Hoe groot is het percentage beelddenkers in een groep?

Hoeveel mensen hebben een voorkeur voor beelddenken?

Er zijn beelddenkers en begripsdenkers. Zowel beelddenkers als begripsdenkers, hebben een bepaalde manier om:

  • naar de wereld te kijken
  • problemen op te lossen of te werken
  • te praten en gebruiken een eigen woordenschat
  • enz.


Beiden zijn andere manieren van denken of denkstijlen.

Beiden zijn evenwaardig hoewel totaal verschillend!



hoe groot is het percentage beelddenkers in een groep verschil beelddenken en begripsdenken


Als je je niet bewust bent van je eigen voorkeur of die van je partner, collega of vrienden, dan gebeurt het dat jullie zonder het te beseffen, totaal naast elkaar praten.

Jullie veronderstellen te weten waar jullie over praten en denken dus dat jullie elkaar begrijpen. Doch vaak gaan we voorbij aan het feit dat je als beelddenker een ander beeld hebt van dezelfde situatie.

Resultaat:

Je probeert een gesprek te voeren, terwijl je over totaal verschillende zaken praat. Zonder dit te beseffen probeer je eigenlijk appelen en peren te vergelijken.


Hoe groot is het percentage van elke denkstijl?

Als je een groep van 100 mensen zou nemen, hoe groot is dan het aantal beelddenkers in deze groep?

Op basis van het onderzoek van dr. Linda Kreger-Silverman kan je  in deze groep van 100, 3 sub-groepen onderscheiden:

  • Een eerste leden van de eerste groep zullen een voorkeur hebben voor beeldenken.
  • Het aantal mensen dat een sterke voorkeur zal hebben voor begripsdenken, is 25 en vormt een tweede groep.
  • De overige 45 mensen zullen vlot kunnen wisselen tussen beide denkstijlen zonder dat ze zich hiervan bewust zijn.

Als je deze groep van 45 verder zou onderzoeken, zal je merken dat ook zij een bepaalde voorkeur hebben ook al is deze misschien minder uitgesproken.

Als je kijkt naar het aantal beelddenkers en begripsdenkers in deze derde groep en je telt deze percentages op bij het aantal uit groep een en twee, geeft dit volgende verdeling:

  • 60 Beeldenkers
  • 40 Begripsdenkers

Gaan we terug kijken naar de oorspronkelijke groep van 100 mensen, dan blijkt het totaal aantal beelddenkers groter te zijn dan het aantal begripsdenkers. 

Een groot aantal beelddenkers is zich hier niet van bewust.

Dat kan op lange termijn gevaarlijk zijn omdat deze mensen hun voorkeur denkstijl niet kennen. De kans bestaat dat ze zich onbewust aan elke situatie hebben leren aanpassen. Aanpassen aan een manier van denken en werken die niet bij hen past.


Hoe groot is het percentage beelddenkers in een groep



Groeit het percentage beelddenkers?

Is het aantal beelddenkers nu groter in vergelijking met vroeger? Of zien we het aantal gewoon toenemen omdat we er nu meer rekening mee houden?

Ik denk dat beide elementen een rol spelen.

  • Omdat er nu meer aandacht is voor mensen die anders leren en werken, gaan we het sneller herkennen.
  • Bovendien bezitten beelddenkers veel van de talenten van de 21ste eeuw.
  • Hoe schaarser talent wordt, hoe meer bedrijven oplossingen zoeken om deze medewerkers te integreren. Organisaties willen medewerkers met ervaring absoluut aan boord houden.

Daarnaast is er ook meer oog en aandacht voor het welbevinden van werknemers:
Bedrijven gaan maatregelen nemen om het aantal burn-outs, bore-outs of andere fysieke klachten te doen afnemen of te voorkomen. Dit is een positieve evolutie vanuit de bedrijven zelf enerzijds en anderzijds omdat de overheid dit oplegt.


Waarom vallen deze profielen massaal uit?

Zijn er andere elementen die ervoor zorgen dat dit veel tastbaarder en zichtbaarder wordt?
Ja, absoluut!


Procedure of eigen werkwijze?

Vandaag de dag moet steeds meer gebeuren met minder mensen en middelen:

  • Processen en extra controlesystemen zijn activiteiten die bedrijven invoeren om sneller te kunnen werken.
  • Procedures en hiërarchie maken het organiseren van activiteiten eenvoudiger.
  • Om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen ongeacht wie een taak uitvoert, moeten procedures strikt gevolgd te worden.

Hierdoor gaan we steeds meer de nadruk leggen op de taak in plaats van op de kwaliteiten van de medewerker. In praktijk betekent dit concreet:

  • Routinematig hetzelfde proces herhalen.
  • Een gedetailleerde werkmethode, stap voor stap uitvoeren.

Sommige medewerkers hebben absoluut geen moeite met deze manier van werken.

Voor andere collega’s betekent dit zich aanpassen aan een totaal andere manier van werken en denken. Dit vraagt extra energie.


Wat zijn de gevolgen voor beelddenkers 

Dit zijn taken die deze profielen extra tijd en moeite kosten en veel extra stress veroorzaken. Het zorgt ervoor:

  • dat je als medewerker steeds minder vrijheid en ruimte krijgt om je eigen werk te organiseren;
  • dat beelddenkers hun creativiteit en focus verliezen;
  • Hoe strikter alles opgelegd wordt, hoe meer ze vastlopen en hoe slechter hun prestaties.

Resultaat:

Als beelddenker ga je jezelf aanpassen aan een systeem wat niet bij je past.

Hierdoor verlies jij je natuurlijke kwaliteiten. Op de lange duur geraak je hierdoor als mens totaal uit balans.


Wat maakt het verschil voor beelddenkers?

