Wil je mij begrijpen of is luisteren doen alsof? - beelddenkertip Numentum

Wil jij echt luisteren of ga je ervan uit dat je weet wat ik bedoel?

Luisteren ze eigenlijk wel?

Waarom begrijpen ze mij verkeerd?

Het is een veel voorkomende verzuchting van beelddenkers.

Beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers, kijken op een andere manier naar de wereld om zich heen. Hoewel de beelden of associaties tegen een hoge snelheid door hun hoofd schieten, zoeken ze lang naar het juiste woord om aan te geven wat ze bedoelen.

In onze hectische maatschappij ontbreekt vaak de tijd en het geduld om te wachten totdat iemand uitgesproken is. En waar nodig zijn boodschap kan aanvullen en verduidelijken.

Je collega’s of leidinggevende gaan het verhaal verder invullen vanuit hun referentiekader. Zij gaan ervan uit dat ze op basis van hun kennis en ervaring, weten wat jij wil zeggen. Om jou te helpen en sneller vooruit te kunnen en net daar loopt het mis. Vermits beelddenkers een totaal andere beleving of ervaring van de omgeving of een situatie hebben.

Gaat de collega het verhaal vanuit zijn persoonlijke ervaring aanvullen, dan begrijpt hij het niet. Als beelddenker voel je je gefrustreerd omdat je boodschap mis begrepen wordt en de ander je blijkbaar niet wil horen. Het lijkt erop dat wat jij beleeft onbestaande of irreëel is.


Wat speelt er?

Een beelddenker kijkt vanuit verschillende hoeken naar een situatie zodat er een driedimensionaal beeld ontstaat in de ruimte. In tegenstelling tot niet-beeldenkers die vanuit een vast punt naar een situatie kijken waardoor je een beeld krijgt in een vlak beeld (tweedimensionaal).

Met andere woorden een beelddenker neemt details waar die in het tweedimensionale beeld niet waargenomen worden. Daarnaast verwerkt een beelddenker ook informatie van al zijn zintuigen in dit beeld. Denk aan geuren, kleuren, geluiden of gesprekken, lichaamstaal van de aanwezige mensen. Deze bijkomende informatie wordt in de meeste gevallen onbewust verwerkt door een beelddenker.


Ervaringen verschillen

Een beelddenker ziet een beeld van de situatie dat veel gedetailleerder is en tegenstrijdige elementen kan bevatten. Voor een chaotische denker is dit moeilijk kort en bondig even snel uit te leggen. Bovendien gebruiken ze andere werkmethodes waardoor ze elementen zien die collega’s in de startfase nog niet zien.

Wil jij als collega en niet-beelddenker, sneller vooruit kunnen door het verhaal aan te vullen vanuit jouw perspectief, dan ervaart een beelddenker dit alsof je hem niet hoort. Zijn beelddenkers inzichten lijken van geen belang en irrelevant. Terwijl dit enkel een andere kijk op dezelfde situatie is. Niet beter of niet slechter, maar wel aanvullend.


Aanwezig zijn en actief luisteren!

De omschrijving van actief luisteren in Wikipedia, is een goed uitgangspunt:

… Bij het actief luisteren gaat de luisteraar expliciet na of hij de boodschap (inhoud én gevoel) van de spreker begrepen heeft. Het doel van actief luisteren is wederzijds contact te verbeteren. …Om bewust te luisteren oen oma nivea lsd


Wil je echt weten wat er zich in het hoofd van een beelddenker afspeelt?

Wees een OEN die NIVEA smeert en OMA thuislaat om LSD te kunnen gebruiken!


OEN: Open, Eerlijk, Nieuwsgierig

Sta open voor je gesprekspartner, geef deze een kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig. Moedig hem aan om zijn verhaal te vertellen ook al:

  • gaat het verhaal alle kanten op;
  • lijkt elke vorm van logica te ontbreken;
  • passeren er ontzettend veel op het eerste zicht, irrelevante feiten en details.


NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander

Blijf aandachtig ook als iets onduidelijk is of het duurt wat langer voordat iemand tot de kern van zijn verhaal komt. Op zo’n moment is de verleiding groot om niet meer aandachtig te luisteren. Waardoor je sneller het verhaal gaat aanvullen vanuit je persoonlijk referentiekader.


OMA: Oordelen, Meningen, Adviezen

Als iemand je iets vertelt, laat dan je eigen oordelen, ideeën en adviezen achterwege zodat je met een open houding kan luisteren om te begrijpen. Hiervoor is het noodzakelijk volledig aanwezig te blijven bij het gesprek en de spreker.


LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

Vat samen wat je hoort. Laat de spreker aanvullen en bijsturen waar nodig totdat het jou helemaal duidelijk is wat de spreker bedoelt.


Loont het om je tijd hierin te investeren?

Als jij echt de moeite wil doen om te luisteren en te begrijpen, voorkom je veel misverstanden, ergernis en frustratie. De eerste stap, is geduldig en nieuwsgierig luisteren.

Dat kost bij de start meer tijd, maar dit win je gegarandeerd dubbel en dik terug omdat de samenwerking nadien veel vlotter verloopt! 3 stappen zetten je op weg:

  • Openstaan voor de dingen die je op het eerst zicht onlogisch lijken.
  • Durf extra toelichting of verduidelijking vragen.
  • Herhaal de boodschap in je eigen woorden.

Op deze manier kunnen de oplossingen die je collega beelddenker ziet, veel sneller opgepikt en uitgewerkt worden; Hierdoor kan jouw organisatie, jouw team, enz. profiteren van de beelddenkerskwaliteiten. Bovendien geef je de beelddenker in je team of afdeling de ruimte zich nog verder te ontwikkelen en te groeien. Dit zorgt voor een motivatie boost bij de persoon in kwestie wat ook de groep ten goede komt!


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.


Het Multi-Talent Connector programma is het ideale persoonlijk ontwikkeltraject om jou hierbij te helpen!
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 14 augustus 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 28 september 2020.Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Wil je weten wat Numentum voor jou kan betekenen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.28 september 2020

Wil je mij begrijpen of is luisteren doen alsof? - beelddenkertip Numentum
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x