Waarom luistert niemand als een beelddenker van de hak op de tak springt?

Hoezo beelddenkers springen in gesprek van de hak op de tak?

Je wil je partner, collega’s of vrienden jouw voorstel uitleggen om een opdracht of project aan te pakken.

Je begint je verhaal. Je ziet de een na de andere afhaken en je vol onbegrip aanstaren. In hun oren klinkt je verhaal als onsamenhangend en chaotisch. Na een paar minuten luisteren, begrijpen ze niets meer van wat je vertelt.

Herkenbaar?
Dan ben je waarschijnlijk een associatieve denker. Ook wel beelddenker of visueel-ruimtelijke denker genoemd.


Spreek jij ook Chinees?

Beelddenkers gebruiken een andere manier van denken. Hun brein springt snel van de ene gedachte naar de andere. Het resultaat is dat je als luisteraar dit verhaal zelden kunt volgen, omdat jij niet dezelfde gedachtesprongen maakt.

Hetzelfde gebeurt ook onbewust als beelddenkers spreken. Voor hen is dit volstrekt logisch en natuurlijk. Voor niet-beeldenkers of lineaire denkers waarmee je in gesprek bent, wordt hierdoor je boodschap compleet onverstaanbaar!

Als je als associatieve denker gaat praten zoals jij denkt, dan dienen je toehoorders geconcentreerd te zijn om je te kunnen begrijpen. Ze kunnen immers niet in je hoofd meekijken om de sprongen in je gedachten te volgen.

De associatieve manier van denken van beelddenkers ervaren deze collega's als totale chaos. Het lijkt Chinees. Lineaire denkers ervaren dit als storend, onproductief en niet functioneel op de werkplek. Zij denken op een logische stap voor stap manier. 

Tijdens gesprekken met andere beelddenkers zal je merken dat dit probleem geen probleem vormt. Ze volgen je vanzelf als jij van de hak op de tak gaat springen omdat ze gewoon zijn om net hetzelfde te doen. Het lijkt alsof jullie lekker samen van de ene ingeving naar de andere associatieve gedachten fietsen.


Hou jij ook zo van hyperlinken in je hoofd?

Beelddenkers zijn heel druk in hun hoofd. Hun gedachten staan als het ware nooit stil. Elk nieuw stukje informatie wat ze opmerken, zorgt onmiddellijk voor nieuwe sprongen in hun gedachten:

  • inzichten, kennis of ideeën
  • verbindingen tussen informatie
  • associaties of combinaties van onderwerpen

Sterk zijn in associatief denken is kenmerkend voor deze profielen.

Als je echter gaat praten zoals een beelddenker denkt, dan spring je letterlijk van de hak op de tak in je verhaal. In je brein, surf je immers van de ene gedachte naar de andere. Het lijkt precies alsof je constant aan het hyperlinken bent in je hoofd.

Vergelijk het met iets opzoeken op internet. Je begint met een zoekterm in te typen. Deze geeft je informatie en vanaf die pagina kan je weer doorklikken naar bijkomende of aanverwante informatie.


Hoe werkt zo'n associatieve brein?

Stel je zoekt meer informatie over beelddenken.  Je typt je zoekterm in een zoekmachine in. Er verschijnt een lijst met websites met informatie over dit onderwerp. 

Mogelijk vind je op die pagina een link die je aandacht trekt of prikkelt. Je klikt hierop.

Via deze link kom je op een pagina met aanverwante informatie. 1 woord trekt je aandacht en je gaat op dit onderwerp verder zoeken.

Hetzelfde patroon gaat zich opnieuw herhalen. Na 10 minuten brengt het hyperlinken je van het ene bij het andere onderwerp. Je bent ver weg van je oorspronkelijke zoekwoord.


numentum beelddenken hyperlinken in in je hoofd van de hak op de tak


Dit is hetzelfde associatieve denkproces wat zich afspeelt in het brein van een beelddenker telkens hij van de hak op de tak springt met zijn gedachten:

Ze hoppen als het ware van het ene idee naar het andere. Aangezien het snelle denkers zijn, gebeurt dit razendsnel zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Ze hoeven hier ook niets voor te doen, het gebeurt van zelf. Voor hen is dit een natuurlijke manier van werken.

Vaak beseffen beelddenkers niet dat andere mensen deze constante drukte in hun hoofd niet ervaren. Dat er in het hoofd niet-beelddenkers op sommige momenten geen enkele gedachte kan zijn.


