Beelddenken en de perfecte job, een onmogelijke combinatie?

Wat is de juiste baan voor een beelddenker?

Welke rol of functie past bij beelddenkers?
Wat is de perfecte job?

Een vraag die mensen me regelmatig stellen. Helaas bestaat er geen pasklaar antwoord voor dit probleem. Eén advies wat voor iedere beelddenker van toepassing is.

Aan de ene kant hebben volwassen beelddenkers een aantal kenmerken gemeenschappelijk. Denk aan het houden van afwisseling en snel afgeleid worden.

Anderzijds zijn ze ook allemaal uniek en verschillend net omdat elke persoon een unieke combinatie van interesses, kennis en ervaring bezit. Het zijn echte multitalenten die inzetbaar zijn in uiteenlopende functies.

Wat betekent multi talented?
Een multitalent is iemand die meerdere interesses heeft én uitblinkt in verschillende domeinen.
Sommige mensen gebruiken ook de Engelse benaming polymath om deze profielen te beschrijven.


Welke job past bij een beelddenker zoals Jan?

Toen Jan jaren geleden op zoek was naar een nieuwe uitdaging of baan, belde hij me op met deze vraag. Hij had recent ontdekt dat zijn voorkeur denkstijl beelddenken was.

Zijn vraag was helder en duidelijk
“Kan jij mij als beelddenkerscoach helpen om de kwaliteiten van beelddenken optimaal in te zetten in mijn volgende job?”

Jan was op dat moment expert in zijn specifieke vakgebied en kreeg een unieke kans aangeboden om internationaal door te groeien. Een uitdaging die ontzettend veel impact zou hebben op Jans leven en dat van zijn gezin.


Hoe krijg je snel zicht op de ideale werkomgeving?

Hoe pak je het aan om op korte tijd een helder en duidelijk beeld te krijgen van Jans individuele situatie.
Op welke manier kan je zoveel mogelijk gerichte informatie geven in het gesprek?

Ik kende Jan absoluut niet en had hem ook nog nooit eerder ontmoet. Ik kon de situatie vooraf dus absoluut niet inschatten:

  • Welke functie heeft Jan nu? Wat zijn de ambities voor de toekomst?
  • Wat weet Jan van de invloed van beelddenken op de dagelijkse activiteiten op het werk?
  • Is hij een beelddenker en zo ja, in welke mate? …

We hebben een afspraak gemaakt om kennis te maken zodat ik een duidelijk beeld kon krijgen van Jans situatie. Het gaf me de kans om zelf te kijken en te onderzoeken hoe de vork in de steel zat.

Vanaf het eerste contact merkte ik meteen aan een aantal details dat dit inderdaad een beelddenker was. De manier waarop hij toekwam en Jans introductie waren duidelijk het visitekaartje van een bijzondere persoonlijkheid.

Ik liet mijn eerste indruk voor wat hij was en nodigde Jan uit om zijn verhaal te vertellen.


Wat een verrassende ervaring

Het was eigenlijk niet één verhaal, maar verschillende verhalen door elkaar verweven. Jan sprong van de hak op de tak, zonder duidelijke aanwijzing.

Na 5 minuten was ik zelf de draad in het verhaal kwijt waardoor het onmogelijk was om te begrijpen wat het concrete probleem was. Ik heb hem een aantal keer moeten onderbreken met de vraag om iets te verduidelijken.

Een beelddenker wiens verhaal ikzelf gewoon niet kon volgen, dit overkomt me zelden. In de meeste gevallen spring ik vrolijk mee in de verschillende ideeën en concepten.

Anderzijds is het goed om dit ook zelf nog eens te ervaren. Om bewust te worden wat dit met een luisteraar doet en waarom mensen dan afhaken.

Het blijft een confronterende ervaring om te voelen wat er met je gebeurt als je als luisteraar elke vorm van houvast verliest in de chaotische boodschap van een beelddenker.

  • Je begrijpt niets van het verhaal of de situatie. De boodschap heeft totaal geen structuur, richting of concrete vraag.
  • Je krijgt het gevoel dat de persoon je kostbare tijd aan het verprutsen is door je te laten luisteren naar een intern brainstorm proces. Een idee of concept wat nog totaal onaf is: alle opties liggen nog open en het is totaal onduidelijk welke richting dit zal uitgaan.
  • Een advies- of hulpvraag die niet concreet genoeg is. Waardoor het totaal onduidelijk is waarvoor deze collega of klant jouw hulp nodig heeft.


Hoe los je dit probleem op als luisteraar?

Als toehoorder kan je vragen beginnen stellen, waardoor je bijkomende informatie krijgt over een aantal elementen. Het geeft een beelddenker ook aan waar in het verhaal sprongen gemaakt zijn of onduidelijkheden zitten.

Vat regelmatig samenvatten en herhaal in je eigen woorden herhalen wat je gehoord het.

Het lijken misschien lapmiddelen, maar hiermee help je als luisteraar wel degelijk om orde en structuur aan te brengen in de chaos in een beelddenkers hoofd. Op deze manier help je om de vraag klaar en duidelijk kunnen formuleren.


numentum Beelddenken en de perfecte job, een onmogelijke combinatie? baan


Hoe de perfecte job kiezen als beelddenker?

  • Wat betekent dit voor de toekomst van Jan?
  • Hoe verbind je het dromen van nieuwe uitdagingen met de sterke en zwakke kwaliteiten van een beelddenker?
  • Waarop moet je letten bij het kiezen?

Er zijn verschillende elementen in het gesprek aan bod gekomen. Al deze factoren dienen in overweging genomen te worden bij het evalueren van elke nieuwe baan, opdracht of projectvoorstel.

Het is belangrijk om voor je een beslissing neemt, een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de nieuwe functie en de organisatie.

