Zijn beelddenkers verhalenvertellers door hun chaotische communicatie?

Verhalenvertellers of slechte film?

Vraag je een beelddenker hoe de dag is geweest, dan krijg je een verhaal in geuren en kleuren. Het verhaal beschrijft tot in de kleinste details hoe de ervaring is verlopen maar is nooit chronologisch.

Een beelddenker bezit een fotografisch geheugen en is hierdoor een geboren visuele verhalenverteller. Aan de hand van visual storytelling word je meegenomen in de ervaring:

 • Verwacht geen chronologisch verloop op basis van de afspraken in hun agenda. Een beelddenker springt van de hak op de tak doorheen zijn beleving van de situatie.
 • Hij zal je vertellen over elke prikkel of beeld wat hem geraakt heeft. Dikwijls zijn dit details die andere mensen waarschijnlijk totaal ontgaan.
 • Het volledige scala van emoties passeert in het verhaal: Het ene moment vertelt hij laaiend enthousiast en het volgende moment is hij emotioneel diep geraakt door een gebeurtenis.

Het relaas kan alle kanten uitgaan en heeft verrassende wendingen. Het lijkt alsof je door een verhalenverteller meegenomen wordt in het verhaal zonder te weten waar je naartoe gaat.

Een dag door de ogen van een beelddenker lijkt wel het scenario van een slechte film. Voor een buitenstaander lijkt het compleet onlogisch en onsamenhangend.


numnetum Zijn beelddenkers verhalenvertellers door hun chaotische communicatie filmprojector


Wat gebeurt er op de werkvloer?

Een verhaal vol beelden en metaforen zorgt voor langdradige uiteenzettingen.

Hetzelfde gebeurt ook als een beelddenker onvoorbereid een update geeft van een project waar ze aan werken. Dit veroorzaakt wrevel en onbegrip als in werksituaties!

Op het werk verwachten je collega’s, leidinggevenden of medewerkers duidelijke boodschappen en instructies. Geen ellenlange verhalen vol beeldspraak en verschillende onderwerpen door elkaar.

Gebeurt dit toch dan groeit de frustratie snel bij alle betrokkenen op de werkvloer. Onduidelijke boodschappen veroorzaken tijdverlies, inefficiënte en onproductieve samenwerking:

 • De luisteraars horen een onverstaanbare boodschap.
 • De verhalenverteller zelf ervaart dat er niet naar hem geluisterd wordt.
 • Het wederzijds respect en vertrouwen neemt af.


Waarom vertellen beelddenkers ongestructureerde verhalen?

Zolang er chaos in hun hoofd heerst, is er ook chaos in hun gesproken taal. Op dat moment ontbreekt elke vorm van logica en structuur in het geheel.

Nieuwsgierig luisteren kan je inzage geven in de processen die zich afspelen in het hoofd en de belevingswereld van een beelddenker. Je zal versteld staan hoe ze niet alleen in hun verhaal maar ook in hun hoofd letterlijk van de hak op de tak springen.

Beelddenkers gebruiken al hun zintuigen zodat ze een totaal beleving ervaren. Ze hebben een andere beleving van het begrip tijd in vergelijking met rationele denkers.


Rationele denkers of begripsdenkers:

Deze profielen denken in klokkentijd waarbij alles is vastgelegd op datum en uur. Afspraken zijn duidelijk gepland op datum en uur. Elke afspraak gaat door op een vastgelegde plaats.


Visueel-ruimtelijke denkers of beelddenkers:

Deze profielen ervaren tijd als ruimte waarin alles zich op hetzelfde moment afspeelt.


Tijd is ruimte

In deze context wordt tijd een soort totaal beleving waarin alles op hetzelfde moment gebeurt.

Een beelddenker gaat volledig in de situatie op. In deze ruimte gaat hetzelfde beeld over van de ene vorm in de andere. Er is dus geen vroeger of later, voor en na omdat alles gelijktijdig verandert.


Nieuwe informatie

Tegelijkertijd komt elke omgevingsprikkel ongefilterd binnen bij een beelddenker:

 • Prikkels en beelden die hun aandacht trekken tijdens het vertellen.
 • Nieuwe associatieve gedachten die ontstaan in hun brein tijdens het praten.

Ook deze nieuwe informatie dient verwerkt te worden door hun brein, ook al hebben ze niets te maken met de boodschap die ze nu vertellen.


Verschillende activiteiten in hun brein 

Omdat deze processen in hun brein zich op hetzelfde moment afspelen, zorgen ze voor ongestructureerde communicatie die moeilijk te begrijpen wordt.

