Het overzichtsbeeld dat ziet toch elk teamlid? Of zie ik dit verkeerd?

Hoezo dat overzichtsbeeld ziet niet iedereen direct?

In veel bedrijven lopen processen verder over de verschillende afdelingen heen. Dit heeft voor gevolg dat medewerkers enkel een klein onderdeel van het proces kennen. Daardoor kan de samenwerking minder efficiënt verlopen.

Dikwijls hebben medewerkers ook geen duidelijk beeld op welke manier hun klein onderdeel in het volledige bedrijfsproces past. Hoe sterker de silo-cultuur in het bedrijf, hoe meer dit speelt.

Op deze manier kunnen de verschillende afdelingen binnen een organisatie slechter op elkaar afgestemd geraken:

  • Aan de lopende band in een productie omgeving is het duidelijk wat de volgende in het proces doet.
  • In een administratieve omgeving is het minder duidelijk op welke manier documenten gebruikt worden in de volgende afdeling.

Wat ontbreekt als deze silo-cultuur overheerst, is een beeld van het totaalplaatje. Zoals je het landschap ziet als je met een helicopter overvliegt. Je ziet veel meer in de helikopter dan je collega die op de grond staat. Je ziet pas het geheel, als de informatie uit beide beelden gaat samenbrengen. Dit geeft het holistisch beeld van de situatie.

Hoe zit dat in praktijk?


Routine bloedonderzoek

In een groot laboratorium zijn de medewerkers onderverdeeld in teams. Elk team voert een aantal routine bloedonderzoeken uit.

De staalvoorbereidingen gebeuren door één afdeling. Daarna vertrekken de stalen vanuit deze centrale dienst naar de verschillende analyseteams.

De stalen worden geanalyseerd door de verschillende teams. Elke groep stuurt de resultaten door naar de controle afdeling die alles nakijkt en samenbundelt waarna het volledige analyserapport doorgestuurd wordt.

In een labo met routine analyses, is dit een klassieke en efficiënte manier van werken.


Opsporen van deeltjes uit de verpakking in een geneesmiddel

Op dezelfde manier het werk organiseren in een onderzoekslaboratorium waar toxische stoffen opgespoord worden, is minder efficiënt.

Denk bij voorbeeld aan het onderzoek naar stoffen die uit het verpakkingsmateriaal in een geneesmiddel terecht kunnen komen. Er kunnen zowel stoffen uit het verpakkingsmateriaal als afbraakproducten door interactie met het geneesmiddel zelf ontstaan.

Het onderzoeksteam kan een aantal elementen vooronderstellen op basis van de samenstelling van de verpakking en de scheikundige formule van het geneesmiddel. Bij nieuwe geneesmiddelen weet men echter nooit welke interacties optreden.

Dit onderzoek is dus deels zoeken naar een onbekende speld in een hooiberg.

Door resultaten van de verschillende analysemethodes uit te wisselen en samen te voegen met de kennis en ervaring van de labo-analisten, krijgt men extra analyse informatie. Door dit soort kennis met de teams te delen en samen te bespreken, groeit de kans dat er meer onbekende componenten in het staal geïdentificeerd kunnen worden.

Als een centrale controle afdeling de verschillende testresultaten van de analyseprocessen pas op het einde samen gaat voegen, ontbreekt die waardevolle kennisuitwisseling.


Willen ze niet? Of kunnen ze dit niet zien?

In de meeste gevallen is het omdat ze dit nog niet kunnen zien. Lineaire denkers missen het overzichtsbeeld bij de start, hoewel beelddenkers dit moeilijk kunnen begrijpen.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers, visueel-ruimtelijke denkers of beelddenkers, vinden het gewoon om dat overzicht altijd te zien. Zij kunnen immers niets starten zonder een totaalbeeld van de situatie.

Het maakt geen verschil of het gaat om het starten van een opdracht of om iets nieuws te leren. 

Zonder overzichtsbeeld beginnen is voor elke beelddenker lastig:

  • Omdat je de opdracht geen plaats kan geven in het grotere geheel.
  • Zolang er geen kader is waarbinnen deze taak of kennis past, weet je niet waar te beginnen.

Veel beelddenkers beseffen niet dat dat overzichtsbeeld zien of kunnen opmaken, een van hun typische kenmerken is. Een talent of kwaliteit die zij bezitten en veel van hun collega’s of medewerkers missen.


Omkeren kan ergernis voorkomen!

Vermijd om je te blijven ergeren aan het feit dat je omgeving niet ziet wat jij ziet.

Keer het om en maak van het probleem een voordeel!

Zoek naar manieren om het totale plaatje voor jezelf en voor je omgeving zichtbaar te maken met een beeld waar iedereen baat bij heeft:


Multi-talent leider

Jij hebt dat overzicht nodig om alle verbindingen met de omgeving of situatie te zien. Inclusief de input en output die aan de situatie voorafgaan of erop volgen.