Het is noodzakelijk om deze informatie te vergelijken met wat jij nodig hebt om zo goed mogelijk te kunnen functioneren op het werk. Uiteraard ga je ook kijken naar alle zaken die jij belangrijk vindt op je ideale werkplek.

  • Welke elementen in deze job gaan jouw beelddenkerstalenten laten schitteren? Dit zijn taken die je geen moeite kosten en veel voldoening geven.
  • Waar zitten regels of verplichtingen die moeilijk te verenigen zijn met je beelddenkersbehoeften? Veel vastgelegde processen voelen aan als routine waardoor je motivatie sneller zal afnemen en uitdagingen ontbreken.
  • Welke onderdelen van je takenpakket behoren niet tot he natuurlijke kwaliteiten? Dit zijn activiteiten die extra energie van je zullen vragen.

Uiteraard zal je zelden een werkomgeving vinden die 100% voldoet aan datgene waar jij belang aan hebt. Maar als je bovenstaande in overweging neemt, zal je een realistisch beeld krijgen voordat je een beslissing neemt.


Concrete adviezen voor de gepaste baan op basis van Jans adviesvraag

Hoe verbind je tegenstellingen zoals:

  • Een super uitdagende topfunctie in een grote internationale gezondheidsorganisatie, waar regels en procedures strak en strikt zijn.
  • Met een beelddenker die grote behoefte heeft aan vrijheid en autonomie om optimaal creatief te kunnen functioneren?

In zijn huidige rol kan Jan heel veel beslissingen over projecten en budgetten zelf nemen zonder telkens eerst goedkeuring te moeten vragen. In de aangeboden functie was die ruimte en vrijheid veel beperkter. Jan zou dus veel minder zelfstandig kunnen werken.

Als coach geef je terug wat je ziet en hoort tijdens het gesprek. Als adviseur voeg je extra inzichten op basis van je kennis over beelddenken toe.

Voor Jan was dit een heel verhelderend gesprek. Hij ging naar huis met een aantal nieuwe elementen om rekening mee te houden in de zoektocht voor een nieuwe uitdaging.


numentum Beelddenken en de perfecte job, een onmogelijke combinatie


Wat is een geschikt beroep of de perfecte job voor beelddenkers?

Welke functie is de perfecte rol voor een beelddenker?

Dé perfecte job of baan voor een beelddenker bestaat niet. Er bestaat geen perfect beroep of beroepskeuze waarin iedere beelddenker zich goed zal voelen.

De unieke talenten van elke individuele beelddenker spelen een belangrijke rol om te kijken of een functie aansluit bij iemands talenten en interesses. Dat is voor iedere beelddenker anders omdat iedereen andere interesses, kennis en ervaring opgebouwd heeft doorheen zijn carrière.

Wat je wel kan aangeven is te kijken of de rol je genoeg mogelijkheden biedt om je beelddenkerskwaliteiten te gebruiken omdat dit taken zijn die jou geen moeite kosten maar een grote meerwaarde zijn voor het team.

Daarnaast hebben beelddenkers een zekere vorm van vrijheid en autonomie nodig om geïnspireerd en gemotiveerd te blijven.
Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om in grote mate zelf je eigenwerkzaamheden te kunnen plannen.

Concreet:
Of een medewerker zich goed zal voelen en gelukkig zal blijven in een bepaalde functie of rol hangt in dit geval dus af van een aantal persoonlijke en externe factoren. Het is veel minder sector of bedrijf gebonden.


Labels een zegen of een vloek?

Ik vertrek van het fenomeen beelddenken en beelddenkers omdat dit een goede houvast en basis geeft om rust in jezelf te vinden. Het geeft je zelfvertrouwen een stevige boost als je al jarenlang op zoek bent naar jezelf en erkenning voor je bijzondere kwaliteiten.

Beelddenken is hoe dan ook een label of een etiket. Net zoals dyslexie, AD(H)D, hoogsensitiviteit (HSP), hoogbegaafdheid of autisme. Elk label kan zowel bij jezelf als je omgeving allerlei positieve of negatieve reacties oproepen.

Ik vind het belangrijk in al mijn begeleidingstrajecten om klanten te begeleiden naar meer rust en zelfvertrouwen, door hun unieke kwaliteiten te leren gebruiken. Ik moedig hen aan als de nodige ondersteuning beschikbaar is, om alle labels los te laten. Met de nodige ondersteuning bedoel ik bijvoorbeeld software ondersteuning voor iemand met dyslexie.

De kansen en mogelijkheden vind je pas zodra je voorbij alle labels kan en durft te kijken. Zo bouw je bruggen tussen de verschillen. Hierdoor buig je het probleem om en worden de verschillen kwaliteiten van de teamleden een troef en meerwaarde voor de groep!


Wil je weten wat begeleiding en advies voor beelddenken bij volwassenen voor jou kan betekenen?

Neem contact op met Saskia om de mogelijkheden te bespreken.



Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.  Met Numentum begeleidt ze beelddenkers in een werkomgeving.

Klanten krijgen inzicht in de verschillen en leren hoe ze de unieke beelddenkerskwaliteiten op een positieve manier en meerwaarde voor zichzelf en de werkgever kunnen gebruiken.


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 9 februari 2012. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 11 december 2023.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt.
Jouw meerwaarde voor het team zit in die extra kwaliteiten die jij kan inbrengen.


7 Praktische tips om stress bij beelddenkers op het werk te voorkomen 

Saskia verzamelde 7 stress factoren waar elke beelddenker mee geconfronteerd wordt. Daarnaast krijg je 7 handige tips om direct mee aan de slag te gaan. Alle informatie is kort en bondig samengevat in 2 pagina’s.



Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify


11 december 2023

Beelddenken en de perfecte job, een onmogelijke combinatie?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x