Zorg jij voor spraakverwarring of ben je een multi-talent communicator?

Babylonische spraakverwarring op de werkvloer

We spreken in de lage landen allemaal Nederlands, mogelijk Hollands of Vlaams of een van de regionale dialecten. Misschien krijgt een woord soms een totaal andere betekenis in de ene regio tegen over de andere. Dit leidt uiteraard tot hilarische situaties.

In de meeste gevallen zullen er echter er genoeg gelijkenissen zijn in het taalgebruik op het werk om elkaar perfect te kunnen verstaan. En toch blijkt dat het in praktijk grondig misloopt.

Het gezegde Babylonische spraakverwarring bestaat al jaren. Hiermee bedoel men het onbegrip tussen mensen wat ontstaat als gesprekspartners niet begrijpen waar de ander het over heeft. Als mensen door elkaar spreken zonder naar elkaar te luisteren en elkaar niet verstaan.


Waarom wijkt de theorie af van de realiteit?

In onze samenleving is de basis van alles communicatie en een cruciale factor om verbindend met je team samen te werken:

  • Gesprekken tussen mensen, ongeacht of de persoon live tegenover je ziet, of je iemand online via video ziet of gewoon per telefoon.
  • Schriftelijke communicatie om kennis en informatie met elkaar te delen.
  • Communicatie met beelden zonder woorden, maar wel met de bedoeling een verbinding te maken.

Taalverschillen roepen misverstanden, ruzies, frustratie en ergernis op.
Zoals opdrachten die verkeerd begrepen worden door teamleden. Hierdoor kan het resultaat wat je collega’ of medewerker aanlevert op jouw vraag, totaal anders zijn dan datgene wat jij voor ogen had.

Goede bedoelde feedback die jij persoonlijk opneemt, waardoor pijn, verdriet, frustratie en angst kan groeien. Het zijn allemaal zaken die ieder van ons bezig houden.

Dit leidt ons weg van de kern van het gesprek of de boodschap. Collega’s en medewerkers gaan twijfelen, roddelen, enz. Het laatste wat er gebeurt, is werken aan datgene wat belangrijk is. Datgene waarvoor de andere persoon contact met je zocht.

Veel tijd en energie en vooral motivatie en inspiratie gaan verloren door spraakverwarring en misverstanden op het werk. Zonder dat we dit eigenlijk beseffen of dat het bewust de bedoeling was om misverstanden te veroorzaken.

Want zeg nu zelf. De meeste mensen in jouw team of afdeling willen graag op een positieve bijdragen aan het succes van het team of de organisatie. Niemand gaat elke dag naar zijn werk om de boel bewust te saboteren!Wat heb je nodig om de interne communicatie te verbeteren?

Hiervoor is een openheid en vertrouwen in het team nodig. Mensen dienen elkaar blindelings te kunnen vertrouwen en respecteren. Dit vraagt een cultuur van openheid.

Natuurlijk zijn er wel eens meningsverschillen. Dit is goed op voorwaarde dat er openlijk over gesproken wordt. Dat de groep samen naar oplossingen zoekt die voor elke betrokken partij de beste optie zijn. Dat maakt ook onderdeel uit van het geheel!


De Belgische mentaliteit

Wij zijn geneigd om een meningsverschil persoonlijk op te nemen. We ervaren dit niet als een probleem door ons gedrag of een procesfout. Het is een aanval op ons als persoon.

Waardoor je steeds meer geneigd bent om “conflicten” eerder onder de mat te vegen in plaats van het gesprek aan te gaan en het uit te praten. Hierdoor geraken de betrokkenen verder verdeeld omdat het conflict niet opgelost wordt.

Een gemiste kans. Want deze houding maakt het moeilijk om processen te verbeteren en je eigen gedrag in vraag te stellen.

