Hoe groot is het percentage beelddenkers in een groep?

Hoeveel mensen hebben een voorkeur voor beelddenken?

Er zijn beelddenkers en begripsdenkers. Zowel beelddenkers als begripsdenkers, hebben een bepaalde manier om:

 • naar de wereld te kijken
 • problemen op te lossen of te werken
 • te praten door te kiezen voor een verhalende taal


Beiden zijn andere manieren van denken of denkstijlen.

Beiden zijn evenwaardig hoewel totaal verschillend!hoe groot is het percentage beelddenkers in een groep verschil beelddenken en begripsdenkenAls je je niet bewust bent van je eigen voorkeur of die van je partner, collega, vrienden, … dan gebeurt het dat jullie zonder het te beseffen, totaal naast elkaar praten.

Jullie veronderstellen te weten waar jullie over praten en denken dus dat jullie elkaar begrijpen. Doch vaak gaan we voorbij aan het feit dat je als beelddenker een ander beeld hebt van dezelfde situatie. Je probeert dan een gesprek te voeren, terwijl je over totaal verschillende zaken praat. Zonder dit te beseffen probeer je eigenlijk appelen en peren te vergelijken.


Hoe groot is het percentage van elke denkstijl?

Weet jij hoe groot het aantal beeldenkers is in een groep?
Op basis van het onderzoek van dr. Linda Kreger-Silverman kan je 3 groepen onderscheiden in een groep van 100 mensen:

 1. 30 van de hen zullen een voorkeur hebben voor beeldenken.
 2. Het aantal mensen dat een sterke voorkeur zal hebben voor begripsdenken, zijn er 25.
 3. Hier tussenin vinden we een grote groep mensen die vlot en zonder dat ze zich hiervan bewust zijn, vlot kan wisselen tussen beide denkstijlen.

Maar ook de mensen in deze derde groep hebben een bepaalde voorkeur ook al is deze misschien minder uitgesproken. Als je kijkt naar het aantal beelddenkers en begripsdenkers in deze derde groep en je telt deze percentages op bij het aantal uit groep een en twee, geeft dit volgende verdeling:

 • 60 Beeldenkers
 • 40 Begripsdenkers

Het totaal aantal beelddenkers in onze groep van 100 mensen, blijkt groter dan het aantal begripsdenkers. 

Een groot aantal beelddenkers is zich hier niet van bewust. Dat is op lange termijn gevaarlijk omdat deze mensen hun voorkeur denkstijl niet kennen. Het gevolg is dat ze zich onbewust en op elk moment hebben leren aanpassen. Aanpassen aan een manier van denken en werken die niet bij hen past.


Hoe groot is het percentage beelddenkers in een groepGroeit het percentage beelddenkers?

Is het aantal beelddenkers aan het stijgen in vergelijking met vroeger omdat je dit kan aanleren? Of zien we het aantal gewoon toenemen omdat we er nu meer rekening mee houden dan vroeger?

Ik denk dat alle elementen een rol spelen. Omdat er nu meer aandacht is voor mensen die anders leren en werken, gaan we het sneller herkennen. Bovendien bezitten beelddenkers veel van de talenten van de 21ste eeuw.

Hoe schaarser talent wordt, hoe meer bedrijven oplossingen zoeken om deze medewerkers te integreren. Organisaties willen medewerkers met ervaring absoluut aan boord houden.

Daarnaast is er ook meer oog en aandacht voor het welbevinden van werknemers. Bedrijven gaan maatregelen nemen om het aantal burn-outs, bore-outs of andere fysieke klachten te doen afnemen of te voorkomen. Deze evolutie komt er vanuit de bedrijven zelf en omdat de overheid dit oplegt.


Waarom vallen deze profielen massaal uit?

Zijn er andere elementen waarom het nu veel tastbaarder en zichtbaarder wordt? Ja, absoluut!


Procedure of eigen werkwijze?

In onze maatschappij moet steeds meer gebeuren met minder mensen en middelen. Processen en extra controlesystemen zijn activiteiten die bedrijven invoeren om sneller te kunnen werken. Procedures en hiërarchie maken het organiseren van activiteiten eenvoudiger.

Om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen ongeacht wie een taak uitvoert, moeten procedures strikt gevolgd te worden. De nadruk ligt steeds meer op de taak in plaats van op de kwaliteiten van de medewerker.

In praktijk betekent dit concreet:

 • Routinematig hetzelfde proces herhalen.
 • Een gedetailleerde werkmethode, stap voor stap uitvoeren.

Sommige medewerkers hebben geen moeite met deze manier van werken. Voor anderen betekent dit zich aanpassen aan een totaal andere manier van werken en denken wat extra energie kost.


Effecten op beelddenkers

Dit zijn taken die deze profielen extra tijd en moeite kosten en veel extra stress veroorzaken. Het zorgt ervoor dat je als medewerker steeds minder vrijheid en ruimte krijgt om je eigen werk te organiseren.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat beelddenkers hun creativiteit en focus verliezen. Hoe strikter alles opgelegd wordt, hoe meer ze vastlopen en hoe slechter hun prestaties.

Je gaat jezelf aanpassen aan een systeem wat niet bij je past. Alleen verlies je hierdoor als beelddenker je natuurlijke kwaliteiten en geraak je als persoon op termijn totaal uit balans.


Wat maakt het verschil voor beelddenkers?