Het aanpassen van de omgeving en werkomstandigheden creëert voor beelddenkers mogelijkheden waardoor ze beter kunnen functioneren in bedrijven. Hierdoor hoeven ze zich minder aan te passen want net dit onbewust zichzelf gaan aanpassen, zorgt op de lange duur voor problemen met hun gezondheid.

De kracht van zo’n multi-getalenteerde bruggenbouwer of beelddenker, ligt in de afwisseling en vrijheid om zelf dingen te kunnen plannen binnen hun dagtaak:

  • Het is belangrijk om in ruime mate zelf de eigen taken kunnen plannen en organiseren.
  • Om als onderdeel ven een team op hun manier een bijdrage te kunnen leveren aan het groepsresultaat.
  • Leergierig als ze zijn, willen ze hun kennis en ervaring constant kunnen uitbreiden en combineren met informatie uit andere kennisdomeinen.


Mensen die zich aanpassen om in de organisatiesystemen in te passen, krijgen minder kansen om hun talenten te kunnen gebruiken. Bovendien halen ze hier geen tot weinig voldoening of erkenning uit.

Mensen die hun talenten gebruiken om zich aan te passen aan een organisatie, zijn veel veerkrachtiger en minder stressgevoelig omdat ze energie en voldoening kunnen halen uit hun talenten.


Hoe zorg je voor een gezonde balans? 

Elementen zoals strakke processen en strikte controles geven organisaties de kans om efficiënter te werken met minder mensen. Het ontneemt de beelddenkers in je team de ruimte en vrijheid die ze nodig hebben om goed te blijven functioneren.

Het is zoeken naar een evenwicht tussen beiden waarbij er naast een aantal routine taken en vastgelegde processen, genoeg vrijheid en uitdaging in de functie overblijven. Dit kan bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat deze profielen nieuwe activiteiten kunnen leren en mogen ontwikkelen. Op deze manier blijven de beelddenkers in het team:

  • Alert
  • Gemotiveerd
  • Geïnspireerd

Het is geen OF/OF verhaal, maar een EN/EN verhaal wat het verschil kan maken: standaardisatie van processen en systemen maar met ruimte voor ieders unieke kwaliteiten.

Aangezien beelddenkers geleerd hebben om zich onbewust aan te passen, is er een grotere kans dat talenten verloren zijn.

In de wetenschap dat ongeveer 1 op 3 medewerkers visueel-ruimtelijke denkers of beelddenkers zijn, liggen hier nog gigantische mogelijkheden.

Daarnaast mogen bedrijven de gevaren die verbonden zijn aan jezelf permanent aanpassen ook niet onderschatten.

Elke medewerker maar zeker de beelddenkers, bewust maken en motiveren om hun persoonlijke talenten te ontwikkelen en te gebruiken op hun werk, is belangrijk!


Waarom is het aantal beelddenkers in bedrijven belangrijk?

Als je merkt dat oude systemen en processen in onze huidige maatschappij vastlopen en niet meer lijken te functioneren, dan is er behoefte aan verandering.

Beelddenkers hebben het profiel van veranderaars:

  • Ze durven alles in vraag stellen en brengen vernieuwing binnen.
  • Hun kracht zit in het samenbrengen en combineren van diverse elementen tot iets nieuws.
  • De echte doorbraken voor de toekomst zullen enkel tot stand kunnen komen door het samenvoegen of verbinden van kennis uit verschillende domeinen.

Kennis en inzichten die in één bepaalde sector gebruikt worden en kunnen overgebracht worden naar andere domeinen. Talenten die in de toekomst nog belangrijker zullen worden en de meeste beelddenkers als natuurlijke talenten bezitten.

In de meeste organisaties is nu vooral aandacht voor begripsdenken, omdat dit aansluit bij de manier waarop we bedrijven vandaag georganiseerd hebben. Nu talent schaarser wordt, kan je niet langer naast de specifieke talenten en troeven kijken van alle denkstijlen. Aangezien elke medewerker en elke kwaliteit waarde kan toevoegen.

Veel organisaties gaan voorbij aan de natuurlijke talenten van de individuele medewerkers waardoor een enorm potentieel nauwelijks aangewend wordt.

Elk bedrijf of organisatie die erin slaagt om deze verschillende manieren van werken en kijken, bespreekbaar te maken en deze samen kan laten werken, zal een competitief voordeel hebben.

Als medewerkers leren samenwerken over deze verschillen heen, zullen nieuwe projecten, innovaties, processen, enz. ontstaan doordat elk teamlid zijn uniek talenten optimaal kan inzetten op de werkvloer.

Resultaat:

Een positieve meerwaarde voor de efficiëntie en de productiviteit van elk team.


hoe groot is het percentage beelddenkers in een groep beelddenken talenten voor de toekomst


Leren van andere beelddenkers!

Vanuit de behoeften om beelddenkers en gelijkaardige profielen met elkaar in contact te brengen, ontstond het idee voor een online netwerk voor beelddenkers op de werkvloer. Saskia van Numentum is de drijvende kracht en community manager.

Vanaf januari 2023, komen leden maandelijks online samen tijdens om kennis en ervaringen uit te wisselen en elkaar op een positieve manier te inspireren. Maak kennis met het netwerk en wordt lid.




Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 8 september 2013. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 19 september 2022.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.

Daarnaast is ze community manager van online beelddenkers netwerk op het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum om beelddenkers op het werk te verenigen.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!

Je bent veel meer dan een label en bovendien is iedere mens uniek.
We zijn allemaal verschillend en enkel door alle talenten samen te brengen gaan we sneller vooruit als team!


Wil je meer weten over het percentage beelddenkers?

Maak een afspraak om de mogelijkheden met Saskia te bespreken.



Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay

19 september 2022

Hoe groot is het percentage beelddenkers in een groep?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x