Als je naar het geheel kijkt om de oplossing te vinden, benader je het probleem op een andere manier. Je collega’s vinden dat jij het hierdoor nodeloos ingewikkeld maakt waardoor het ganse oplossingsproces zal vertragen. Dit is de beelddenker manier.
De klassieke manier is stap voor stap van probleem naar oplossing werken.
Misverstanden, ergernis en frustratie ontstaan als mensen op verschillende manieren naar het probleem kijken zonder het te weten. In dit geval ga je appelen en citroenen proberen vergelijken. Logisch dat niemand zich bij deze situatie goed voelt.
Er is inzicht en informatie over de verschillen oplossingsmethodes nodig als je een betere samenwerking in teams wenst.
Jij start met totaalbeeld van de situatie:
Door deze informatie bij de start ook al mee te nemen, lijkt het voor je collega’s dat je het ingewikkelder wil maken.
Zij werken stap voor stap naar de oplossing:
Voor hen lijkt het alsof jij er allerhande zaken bij wil halen om de situatie ingewikkelder te maken: Elementen die helemaal niet bij het probleem horen waardoor ze jou ervaren als de persoon die de oplossing wil dwarsbomen.
Bij de start hebben teamleden een ander beeld:
Dit veroorzaakt problemen waardoor collega’s naast elkaar praten.
Elke actie om bewust te worden van de verschillende startpunten, zal de samenwerking verbeteren en bijdragen aan de oplossing van dit probleem.
Stel dat je projectverantwoordelijke bent voor het opstarten van de productie van nieuwe producten op de productielijnen in de fabriek. Als projectleider bezit je diverse vaardigheden:
Je ondersteunt en begeleidt de teamleiders en de arbeiders in de lokale fabriek bij dit proces:
Je vormt als het ware de verbinding tussen de productiemedewerkers en de ontwikkelingsafdeling:
Testen voor nieuwe producten beïnvloeden de routine activiteiten:
Jouw actieve rol en betrokkenheid, zorgen voor een betere samenwerking tussen de verschillende afdelingen en teams.
Stel dat we het voorbeeld van hierboven verder onderzoeken.
We weten dat er meerdere projectverantwoordelijken in de fabriek bezig zijn met nieuwe producten. De situatie is dus nog ingewikkelder:
De tegenstrijdige belangen van de verschillende afdelingen kosten de fabriek extra geld omdat:
Er zullen bruggen moeten komen tussen afdelingen om deze verschillende belangen te verenigen. Dit betekent verbindingen of contacten leggen tussen mensen.
Deze situatie vraagt een globale en overkoepelende oplossing voor het probleem doorheen alle afdelingen en bedrijfsprocessen.
Door naar het totale probleem te kijken op bedrijfsniveau, kan je gaan zoeken naar de efficiëntste en productiefste manier van samenwerken voor alle afdelingen.
Communicatie speelt een belangrijke rol om tot een eenduidige beeld te komen.
Concreet zijn er 3 elementen die helpen om een duidelijk beeld te vormen van de situatie waardoor de samenwerking op de werkvloer zal verbeteren:
Dit betekent een duidelijke en concrete beschrijving van het probleem op bedrijfsniveau. Dit overstijgt de onderliggende processen.
Het volledige uittekenen van alle betrokken en conflicterende processen die deel uit maken van, of een invloed hebben op het probleem.
Uiteraard is het ook nodig om de gevolgen van de conflicten in kaart te brengen.
Door stapsgewijs richting oplossing te werken, kan je collega’s motiveren om mee actie te ondernemen:
Begin met het uittekenen van mogelijke oplossingsscenario’s; bijvoorkeur 3 of meerdere opties. Onderzoek voor elke optie de voor- en nadelen.
Kies de beste optie voor het bedrijf in zijn totaliteit. Het is onmogelijk om een optie te kiezen die goed is voor alle betrokken partijen.
Het belang van het bedrijfsresultaat in zijn totaliteit is doorslaggevend.
Start van het scenario van de gekozen oplossing:
Plan acties en wijs taken toe zodat alle afdelingen actief betrokken zijn om het doel te realiseren.
“Door aan dit traject bij Numentum te beginnen, is het stof van de vele ideeën in mijn hoofd beginnen neerdwarrelen. Dit heeft me rationaliteit gebracht in mijn dromerig denken.
Het Neethling breinvoorkeur onderzoek heeft veel losgemaakt: Door de inzichten over mijn persoonlijke voorkeuren, ben ik veel bewuster van de momenten waar ik mezelf ben gaan aanpassen door te doen wat anderen van mij vroegen. De rust die ik ervaar door te begrijpen hoe ik echt in elkaar zit. Het helpt me om bewustere keuzes te maken van activiteiten die ik nog ga doen en andere activiteiten waar ik niet meer voor wil gaan.
Het resultaat is meer durven en doen. Mijn manier van denken mag er zijn. Hoe en wat ik zie is niet verkeerd. Ik mag en kan deze inzichten ook gebruiken in een werkomgeving. Het verlegt mijn aandacht van de tekortkomingen naar mijn natuurlijke talenten. Het bevestigt me als veelzijdige bruggenbouwer.”
Bart Fatan
R&D Outsourcing Manager Punch Powertrain
De bruggenbouwer competentie is cruciaal omdat je mensen, materialen en kennis dient samen te laten werken om tot een oplossing te komen.
Dit profiel kan in-zoemen op de verschillende belangen die meespelen in de verschillende afdelingen.
Dit betekent letterlijk mee in het bad gaan. Op het terrein gaan kijken wat er speelt.
De belangen en behoeften die aanwezig zijn in kaart brengen. De bruggenbouwer haalt hieruit de relevante details die belangrijk zijn voor het geheel.
Tegelijkertijd is dit ook de medewerker die constant gaat uit-zoemen zodat hij ook de impact op het volledige bedrijf onmiddellijk meeneemt in de oplossing.
Hier gaat alle aandacht naar het totaalbeeld en de grote lijnen zonder details.
Alle verzamelde informatie brengt de multi-getalenteerde bruggenbouwer samen in beeld:
De meeste multi-getalenteerde leiders bezitten deze kwaliteiten als natuurlijke talenten. Dat maakt van hen de geknipte profielen om zo’n complexe problemen te onderzoeken.
De tegenstrijdige belangen en partijen samen te brengen en de basis te leggen voor beter samenwerken in teams.
Een groot aantal multi talent leiders is onbewust van de invloed van deze verschillen en de problemen die dit veroorzaakt op de werkplek.
Dit programma wil beelddenkers bewust maken en aanmoedigen om hun natuurlijke talenten te ontwikkelen. 3 elementen vormen de rode draad doorheen het traject:
Dit begint bij jezelf omdat dit de enige manier is hoe jij de situatie kan veranderen!
Ben jij toe aan een volgende stap in persoonlijke ontwikkeling en wil je weten hoe jij deze uitdaging kan aanpakken?
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 5 april 2019. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 29 juli 2024.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt.
Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!
Maak een afspraak als je wil je weten wat Saskia voor jou kan betekenen. Ze belt je op het afgesproken moment om telefonisch de mogelijkheden met jou te bespreken.
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify
29 juli 2024