De verhalenverteller zelf voelt dat de luisteraars afhaken maar begrijpt niet waarom dit gebeurt.

De boodschap lijkt een en al chaos voor elke collega, medewerker of leidinggevende die naar deze beelddenker luistert. Toehoorders haken makkelijker af bij zo’n verwarde verhalen.

Realiseer je als toehoorder dat voor de beelddenker zelf, dit constant van de hak op de tak springen, een natuurlijke manier van zijn is.

Het ontgaat hen volkomen dat andere mensen de logica van hun onuitgesproken gedachten moeilijk kunnen volgen.


Hoe kan jij als luisteraar een beelddenker helpen?

Hoe krijg jij als luisteraar een begrijpbare structuur in zo’n verhaal?
Welke opties heb je om duidelijkheid te krijgen?

Orde scheppen in hun hoofd zorgt voor een krachtige boodschap. Als jij onbevooroordeeld kan luisteren en nieuwsgierige vragen stellen, bewijs je hen en jezelf een grote dienst.

Hiermee help jij een beelddenker om structuur aan te brengen in zijn gedachten. Dit betekent onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Het draagt ook bij aan het ordenen van alle losse elementen in hun brein en de gedachten in hun hoofd.

Jouw nieuwsgierige vragen zijn van onschatbare waarde in dit proces! Mits je de volgende voorwaarden kan vervullen:

 • Je mag het proces in dit stadium niet in een bepaalde richting sturen. Hoe gek het verhaal en de redenering lijkt, blijf onbevooroordeeld en nieuwsgierig.
 • Elke poging van jou om het proces van structuur aanbrengen te versnellen, zal averechts werken. Bovendien is de kans groter dat je cruciale elementen mist.
 • In deze fase is belangrijk om eerst te begrijpen waar het over gaat.


numentum Zijn beelddenkers verhalenvertellers door hun chaotische communicatie luisteren


Hoe kan je het gesprek verbeteren?

Deze 5 tips helpen je om effectiever te communiceren als je een beelddenker wil helpen om zijn gedachten te structureren:

 1. Luister om te begrijpen.
 2. Wees geduldig en neem je tijd.
 3. Stel je eigen oordeel uit zodat je niets zelf gaat invullen of in een bepaalde richting sturen met je vragen.
 4. Jouw bijkomende vragen geven een beelddenker de kans om te verduidelijken wat hij je wil vertellen.
 5. Herhaal in je eigen woorden wat je hebt gehoord en begrepen.

Laat een beelddenker je corrigeren als wat je herhaalt niet is wat hij bedoelt. Ook als start je in dit geval opnieuw bij stap 1. Blijf extra vragen stellen totdat je de juiste context en kern van de boodschap begrepen hebt.


numentum zijn beelddenkers verhalenvertellers door hun chaotische communicatie krachtige boodschap


Beelddenker ervaar je dat anderen zich ergeren aan je verhalen?

Vermijd om je ergernis en frustratie te laten groeien zodat je op het punt komt waar je emoties het van je overnemen en je in een onhoudbare situatie verzeild geraakt op het werk.

Niemand heeft hier baat bij. Elke keer dat je dit kan vermijden, krijgt je zelfvertrouwen een flinke boost.

Nodig je collega’s uit om de bovenstaande tips toe te passen.

Je zal versteld staan welke positieve effecten dit heeft op de samenwerking en de rust in de groep. Ja, de boodschap van verhalenvertellers structureren kost in deze fase extra tijd, maar wees gerust in de volgende stap haal je die verloren tijd zo weer in.


Wil je hier meer weten over beelddenken?

Neem contact op met Saskia de mogelijkheden van een begeleiding door Numentum te bespreken.
Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 16 april 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 19 juli 2021.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum. Saskia kan je nog veel meer vertellen over het fotografisch geheugen van beelddenkers en de invloeden in je dagelijkse activiteiten.


Maartens Smit schrijft een mooie aanvulling over beelddenkers en de verhalen die ze vertellen.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!


Het netwerk waar verhalenvertellers thuiskomen

Saskia is ook oprichter en community manager van het MultiTalent Leader Platform: Dé ontmoetingsplek voor verhalenvertellers of beelddenkers.  Ook jij kan Lid worden van het MultiTalent Leiders netwerk!

Als je geen rolmodellen of voorbeelden ziet,
 ontdek je nooit welke verschillende mogelijkheden er zijn om jouw unieke beelddenker talenten in te zetten op het werk.
Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay
19 juli 2021

Zijn beelddenkers verhalenvertellers door hun chaotische communicatie?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x