dat moment nog niet kon zien.”


numentum beelddenker op de werkvloer boek lezen over beelddenken


Verschillen die elke beelddenker op de werkvloer herkent

Op welke vlakken verschillen je inzichten in vergelijking met je leidinggevenden, collega’s of medewerkers als jij beelddenker bent?


1) Oplossing en probleem vallen samen

Je hebt de oplossing en het probleem duidelijk voor ogen. Het lukt je niet om de aandacht van je luisteraars vast te houden, als je hen dit probeert uit te leggen.
Ze begrijpen je niet. Volgens hen zoek je het allemaal veel te ver. Hoe meer je je voorstel probeert uit te leggen, hoe complexer jij het voor hen maakt.


2) Totaalbeeld en interacties

Je kijkt verder dan je eigen project of takenpakket. Hierdoor merk je sneller dat er problemen zullen opduiken verderop in het proces die met de juiste actie voorkomen kunnen worden.

Omdat jij start vanuit het totale plaatje, neem je altijd de voorgaande en daaropvolgende stappen mee in je analyse. Alleen je manager, collega’s of medewerkers zien dit nog niet maar vinden dat jij je boekje te buiten gaat door je ook met deze zaken te willen bemoeien.


3) Focus op de taak versus aandacht voor het geheel

Collega’s en medewerkers kijken naar hun eigen stukje van het proces. Ze lijken minder wakker te liggen van de effecten op het volledige proces.

Er is weinig aandacht om het proces als geheel te verbeteren. Er worden hier en daar kleine verbeteringen gedaan, zonder te controleren of deze ook een positief effect opleveren voor het totale proces.

Jij ergert je hieraan omdat er door enkele overkoepelende acties veel meer resultaat en winst geboekt kan worden waar het volledige team voordeel bij heeft.


Wat doet dit met een beelddenker in de werkomgeving?

Jan is een van de vele beelddenkers op de werkvloer.

“This is the story of my life!”

Dit is een veel gehoorde opmerking van beelddenkers als ze het verhaal van Jan horen.

Ook al werk jij niet als projectmanager, vergelijkbare verhalen hoor je van beelddenkers in alle mogelijke functies of rollen in bedrijven.

Op basis van het onderzoek van Linda Kreger-Silverman, kan je er vanuit gaan dat 33% van een groep beelddenker is.

De pijn, ellende en frustratie voor de “Jannen” onder ons is te voorkomen. Als ieder van ons bewuster wordt dat teams door onbegrip en onwetendheid deze beelddenkerstalenten verliezen.

Terwijl met de juiste kennis en informatie, ook deze profielen perfect een plaats hebben in teams op het werk.

Het is niet de bedoeling om medewerkers een label of etiket te geven en ze in hokjes te willen plaatsen. Het is belangrijk dat elke medewerker zichzelf mag en kan blijven. Zodat beelddenkers een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het werk van de groep.

Enkel samen kunnen teams de complexe uitdagingen van de toekomst aanpakken door:

 • de verschillen te (h)erkennen;
 • binnen teams alle verschillende kwaliteiten te waarderen;
 • en als team de krachten te bundelen. 

Door op deze manier verbindend samen te werken maken ze als groep het verschil. De groep boekt sneller resultaten die elk teamlid alleen nooit voor elkaar zou krijgen.


Een beelddenker op de werkvloer

Jan is net als zo veel andere beelddenkers op het werk, onbewust van zijn unieke en waardevolle beelddenkerstalenten.

Kwaliteiten waar hijzelf maar ook zijn werkgever de vruchten van zou kunnen plukken als Jan deze kwaliteiten op een positieve manier leert te gebruiken.

Waar we in organisaties nu nog vooral de aandacht richten op de verschillen ten opzichte van een aantal standaard vaardigheden, gaat veel aandacht naar de standaard vaardigheden die ontbreken bij medewerkers.

Wat zou er gebeuren als we al onze aandacht richten op het in kaart brengen van alle extra kwaliteiten die elk teamlid meebrengt? Zodat deze extra talenten de volledige groep of het team gaan versterken.

Goed kunnen communiceren en rustig kunnen blijven tot je manager, medewerkers of collega’s je begrepen hebben, begint bij jezelf:
Het leert je als beelddenker hoe je zelf zekerder overkomt zodat je collega’s, leidinggevende en medewerkers jouw opmerkingen willen horen en begrijpen.

Wil je leren hoe je problemen zoals in Jan zijn verhaal duidelijk kan overbrengen zodat je leidinggevende begrijpt welk probleem of uitdaging jij wil aankaarten?

Dan is het Multi talent leider Traject een goede basis om de waarde te ontdekken van een beelddenker op de werkvloer.
In dit online programma ga je op je eigen tempo doorheen de verschillenden modules. Tijdens de regelmatige live online Vraag en Antwoordsessies krijg je een antwoord op al je vragen.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 25 september 2013. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 19 april 2021.


Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Wil je weten wat Saskia voor jou als beelddenker op de werkvloer kan betekenen?

Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.19 april 2021

Hoe ervaart een beelddenker op de werkvloer de werkomgeving?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x