Drama Queen en Koele Kikker: Wat met emotionele reacties op het werk?

Ben jij een Drama Queen of een Koele Kikker op het werk?

Beelddenkers lijken zeer emotionele mensen voor hun omgeving:

  • Ongeacht de situatie, alles lijkt hen persoonlijk en heel diep te raken.
  • Hoe meer stress ze ervaren, hoe sneller de emoties hun gedrag gaan beïnvloeden en overnemen.
  • Hun rationeler ingestelde collega’s of manager vinden dat ze té emotioneel reageren.

Resultaat

Andere teamleden nemen de beelddenker niet altijd au sérieux. Ze ergeren zich aan dit emotionele gedrag op het werk en vinden die collega een drama queen.


Waarom hebben emoties een verlammend effect?

  • Beelddenkers vallen letterlijk over iets wat anderen niet eens opmerken of zien.
  • Precies alsof een klein detail hen totaal van streek kan brengen.
  • Emoties kunnen hen totaal overweldigen en compleet verlammen. Het raakt hen zowel mentaal als fysiek.
  • Het voorval gaat alles overheersen zodat ze er gewoon niet meer omheen kunnen.

Resultaat

Je normaal zo rustige collega lijkt ineens het temperament te bezitten van een Spaanse furie. Alle frustratie en onmacht moet er in een keer uit, net alsof er een bom ontploft.


Waar zit het verschil met rationele denkers?

Intuïtieve informatie

Beelddenkers denken en voelen met al hun zintuigen. Ze voelen ook perfect aan wat er speelt in een team. Datgene wat onderhuids aanwezig is maar niemand ooit durft uit te spreken. Al deze elementen nemen ze onbewust mee in hun analyse van deze situatie.

Feiten en data

Als je rationeel denkt, baseer je je beslissingen op feiten en analyseresultaten. Voor een beelddenker voelt dit aan als een koele kikker benadering.

Resultaat

De frustratie ontstaat omdat de rationele redenering een aantal intuïtieve of emotionele elementen niet in de beslissing meeneemt. Alsof emoties en alles wat onderhuids speelt geen invloed heeft op de situatie. Het is er wel degelijk en speelt een rol in de situatie.


numentum beelddenken Drama Queen & Koele Kikker? Wat met emotionele reacties op het werk?


Hoe kom je hier uit?

Goed bedoelde opmerkingen zoals “Stel je niet aan!" of "Zet je hierover, je bent ondertussen volwassen!”, helpen niet om de emotionele gevoelens te laten verdwijnen.


Wat helpt je wel vooruit?

Op zoek gaan naar de trigger of prikkel die jouw emotionele reactie veroorzaakt heeft. Je kan de situatie zelf onderzoeken maar een begeleider kan je hier ook goed bij helpen.

In het analyseproces is het belangrijk om als neutrale waarnemer te durven terugkijken:

  • Het is nodig om het aandeel van de verschillende betrokken partijen in het probleem te onderscheiden.
  • Je gaat ook in de rol van neutrale waarnemer je persoonlijk aandeel onderzoeken.

Met al deze informatie kan je de volgende stap zetten:

  • Je bent enkel verantwoordelijk voor jouw aandeel in het geheel. Het is aan jou om te beslissen of je iets wil veranderen aan je houding en je gedrag, of niet.
  • De acties en beslissingen die anderen in deze situatie nemen, zijn niet jouw verantwoordelijkheid!

Leren inzien en aanvaarden dat jij niet verantwoordelijk bent voor een falend proces of het aandeel van andere betrokkenen, geeft je rust en versterkt je zelfvertrouwen.


De neutrale waarnemer

Afstand nemen van de situatie en vooral van je emoties, kan verhelderend zijn. Je gaat dus vanop afstand kijken naar jezelf. Dit noemt men naar de situatie kijken vanuit de meta-positie.

Ikzelf gebruik hiervoor een beeld uit de Muppet show:

Je zet jezelf tussen Statler & Waldorf in de loge op het balkon om de situatie te onderzoeken:

  • Op deze wijze zet jij jezelf als het ware buiten de situatie.
  • Vanuit de loge ben je een neutrale waarnemer die naar een schouwspel op het toneel kijkt.
  • Een voorstelling waarin jij ook een personage vertolkt.


Resultaat

Je bekijkt de situatie vanop afstand zodat je duidelijk ziet wat het aandeel van de verschillende betrokkenen is. Je kijkt even kritisch naar je persoonlijk gedrag als naar het gedrag van je medespelers.

Dit lukt je enkel als je zelf tot rust gekomen bent. Zolang je in een toestand van hevige emoties bent, kan je geen neutrale waarnemer zijn.


De Drama Queen op de werkplek

In rationele werkomgevingen kunnen anderen hard reageren op emotioneel gedrag om te voorkomen dat ze zelf moeten omgaan met alle emoties die in de bewuste situatie spelen. 

