Keuzes maken: Is kiezen = verliezen voor een beelddenker?

Keuze stress!

Kiezen is keuzes maken.
We doen het allemaal:

  • Het gebeurt permanent en op verschillende momenten van de dag.
  • Sommige keuzes maken we zonder nadenken. Bam dit is onze beslissing.
  • Andere keuzes lijken onwaarschijnlijk moeilijk. Daar wil je over nadenken, opties en gevolgen zorgvuldig afwegen.


Voor- en nadelen afwegen

Je kan rationele, emotionele en intuïtieve informatie naast elkaar leggen om tot een besluit te komen. Een paar pro’s en contra’s. Je zou het aantal pro’s en contra’s kunnen gaan optellen en op deze basis de beslissing nemen.

Het blijven echter een aantal losse elementen, die voor het ene of voor het andere pleiten.


Waar wil je echt naartoe?

Het lijkt echter alsof er iets ontbreekt:

Je kan echter net zo goed een spelletje vogelpik spelen of met de dobbelstenen gooien om te beslissen. Als jouw keuze om belangrijke beslissingen te nemen, enkel op losse elementen is gebaseerd.

Zolang je gaat beslissen op basis van losse feiten in plaats van te gaan kijken naar het grotere geheel of het totale plaatje, mis je de lange termijn focus. Je beslissingen zijn in dit geval vooral gebaseerd op de korte termijn.


Kiezen voor de toekomst

Wat vind jij belangrijk, waar wil jij voor gaan?
Heb je duidelijk voor ogen wat jij belangrijk vindt in je werk en je leven? Denk dan aan:

  • persoonlijke waarden
  • arbeidsomgeving
  • thuisomgeving
  • balans tussen werken en vrije tijd
  • gezin, familie en vrienden
  • ontspanning
  • voeding en gezondheid
  • enz.

Ja, dit is voor ieder van ons anders; Een beslissing die jij alleen voor jezelf kan nemen. Daarom is het nodig om hier tijd voor te maken en dit goed uit te zoeken zodat je gerichte keuzes kan maken.

Hierover nadenken is de aanzet om je persoonlijk doel of missie concreet te benoemen. Je missie past bij jouw persoonlijk totaal plaatje: Hoe jij jouw toekomst wil zien en is jouw lange termijn doelstelling.

Wil je dit realiseren?

Dan heb je een richtingaanwijzer naar je doel op langere termijn nodig. Jouw toekomst beeld wijst je de weg.


numentum Keuzes maken Is kiezen, verliezen voor een beelddenker? persoonlijk kompas



Sta je voor een keuzemoment?

Als je voor jezelf een duidelijk beeld hebt van jouw langer termijn doel, dan kan je dit gebruiken als je persoonlijk kompas. Het is de richtingaanwijzer om beslissingen te nemen die aansluiten bij datgene wat je als doelstelling wil bereiken.

Je legt eenvoudig de verschillende opties naast je kompas. De optie die je dichterbij je doel brengt, deze krijgt de voorkeur.


In de volksmond zegt men wel eens:


” Als je niet weet je waar naartoe wil zeilen, is elke wind goed;”



Je hoeft helemaal geen tijd te steken in het ontdekken van je persoonlijke doel. Het kan perfect om te kiezen uit de mogelijkheden die zich aanbieden. Je beslist op het moment zelf welke optie de beste lijkt door de pro’s en contra’s af te wegen.

Vermits je in dit geval geen rekening houdt met het grotere geheel om je beslissingen op te baseren, is het goed mogelijk dat je alle kanten uitgaat:

  • De ene beslissing zal je in de ene richting sturen.
  • Een volgende zal je weer een totaal andere kant uit laten gaan met je zeilboot.
  • Je hebt waarschijnlijk een heel prettige tocht onderweg, maar je zeilboot is aan het zwalpen. Hij brengt je niet dichterbij jouw levensdoel. Die dingen die jij belangrijk vindt om te realiseren.


Doe het nu! Uitstel leidt tot niets doen.

Uitstellen…, en uiteindelijk niets doen.

Ik denk dat iedereen daar wel mee geconfronteerd wordt. Ik merk wel dat een aantal beelddenkers hier meer last van ondervinden waardoor het een vastgeroest patroon wordt.

Beelddenkers zijn goed in het blijven hangen in de idee-generatiefase. Ze hebben moeite om voorbij de bedenk- of de creatie-fase van een idee of een oplossing te geraken.

Hierdoor lijkt het voor hun omgeving vaak alsof ze in een droomwereld ver van de realiteit leven.


Elke beslissing vraagt om te kiezen

3 Mogelijke oorzaken waarom een beelddenker in die bedenk-fase blijft hangen:

1) Verbetering mogelijk

Er is altijd nog een betere versie van het idee. Het is nog niet klaar, het kan nog verbeterd worden. Wat als ik nu beslis om deze oplossing te nemen en morgen een beter voorstel vindt?


