3 tips om gebrek aan talent je grootste troef te laten zijn op je werk

Wie hoort vaker dat ze tekorten hebben op het werk?


Multi-getalenteerde bruggenbouwer, visueel-ruimtelijke denker, beelddenker, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, …


Het zijn maar enkele benamingen om beelddenkers of vergelijkbare atypische profielen te beschrijven met vergelijkbare of gelijkaardige kenmerken.

Wat ze echter allemaal gemeen hebben:
Geen van deze profielen past in de klassieke vakjes van functies en rollen op het werk. Omdat ze afwijken van de verschillende standaarden die personeelsdiensten gebruiken, krijgen ze sneller te horen dat ze tekorten hebben.

Door dit afwijken te bekijken als een gebrek, lijken ze minder makkelijk inzetbaar op de werkvloer.
En toch zijn dit de medewerkers van de toekomst die voor vernieuwing en verandering kunnen zorgen. Ze houden van verandering en als ze respect en vertrouwen genieten binnen de groep, kunnen ze hun collega’s hierin meenemen en begeleiden.

Omdenken van tekort naar troef. Als je naar elk gebrek kijkt als zijnde een uniek talent, dan ontdek je een manier om dit te vertalen naar een voordeel.

Je gaat letterlijk anders kijken, vanuit een ander hoek of perspectief. Je gaat een andere lens gebruiken waardoor je de aandacht gaat richten op de kansen of mogelijkheden die deze ogenschijnlijke handicap jou biedt.

Blijf je kijken vanuit je huidige denkkader, dan zie je je enkel de minpunten of het gebrek. In dit geval focus je op de tekorten die deze profielen hebben ten aanzien van wat we nu gebruiken als competentie standaard of maatstaf in bedrijven.


Welke 3 tekorten kunnen hun grootste troeven worden?


1) Brede interesses en ervaringen

Troef:

Ze bezitten een brede kennis omdat ze snel van job, functie of rol wisselen. Ze zijn zeer leergierig en houden ervan om nieuwe inzichten te ontdekken in een andere werkomgeving. Hun brede interesses zorgt ervoor dat ze ervaring opbouwen over de verschillende sectoren heen. Hierdoor zijn het profielen die ruim inzetbaar zijn.

Omdat ze in staat zijn de onderlinge verbanden en verbindingen te ontdekken, combineren ze al hun kennis en ervaring direct in hun brein. Door deze combinaties, groeit hun kennis exponentieel en is dus veel uitgebreider is dan de kennis van de gemiddelde generalist.


Tekortkoming:

Personeelsverantwoordelijken en leidinggevenden zien hen als goede generalisten omwille van de vele job wissels. Hierdoor komen ze regelmatig in een baan of job terecht waar ze onder hun niveau werken en dus sneller uitgekeken zijn op een opdracht.

Het vaak veranderen van functie, zien anderen ook als een gebrek aan doorzetting om een vakgebied van A tot Z ook echt te doorgronden. Er wordt geoordeeld dat deze profielen moeite hebben om hun focus en aandacht bij een onderwerp te houden tot ze dit tot in de kleinste details onder de knie hebben.

Het tegendeel is echter waar: ze verliezen net hun motivatie door gebrek aan uitdaging, complexiteit en verandering in een functie.
Zodra het proces, systeem of de manier van werken gekend is, is de uitdaging weg. Dan hebben deze profielen behoefte aan een nieuwe uitdaging. Is van functie veranderen onmogelijk? Dan kan het genoeg zijn om de functie of de rol complexer te maken.


numentum beelddenken gebrek ombuigen brede interesse ervaring


2) Afwisseling en complexiteit

Troef:

Deze profielen hebben er geen enkele moeite mee om hun agenda direct totaal om te gooien om een probleem of een crisissituatie op te lossen. Ze werken graag en goed, in complexe en chaotische omgevingen.


Tekortkoming:

Ze vinden het heel lastig en hebben de grootste moeite om:

  • werkmethoden stap voor stap te volgen;
  • hiërarchische lijnen te respecteren;
  • goed te functioneren in een autoritaire omgeving.

Routinematig dezelfde handelingen uitvoeren doet hun motivatie en enthousiasme verdwijnen als sneeuw voor de zon. Afwisseling en uitdagingen helpen om hun creativiteit en oplossingsgericht vermogen scherp te houden. 


numentum beelddenken gebrek ombuigen afwisseling complexiteit


3) Bijdragen en meedenken

Troef:

Deze medewerkers vertrekken vanuit het totaalbeeld van het bedrijf om bijvoorbeeld processen en activiteiten te verbeteren. Ze kijken vanuit het geheel, dus verder dan de eigen taken en activiteiten. Daarnaast voelen ze heel sterk aan wat er leeft in teams of afdelingen en nemen die ervaring ook intuïtief mee in hun besluitvorming.

Deze medewerkers willen zich betrokken voelen bij de organisatie. Het zijn mensen die op een constructieve manier een bijdrage willen leveren aan het bedrijf of de maatschappij.
Waarden en normen – zoals eerlijk en rechtvaardigheid – zijn ontzettend belangrijk.


Tekortkoming:

Het is lastig om hen geïnspireerd en gemotiveerd te houden in bedrijven waar medewerkers in silo’s of los van elkaar staande afdelingen werken. Het zijn geen hokjes denkers. Ze hebben ruimte en vrijheid nodig om verder te kunnen kijken zodat ze het belang van hun activiteiten in de grotere bedrijfscontext kunnen zien.

Hun energie stroomt volledig weg in een omgeving waar managers controlerend optreden en hun medewerkers gaan micro-managen.

Zonder context of overzicht, blijven deze medewerkers eindeloos vragenstellen. Voor collega’s en leidinggevenden lijkt het alsof ze er alles aandoen om niet in actie te hoeven komen en blijven dwarsliggen om vooruitgang te stoppen.


numentum beelddenken gebrek ombuigen bijdragen en meedenken


Hoe dit gebrek ombuigen?

Zolang je vanuit het klassieke vakjes denken naar deze profielen blijft kijken, zal de samenwerking in teams stroef verlopen.  Je verliest als bedrijf kansen en mogelijkheden om deze beelddenkerstalenten op een positieve manier te laten bijdragen aan het teamresultaat.

Een van de basisoorzaken is te vinden in miscommunicatie. Beelddenkers gebruiken een andere taal en woordenschat. Met de nodige inzichten over de verschillen, los je al een aantal problemen op zowel voor de beelddenker als zijn collega’s.

Resultaat: Verhoging van de efficiëntie en productiviteit en meer rust in de groep.


Je ontdekt het tijdens het Multi talent leider Traject.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Wil je weten wat Saskia voor jou kan betekenen om een gebrek om te buigen naar een troef?

Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.29 maart 2021

3 tips om gebrek aan talent je grootste troef te laten zijn op je werk
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x