Er bestaan verschillende benamingen voor mensen met veel en zeer uiteenlopende kwaliteiten zoals multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers.
visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi talent leider, polymath, multi-potentialist, multi talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, overtreffende trap professional, associatieve denker, multitalent, multidimensionaal talent, multitasking talent, conceptuele denker, jack of all trades, master of none, rebel, …
Welke benaming of etiket je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden:
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken. Zodra je anders naar jezelf durft te kijken.
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. In die extra talenten zit jouw meerwaarde. Door deze te ontwikkelen, profiteer jij zelf maar ook iedereen in jouw omgeving.
Een multi-getalenteerde bruggenbouwer is meer dan een goede generalist in verschillende en uiteenlopende domeinen.
Bij de benaming generalist, denk je aan iemand die een goede basiskennis heeft van een bepaald onderwerp. Een beelddenker kan echt meepraten met een expert zonder alle details te kennen. Hij is dus meer dan een goede generalist omdat zijn kennis over het onderwerp veel uitgebreider is.
Dit profiel is in staat om verbanden te leggen of bruggen te bouwen tussen alle kennis en ervaring die hij bezit, ook al gaat het over uiteenlopende onderwerpen.
Dit is de collega die de status quo constant in vraag zal stellen. Hij zal nooit klakkeloos iets overnemen of aannemen, maar altijd aanpassingen doen.
“Waarom is dit zo?” is zijn favoriete vraag.
Hij is een snelle en associatieve denker. Het is moeilijk voor een luisteraar om zijn redenering te volgen omdat het denkproces in zijn gedachten sneller gaat dan hij kan praten.
De diversiteit in kennis en interesses zorgt voor chaos op de werkplek:
Aan de ene kant heb je specialisten: Mensen met heel veel kennis over één onderwerp.
Veel experten zijn zo gespecialiseerd dat hun collega’s, medewerkers of klanten, moeite hebben om hen te kunnen begrijpen.
Aan de andere kant heb je medewerkers die ondersteunende taken uitvoeren. Dit zijn generalisten.
Mensen met een goede basis- of werkkennis over een onderwerp. Vaak zijn dit de dagelijkse gebruikers van toepassingen die experten ontwikkelen.
Deze beide groepen zijn zeer goed in hun vak en hebben we nodig in organisaties en teams. Wat in veel gevallen ontbreekt, is de verbindingsfiguur tussen beide groepen.
De bruggenbouwer die in staat is om de taal te spreken en te begrijpen van beide groepen.
Iemand die de specifieke noden van gebruikers kan vertalen naar specialisten-taal. De collega die ervoor kan zorgen dat de nieuwe ontwikkelingen van de experten perfect aansluiten bij de behoeften van de gebruikers.
Een multi-getalenteerde bruggenbouwer is de vertaler tussen deze twee groepen omdat ze goede generalisten zijn en tegelijkertijd ook een behoorlijke expertise bezitten over de materie.
Daardoor kunnen ze de brug bouwen tussen experts en andere medewerkers. Je kan spreken van een echte bruggenbouwers competentie. Door deze eigenschap kan een multi-getalenteerde bruggenbouwer een cruciale rol opnemen in zeer diverse teams of organisaties.
Is een beelddenker de geknipte persoon om de experten en de generalisten met elkaar te verbinden?
Ja!
Loopt dit altijd vlot?
Neen!
Als snelle denker kan een getalenteerde bruggenbouwer verwachten dat iedereen in zijn team even snel meedenkt en zijn associatieve gedachten sprongen kan volgen.
Dit is echter zelden voor ieder teamlid het geval. Dit kan dus voor problemen zorgen in de groep.
Waar zitten de verschillen die mogelijk voor problemen en frustratie kunnen zorgen?
Kom je als beelddenker aan het hoofd van een bestaand team dan zijn er mogelijk een aantal valkuilen. Zeker als je in een klassieke hiërarchische organisatie met strikte processen terecht komt.
Leid je als beelddenker een door jou samengesteld team, dan is de kans dat deze problemen opduiken kleiner.
Hoe bouwt een multitalent leider zijn team uit?
Deze leidinggevende focust op de kwaliteiten van elk teamlid. De selectie van de teamleden gebeurt op basis van aanvullende of complementaire vaardigheden.
Is hij zelf een uitgesproken beelddenker, dan zoekt hij een aantal teamleden om hem te ondersteunen door operationele en administratieven taken over te nemen. Dit zijn activiteiten waar hij zelf minder sterk in is maar zijn teamleden deze competenties perfect kunnen aanvullen.
Deze bruggenbouwer heeft ook aandacht voor teambuilding en samenwerking waardoor het onderling respect en vertrouwen binnen het team sterk ontwikkeld is.
Dit type leider geeft zijn teamleden veel vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Dit kan zowel voor de leidinggevende als de groepsleden enorm verrijkend zijn.
Met de juiste focus en aandacht voor de verschillende persoonlijke behoeftes en verwachtingen van elk teamlid, kan elke combinatie werken!
Door de diverse en universele kwaliteiten van elke multi-getalenteerde bruggenbouwer, vind hij altijd wel een aanknopingspunt met elk teamlid.
Als leider kom je zelfzeker over als je bij je persoonlijke leiderschapsstijl blijft én tegelijkertijd ook rekening kan houden met de behoeften en de communicatie voorkeur van je team. Op deze manier creëer je de juiste basis om de samenwerking te versterken in de groep.
Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn de juiste profielen om verbindend samenwerken in teams op te starten. Op voorwaarde dat ze zelf in staat zijn om snel te wisselen van communicatiestijl indien de situatie hierom vraagt. Om ten alle tijden sterk in hun schoenen te blijven staan en zich goed te leren uitdrukken in de verschillende communicatiestijlen.
Want ook al spreekt het volledige team Nederlands, er zijn wel degelijk grote verschillen en behoeftes op het vlak van taal en woordenschat tussen de leden van elke groep!
Ben je beelddenker en wil je jij je bruggenbouwers kwaliteiten verder ontwikkelen? Dan geeft dit programma je een stevige basis waarop je steeds verder kan bouwen.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 31 mei 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 20 mei 2024.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!
Ben je geen lezer maar zie je liever beeld? Saskia legde in deze reeks video's in 2013 al uit waarom beelddenkers dikwijls minder zichtbaar zijn. Dit is het eerste deel. In de beschrijving onder elke video, staat de link van het volgende deel. De reeks bestaat uit 3 delen.
Kenneth Mikkelsen is een van de 2 auteurs van het boek The Neo-generalist. Hij vertelt meer in deze Ted Talk: Living an Examined Life | The Neo-Generalist Way.
Tim Ferriss spreekt in deze blog over 5 kwaliteiten van Jack of All trades. (Engels)
Emilie Wapnick werd bekend door haar TedTalk Why Some of us Don’t Have One True Calling (Engels met Nederlandse ondertiteling). Haar boek over hetzelfde thema is een aanrader en vertaald in het Nederlands met de titel Hoe word je alles?
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify
20 mei 2024