Wat is de gepaste functie voor een multi-getalenteerde bruggenbouwer in een team?

What’s in a name! Welke vlag dekt de lading?

Er bestaan ontzettend veel benamingen voor mensen met veel en zeer uiteenlopende kwaliteiten zoals multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers. 

Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, rebel, …

Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!

Waar je jezelf bij de meeste benamingen nog een beeld zou kunnen vormen, is dat van de ”renaissance man” misschien het minst concreet.

De Engelse versie van Wikipedia, geeft de volgende definitie van een „renaissance man” :
A polymath (Greek: πολυμαθής, polymathēs, “having learned much”; Latin: homo universalis, “universal man”) is an individual whose knowledge spans a significant number of subjects, known to draw on complex bodies of knowledge to solve specific problems. The term entered the lexicon in the 20th century and has now been applied to great thinkers living before and after the Renaissance.Welke beschrijving verkies ik voor multi-getalenteerde bruggenbouwers?

Een beelddenker is:

 • meer dan gewoon ”een goede generalist” in verschillende en uiteenlopende domeinen. Bij een ”generalist” denk je aan iemand die een goede basiskennis heeft van een bepaald onderwerp. Een beelddenker kan echt meepraten met een expert zonder alle details te kennen. Hij is dus meer dan een goede generalist omdat zijn kennis over het onderwerp veel uitgebreider is.
 • in staat om verbanden te leggen of bruggen te bouwentussen al zijn uiteenlopende interesse gebieden. Zijn kronkelige carrièrepad heeft zich naar zijn persoonlijk gevoel logisch ontwikkeld. Een buitenstaander ziet dit mogelijk als een onsamenhangend geheel en een persoon die niet goed weet wat hij wil.
 • altijd op zoek naar praktische oplossingen en vernieuwende ideeën. Hij ziet overal verbeteringen of mogelijkheden om te vereenvoudigen omdat hij constant al zijn kennis en ervaring combineert ontstaan doorbraak veranderingen.
 • iemand die de ”status quo” constant in vraag zal stellen. Hij zal nooit klakkeloos iets overnemen of aannemen, maar altijd aanpassingen doen. “Waarom is dit zo?” is zijn favoriete vraag
 • een snelle en associatieve denker. Het is moeilijk voor een luisteraar om zijn redenering te volgen omdat hij sneller denkt dan hij kan spreken.
 • een grote chaoot die met alles tegelijk bezig is en de indruk geeft niets af te werken.


Wat is de rol van een multi-getalenteerde bruggenbouwer in organisaties of teams?

Aan de ene kant heb je experten: Mensen met heel veel kennis over één onderwerp. Veel experten zijn zo gespecialiseerd dat hun collega’s, medewerkers of klanten, moeite hebben om hen te kunnen begrijpen. Hun taal is specialisten-taal wat generalisten moeilijk verstaan.

Aan de andere kant heb je medewerkers die ondersteunende taken uitvoeren. Deze noemen we generalisten. Mensen met een goede basis- of werkkennis over een onderwerp. Vaak zijn dit dagelijkse gebruikers van toepassingen die experten ontwikkelen.

Deze beide groepen zijn zeer goed in hun vak en hebben we nodig in organisaties en teams. Wat echter ontbreekt, is de verbinding tussen beide groepen.

Iemand die in staat is om de taal te spreken en te begrijpen van beide groepen. Een persoon die de specifieke noden van de dagelijkse gebruikers kan vertalen naar specialisten-taal zodat de nieuwe ontwikkelingen van de experten perfect aansluiten bij de behoeften van de gebruikers.

Een multi-getalenteerde bruggenbouwer is de vertaler tussen deze twee groepen omdat ze goede generalisten zijn en tegelijkertijd ook een behoorlijke expertise bezitten over de materie.

Daardoor kunnen ze de brug bouwen tussen experts en andere medewerkers. Hierdoor kom je al snel tot zeer diverse teams of organisaties waarin zo’n multi-getalenteerde bruggenbouwer een cruciale rol gaat spelen.Wie stuurt zo’n multidisciplinair team het best aan?

Is een beelddenker de geknipte persoon om de experten en de generalisten met elkaar te verbinden?

Ja!

Loopt dit altijd vlot?

Neen!


Waarom kan het fout lopen als een multi-getalenteerde bruggenbouwer de leiding neemt?

Als snelle denkers verwachten deze getalenteerde bruggenbouwers dat iedereen even snel meedenkt en hun associatieve gedachten sprongen kan volgen.

