Extravert of Introvert: Is een beelddenker een buiten type of binnen type?

De babbelaar en de stille werker?

In de volksmond omschrijft men een extraverte persoon als een babbelaar. Een introverte persoon als een stille werker.

De beschrijving van Wikipedia:
Introversie is terughoudend, behoedzaam en stilzwijgend gedrag, extraversie is sociaal, avontuurlijk en spraakzaam gedrag. …
De meeste mensen hebben zowel extraverte als introverte trekken, afhankelijk van de situatie en het gezelschap waarin zij verkeren, hun gezondheid, hun algemeen energieniveau en hun leeftijd.

Dit is de gebruikelijke beschrijving, maar de verschillen spelen ook in andere situaties een rol.

Extravert of introvert mogen dan wel verschillende profielen zijn. Beiden zijn waardevol en hebben ze kwaliteiten!

Besef echter wel dat je een extraverte persoon, totaal anders naar de wereld om hem heen kijkt dan zijn introverte collega. Introverte mensen halen energie en kracht uit zichzelf. Extraverte mensen halen kracht, inspiratie en energie door de omgang met anderen.


Hoe lossen beide profielen problemen op?

Iemand die introvert is, zal een probleem volledig zelf analyseren en onderzoeken. Hij komt tot een besluit alvorens hij het rapport wil delen met collega’s. Hij heeft geen enkele behoefte aan interactie met collega’s tijdens dit proces.

Een extraverte persoon daarentegen, heeft mensen om zich heen nodig om datzelfde probleem te kunnen oplossen. Deze persoon kan enkel verder werken door vragen te stellen. Elk antwoord geeft extra informatie en nieuwe inzichten. Deze nieuwe elementen helpen om de gedachten te kunnen ordenen om uiteindelijk tot een oplossing te komen.


extravert


Frustratie ten top!

Stel dat je een introverte persoon en een extraverte persoon samen in een team zet om een probleem om te lossen. Ze weten echter niet van elkaar dat ze anders naar een oplossing toewerken.

De introverte persoon die rustig wil werken tot hij volledig klaar is met het resultaat. Hij houdt niet van pottenkijkers en wil pas iets laten zien, als het resultaat af is. Alle vragen die zijn extraverte collega in tussentijd aan hem stelt, leiden tot frustratie:

”Die babbelaar doet niets, nu moet ik ook nog zijn deel van het probleem gaan oplossen.”

De extraverte persoon die:

 • vragen stelt,
 • ideeën wil uittesten,
 • om op basis van zijn ideeën en de feedback uiteindelijk tot een resultaat te komen.

Deze medewerker vindt het zeer lastig dat zijn collega niets wil vertellen totdat de oplossing klaar is. Hij ervaart dit als:


”Ik mag nooit iets aanpassen of inbrengen, enkel accepteren wat er op tafel gelegd wordt. Ik word steeds voor een voldongen feit gesteld en dat vind ik frustrerend.”

Als je bewust bent van deze verschillen, kan veel ergernis vermeden worden:

 • Dan weet je als introverte persoon, dat je collega je vragen stelt om op zijn manier het probleem op te lossen. Het is absoluut niet de bedoeling dat jij ook zijn werk opknapt.
 • Mocht je af en toe, je extraverte collega tussentijds in jouw oplossingsproces kunnen laten meekijken, dan voelt je collega zich minder voor voldongen feiten gezet.


Extravert en introvert zijn, kan dat bij dezelfde persoon?

Dit is in elk geval wat ik regelmatig merk bij beelddenkers die ook hoogsensitief zijn. Men noemt dit ook wel ambivert.

In sommige gevallen zijn het extraverten pure sang. Ze hebben mensen om zich heen nodig om:

 • geïnspireerd te worden
 • energie op te kunnen doen
 • ideeën te laten groeien
 • oplossingen te vinden

Geraken ze echter overprikkeld door een drukke omgeving, te veel mensen, veel te veel lawaai of een combinatie van deze factoren, dan slaan ze tilt.

Op zo’n moment lijken ze wel gek te worden van alle extroverte eigenschappen die ze in normale omstandigheden zo nodig hebben.

De stress en overprikkeling, zorgen ervoor dat ze zichzelf compleet verliezen. Jezelf een periode terugtrekken en afzonderen zoals een introvert, kan soelaas brengen. Hierdoor kan je opnieuw tot rust komen.

Dit kan voor iedereen verschillend zijn, hoe jij opnieuw tot rust komt:

 • jezelf afzonderen en alleen zijn
 • in de natuur gaan wandelen
 • mediteren
 • dansen


extravert


Extraverte beelddenker met kameleon gedrag?

Het is als het ware een persoonlijke balans die je in evenwicht dient te houden: extraverte periodes afgewisseld met introverte periodes. Het lijkt een contradictie maar dat is het niet !

Jij bent de enige persoon die weet dat dit situatie gebonden is. Jij alleen kan voelen wat je op een bepaald moment nodig hebt.

De buitenwereld bestempelt je als een extraverte persoon. Op momenten dat jij in een overprikkelende situatie terecht komt, herken jij jezelf als introvert. Beiden zijn OK en helemaal jij!


Op welke manier kan je de verschillen in teams inzetten als extra meerwaarde voor de groep?
Hoe gebruik je de unieke kwaliteiten van multi-getalenteerde bruggenbouwers op een positieve en duurzame manier?
Resultaat: Verhoging van de efficiëntie en productiviteit en meer rust in de groep.
Wil jij hier meer over weten?


Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 19 mei 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 21 september 2020.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


21 september 2020

Extravert of Introvert: Is een beelddenker een buiten type of binnen type?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x