Keuzes maken: Is kiezen = verliezen voor een beelddenker?

Keuze stress!

Kiezen is keuzes maken.
We doen het allemaal op verschillende momenten van de dag.

Sommige keuzes maken we zonder nadenken. Bam dit is onze beslissing.
Andere keuzes lijken onwaarschijnlijk moeilijk. Daar wil je over nadenken, opties en gevolgen zorgvuldig afwegen.

Je kan rationele, emotionele en intuïtieve informatie naast elkaar leggen om tot besluit te komen. Het lijkt echter alsof er iets ontbreekt:
Het blijven echter een aantal losse elementen, die voor het ene of voor het andere pleiten: een paar pro’s en contra’s. Je zou het aantal pro’s en contra’s kunnen gaan optellen en op deze basis de beslissing nemen.

Je kan echter net zo goed een spelletje vogelpik spelen of met de dobbelstenen gooien om te beslissen. Als jouw keuze om belangrijke beslissingen te nemen, enkel op losse elementen is gebaseerd.

Zolang je gaat beslissen op basis van losse feiten in plaats van te gaan kijken naar het grotere geheel of het totale plaatje, mis je de lange termijn focus. Je beslissingen zijn in dit geval vooral gebaseerd op de korte termijn.


Wat vind jij belangrijk, waar wil jij voor gaan?

Heb je duidelijk voor ogen wat jij belangrijk vindt in je werk en je leven? Denk dan aan:

  • persoonlijke waarden
  • arbeidsomgeving
  • thuisomgeving
  • balans tussen werken en vrije tijd
  • gezin, familie en vrienden
  • ontspanning
  • voeding en gezondheid

Ja, dit is voor iedere persoon anders. Elementen die jij alleen voor jezelf kan beslissen. Daarom is het nodig om hier tijd voor te maken om dit uit te zoeken zodat je gerichte keuzes kan maken.

Hierover nadenken is de aanzet om je persoonlijk doel of missie concreet te benoemen. Je missie past bij jouw persoonlijk totaal plaatje en is jouw lange termijn doelstelling.

Wil je deze realiseren, dan is dit jouw richtingaanwijzer naar je doel op langere termijn.

keuze


Sta je voor een keuzemoment?

Als je voor jezelf een duidelijk beeld hebt van jouw langer termijn doel, dan kan je dit gebruiken als je persoonlijk kompas. Het is de richtingaanwijzer om beslissingen te nemen die aansluiten bij datgene wat je als doelstelling wil bereiken.
Je legt eenvoudig de verschillende opties naast je kompas. De optie die je dichterbij je doel brengt, deze heeft de voorkeur.


De wind in de zeilen?

In de volksmond zegt men wel eens:

” Als je niet weet je waar naartoe wil zeilen, is elke wind goed;”

Je hoeft helemaal geen tijd te steken in het ontdekken van je persoonlijke doel. Het is perfect om te kiezen uit de mogelijkheden die zich aanbieden. Je beslist op het moment zelf welke optie de beste lijkt door de pro’s en contra’s af te wegen.

Vermits je in dit geval geen rekening houdt met het grotere geheel om je beslissingen op te baseren, is het goed mogelijk dat je alle kanten uitgaat. De ene beslissing zal je in de ene richting sturen. Een volgende zal je weer een totaal andere kant uit laten gaan met je zeilboot.

Je hebt waarschijnlijk een heel prettige tocht onderweg, maar je zeilboot is aan het zwalpen. Hij brengt je niet dichterbij jouw levensdoel. Die dingen die jij belangrijk vindt om te realiseren.


Doe het nu! Uitstel leidt tot niets doen.

Uitstellen…, en uiteindelijk niets doen.

Ik denk dat iedereen daar wel mee geconfronteerd wordt. Ik merk wel dat een aantal beelddenkers hier meer last van ondervinden waardoor het een vastgeroest patroon wordt.

Beelddenkers zijn goed in het blijven hangen in de idee-generatiefase. Ze hebben moeite om voorbij de bedenk- of de creatie-fase van een idee of een oplossing te geraken.