Problemen die ontstaan door verschillen in een bestaand team waar een beelddenker leidinggevende of projectmanager wordt:

 • Deze leider gebruikt verhalende taal in plaats van duidelijk, kort en bondig te praten.
 • Omdat deze manager veel sneller denkt dan hij kan praten, is het vaak onduidelijk waar hij naartoe wil.
 • Deze manager start met het totaal overzicht – holistisch of systemisch beeld – voor ogen en werkt zelden stap voor stap.
 • De teamleden krijgen geen structuur aangeboden omdat hij zelf lijkt te werken vanuit chaos en zoveel mogelijk opties.
 • Hij kan erg onstandvastig overkomen omdat niets hem belet op genomen besluiten terug te komen als er nieuwe informatie beschikbaar komt.


Mogelijkheden en kansen die dit type manager aan zijn team geeft:

 • Deze leidinggevende focust op de kwaliteiten van elk teamlid. De selectie van de teamleden gebeurt op basis van aanvullende of complementaire vaardigheden.
 • Deze profielen geven teamleden veel vertrouwen en durven taken en de bijhorende verantwoordelijkheid te delegeren. Deze manager vertrouwt blindelings op de kwaliteiten van zijn medewerkers.
 • Hij zet kaders en benoemt het resultaat waardoor de medewerkers veel vrijheid en ruimte krijgen om het proces zelf op te zetten. 
 • In dit team primeert het groepsresultaat boven het scoren op individueel vlak.
 • Er gaat veel aandacht naar de teamvorming om de teamleden met uiteenlopende en diverse talenten, beter te laten samenwerken als groep. Wederzijds respect en vertrouwen zijn cruciaal.


Geven multi-getalenteerde bruggenbouwers anders leiding?

Neem je de leiding van een bestaand team over?

Kom je als beelddenker aan het hoofd te staan van een bestaand team dan zijn er mogelijk een aantal valkuilen. Zeker als je in een klassieke hiërarchische organisatie met strikte processen terecht komt.

Jouw uitdaging als beelddenker en manager is des te groter, als er meer teamleden in je groep zitten die graag hebben dat jij hen exact verteld wat ze moeten doen. Jij bent echter een type dat zelf vrijheid en ruimte nodig heeft en gaat er vanuit dat iedereen op deze manier te werk gaat

In dit soort organisaties hebben teamleden eerder een gelijkaardig profiel dan complementaire kwaliteiten te bezitten. Hier heerst een vorm van concurrentie omdat iedereen vergelijken wordt ten op zichten van dezelfde standaard.


Wat als jij je teamleden zelf kan te selecteren?

Leid je als beelddenker een door jou samengesteld team, dan is de kans dat deze problemen opduiken kleiner.

Dit type manager gaat zijn medewerkers heel zorgvuldig selecteren omdat hij de voorkeur geeft aan een complementair team. Is hij zelf een uitgesproken beelddenker, dan zoekt hij een aantal teamleden om hem te ondersteunen door operationele en administratieven taken over te nemen.

Deze bruggenbouwer heeft ook oog voor teambuilding en samenwerking waardoor het onderling respect en vertrouwen binnen het team sterk ontwikkeld is. Het team primeert boven het individu waardoor elk teamlid de anderen zal aanvullen om samen het vooropgestelde resultaat te halen.

Dit managerstype staat tussen zijn mensen en geeft mensen ruimte en verantwoordelijkheid. Dit kan zowel voor de leidinggevende als de groepsleden enorm verrijkend zijn.


Een multi-getalenteerde bruggenbouwer met een bestaande groep of nieuw samengesteld team?

Met de juiste focus en aandacht voor de verschillende persoonlijke behoeftes en verwachtingen, kan elke combinatie werken! Door de diverse en universele kwaliteiten van multi-getalenteerde bruggenbouwers, is er altijd wel een aanknopingspunt met elk teamlid.

Als leider kom je zelfzeker over als je bij je persoonlijke leiderschapsstijl blijft én tegelijkertijd ook rekening kan houden met de behoeften en de communicatie voorkeur van je team. Op deze manier creëer je de juiste basis om verbindend samenwerken te laten groeien in de groep.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn de juiste profielen om verbindend samenwerken in teams op te starten. Op voorwaarde dat ze zelf in staat zijn om snel te wisselen van communicatiestijl indien de situatie erom vraagt en toch sterk in hun schoenen te blijven staan zodat zich goed kunnen uitdrukken in de verschillende voorkeur stijlen.

Want ook al spreekt de hele groep Nederlands, er zijn wel degelijk grote verschillen en behoeftes op het vlak van taal en woordenschat tussen de leden van jouw groep!


Heb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 31 mei 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten uit de praktijk. De laatste update gebeurde op 23 september 2019.


Wil je meer informatie over multi-getalenteerde bruggenbouwer profielen?


Bron afbeeldingen: Wikipedia, Numentum & Pixabay

23 september 2019

Wat is de gepaste functie voor een multi-getalenteerde bruggenbouwer in een team?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x