Waarom luistert niemand als een beelddenker van de hak op de tak springt?

Hoezo beelddenkers springen in gesprek van de hak op de tak?

Je wil je partner, collega’s of vrienden jouw voorstel uitleggen om een opdracht of project aan te pakken.

Je begint je verhaal. Je ziet de een na de andere afhaken en je vol onbegrip aanstaren. In hun oren klinkt je verhaal als onsamenhangend en chaotisch. Na een paar minuten luisteren, zijn ze het noorden kwijt.

Herkenbaar? Dan ben je waarschijnlijk een associatieve denker. Ook wel beelddenker of visueel-ruimtelijke denker genoemd.


Spreek jij ook Chinees?

Beelddenkers volgen vaak een aparte gedachtegang. Hun brein springt snel van de ene gedachte naar de andere. Het resultaat is dat je als luisteraar dit verhaal niet kunt volgen, omdat jij niet dezelfde gedachtesprongen maakt.

Het gebeurt onbewust als beelddenkers spreken. Voor hen is dit volstrekt logisch en natuurlijk. Voor niet-beeldenkers of lineaire denkers waarmee je in gesprek bent, compleet onverstaanbaar!

Als je als associatieve denker gaat praten zoals jij denkt, dan dienen je toehoorders geconcentreerd te zijn om je te kunnen begrijpen. En dan blijft het nog een flinke uitdaging. Ze kunnen immers niet in je hoofd meekijken om de sprongen in je gedachten te volgen.

Lineaire denkers ervaren dit als storend, onproductief en niet functioneel. Zij denken op een logische stap voor stap manier. De associatieve manier van denken van beelddenkers ervaren deze mensen als totale chaos. Het lijkt Chinees.

Tijdens gesprekken met andere beelddenkers zal je merken dat dit probleem geen probleem vormt. Ze volgen je vanzelf als jij van de hak op de tak gaat springen omdat ze gewoon zijn om net hetzelfde te doen. Het lijkt alsof jullie lekker samen van de ene ingeving naar de andere associatieve gedachten fietsen.


Hou jij ook zo van hyperlinken in je hoofd?

Beelddenkers zijn heel druk in hun hoofd. Hun gedachten staan als het ware nooit stil. Wat ze zien, zorgt onmiddellijk voor nieuwe hyperlinks in hu hoofd:

  • inzichten, kennis of ideeën
  • verbindingen tussen informatie
  • associaties of combinaties van onderwerpen

Sterk zijn in associatief denken is kenmerkend voor deze profielen. Maar als je gaat praten zoals een beelddenker denkt, dan lijkt het alsof je constant aan het hyperlinken in je hoofd bent. In je brein, surf je immers van de ene gedachte naar de andere.

Vergelijk het met iets opzoeken op internet. Je begint met een zoekterm in te typen. Deze geeft je informatie en vanaf die pagina kan je weer doorklikken naar bijkomende of aanverwante informatie.


Hoe werkt zo'n associatieve brein?

Stel je zoekt meer informatie over beelddenken.  Je typt je zoekterm in een zoekmachine, zoals Google bijvoorbeeld, in. Er verschijnt een lijst met websites met informatie over dit onderwerp. 

Mogelijk vind je op die pagina een link die je aandacht trekt of prikkelt. Je klikt hierop.

Via deze link kom je op een pagina met aanverwante informatie. 1 woord trekt je aandacht en je gaat op dit onderwerp verder zoeken.

Hetzelfde patroon gaat zich opnieuw herhalen. Na 10 minuten brengt het hyperlinken je van het ene bij het andere onderwerp. Je bent ver weg van je oorspronkelijke zoekwoord.


numentum beelddenker op de werkvloer van de hak op de tak associatief denken


Dit is hetzelfde associatieve denkproces wat zich afspeelt in het brein van een beelddenker bij het van de hak op de tak springen van zijn gedachten:

Ze hoppen als het ware van het ene idee naar het andere. Aangezien het snelle denkers zijn, gebeurt dit razendsnel zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Ze hoeven hier ook niets voor te doen, het gebeurt van zelf. Voor hen is dit een natuurlijke manier van werken.

Vaak beseffen beelddenkers niet dat andere mensen deze constante drukte in hu hoofd niet ervaren. Dat er in het hoofd niet-beelddenkers op sommige momenten geen enkele gedachte kan zijn.


