3 redenen waarom je niet in een vak past als beelddenker of multi-talent

In welk vakje past jouw profiel?

Veel beelddenkers zijn bijzonder intelligent, anders begaafd, andersdenkend en multi- getalenteerd. Ze hebben veel verschillende interesses. Ze bezitten en combineren kennis uit uiteenlopende domeinen.

Kom je als werkzoekende beelddenker op de arbeidsmarkt, dan is deze gecombineerde kennis in je profiel, eerder een negatief iets dan dat het in jouw voordeel werkt.

Het maakt niet uit of het je eerste werkervaring is of je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. In beide gevallen ervaar je problemen als er bij het rekruteren in het hokjes gedacht wordt. Omdat je nergens bij hoort, kom je sneller in de categorie van de degelijke generalisten terecht.


Wat zijn generalisten?

Mensen die van vele dingen iets weten, maar over geen enkele materie uitgebreide of diepte kennis bezitten, noemt men generalisten.

Terwijl jij als beelddenker absoluut niet thuishoort in het generalistenkamp. Jij ervaart dit als een onderwaardering van je capaciteiten.


Hoe kunnen ze je zo onderschatten?

Aan de ene kant weet je zelf dat je bepaalde zaken, taken of activiteiten echt heel goed kan.
Collega’s en vrienden komen naar jou toe om raad en hulp als ze een vraag hebben over dit onderwerp. Op het werk, verzetten je collega’s de vergadering als jij er niet kan bij zijn om het probleem te helpen oplossen.

Aan de andere kant worden je talenten en kwaliteiten geminimaliseerd omdat het onmogelijk is om zoveel te kennen. Mensen gaan ervanuit dat als je zo goed bent in verschillende domeinen, je onmogelijk een echte expert kan zijn in één van deze onderwerpen.

Deze tegenstrijdige boodschappen veroorzaken twijfel en knagen aan het zelfvertrouwen van beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers.
Hokjes denken voelt beperkend en afkeurend. Het lijkt of anderen jouw kennis hierdoor willen negeren of ontkennen.


numentum denken in vak of hokjes onderschat beelddenkerskwaliteiten


Wie is expert?

De definitie van een expert:

  • iemand die zeer deskundig is in een bepaald gebied of domein;
  • iemand die door jaren training en ervaring uitermate bedreven is in het oplossen van problemen in een bepaald vakgebied.

Beelddenkers missen de jarenlange en doorgedreven studie in een bepaald domein, zoals de definitie van een expert aangeeft. Het zijn geen profielen die zich jarenlang kunnen verdiepen in hetzelfde onderwerp.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben afwisseling en uitdaging nodig. Zodra ze door hebben hoe iets werkt, lijkt voor hen de uitdading verdwenen. Op dat moment trekt een andere interesse al hun aandacht en gaan ze zich hierop toeleggen. Dit is een proces wat zich continu herhaalt.


Beelddenkers kan je moeilijk in een vakje stoppen

Het zijn leergierig mensen. Ze zijn altijd bereid om iets nieuws te leren als het binnen hun interessegebied valt. Zoals een spons het water opzuigt, zo nemen ze alle kennis die ze zien of vinden op. Elk stukje informatie verwerken ze in hun brein.

Het zijn snelle denkers die elk nieuw element combineren met kennis en ervaring die ze al opgeslagen hebben in hun brein. Hierdoor zien ze sneller verbanden en vergaren ze in een mum van tijd meer kennis over een bepaald onderwerp. Deze hoeveelheid kennis wordt als snel veel groter dan de goede basiskennis die generalisten nodig hebben.

Voor een beelddenker is dit een continu proces in hun hoofd en kan gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen. Thema’s die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Het enige verband tussen deze verschillende onderwerpen, is dat elk onderwerp deel uitmaakt van de persoonlijke interesse van de beelddenker in kwestie.

Dit zijn genoeg elementen om het leidinggevenden, collega’s of medewerkers moeilijk te maken om zo’n  profiel correct in te schatten:

  • Wat kan deze persoon?
  • Waartoe is hij in staat?
  • Welke verborgen kwaliteiten bezit hij nog?

Een beelddenker is in dit geval noch vis noch vlees.
Zij voelen zich nergens thuis.


Experten

De experten beschouwen hen niet als volwaardige expert omdat ze zich niet lang genoeg willen vastbijten in 1 onderwerp.

Mensen die een beelddenker niet persoonlijk kennen, maken sneller de foute en negatieve vooronderstelling:
Deze kandidaat kan geen doorzetter zijn, als je zo snel van expertise onderwerp, functie of baan wisselt. Dit lijkt me eerder iemand die niet weet wat hij wil. Die gaat hier ook niet lang blijven.


Generalisten

Voor de generalisten weet een beelddenker veel te veel van het onderwerp om net als zij, generalist te zijn in dit vakgebied.

Sterker nog, in veel gevallen gaan generalisten deze beelddenkers-profielen zien als een gevaarlijke bedreiging.

Dit komt omdat deze profielen zo snel leren. Ze verzamelen in korte tijd veel kennis waardoor dit de nieuwe minimum limiet voor standaard basiskennis zou kunnen worden.
Hierdoor verhoogt de hoeveelheid standaard basiskennis voor elke generalist. Een hogere standaard brengt andere generalisten in de problemen omdat hun basiskennis niet langer voldoende zou zijn.


numentum verbindende bruggenbouwer connecteert hokjes of vak

Profilen met unieke combinaties passen niet in een vak

Voor de ene te goed, voor de andere niet goed genoeg.
Vertwijfeling. Waar hoort een beelddenker dan bij?