Zo’n totaalbeeld helpt jou om de verschillende elementen te ordenen in jouw brein. Als je het nog niet ziet, zal je altijd starten met dit beeld voor jezelf op te stellen.


numentum het beelddenkers overzichtsbeeld dat ziet toch elk teamlid of zie ik dit verkeerd



Stap voor stap denkers

Ze lopen stap voor stap doorheen processen van probleem naar de oplossing.

Jouw collega’s help je met zo’n overzichtsbeeld om sneller en doelgerichter doorheen alle processtappen te lopen. 

Het klinkt misschien raar en een beetje arrogant, maar met jouw overzichtsbeeld verloopt dit vlotter voor een stap voor stap denker:
Bij lineair denken, zie je het totaalbeeld pas als je in de laatste stap van het proces aankomt. Met de hulp van jouw gerichte vragen, verloopt dit sneller. Jij ziet immers de oplossing al!



Volledig beeld van de situatie versus stap voor stap

Besef dat vertrekken vanuit het totaal overzichtsbeeld of stap voor stap denken, 2 totaal verschillende manieren van werken zijn.

Beiden hebben voordelen en nadelen ! Denk bij voorbeeld aan:

  • De grotere risico’s die je als beelddenker neemt als je te snel een nieuw idee direct wil omzetten in acties.
  • Of het tijdverlies door het maken van een keuze, die in een volgende stap duidelijk de verkeerde optie blijkt te zijn geweest.

Het beste van beiden werkwijzen samenbrengen maakt het geheel veel krachtiger en sterker.  Het gaat dus om een EN/EN verhaal. Hierdoor bouwen teams verder op de kwaliteiten van elk individueel teamlid.



numentum het overzichtsbeeld dat ziet toch elk teamlid of zie ik dit verkeerd verschillende beelden



Hoe krijg je het overzichtsbeeld aan je collega’s verkocht?

Als je jouw beeld aan je collega’s opdringt zonder verdere uitleg of achtergrondinformatie, mag je er zeker van zijn dat er weerstand ontstaat. Gewoon omdat een beelddenker in al zijn enthousiasme behoorlijk opdringerig kan overkomen!

Bovendien helpt je chaotisch en ongestructureerd verhaal niet om vertrouwen te wekken voor iets wat je collega’s op dat moment nog niet kunnen zien of begrijpen:

Lineaire denkers zien immers geen totaalbeeld bij de start omdat ze enkel de eerste stap bekijken. Jij zal als beelddenker dus toelichting moeten geven om hen uitleggen hoe je tot jouw oplossing komt.


Zo niet krijg je mogelijk het verwijt dat je er allerhande zaken bijhaalt die er niets toe doen. Vanuit het standpunt van je collega’s gezien, hebben ze 100% gelijk: Jij ziet letterlijk een ander beeld bij de start!

Een conceptuele denker is een chaotische denker. Jij hebt het overzichtsbeeld nodig om je gedachtegang voor jezelf te ordenen.
Datzelfde totaalbeeld helpt je ook om een logische structuur aan te brengen in het verhaal voor je collega’s of medewerkers.


Waarom tijd maken voor het overzichtsbeeld?

Je inzichten bevatten bijkomende en waardevolle informatie. Met deze extra informatie komt de groep in de meeste gevallen sneller tot de oplossing. Door samen te werken zal een team sneller resultaat bereiken dan elk individu afzonderlijk.


Waarom zou je dit doen?

Tijd maken om het totale plaatje helder te krijgen, loont om 3 redenen:

  • Het helpt je als beelddenker om je gedachten te ordenen.
  • Een overzichtsbeeld brengt structuur aan in je verhaal.
  • Het dwingt jou om de intuïtieve verbanden zichtbaar en concreet te maken. Om de verbindingen tussen kennis, ervaring, informatie en mensen aan te tonen.


Waar begin je om het overzichtsbeeld op te stellen?

In je hoofd ziet de oplossing er logisch en simpel uit.
Toch blijkt het in praktijk lastig om je collega’s, medewerkers of leidinggevende te overtuigen van je goede suggestie.

Hoe krijg je een suggestie of idee uit je hoofd vertaald naar een oplossing die je omgeving begrijpt?

Op welke manier kan je dit als beelddenker aanpakken zodat:

  • anderen wel naar je verhaal wil luisteren
  • ze je  helpen om het idee verder uit te werken?


Het leren werken met een overzichtsbeeld om beter samen te werken met je is een onderdeel uit de module “Idee of visie formuleren en overbrengen”. Dit komt uitgebreid aan bod in het Multi Talent Leider (MTL) traject. Je vindt alle informatie bij het MTL traject onder het kopje diensten.

Stel je vraag via het contact formulier of maak vrijblijvend een afspraak als je liever eerst telefonisch de mogelijkheden met Saskia wil bespreken.




Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 5 februari 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 8 november 2021.


Saskia Smet Numentum advies en begeleiding beelddenkers op de werkplek

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.


Daarnaast is community manager van het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum om beelddenkers.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!



Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify

8 november 2021

Het overzichtsbeeld dat ziet toch elk teamlid? Of zie ik dit verkeerd?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x