Van je hoofd naar je mond, van denken naar praten

Dit gebeurt ook zonder dat je erbij stilstaat als je als beelddenker je collega’s of medewerkers iets wil uitleggen. Onbewust ga je op dezelfde associatieve manier praten als de denkprocessen in je hoofd.

Soms roept een vraag of opmerking van een van je luisteraars een nieuw idee op in jouw hoofd. Voeg je dit nieuwe element onmiddellijk toe aan je chaotische verhaal, dan geraken je toehoorders de logica n he verhaal totaal kwijt. Ze begrijpen er niets van omdat ze een aantal cruciale stappen in je denkproces missen.


Hoe neem jij je luisteraars mee in je gedachtegang?

Als beelddenker, kan je dit eenvoudig weg oplossen door regelmatig even zelf stil te staan tijdens een gesprek. Vertraag en geef heel duidelijk aan je luisteraars aan wanneer je overgaat naar een ander onderwerp.

Dat is als beelddenker even oefenen, maar het voorkomt veel ergernis en frustratie. Je zal dingen minder snel moeten herhalen omdat je toehoorders weten dat je over een ander onderwerp praat. Op deze manier kunnen ze je gedachtegang iets makkelijker volgen. Zowel zij als jij ervaren hier de voordelen van!

Het helpt als jij je ideeën of gedachten leert ordenen alvorens direct te beginnen praten. Ordenen betekent een vorm van structuur aanbrengen. Je maakt het jezelf makkelijker als je dit vooraf kan doen.

  • Het helpt je om hoofd- en bijzaken van je oplossing te onderscheiden. Je hebt enkel de kern van je oplossing nodig om andere warm te maken voor je idee.
  • Het vertaalt jouw totaalbeeld van de situatie, naar de tussenstappen die nodig zijn om van de start naar het eindresultaat te gaan. Stappen die niet-beelddenkers nodig hebben om je verhaal te kunnen begrijpen.
  • Het kan handig zijn om een getekende schets, mindmap of flowchart te maken. Gebruik deze dan ook tijdens je verhaal want dit maakt je denkproces duidelijker voor je toehoorders.


numentum beelddenker op de werkvloer flow van de hak op de tak associatief denken proces flow


Geen tijd om een voorbereiding te maken?

Teken of schets dan tijdens het vertellen van je verhaal. Nodig de luisteraars uit om je nieuwsgierige vragen te stellen zonder enige vorm van oordeel.

Deze vragen helpen je om je gedachten te ordenen. Je merkt zelf sneller waar onduidelijke stappen zitten in je denkproces. Het helpt je luisteraars om de sprongen of hyperlinks in jouw gedachtegang makkelijker te begrijpen.

Het zal jou en je toehoorders veel onbegrip en frustratie besparen en het geeft een positieve boost aan de samenwerking binnen de groep.


Luister je naar een beelddenker?

Durf een beelddenker te onderbreken op het moment dat jij het verhaal niet meer kan volgen. Vraag om een stap terug te zetten als de beelddenker een gedachtesprong maakt in zijn hoofd zonder mondelinge toelichting. Stel vragen ter verduidelijking.

Herhaal regelmatig in jouw woorden wat je gehoord en begrepen hebt om misverstanden te voorkomen.


Wil je leren hoe jij als beelddenker van de hak op de tak springen op een positieve manier kan inzetten?

Beelddenkers brengen een extra meerwaarde voor het team, als je leert om deze in te zetten.

Weet jij wat er gebeurt als je de unieke kwaliteiten van beeldenkers op een positieve en duurzame manier kan gebruiken? Dan verhoogt de efficiëntie en productiviteit en is meer rust in de groep.


Het Multi Talent Connector programma geeft je de nodige inzichten om je gedachten vooraf te ordenen en te structureren en van de hak op de tak springen in gesprekken te voorkomen.

In dit onlineprogramma ga je op je eigen tempo doorheen de verschillende cursusmodules op het leer- en community platform van Numentum.Bestel en start direct met de ontwikkeling van je beelddenkerskwaliteiten
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.
Daarnaast is community manager van Multi Talent Leider netwerk op het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum om beelddenkers op het werk te verenigen.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 24 september 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 3 mei 2021.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!


Wil je weten hoe Saskia je kan helpen als je van de hak op de tak springt?

Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken. Saskia belt je op het afgesproken moment op. 
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify


3 mei 2021

Waarom luistert niemand als een beelddenker van de hak op de tak springt?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x