2) Afgewezen worden 

Als beelddenker heb je al zo dikwijls geprobeerd je idee te vertellen, de mensen in je omgeving luisteren echter nooit. Ze begrijpen het niet omdat het verhaal zweverig en langdradig is in plaats van kort en duidelijk.

“Wat gaan de anderen nu weer zeggen en denken?” weerhoudt menig beelddenker ervan om het idee te delen.


3) Vragen om uit te stellen 

Een beelddenker stelt vragen die over het totaal plaatje gaan. Helaas kunnen deze vragen moeilijker in de juiste context geplaatst worden in een stap voor stap proces. Hierdoor creëert de beelddenker meer ergernis in zijn omgeving dan begrip. Hij wil immer het probleem nog ingewikkelder maken door er extra elementen aan toe te voegen.

Van nature stellen beelddenkers voortdurend de „Waarom?” vraag. Ze durven routine processen of tradities in vraag stellen omdat ze vanuit een totaal andere kant naar de situatie kijken. Ze bekijken het totaalbeeld en durven dingen anders te doen.

Resultaat:

Elk element apart of een combinatie van, zorgt ervoor dat beelddenkers geen keuze durven maken. 


numentum Keuzes maken Is kiezen, verliezen voor een beelddenker ideeen




De toekomst zal anders zijn!

We weten ondertussen allemaal dat zoals we nu bezig zijn, het niet meer zal kunnen in de toekomst.

Willen we onze leefomgeving leefbaar houden dan zullen we anders moeten gaan denken en de dingen anders doen. Juist daar zijn beelddenkers echt wel uitblinkers in:


1) Combineren

Om oplossingen te bedenken die verschillende kennisgebieden samenbrengen.

Denk bijvoorbeeld aan de kennis over motivatie en gedrevenheid van game spelers te combineren met de problemen van therapietrouw in de geneeskunde.


2) Omdenken

Dingen omkeren om tot nieuwe oplossingen te komen.

In plaats van grote advertenties te plaatsen om de aandacht te trekken, reclame op broodzakken. Hierdoor kom je als bedrijf letterlijk op tafel bij mensen in je lokale omgeving. Bovendien doet de lokale bakker er ook zijn voordeel mee, als de broodzakken gesponsord worden!


3) Kopiëren van de buren 

Bestaande processen uit andere sectoren, kopiëren en aanpassen om te hergebruiken in andere situaties.

Het concept van de wachtmuziek als je in de wachtrij staat om telefonisch geholpen te worden door een helpdesk, hergebruiken bij een online bestelling.
In afwachting van de levering, krijg je nog praktische tips waarmee je in de wachttijd aan het werk kan gaan. Je wordt beziggehouden met je aankoop, ook als is je bestelling nog niet geleverd.


Beelddenkerskwaliteit

Beeldenkers zijn kampioenen op het vlak van testen en experimenteren.

Maar onze maatschappij is op dit moment zo gefocust op perfectie, dat falen niet meer mag. Het wordt ervan kinds af aan onbewust in gedreund.


Geen keuze maken

Als beelddenker voelt kiezen aan als verliezen. Daarnaast kan het behoorlijk onveilig voelen in een wereld die streeft naar perfectie. Die 2 versterken elkaar!

Anders denken en werken in een cultuur waar perfectie regeert, zorgt voor uitstelgedrag.


Meegaan met de wind

Hoewel beelddenkers van nature altijd zullen kijken naar het grotere geheel, beslissen ze op het gebied van hun toekomst nog dikwijls op basis van wat zich aandient of op losse feiten.

Terwijl kijken vanuit het grotere geheel net de perfecte beelddenkerskwaliteit is om je te helpen bij je volgende keuze. Zodra je jouw persoonlijke doelstellingen hebt opgetekend, heb je altijd een persoonlijk kompas bij de hand om te helpen bij je volgende keuze.

Dient een mogelijkheid zich nu aan?
Met een lange termijn richtingaanwijzer in de hand, wordt kiezen makkelijker.


Wil je weten hoe jij deze en andere beelddenkerskwaliteiten optimaal voor je kan laten werken?

Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan met Saskia. Tijdens dit gesprek kijken we wat jou zou kunnen helpen in je dagelijkse activiteiten.




Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 18 februari 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 13 juni 2022.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Saskia heeft zich gespecialiseerd in het coachen en adviseren over beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werkomgeving.

Daarnaast is community manager van Multi Talent Leider netwerk op het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum om beelddenkers op het werk te verenigen.



Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!

Je bent veel meer dan een label en bovendien is iedere mens uniek.
We zijn allemaal verschillend en enkel door alle talenten samen te brengen gaan we sneller vooruit als team!


Zoek je tips om direct zelf aan de slag te gaan?

Kijk gerust rond en ontdek wat er beschikbaar is.




Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay



13 juni 2022

Keuzes maken: Is kiezen = verliezen voor een beelddenker?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x