We spreken in de lage landen allemaal Nederlands, mogelijk Hollands of Vlaams of een van de regionale dialecten. Misschien krijgt een woord soms een totaal andere betekenis in de ene regio dan elders. Dit leidt uiteraard tot hilarische situaties.
In de meeste gevallen zullen er echter er genoeg gelijkenissen zijn in het taalgebruik op het werk om elkaar perfect te kunnen verstaan. En toch blijkt dat het in praktijk grondig misloopt.
Het gezegde Babylonische spraakverwarring bestaat al jaren.
Hiermee bedoelt men het onbegrip wat ontstaat als gesprekspartners niet begrijpen waar de ander het over heeft. Als mensen naast elkaar praten zonder te luisteren en de ander te begrijpen.
In onze samenleving is de basis van alles communicatie en een cruciale factor om verbindend met je team samen te werken:
Taalverschillen roepen misverstanden, ruzies, frustratie en ergernis op. Het zijn zaken die ieder van ons bezig houden, denk aan:
Zoals opdrachten die verkeerd begrepen worden door teamleden.
Het gevolg is dat het antwoord wat je collega of medewerker aanlevert op jouw vraag, mogelijk totaal anders kan zijn dan datgene wat jij voor ogen had.
Goede bedoelde feedback die jij persoonlijk opneemt, waardoor pijn, verdriet, frustratie en angst kan groeien.
Misverstanden leiden ons weg van de kern van het gesprek of de boodschap.
Collega’s en medewerkers gaan twijfelen, roddelen, enz. Het laatste wat er gebeurt, is werken aan datgene wat belangrijk is; De reden waarvoor je collega contact met je opname.
Veel tijd en energie en vooral motivatie en inspiratie gaan verloren door spraakverwarring en misverstanden op het werk. Zonder dat we dit eigenlijk beseffen of dat het bewust de bedoeling was om misverstanden te veroorzaken.
Want zeg nu zelf:
Hiervoor is een openheid en vertrouwen in het team nodig. Mensen dienen elkaar blindelings te kunnen vertrouwen en respecteren. Dit vraagt een cultuur van openheid.
Natuurlijk zijn er ook meningsverschillen. Dit is goed op voorwaarde dat er openlijk over gesproken wordt.
Enkel door deze te bespreken, kan de groep samen naar een oplossing zoeken die voor elke betrokken partij de beste optie is.
Dat maakt ook onderdeel uit van samenwerken!
Wij Belgen zijn geneigd om een meningsverschil persoonlijk op te nemen:
Deze houding maakt het moeilijk om processen te verbeteren en je eigen gedrag in vraag te stellen. Je gedrag bijsturen is iets wat jij zelf kan beslissen te doen, op elk moment.
Dit wil niet zeggen dat mensen jou als mens afkeuren!
Je gedrag of reactie op dat moment is ongepast of ontoelaatbaar.
Een meningsverschil op het werk zal een Belg minder snel gaan uitpraten met de collega in kwestie. Hij zoekt eerder steun bij collega’s waardoor er 2 of meerdere kampen in de groep ontstaan. Deze verdeling zorgt ervoor dat iedereen persoonlijk betrokken wordt en de verdeeldheid groeit. De situatie wordt gepolariseerd.
Gevolg:
De onderlinge verbinding gaat verloren omdat teamleden elkaar verkeerd begrijpen.
Een gemiste kans om als team te groeien.
Op dit vlak is er een groot verschil met de cultuur van onze Noorderburen.
In Nederland kan je stevig ruzie maken en grondig van mening verschillen op kantoor. ’s Avonds gaat iedereen samen gezellig een biertje drinken in de kroeg.
Voor iemand die een conflict ziet als een afkeuring van zichzelf als individu wat dus een vertrouwensbreuk creëert, is dit moeilijk te vatten.
Voor een Belg lijken dit immers 2 totaal tegenstrijdig houdingen. Alsof je meedraait met de wind afhankelijk van de situatie. Waardoor je authenticiteit in twijfel getrokken zal worden door iemand die alles als een persoonlijke aanval op neemt.
Terwijl het eigenlijk gaat om de scheiding van:
Vanuit de Nederlandse manier van kijken, zijn dit 2 totaal verschillende zaken:
Door een conflict uit de weg te gaan, blijft de ergernis of frustratie toch aanwezig. Een smeulende en groeiende haard van ongenoegen die vroeg of laat zal uitbarsten. Als deze bom ontploft, is de schade vele malen groter.
Een multi-talent leider is iemand die beseft dat er taalverschillen op het werk bestaan, maar dat je deze kan overbruggen.
Je kan verwachten dat je collega of leidinggevende het initiatief neemt, maar je kan ook zelf het gesprek aangaan.
Om een discussie of misverstand uit te praten, heb jij moed nodig omdat jij de eerste stap zal moeten zetten om het gesprek aan te gaan. Bij de start van zo’n gesprek zal jij jezelf immers heel kwetsbaar dienen op te stellen. Je geeft jezelf letterlijk bloot zonder te weten of je gesprekspartner bereid zal zijn om dezelfde openheid te durven gebruiken.
Door je bewust te worden van taalverschillen kan jij voorkomen dat soort misverstanden op het werk totaal uit de hand lopen. Als jij het lef hebt om het gesprek aan te vatten op een rustige en authentieke manier, ga je teamleden opnieuw met elkaar verbinden. Door het contact zal het wederzijds respect en vertrouwen opnieuw beginnen groeien.
Als mutli-talent leider start je met het ontwikkelen van jezelf en je natuurlijke kwaliteiten. Mensen, kennis en informatie verbinden, is een van bijzondere beelddenkerstalenten en maakt van jou een bruggenbouwer.
De multi-talent leider gaat het gesprek aan ondanks de verschillen in communicatiestijlen en -voorkeuren! Door duidelijk te communiceren, maak je contact met je collega’s in je team.
Door je persoonlijke communicatiestijl te ontdekken, leer je hoe je hier bewuster mee kan omgaan. Hierdoor zal het onderlinge vertrouwen groeien in de groep waardoor de samenwerking vlotter zal verlopen omdat jouw communicatie vlotter en efficiënter is.
Het Mutli-Talent Leider Programma is speciaal ontwikkeld om beelddenkers of multi-getalent leiders inzicht en praktische handvaten aan te reiken om uit te blinken in hun communicatie.
Resultaat:
Verhoging van de efficiëntie en productiviteit en meer rust in het team.
Begin vandaag!
Dit artikel verscheen voor het eerst op 9 oktober 2018. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 24 oktober 2023.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Sinds 2010, begeleidt Saskia multi-talent leiders, multi-getalenteerde bruggenbouwers en beelddenkers op de werkplek.
Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!
Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken. Ze onderzoekt samen met jou de mogelijkheden die passen bij jou werksituatie.
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify
23 oktober 2023