Chaos, zonder structuur en duidelijk een gebrek aan richting de typische manier van werken voor elke beelddenker of multi-getalenteerde bruggenbouwer.
Anders gezegd: Je bent een poosje op jezelf aan het werk geweest, zonder interactie met andere mensen. Op jouw manier heb je hard gewerkt aan je projecten en uitdagingen door aan allerlei zaken tegelijk en door elkaar gewerkt te hebben.
Als je daarna je idee of oplossing aan je collega’s of leidinggevende wil voorstellen, dan loopt het vaak mis. Zeker als jij ook nog eens je natuurlijke manier van praten gebruikt:
Niemand wil naar je luisteren en jij voelt je onbegrepen.
Herkenbaar?
Stel dat jij en je collega’s naar een oplossing voor een gemeenschappelijk probleem of uitdaging zoeken.
Je ziet de oplossing. Maar je hebt de hulp van je medewerkers, collega’s of teamgenoten nodig om deze te kunnen realiseren.
Als je het niet kan tekenen,
dan is het nog niet duidelijk genoeg.
Het is belangrijk om de essentie van jouw oplossing eruit te halen. Deze kern boodschap staat centraal in jouw overzichtsbeeld.
Ik zie en hoor hierin 2 verschillende elementen:
Omschrijf je kernidee of centrale boodschap met zo weinig mogelijk woorden.
Haal alle overbodige details weg. Je houdt enkel de kerngedachte over.
Wees gerust die details neem je wel mee als je start met het uit te werken! Maar als je je oplossing wil gaan verkopen, laat je deze bewust achterwege! Hou het simpel. Denk aan het KISS-principe.
Vragen die je mogelijk op weg zetten om een goed onderscheid te maken tussen de kern boodschap en overbodige details:
Het tekenen van de oplossing of het overzichtsbeeld lijkt zo simpel.
Maar als ik dit zelf doe, krijg ik het gevoel dat mijn brein en handen compleet in de knoop geraken tot leedvermaak van mijn interne criticus:
Je bent veel langer aan het denken om de kern te pakken te krijgen.
Eens het beeld er is, is tekenen in de meeste gevallen kinderspel. Ook als jij jezelf de volgende extra beperking oplegt: “Teken de kern van je verhaal met zo weinig mogelijk lijnen.”
Het lijkt erop het denkwerk veel lastiger is dan tekenen zelf. Daar kruipt alle tijd in, nog voor je één lijn kan tekenen. Met denkwerk bedoel ik in dit geval: Het beeld van je oplossing concreet en duidelijk krijgen in je hoofd. De kern zonder overbodige details of te veel informatie.
Doe het gewoon. Zet je vooroordeel “Ik kan niet tekenen” even aan de kant.
Heb je een gesprek met je collega’s of teamgenoten? Durf het aan om een eenvoudige tekening te maken om je verhaal te vertellen.
Een eenvoudige tekening met een goed gekozen beeld, nodigt anderen uit om:
Gebruik je beeld als volwaardig onderdeel van je oplossingsvoorstel. Dit helpt je luisteraars om jouw redenering te volgen.
Een perfecte tekening, ontmoedigt anderen om mee te denken.
Het plaatje is compleet dus niemand durft er nog iets aan te veranderen. In dit geval gaat het gesprek veel sneller gaan over de schoonheid van de tekening dan de inhoud van je voorstel!
Het vinden van het juiste overzichtsbeeld, vraagt tijd. Het proces naar de essentie, kost inspanning en moeite.
Wees je bewust dat eens je de kern van je verhaal te pakken hebt, je dit tijdverlies meer dan goed maakt. Hierdoor wordt de presentatie van je voorstel een fluitje van een cent.
Je kan met één beeld je medewerkers, collega’s, leidinggevenden of klanten jouw voorstel uitleggen. Ik kan je verzekeren dat er een hele andere dynamiek ontstaat en het vooral heel veel plezier te weeg brengt!
Samengevat: 1 beeld zet alles in beweging:
Jouw denkwerk om de essentie uit je oplossing of idee te halen, vraagt de meeste en moeite. Tekenen en presenteren aan de hand van een beeld, versnelt het proces en zorgt voor meer betrokkenheid van je luisteraars.
Begin klein! Weet dat oefening ook hier kunst baart.
De basis waarvan begeleidingstrajecten van Numentum vertrekken, is bewustwording van de onderlinge verschillen tussen mensen en de meerwaarde die je hiermee voor teams kan creëren!
Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 19 januari 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 14 december 2020.
Bron afbeeldingen: Numentum
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!
14 december 2020