Wat is het verband tussen een rollercoaster en emoties op het werk?

Waarom zijn beelddenkers gevoelig voor emoties op het werk?

Het verschil tussen beelddenken en begripsdenken, komt snel naar boven als je mensen vraagt waar ze aan denken bij het 'concept KAT'.


Waarom zijn beelddenkers gevoelig voor emoties op het werk?


De ene gaat aan het woord of de letters denken, de andere maakt een oneindig aantal associaties bij het horen van het concept KAT.

Zoals je op de afbeelding hieronder ziet, gaat het over een multidimensionaal totaalbeeld. Daar horen ook de geuren, kleuren en ervaringen bij die elke van deze poezen oproept. Welke poes in dit associatieve denkproces naar bovenkomt, hangt af van het moment én is uniek voor elke beelddenker.


Waarom zijn beelddenkers gevoelig voor emoties op het werk?


Stel dat een gebeurtenis op het werk een beelddenker raakt

Wat geldt voor ‘concepten’, gebeurt ook met gebeurtenissen of ervaringen.

Een beelddenker neemt onbewust en op elk moment, de volledige situatie of omgeving in zich op.
Elk element dat daar aanwezig is, krijgt een plaats in de puzzel van het overzichtsbeeld van die specifieke gebeurtenis.

Concreet betekent dit dat alles wat er gebeurt, wordt opgeslagen. Ze gebruiken al hun zintuigen om de tastbare en niet-tastbare elementen waar te nemen en het overzichtsbeeld van de situatie op te bouwen in hun hoofd:

  • Ze kijken met hun ogen.
  • Hun oren gebruiken ze om te luisteren.
  • De gewaarwordingen of sensaties in hun lichaam worden ook geregistreerd.
  • De sfeer die in de omgeving hangt.
  • Allerhande onuitgesproken emoties en problemen.

Alles wat op dat moment ter plaatse aanwezig is, ziet een beelddenker als één geheel zonder onderscheid. Elk element maakt deel uit van het totale plaatje! Dit kunnen zowel de leuke als de negatieve zaken zijn zoals bijvoorbeeld:

  • Een bitsige en heftige woordenwisseling in een vergadering.
  • Een spannend team uitje op een outdoor parcours met een dropping.
  • Een aangenaam gesprek in de koffiehoek.
  • Een inspirerend een aanmoedigend gesprek met collega’s.

Je zou kunnen zeggen dat een beelddenkers totaal opgaat in de ervaring en emoties op de werkvloer, waardoor het lijkt alsof hij er zelf integraal deel vanuit maakt. Bovendien is er geen onderscheid tussen hun eigen emotionele reacties of die van anderen in deze situatie. Dit vergroot de kans om meegesleept te worden in een rollercoaster van emoties.


Hoe ervaart een beelddenker emoties op kantoor?

Als ze door iets geraakt worden op de werkvloer, ervaren ze dit alsof ze meegesleurd worden op een emotionele rollercoaster. Ze weten vaak zelf niet wat hen overkomt omdat er geen directe aanleiding zichtbaar is.

Het lijkt alsof heftige emoties hen gewoon compleet overvallen en alle controle overnemen.



Wat is er aan de hand in dit geval?

Ze merken dat een aantal elementen uit het totaalbeeld van de situatie, niet kloppen met het geheel. Hierdoor blijkt het beeld van de situatie in hun hoofd fout waardoor ze volledig van streek en gedesoriënteerd geraken.

Aangezien ze zelf volledig opgegaan zijn in het totaalbeeld van de situatie en hier dus zelf een onderdeel van geworden zijn, is het voor hen zo goed als onmogelijk om aan te duiden:

  • Welk onderdeel van het gebeuren niet klopt.
  • Wat hen in deze situatie zo frustreert waardoor ze van streek geraken.
  • Waarom ze totaal door het lint gaan en de controle over hun emoties verliezen.


Waarom hebben ze wisselende stemmingen?

Beelddenkers kunnen het ene moment super blij en enthousiast zijn en enkele minuten later totaal van streek zijn. Deze switch kan gebeuren in een fractie van een seconde.

Het lijkt alsof ze letterlijk overvallen worden door een emotionele reactie die extreme vormen kan aannemen. Het is vaak een oud patroon wat opnieuw onbewust geactiveerd wordt dat deze hevige reactie veroorzaakt.

De onzichtbare druppel die de emmer doet overlopen, is in veel gevallen een combinatie van factoren:

  • Ze zijn zelf volledig opgegaan in het totaalbeeld van de situatie in hun hoofd. Terwijl er iets in het beeld nier meer klopt.
  • Er sluimert een groeiend gevoel van ergernis en stress omdat ze zich op het werk door de leidinggevende en collega’s onbegrepen en niet gezien voelen.


Een rollercoaster van emoties

Is een beelddenker over-strest en op de emotionele rollercoaster beland?

Op dat moment is het moeilijk om met deze collega nog een zinvol gesprek te voeren door hun intense beleving van dat moment:

  • Soms lijken ze ook fysiek hard geraakt te zijn waardoor ze compleet instorten.
  • Zowel fysieke als mentale ontreddering kunnen optreden.
  • In sommige gevallen ervaren ze ook psychosomatische klachten zoals buikpijn en misselijkheid.


Reageer je als beelddenker in dat geval extreem blij en uitbundig?

Daar zullen de meeste mensen geen moeite mee hebben. Jouw omgeving zal zo’n uitbundige extreme reactie hooguit als ongepast bestempelen. Maar verder zal er weinig veranderen. Je reactie zal geen tegenreactie oproepen.



