Beelddenkers op het werk worden geconfronteerd met een aantal specifieke problemen. Ook al is de werkomgeving totaal verschillend, de kern van de uitdagingen zijn dezelfde.
Zoals het verhaal van Douwe die bij Saskia aanklopte met volgende klantvraag:
“Hoe kan ik beter inschatten welke informatie ik vertel zonder mijn luisteraar te overladen met mijn antwoord en het contact te verliezen?“
Ik kom een oud-collega tegen die ik jaren niet meer gezien heb en krijg de vraag: “Hey Douwe langgeleden dat we elkaar spraken. Weet jij iets over de invloed van je persoonlijke voorkeuren in onderhandelingen?”
Hey wat leuk dat deze vraag aan mij gesteld wordt.
Aangezien dit onderwerp me mateloos boeit, wil ik zoveel mogelijk vertellen om mijn kennis met mijn oud-collega te delen.
Voor ik het weet, begin ik aan een lange monoloog. In al mijn enthousiasme overdonder ik de luisteraar met een complex verhaal omdat ik zoveel mogelijk kennis wil delen.
Ik vergeet mijn luisteraar te betrekken in het gesprek en verlies ik het contact. Vermits ze zich al snel overladen voelen door alle informatie haken mensen af. Ik verlies hierdoor de verbinding in het gesprek zonder dat ik het opmerk.
Resultaat:
Ik merk dat dezelfde situatie zich voordoet zowel op het werk als in de privésfeer, waardoor mensen minder snel geneigd zijn om me vragen te stellen. Vaak ervaren mensen dit doordrammen alsof ik hen wil overtuigen dat dit de enige juiste insteek is.
Inzichten in het denken en werken van beelddenkers of gelijkaardige profielen helpen je om ervaringen vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken. Dit levert je extra informatie op. Het is de basis om andere mogelijke manieren van samenwerken te ontdekken.
Deze 3 centrale thema’s maken het verschil:
Deze informatie, helpt je om te begrijpen wat er gebeurt.
Waarom jij en je collega’s elkaar niet begrijpen.
Welke reactie jullie bij elkaar uitlokken.
Het begint bij jezelf omdat dat de enige is wiens gedrag jij direct kan veranderen.
Zelf rustig kunnen blijven in plaats van je ergernis en frustraties te laten groeien in zo’n situatie, heeft en positieve invloed op de reactie van iedereen in je omgeving.
Als je blijft reageren zoals je tot nu toe geleerd had om te reageren, blijven dezelfde problemen zich herhalen. Daar schiet niemand iets mee op.
Met praktische handvaten om zelf aan de slag te gaan, ontdek je nieuwe manieren om deze uitdagingen aan te pakken en de samenwerking te verbeteren.
Dan wil ik je alvast doorverwijzen naar deze 3 artikelen op de blog:
Deze tips helpen jou om je aandacht bij het gesprek houden en te voorkomen dat je te ver gaat uitweiden. Als associatieve denkers kost het beelddenkers moeite om aandachtig te blijven.
Lees het volledige artikel met tips
Om te luisteren naar een beelddenker heb je als luisteraar geduld en tijd nodig.
Dit geldt ook omgekeerd: je kan als beelddenker deze technieken ook gebruiken om het contact te behouden en hen niet te overdonderen met je kennis. Ontdek hoe Nivea, oma en LSD je hierbij verder kunnen helpen en je informatie in gesprekken beter helpen doseren.
Lees het volledige artikel met tips
Waarom zou je willen investeren in het onderhouden van relaties?
Het kost tijd en vraagt moeite om naar elkaar te blijven luisteren.
Lees het volledige artikel met tips
Stel je vraag via het contactformulier en Saskia komt persoonlijk bij je terug om je vragen te beantwoorden.
Saskia Smet begeleidt beelddenkers of multi talent leiders op de werkvloer.
Als een multi talent leider zijn beelddenkerstalenten gaat ontdekken via persoonlijke ontwikkeling dan:
Resultaat: Een verhoging van de efficiëntie en productiviteit van het team.
Sinds 2010 geeft ze advies en begeleiding voor beelddenkers op het werk en schrijft ze artikelen over beelddenken in de bedrijfswereld. Ze leert hen om structuur aan te brengen in hun hoofd en in hun activiteiten en dit vlot over te brengen naar medewerkers, klanten en leveranciers.
Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & L. Koninckx