Laat ons een nieuwe omschrijving in de wereld zetten:

Multi-getalenteerde bruggenbouwers leggen de verbinding tussen de bestaande vakjes, afdelingen, teams of projecten.

De brug tussen gebruiker en ontwikkelaar

Stel dat je een computerprogramma het om voorraadbeheer te doen in een fabriek of winkel.

Beelddenkers bezitten genoeg kennis om te kunnen praten met de expert ontwikkelaar. Ze spreken hetzelfde vakjargon en begrijpen waar het over gaat. Ook al hebben ze niet evenveel kennis, ze zijn perfect in staat om het geheel te overzien en te begrijpen.
Ze treden op als verbindende bruggenbouwers omdat ze de vertaling weten te maken van de behoeften en wensen van de gebruiker naar de experten-taal.

Aan de andere kant, weten ze de experten-taal te vertalen voor de gebruikers die dagelijks met deze toepassingen werken. Dit maakt hen de geknipte persoon om de vertaling te maken in Jip & Janneke taal die voor iedereen verstaanbaar is.

Een van hun beelddenkerskwaliteiten bestaat erin om complexe materie simpel samen te vatten.

Concreet wat nodig is en wat mogelijk is met de technologie. Om te vermijden dat er een Formule 1 wagen ontwikkeld wordt, terwijl een uitgebouwde bus voldoende zou zijn.


Bruggenbouwers verbinden kennis en mensen

Beelddenkers zijn de tussenschakel die enkel hun werk kunnen doen, als ze erkend worden als een verbindende bruggenbouwer.
Zodra leidinggevenden en collega’s hen op deze manier gaan zien, zie je welke waardevolle bijdrage ze leveren aan hun team of organisatie. Zolang je deze medewerker in een bepaald vak wil blijven duwen, gaat niemand van de groep hier gelukkig van worden.

De generalisten of de experts, niemand ziet de verbindende bruggenbouwer als één van hen. Hij hoort dus nergens thuis en kan ook geen bruggen beginnen bouwen omdat niemand hem het mandaat geeft om dit proces te starten.

Eigenlijk is het voor geen enkel individu goed om in een hokje gestopt te worden omdat hierdoor voor elk medewerker veel van hun talenten onzichtbaar worden en verloren gaan voor de groep.

Een werkomgeving waar heel sterk de nadruk ligt op de aparte hokjes, is ook geen goede basis. Hierdoor gaan teams die naast elkaar staande veel moeilijker samenwerken.
Tenzij je ze op de een of andere manier kan samenbrengen door iets of iemand wat hen verbindt. Een beelddenker bezit het geknipte profiel om zo’n teams samen te laten werken als elke groep hem in deze rol erkent.


numentum wie is bruggenbouwer als je in hokjes of vak denkt

3 redenen waarom de verdeling expert of generalist nadelig is

Het is onmogelijk om deze profielen in één van deze 2 vakken onder te brengen en hiervan ondervinden zowel de beelddenkers als hun organisatie nadelen van: 

1) Onderschatting kwaliteiten

Ze weten te weinig om een klassieke expert te zijn in een bepaald vakgebied en wisselen te snel van onderwerp of interesse. Hierdoor miskent en onderschat het bedrijf hun kwaliteiten.

2) Geen goede generalisten

De basiskennis van een beelddenker is te groot om een goede generalist te zijn. Bezitten ze de basiskennis over een bepaald onderwerp nog niet, dan bouwen ze die en veel meer informatie supersnel op. Op dat moment zijn het geen generalisten meer in deze materie.

3) Tussenschakels om te verbinden

Een verbindende bruggenbouwer brengt groepen en teams samen over afdelingen en structuren heen als ze in deze rol toegewezen krijgen.


Zodra elke groep deze profielen erkent en aanvaart als een waardevolle aanvulling en verbinder, kan een bruggenbouwer zijn rol opnemen.
Zolang experten hen als onvolwaardige gesprekspartner blijven zien en generalisten als een bedreiging voor hun werk, is hun opdracht onmogelijk. Dan blijven ze verloren lopen in een organisatie.

De kracht van elke multi-getalenteerde bruggenbouwer zit in het leggen van connecties en verbinden van mensen, kennis, informatie en ervaring.


Zoek jij een netwerkorganisatie van en voor beelddenkers?

Bruggenbouwers die in geen enkele groep echt thuishoren binnen hun bedrijf zoals generalisten of experten.

Die als individu een waardevolle bijdrage leveren, maar anderzijds vaker een eenzame positie hebben binnen hun eigen team door gebrek aan collega beelddenkers.

Zoek jij ook een netwerkgroep om te sparren en te brainstormen op de manier zoals beelddenkers denken en werken:

  • ongestructureerd en chaotisch;
  • van de hak op de tak springend;
  • ideeën en associaties die alle kanten opgaan?

Word lid van het Multi-Talent leidersnetwerkSaskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 20 januari 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 8 maart 2021.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!Wil je weten wat Saskia voor jou kan betekenen?

Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken. Benieuwd wat klanten over Saskia vertellen? Hier vind je enkele getuigenissen.


Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify


8 maart 2021

3 redenen waarom je niet in een vak past als beelddenker of multi-talent
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x