Zijn beelddenkers verhalenvertellers door hun chaotische communicatie?

Een verhaal overladen met beelden en metaforen

Vraag je een beelddenker (*) hoe de dag is geweest, dan krijg je een verhaal in geuren en kleuren. Het is een relaas verteld vanuit zijn belevingswereld of de effectieve beleving van de situatie. Beelddenkers zijn geboren verhalenvertellers.

 • Een beelddenker overloopt de dag van de hak op de tak springend. Er volgt geen chronologisch verloop van de afspraken in hun agenda.
 • Het gaat over alle prikkels en beelden uit hun omgeving die hen geraakt hebben maar wat andere mensen waarschijnlijk totaal ontgaan is.
 • Ze kunnen dooreen aantal gebeurtenissen heel erg emotioneel aangedaan of laaiend enthousiast zijn.


Verhalenvertellers of slechte film?

Het lijkt alsof je door een verhalenverteller meegenomen wordt in het verhaal zonder te weten waar je naartoe gaat. Het relaas kan alle kanten uitgaan en heeft verrassende wendingen.

Een dag door de ogen van een beelddenker lijkt wel het scenario van een slechte film. Voor een buitenstaander lijkt het compleet onlogisch en onsamenhangend. Hetzelfde doet zich voor als ze onvoorbereid een update geven van een project waar ze aan werken.

Dit veroorzaakt veel wrevel en onbegrip, zowel in alledaagse momenten, als in werksituaties! Op het werk verwachten je collega’s, leidinggevenden of medewerkers duidelijke communicatie. Geen ellenlange verhalen zoals een verhalenverteller zou doen.

De frustratie groeit in zo’n geval snel bij iedereen op de werkvloer. Het veroorzaakt tijdverlies, inefficiënte en onproductieve communicatie omdat:

 • De verhalenverteller zelf ervaart dat er niet naar hem geluisterd wordt.
 • De luisteraars het relaas horen als een onverstaanbare boodschap.


verhalenvertellers


Waarom vertellen beelddenkers ongestructureerde verhalen?

Zolang er chaos in hun hoofd heerst, is er ook chaos in hun gesproken taal. Op dat moment ontbreekt elke vorm van logica en structuur in het geheel.

Nieuwsgierig luisteren kan je inzage geven in het hoofd en de belevingswereld van een beelddenker. Je zal versteld staan hoe ze niet alleen in hun verhaal maar ook in hun hoofd letterlijk van de hak op de tak springen.

Beelddenkers gebruiken alle zintuigen zodat ze een totaal beleving ervaren. Ze hebben een andere beleving van het begrip ”tijd” in vergelijking met rationele denkers.


Rationele denkers:

Deze profielen denken in klokkentijd waarbij alles is vastgelegd op datum en uur. Afspraken staan duidelijk gepland op datum en uur. Elke afspraak gaat door op een vastgelegde plaats.


Visueel-ruimtelijke denkers of beelddenkers:

Deze profielen ervaren tijd als ruimte. In deze ruimte vindt alles op het zelfde moment plaats. Hierdoor ontstaat een soort totaal beleving waarin alles op hetzelfde moment gebeurt.

Zij gaan volledig in de situatie op. Deze ruimte gaat binnen hetzelfde beeld over van de ene vorm in de andere. Er is dus geen vroeger of later, voor en na omdat alles gelijktijdig verandert. Tegelijkertijd komt elke omgevingsprikkel ongefilterd binnen bij elke beelddenker:

 • Prikkels en beelden die hun aandacht trekken tijdens het vertellen.
 • Nieuwe associatieve gedachten die ontstaan in hun brein tijdens het praten.

Ook deze prikkels dienen verwerkt te worden door hun brein, ook al hebben ze niets te maken met datgene wat ze nu vertellen.

De combinatie van deze factoren zorgen voor ongestructureerde communicatie en complete chaos voor de collega, medewerker of leidinggevende. Ze haken bij het luisteren naar zo’n verwarde verhalen makkelijk af.

De verhalenverteller zelf voelt dat de luisteraars afhaken maar begrijpt niet waarom dit gebeurt. Realiseer je als toehoorder dat voor de beelddenker zelf, dit een natuurlijke manier van zijn is. Het ontgaat hen volkomen dat andere mensen de logica van hun onuitgesproken gedachten niet kunnen volgen.


Krachtige boodschap door orde te scheppen

Hoe krijg jij als luisteraar een begrijpbare structuur in zo’n verhaal? Welke opties heb je om duidelijkheid te krijgen?

Onbevooroordeeld luisteren en nieuwsgierige vragen stellen is een oplossing.

Door je vragen help jij een beelddenker om structuur aan te brengen in zijn gedachten zodat ze hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden. Het draagt ook bij aan het ordenen van alle losse elementen in hun brein en de gedachten in hun hoofd.

Jouw nieuwsgierige vragen zijn van onschatbare waarde in dit proces! Zolang jij dit proces niet wil forceren om het te kunnen versnellen of jouw mening gaan opdringen.


verhalenvertellers


5 Tips om een beelddenker effectiever te helpen communiceren:

 1. Luister om te begrijpen.
 2. Wees geduldig en neem je tijd.
 3. Stel je eigen oordeel uit zodat je niets zelf gaat invullen.
 4. Stel nieuwsgierige vragen zodat ze kunnen verduidelijken wat ze je willen duidelijk maken.
 5. Herhaal in jouw woorden wat je hebt gehoord en begrepen.

Laat ze je corrigeren indien nodig. Stel bijkomende vragen totdat je de juiste context en kern van de boodschap begrepen hebt.
Je zal versteld staan welke positieve effecten dit heeft op de samenwerking in de groep.


verhalenvertellers


Ervaar jij als beelddenker dat anderen zich ergeren aan je ongestructureerde taal?

Nodig hen uit om de bovenstaande tips toe te passen, hierdoor voorkom je dat je ergernis en frustratie groeit tot op het punt waar je emoties het van je overnemen en je in een onhoudbare situatie verzeild geraakt op het werk. Vermijd dat het zover komt door je zelfvertrouwen een flinke boost te geven.


Heb je vragen waarom beelddenkers verhalenvertellers zijn?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 16 april 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 11 mei 2020.


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


11 mei 2020

Zijn beelddenkers verhalenvertellers door hun chaotische communicatie?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x