Als kind leert ieder van ons om alles te ordenen in tijd en begrippen: “Wat is er eerst en wat gebeurt er daarna?”
Afspraken en activiteiten worden vastgelegd in een agenda, uurroosters en dergelijke meer.
In ons dagelijks leven zijn de meeste zaken stap voor stap georganiseerd. Stap 1 komt na stap 2 en dan pas de volgende stap. Het is een lineaire en logische gedachtegang, eigen aan begripsdenken.
Voor een beelddenker is tijd geen momentopname. Ze zien tijd als een verloop, een beweging.
Zoals de timer op de afbeelding: het rode vlak geeft een beeld weer van een tijdsperiode, maar geen gevoel van de tijdsduur.
In de belevingswereld van een beelddenker gebeurt alles tegelijkertijd, op hetzelfde moment en op dezelfde plek. Er is dus geen voor of na, maar alles samen in één geheel.
In tegenstelling tot begripsdenkers, ordenen beelddenkers alle elementen uit hun omgeving in de ruimte.
Daar alles in hun beleving op hetzelfde moment plaatsvindt, creëren ze een ruimte-georiënteerd en alles omvattend totaalbeeld van elke situatie. Ze maken voor zichzelf een overzichtsbeeld van waaruit ze naar de wereld kijken.
Beelddenkers hebben veel moeite met klokkentijd. denk maar aan:
Het zijn allemaal zaken die hen extra druk en stress bezorgen omdat ze de tijd die ze nodig hebben verkeerd inschatten en in tijdnood geraken.
Een beelddenker heeft een ander gevoel voor tijd of minder tijdsbesef. Hoewel ze perfect de klok kunnen lezen, kunnen ze moeilijk inschatten hoelang bijvoorbeeld 5 minuten duren.
Dit zorgt voor extra tijdsdruk en werkt verlammend. Vandaar dat ze ofwel veel te vroeg, ofwel te laat op een afspraak zijn.
Het overkomt me regelmatig. Het is nog te vroeg om te vertrekken voor een afspraak dus ik kan nog snel dit of dat geregeld krijgen voor ik moet vertrekken.
Als ik dan terug op de klok durf kijken, is het ineens veel later dan gepland. Omdat ik zo kan opgaan in een activiteit en moeilijk kan inschatten hoeveel tijd ik nodig heb, kom ik alsnog te laat op mijn afspraak.
Vervelend natuurlijk terwijl je de afspraak niet vergeten was en jouw intentie om wel degelijk tijdig op de afspraak te zijn.
Gebruik je smartphone regelmatig als “time keeper”. Je zet een wekker op het moment dat je nog alle tijd hebt om te vertrekken voor je afspraak.
Het geeft jou de rust om in zo’n korte tussenperiode nog zinvol bezig te zijn: geen stress door constant op de klok te hoeven kijken en met een gerust hart even in opperste concentratie toch nog een taak af te werken.
Files zorgen niet alleen voor tijdsverlies maar creëren voor elke beelddenker nog extra stress bovenop. Naar een vergadering op locatie vertrek ik meestal veel te vroeg om dat te vermijden.
Je kan je werk zo organiseren dat je altijd iets kan doen onderweg zodat jouw tijd niet verloren gaat, mocht je te vroeg arriveren. Er zijn altijd wel taken die je kan afwerken zoals:
Het geeft jou de mogelijkheid om in alle rust het gesprek of de vergadering te kunnen starten met een fris hoofd.
Tijdsbeleving is een van de 7 stressfactoren waar multi-getalenteerde bruggenbouwers of beeldenkers regelmatig onbewust tegenaan lopen. Je vindt ze alle 7 kort beschreven in dit downloadbare overzicht (2 pagina’s).
De volgende stressfactor in deze reeks : leerstijl
Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 28 apr 2013. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten uit de praktijk. De laatste update gebeurde op 6 augustus 2019.
Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!
6 augustus 2019