Ben je echter als volwassen beelddenker verdrietig en neerslachtig?

Mogelijk kan jij je emoties moeilijk onderdrukken op het werk en kan je beginnen huilen voor iets wat andere een futiliteit vinden.

Op dat moment krijg je onmiddellijk reactie van je collega’s of leidinggevende. In een werkomgeving zullen anderen je aanmanen niet zo sentimenteel of flauw te zijn omdat je overdrijft met je emotionele reactie.

Terwijl niemand begrijpt dat een waanzinnige rollercoaster op dat moment jouw realiteit is. Hoe groter het onbegrip van de collega’s of leidinggevende in je omgeving, hoe verder jij wegzakt in je emoties.


Ben je een beelddenker en emotioneel op het werk?

Dan is de erkenning naar jezelf toe dat deze emotie er is en mag zijn, de eerste stap.

Durf hulp vragen voor de volgende stap, want dit helpt je om sneller van de emotionele rollercoaster af te geraken. Het zorgt voor rust in je hoofd waardoor je makkelijker afstand kan nemen van je emoties.


numentum beelddenker op de werkvloer vicieuze cirkel emoties


De cirkel-gedachten doorbreken

Hoe kunnen anderen je helpen terug controle te krijgen over emoties?

Collega’s of leidinggevenden kunnen een beelddenker in de eerste plaats helpen door zijn realiteit te herkennen en te erkennen:

  • Dit is wat deze beelddenker ervaart op dit moment.
  • Dit is zijn waarheid in deze situatie.

Erkennen betekent niet dat jij als hun collega dit emotionele gedrag goedkeurt of afkeurt.
Het wil ook niet zeggen dat jij als collega deze realiteit als de enige echte waarheid aanvaardt.

Door de erkenning ontstaat ruimte en lucht om de hevige eerste emotie al wat te laten wegvloeien. Emotionele rust is de eerste stap die een beelddenker dient te zetten om uit de vicieuze cirkel te geraken.


Het totaalbeeld begrijpen

Stel als buitenstaander zoveel mogelijk nieuwsgierige vragen zodat je begrijpt wat hen in deze situatie heeft gebracht. Hoe onnozel het verhaal ook in jouw oren klinkt, stel jouw oordeel uit!

  • Luister geduldig.
  • Bedwing jezelf om het verhaal niet vanuit jouw vooronderstellingen en aannames te gaan aanvullen.
  • Confronteer een beelddenker in deze stap niet met de tegenstrijdigheden in het verhaal.
  • Geef geen advies of oordeel voor je het hele verhaal gehoord en begrepen hebt.

Jouw vragen helpen een beelddenker om de chaos in zijn gedachten te ordenen zodat je kan meekijken vanuit zijn perspectief. Ze kijken vaak vanuit een totaal andere hoek naar een situatie dan de meeste mensen om hen heen.

Zodra je een duidelijk beeld hebt van datgene wat er speelt, herhaal je in jouw woorden wat je begrepen hebt.

In de volgende fase, nodig je deze beelddenker op dezelfde manier uit om naar jou te luisteren. Zonder oordeel om te begrijpen hoe jij tegen deze situatie aankijkt.

Vraag om wat hij van jou begrepen heeft te herhalen in zijn eigen woorden.


Oplossingen en mogelijkheden

Maak tijd voor dit gesprek. Je zal merken dat je andere inzichten en kennis hoort over hetzelfde voorval.

Meestal ontstaat door de oprechte interesse om te begrijpen wat er aan de hand is, spontaan verschillende mogelijkheden om de situatie te veranderen of vanuit een andere hoek te bekijken:

  • Wat er speelt, wordt duidelijk.
  • De behoeften van elke betrokken partij worden zichtbaar.

Door dit gesprek worden de emotie en de gebeurtenis van elkaar losgemaakt. Zolang een beelddenker beiden als een ondeelbaar geheel blijft zien, blijft hij in de emotionele reacties hangen.

Het ontkoppelen van de gebeurtenis en de emotionele reactie, geeft beelddenkers de kans om op positieve manier problemen en misverstanden aan te kaarten. Een constructieve bijdrage zal de samenwerking binnen de groep absoluut verbeteren.


Ontdek hoe je als beelddenker emoties op het werk kan aanpakken

Regelmatig op die emotionele rollercoaster terecht komen zonder te weten wat jou overkomt, ondergraaft je zelfvertrouwen op het werk. Je emoties zullen steeds meer invloed krijgen op alles wat je dagelijks doet, zowel op het werk als privé.

Inzichten en zelfkennis geven je de handvaten die je nodig hebt om uit de vicieuze cirkel te stappen en te blijven. Het begint bij jezelf te leren kennen als beelddenker.

Op sommige momenten zal je hulp nodig hebben van je collega’s en je leidinggevende op het werk. Enkel als jij zelf de kennis bezit over de invloed van je emoties op je welbevinden en functioneren, kan je gericht ondersteuning vragen op momenten dat jij het nodig hebt.

Het Multi Talent Leider Traject geeft je de nodige inzichten om de waarde en de uitdagingen van een beelddenker op de werkvloer te leren kennen.




Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Saskia heeft zich gespecialiseerd in het coachen en adviseren over beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werkomgeving.



Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 9 december 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 5december 2022.



Wil je weten wat bewustwording van je emoties voor jou kan betekenen?

Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden om minder gevoelig te zijn van emoties met Saskia te bespreken.




Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay


5 december 2022

Wat is het verband tussen een rollercoaster en emoties op het werk?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x