Hierdoor lijken ze voor hun omgeving vaak in een droomwereld ver van de realiteit te leven.


Beslissen vraagt om te kiezen

3 Mogelijke oorzaken waarom een beelddenker in die bedenk-fase blijft steken:

1) Er is altijd nog een betere versie van het idee. Het is nog niet klaar, het kan nog verbeterd worden. Wat als ik nu beslis en morgen een beter voorstel vindt?

2) Hij heeft al zo dikwijls geprobeerd zijn idee te vertellen, de mensen in zijn omgeving luisteren niet. Ze begrijpen het niet omdat het verhaal zweverig en langdradig is in plaats van kort en duidelijk.

“Wat gaan de anderen nu weer zeggen en denken?” weerhoudt de beelddenker ervan om het idee te delen.

3) Een beelddenker stelt vragen die over het totaal plaatje gaan. Helaas kunnen deze vragen moeilijker in de juiste context geplaatst worden in een stap voor stap proces. Hierdoor creëert de beelddenker meer ergernis in zijn omgeving dan begrip. Hij wil immer het probleem nog ingewikkelder maken door er extra elementen aan toe te voegen.

Van nature stellen beelddenkers voortdurend de „Waarom?” vraag. Ze durven routine processen of tradities in vraag stellen omdat er vanuit een totaal andere kant naar de situatie kijken. Ze kijken vanuit het totaalbeeld en durven dingen anders te doen.

Allemaal elementen die in de hand werken dat beelddenkers geen keuze durven maken. 


keuze

De toekomst zal anders zijn!

We weten ondertussen allemaal dat zoals we nu bezig zijn, zal het niet meer kunnen in de toekomst!

Anders denken en de dingen anders doen. Juist daar zijn beelddenkers echt wel uitblinkers in:

1) Om oplossingen te bedenken die verschillende domeinen samenbrengen.
Denk bijvoorbeeld aan de kennis over motivatie en gedrevenheid van game spelers te combineren met de problemen van therapietrouw in de geneeskunde.

2) Dingen omkeren om tot nieuwe oplossingen te komen.
In plaats van grote advertenties te plaatsen om de aandacht te trekken, reclame op broodzakken. Hierdoor kom je als bedrijf letterlijk op tafel bij mensen in je lokale omgeving. Bovendien doet de lokale bakker er ook zijn voordeel mee, als de broodzakken gesponsord worden!

3) Bestaande processen uit andere sectoren, kopiëren en aanpassen om te hergebruiken in andere situaties.

Het concept van de wachtmuziek je als je in de wachtrij van een telecom center, hergebruiken bij een online bestelling. In afwachting van de levering, krijg je nog praktische tips waarmee je in de wachttijd aan het werk kan gaan. Je wordt beziggehouden met je aankoop, ook als is je bestelling nog niet geleverd.


Beelddenkerskwaliteit

Beeldenkers zijn kampioenen op het vlak van testen en experimenteren. Maar de maatschappij is op dit moment zo gefocust op perfectie, dat falen niet meer mag. Het wordt ervan kinds af aan onbewust in gedreund.

Anders denken en werken in een cultuur waar perfectie regeert, zorgt voor uitstelgedrag.

Als beelddenker voelt kiezen aan als verliezen. Daarnaast kan het behoorlijk onveilig voelen in een wereld die streeft naar perfectie. Die 2 versterken elkaar!

Hoewel beelddenkers van nature altijd zullen kijken naar het grotere geheel, beslissen ze vaak op basis van losse feiten.
Terwijl kijken vanuit het grotere geheel net de perfecte kwaliteit is om je te helpen bij jouw keuzes!
Zodra je jouw persoonlijke doelstellingen hebt uitgetekend, heb je altijd een kompas bij de hand om te helpen bij je volgende keuze.


Heb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 18 februari 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 30 november 2020.


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!

30 november 2020

Keuzes maken: Is kiezen = verliezen voor een beelddenker?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x