Van je hoofd naar je mond, van denken naar praten

Als jij als beelddenker je collega’s of medewerkers iets wil uitleggen, start hetzelfde proces in je brein. Onbewust ga je op dezelfde associatieve manier praten als de denkprocessen in je hoofd.

Soms roept een vraag of opmerking van een van je luisteraars een nieuw idee op in jouw hoofd. Voeg je dit nieuwe element onmiddellijk toe aan je al chaotische verhaal, dan gaat logica in je verhaal nog meer verloren.

Je luisteraars zullen er steeds minder van begrijpen omdat ze een aantal cruciale stappen in je denkproces missen. Deze gebeuren in jouw hoofd waar niemand ze ziet.


Hoe neem jij je luisteraars mee in je gedachtegang?

Als beelddenker kan je dit eenvoudig oplossen door regelmatig even zelf stil te staan tijdens een gesprek. Vertraag en geef duidelijk aan je luisteraars aan wanneer je overstapt naar een ander onderwerp.

Dat is als beelddenker even oefenen, maar het voorkomt veel ergernis en frustratie. Je zal dingen minder snel moeten herhalen omdat je toehoorders weten dat je over een ander onderwerp praat. Op deze manier kunnen ze je gedachtegang iets makkelijker volgen. Dit heeft een positieve invloed op alle betrokkenen.

Je maakt het jezelf makkelijker als jij je ideeën of gedachten vooraf leert ordenen. Ordenen betekent een vorm van structuur aanbrengen in wat je wil vertellen. 

  • Het helpt je om hoofd- en bijzaken van je oplossing te onderscheiden. Je hebt enkel de kern van je oplossing nodig om je collega's of leidinggevende warm te maken voor je idee.
  • Het vertaalt jouw totaalbeeld van de situatie, naar de stappen die nodig zijn om van begin naar eindresultaat te gaan. Stappen die niet-beelddenkers nodig hebben om je verhaal te kunnen begrijpen.
  • Het kan handig zijn om een getekende schets, mindmap of flowchart te maken. Gebruik deze dan ook tijdens je verhaal want dit maakt je denkproces duidelijker voor je toehoorders.


numentum beelddenker op de werkvloer flow van de hak op de tak associatief denken proces flow


Geen tijd om een voorbereiding te maken?

Teken of schets dan tijdens het vertellen van je verhaal. Nodig de luisteraars uit om je nieuwsgierige vragen te stellen zonder enige vorm van oordeel.

Deze vragen helpen je om je gedachten te ordenen. Je merkt zelf sneller waar onduidelijkhedenen zitten in je denkproces. Het helpt je luisteraars om de sprongen of hyperlinks in jouw gedachtegang makkelijker te begrijpen.

Het zal jou en je toehoorders veel onbegrip en frustratie besparen en het geeft een positieve boost aan de samenwerking binnen de groep.


Luister je naar een collega die van de hak op de tak springt?

Durf een beelddenker te onderbreken op het moment dat jij het verhaal niet meer kan volgen. Vraag om een stap terug te zetten als de vervolgstap onlogisch is en er geen mondeling uitleg volgt waarom dit zo is. Stel zelf vragen om meer duidelijkheid te krijgen.

Herhaal regelmatig in je eigen woorden wat je gehoord en begrepen hebt om misverstanden te voorkomen.


Associatief denken op een positieve manier inzetten

Beelddenkers brengen een extra meerwaarde voor het team met hun aparte manier van kijken, denken en werken.

Als je deze unieke kwaliteiten leert ontwikkelen en ze op een positieve en duurzame manier kan gebruiken, verhoogt de efficiëntie en productiviteit van een team. Bijkomend effect, dit zorgt voor meer rust in de groep.

Het basistraject geeft je de nodige inzichten om je gedachten vooraf te ordenen en te structureren en van de hak op de tak springen in gesprekken te voorkomen.





Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.


Daarnaast is community manager van Multi Talent Leider netwerk op het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum om beelddenkers op het werk te verenigen.



Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 24 september 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 27 november 2023.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt.

Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken. Jezelf blijven aanpassen, kost je ontzettend veel en levert je niets op.


Wil je weten dit voor jou kan betekenen?

Er zijn verschillende begeleidingstrajecten mogelijk. Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken. 


Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify


27 november 2023

Waarom luistert niemand als een beelddenker van de hak op de tak springt?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x