7 tips om mijn aandacht in het gesprek te houden zonder af te wijken

Van beelddenkers weten we dat ze een kader of afgebakend werkveld nodig hebben. Een kader waarbinnen ze een bepaalde opdracht mogen afwerken.

Daarnaast zijn het associatieve denkers die verbanden leggen tussen prikkels uit de omgeving en hun kennis en ervaring.


Hoe zit dat in gesprekken om je aandacht vast te houden?

Ook hier maakt elk nieuw stukje informatie of inzicht dat een beelddenker gaat hyperlinken in zijn hoofd. Hierdoor gaat hun brein en hun aandacht alle kanten op.

Resultaat

  • Een beelddenker heeft het moeilijk om de aandacht echt bij het gesprek te houden
  • Wil hij iets inbrengen in het gesprek en deelt hij ook direct zijn nieuwste inzichten dan gaat zo’n gesprek alle kanten uit. Hierdoor wordt het verhaal zo complex dat andere gesprekspartners al snel de draad van het gesprek kwijt zijn.
  • Collega’s zullen bij een volgende gelegenheid 2 keer nadenken voor ze jouw hulp nog eens inroepen.


Focus en probleem oplossend werken

Stel dat je collega’s je een probleem voorleggen. Ze vragen je hulp om hen de richting van de oplossing te wijzen.

  • Hoe voorkom je dan als beelddenker om bij de vraag te blijven zonder te ver te gaan uitweiden?
  • Wat kan je doen om direct te weten wat het werkveld is waarbinnen de oplossing dient gezocht te worden?
  • Hoe zorg je ervoor dat de collega’s die misschien geen werkkader nodig hebben, begrijpen waarom dit belangrijk is om hier aandacht aan te besteden bij de start.
  • Als beelddenker begin je altijd een aantal waarom vragen te stellen om het probleem in kaart te brengen en het werkveld te bepalen. Waarom vragen vinden veel mensen irritant. Wat kan je doen om weerstand en irritatie te voorkomen?


Hoe zorg je dat je gedachten in een gesprek minder afdwalen?

Het is onmogelijk om dit voor elk gesprek te doen, maar zeker de moeite waard op belangrijke momenten.

7 Tips die je helpen om aandachtig en aanwezig te blijven in gesprekken:

1) Schets het kader

Baken bij de start het werkterrein of kader af:

  • Waar gaat dit over?
  • Wat hoort er wel of niet bij?

Neem tijd om het hier over eens te zijn voor je dieper in de materie duikt. Als iedereen met het kader akkoord gaat, kan je hier naar terug te grijpen telkens er afgedwaald wordt.

Een ruwe schets kan voldoende zijn als houvast om binnen het afgesproken kader te blijven.


2) Neem notities

Maak aantekeningen van de belangrijke informatie als je collega het probleem beschrijft. Dit kan je helpen om je aandacht erbij te houden en te blijven luisteren zonder dat je gedachten alle kanten opgaan.


3) Kies voor duidelijke taal

Zorg voor eenduidige begrippen. Door eenvoudige woordenschat te gebruiken, voorkom je dat mensen verschillende definities gebruiken voor hetzelfde begrip. Dit zorgt ervoor dat de gedeelde inzichten en informatie heel specifiek wordt.

Je kan ook in je eigen woorden herhalen wat je begrepen hebt als extra controle.


4) Stel vragen

Er zijn geen domme vragen. Hooguit vragen die bevestigen dat iedereen hetzelfde begrijpt ook al wordt het op een andere manier geformuleerd.

Beter een keer te veel controleren dan afgaan op verschillende aannames en later in het proces voor een onaangename verrassing te komen staan. Vraag om verduidelijking.


5) Concepten omzetten naar de praktijk

Beelddenkers worden ook conceptuele denkers genoemd. Moedig je beelddenkende collega aan om een idee of oplossing praktisch te maken.

Concepten zijn OK maar zelden direct om te zetten in iets wat concreet en praktisch toepasbaar is op de werkvloer.


6) Aandacht voor gevraagde resultaat

Een duidelijke beschrijving van het op te leveren resultaat of oplossing, helpt een beelddenker om de oplossing sneller te zien aangezien de meeste een sterk visueel vermogen hebben.


7) Oplever moment afspreken

Spreek duidelijk af wanneer de opdracht klaar dient te zijn. Anders blijven ze eindeloos verder zoeken naar de ideale oplossing. Over 5 minuten kunnen ze immers nog een betere oplossing bedenken.


numentum 7 tips om mijn aandacht in het gesprek te houden zonder af te wijken focus lijst


De kracht van associatief denken

Het associatief denken is een natuurlijke manier van denken voor beelddenkers. Ga je jezelf constant forceren om te verhinderen dat je gedachten zouden kunnen afdwalen, dan is dit op lange termijn ook ongezond voor jou.

Door bewust manieren te ontwikkelen om je gedachten teug te leiden naar het gespreksonderwerp, maak je gesprekken en samenwerken aangenaam voor je collega’s en jezelf.


Interesse om te ontdekken hoe je je aandacht kan richten?

Neem contact op en stel gerust je vragen.




Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Saskia heeft zich gespecialiseerd in het coachen en adviseren over beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers en hun werkomgeving.



Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor je werken als jij jezelf kan accepteren zoals je bent. Als jij je extra kwaliteiten kan zien als een aanwinst in plaats van een handicap.

Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten! Je bent veel meer dan een label.

Bovendien is iedere mens uniek. We zijn allemaal verschillend en enkel door ieders talenten samen te laten werken, gaan we sneller vooruit als groep!


Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify

1 mei 2023

7 tips om mijn aandacht in het gesprek te houden zonder af te wijken
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x