Je gedrag bijsturen is iets wat jij zelf kan beslissen te doen, op elk moment. Dit wil niet zeggen dat mensen jou als persoon afkeuren! Je gedrag of reactie op dat moment is niet toelaatbaar.

Als wij Belgen een meningsverschil hebben op het werk, zullen we dit minder vaak gaan uitpraten met de persoon in kwestie. Er wordt veel meer in de wandelgangen over gepraat met anderen.

Je voelt je makkelijker als persoon aangevallen. Je zoekt steun bij collega’s zodat er 2 of meerdere kampen in de groep ontstaan. Deze verdeling zorgt ervoor dat iedereen persoonlijk betrokken wordt en de verdeeldheid groeit.

De situatie wordt gepolariseerd. En als het tot een uitbarsting komt, wordt het lastig om als team nog door dezelfde deur te gaan. Hoe langer dit conflict blijft aanslepen, hoe meer het wederzijds vertrouwen en respect zal afbrokkelen.Hoe pakken de Nederlanders dit aan?

Op dit vlak is er een groot verschil met de cultuur van onze Noorderburen.
In Nederland kan je stevig ruzie maken en grondig van mening verschillen op kantoor. ’s Avonds gaat iedereen samen gezellig een biertje drinken aan de toog.

Voor iemand die een conflict ziet als een afkeuring van zichzelf als persoon wat dus een vertrouwensbreuk creëert, is dit moeilijk te vatten. Het lijken 2 totaal tegenstrijdig houdingen, alsof je meedraait met de wind afhankelijk van de situatie. Waardoor je authenticiteit in twijfel getrokken al worden door iemand die alles als een persoonlijke aanval op neemt.

Terwijl het eigenlijk gaat om de scheiding van:

  • Het conflict: de situatie waarover onenigheid is
  • De onderling persoonlijke banden van vertrouwen en respect.

Vanuit de Nederlandse manier van kijken, zijn dit 2 totaal verschillende zaken: De onderlinge relatie tussen collega’s en leidinggevende staat totaal los van het conflict. Het conflict is de situatie of het proces waarom je van mening verschilt.


De beste strategie om misverstanden op het werk te voorkomen?

Door een conflict onder de mat te vegen, blijft de ergernis of frustratie toch aanwezig. Een smeulende en groeiende haard van ongenoegen die vroeg of laat zal uitbarsten. Als deze bom ontploft, is de schade vele malen groter.Wat doet de multi-talent communicator?

Toegeven om een discussie of misverstand uit te praten heb jij moed nodig omdat jij de eerste stap zal moeten zetten om het gesprek aan te gaan. Bij de start van zo’n gesprek zal jij jezelf immers heel kwetsbaar dienen op te stellen. Je geeft jezelf letterlijk bloot zonder te weten of je gesprekspartner bereid zal zijn om dezelfde openheid te durven gebruiken.

Door je bewust te worden van taalverschillen op het werk kan jij dit soort netelige situaties voorkomen. Als jij het lef hebt om het gesprek aan te vatten op een rustige en authentieke manier, ga je je teamleden opnieuw met elkaar verbinden. Door het contact zal het wederzijds respect en vertrouwen opnieuw beginnen groeien. 

Als mutli-getalenteerde bruggenbouwer start je met het ontwikkelen van je superpowers. Mensen, kennis en informatie verbinden, is er daar een van. De multi-talent communicator gaat het gesprek aan!


Ontdek je persoonlijke communicatiestijl en de misverstanden die dit veroorzaakt op het werk.
Leer hoe jij hier bewuster mee kan omgaan zodat je communicatie vlotter en efficiënter is. Hierdoor zal het onderlinge vertrouwen groeien. Dit bevordert de samenwerking.
Resultaat: Verhoging van de efficiëntie en productiviteit en meer rust in het team.

Begin vandaag!


Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 9 oktober 2018. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 27 juli 2020.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, rebel, …

Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

26 juli 2020

Zorg jij voor spraakverwarring of ben je een multi-talent communicator?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x