Het aanpassen van de omgeving en werkomstandigheden creëert voor beelddenkers mogelijkheden waardoor ze beter kunnen functioneren in bedrijven. Hierdoor hoeven ze zich minder aan te passen want net dit onbewust jezelf gaan aanpassen, is op de lange duur nefast voor je gezondheid.

De kracht van zo’n multi-getalenteerde bruggenbouwer, ligt in de afwisseling en vrijheid om volgende elementen te kunnen inzetten op hun werk:

 • Het is belangrijk om in ruime mate zelf de eigen taken kunnen plannen en organiseren.
 • Om als onderdeel ven een team op hun manier een bijdrage te kunnen leveren aan het groepsresultaat.
 • Leergierig als ze zijn, willen ze hun kennis en ervaring kunnen uitbreiden en combineren met informatie uit verschillende kennisdomeinen.


Mensen die zich aanpassen om in de organisatiesystemen in te passen,
krijgen minder kansen om hun talenten te kunnen gebruiken.

Mensen die hun talenten gebruiken om zich aan te passen aan een organisatie,
zijn veel veerkrachtiger en minder stressgevoelig omdat ze energie en voldoening kunnen halen uit hun talenten.


Waarom is het aantal beelddenkers in bedrijven belangrijk?

Als je merkt dat oude systemen en processen in onze huidige maatschappij vastlopen en niet meer lijken te functioneren, dan is er behoefte aan verandering.

Beelddenkers hebben een profiel van veranderaars. Ze durven alles in vraag stellen en brengen vernieuwing binnen. Hun kracht zit in het samenbrengen en combineren van diverse elementen tot iets nieuws.

De echte doorbraken voor de toekomst zullen enkel tot stand kunnen komen door het samenvoegen of verbinden van kennis uit verschillende domeinen. Kennis en inzichten die in één bepaalde sector gebruikt worden en kunnen overgebracht worden naar andere domeinen. Talenten die in de toekomst nog belangrijker zullen worden.

Waar in de meeste organisaties vooral aandacht is voor begripsdenken, omdat dit aansluit bij de manier waarop we bedrijven vandaag georganiseerd hebben. Kan je niet langer naast de specifieke talenten en troeven kijken van alle denkstijlen omdat elk element waarde toe te voegen heeft.

Veel organisaties gaan voorbij aan de natuurlijke talenten van de individuele medewerkers waardoor een enorm potentieel nauwelijks aangewend wordt. Elke organisatie die erin slaagt om deze verschillende manieren van werken en kijken, bespreekbaar te maken, zal een competitief voordeel hebben.

Als medewerkers leren samenwerken over deze verschillen heen, zullen nieuwe projecten, innovaties, processen, enz. ontstaan doordat elk teamlid zijn uniek talenten optimaal kan inzetten op de werkvloer. Dit heeft een positieve meerwaarde voor de efficiëntie en de productiviteit van elk team.


hoe groot is het percentage beelddenkers in een groep beelddenken talenten voor de toekomstPercentage beelddenkers in balans houden 

Elementen zoals strakke processen en strikte controles geven organisaties de kans om efficiënter te werken met minder mensen. Het ontneemt de multi-getalenteerde bruggenbouwers in je team de ruimte en vrijheid die ze nodig hebben om te functioneren.

Het is zoeken naar een evenwicht tussen beiden waarbij er naast een aantal routine taken, genoeg uitdagingen in de functie overblijven. Zodat deze profielen nieuwe activiteiten kunnen leren en mogen ontwikkelen. Op deze manier blijven de beelddenkers in het team:

 • Alert
 • Gemotiveerd
 • Geïnspireerd

Het is geen OF/OF verhaal, maar een EN/EN verhaal zou wel eens het verschil kunnen maken: standaardisatie van processen en systemen maar met ruimte voor ieders unieke talenten.

Aangezien beelddenkers geleerd hebben om zich onbewust aan te passen, zijn ze hun unieke talenten verloren. In de wetenschap dat ongeveer 1 op 3 medewerkers visueel-ruimtelijke denkers zijn, liggen hier nog gigantische mogelijkheden. Daarnaast mogen ook de gevaren die verbonden zijn aan jezelf permanent aan te passen niet onderschat worden.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers bewust maken en motiveren om hun persoonlijke talenten te ontwikkelen en te gebruiken op hun werk, is belangrijk!


Leren van andere beelddenkers!

Vanuit de behoeften om beelddenkers en gelijkaardige profielen met elkaar in contact te brengen, ontstond het Multi-Talent Leiders Netwerk met Saskia van Numentum als de community manager.

Maandelijks komen alle leden online samen tijdens om kennis en ervaringen uit te wisselen en elkaar op een positieve manier te inspireren. Maak kennis met het netwerk en wordt lid.
Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 8 september 2013. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 31 augustus 2020.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.

Daarnaast is community manager van Multi Talent Leider netwerk op het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum om beelddenkers op het werk te verenigen.Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!

Je bent veel meer dan een label en bovendien is iedere mens uniek.
We zijn allemaal verschillend en enkel door alle talenten samen te brengen gaan we sneller vooruit als team!


Wil je meer weten over het percentage beelddenkers?

Maak een afspraak om de mogelijkheden met Saskia te bespreken.Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay

31 augustus 2020

Hoe groot is het percentage beelddenkers in een groep?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x