Gevolg

Er wordt op de man gespeeld. In dit geval wordt de emotionele medewerker geviseerd zodat de groep zo snel mogelijk uit deze voor veel mensen netelige en onvoorspelbare situatie weg kan geraken. Niemand heeft aandacht voor het proces.


Emotionele reacties op de werkvloer

Het bespreken van emoties in een werkomgeving is in veel organisaties nog geen standaard. Daarom zullen medewerkers er alles aan doen zo snel mogelijk uit de lastige emotionele situatie weg te komen.

Elk probleem of onrechtvaardige beslissing die jij als beelddenker vanuit een emotionele toestand probeert aan te kaarten, zullen ze in dit geval direct van tafel vegen.

Gevolg voor de beelddenker in de groep

  • Jij ervaart dit als afwijzing en ontkenning van de problemen die je wil aankaarten.
  • Telkens je op deze manier afgewezen wordt, gaat dit knagen aan jouw zelfvertrouwen.
  • Hierdoor ga je aan je kennis en inzichten twijfelen, terwijl er in de meeste gevallen een bron van waarheid in zit.


Hoe geraak je uit deze netelige situatie?

Wat wel werkt is om een time-out te vragen of te creëren op het moment dat je voelt dat de situatie dreigt ontspoort. Dit geef jou de mogelijkheid om tot rust te komen bent en nadien het gesprek met collega’s of leidinggevenden opnieuw op te pakken.

Als jij nog te veel in je emoties zit, ben je kwetsbaarder om door pure rationele elementen weerloos onderuitgehaald te worden. Je krijgt in dit geval nooit de kans om jouw inzichten op tafel te leggen.

Als beelddenker uit je emoties stappen en het gesprek opnieuw op te pakken, geeft je de mogelijkheid om je andere kijk op het project of probleem te uiten. Jouw opmerkingen doen ertoe, maar zolang je in de emotie zit, hoort niemand wat je zegt en draag je dus niets bij.


Gedeelde verantwoordelijkheid als het over emoties gaat

Als beelddenker je emoties leren kanaliseren, dat heb je zelf in de hand.

De verantwoordelijkheid om emoties bespreekbaar te maken op het werk, ligt niet alleen bij de beelddenker!

Elke Drama Queen of Koele Kikker kan een steentje bijdragen.

Ben je teamleider of manager, zoek dan manieren om iedereen op een veilige en niet confronterende manier zijn verhaal te laten doen.

Je zou bijvoorbeeld de werkwijze van “De 6 denkende hoofddeksels” van E. De Bono kunnen inzetten. Deze methode helpt om op een minder confronterende manier binnen teams alle nuttige invalshoeken mee te nemen bij de besluitvorming of het oplossen van problemen.

Elke hoed heeft een specifieke rol of thema. De rode hoed geeft ruimte om de emoties die bij de situatie horen, een plaats te geven.



7 gezichten van anders denken: drama queen

Emoties zijn een van de 7 stressfactoren waar beeldenkers regelmatig onbewust tegenaan lopen. Je vindt ze alle 7 kort beschreven met telkens een praktische tip, in dit downloadbare overzicht (2 pagina’s).





Dit is het 2de artikel is in de reeks van de 7 stressfactoren voor beelddenkers of multi talent leiders op de werkplek. De links naar alle artikelen in de reeks vind je in het overzichtsdocument. Routine taken (deel 3) is het volgende deel in deze reeks.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 24 juli 2013. Om deze publicatie up to date te houden, wordt ze regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 12 februari 2024.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Als verbinder en bruggenbouwer begeleidt Saskia Smet multi-talent leiders en beelddenkers op de werkplek.

Klanten ontdekken hoe ze beter kunnen samenwerken door communicatie te gebruiken die zorgt voor rust en verbinding. Hierdoor wordt hun boodschap wel gehoord en begrepen, waardoor ze erkenning krijgen voor hun resultaten.

numentum Saskia Smet begeleiding en advies beelddenkers op de werkvloer drama queen emoties


Waarmee kan Saskia jou helpen?

Ze begeleidt en adviseert sinds 2010 multi-getalenteerde professionals, leidinggevenden en ondernemers op de werkplek. 

Beelddenkers en vergelijkbare profielen huren haar in als sparring partner, facilitator, trainer, consultant, mentor of coach om hen te helpen met communicatie vraagstukken, bedrijfsprocessen en hun persoonlijke ontwikkeling.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Beelddenken testen kan je op weg helpen. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerstalenten op de juiste manier te leren gebruiken en ontwikkelen! 

Zolang je aandacht, tijd en energie blijft stoppen in het bijwerken van je tekorten, heb je niets meer over voor het ontwikkelen van je talenten.

Alles begint bij jezelf en het ontdekken van jouw persoonlijke handleiding.



Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay

12 februari 2024

Drama Queen en Koele Kikker: Wat met emotionele reacties op het werk?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x