Er bestaan ontzettend veel benamingen voor mensen met veel en zeer uiteenlopende kwaliteiten zoals multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers.
visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, rebel, …
Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!
Waar je jezelf bij de meeste benamingen nog een beeld zou kunnen vormen, is dat van de ”renaissance man” misschien het minst concreet.
De Engelse versie van Wikipedia, geeft de volgende definitie van een „renaissance man” :
A polymath (Greek: πολυμαθής, polymathēs, “having learned much”; Latin: homo universalis, “universal man”) is an individual whose knowledge spans a significant number of subjects, known to draw on complex bodies of knowledge to solve specific problems. The term entered the lexicon in the 20th century and has now been applied to great thinkers living before and after the Renaissance.
Een beelddenker is:
Aan de ene kant heb je experten: Mensen met heel veel kennis over één onderwerp. Veel experten zijn zo gespecialiseerd dat hun collega’s, medewerkers of klanten, moeite hebben om hen te kunnen begrijpen. Hun taal is specialisten-taal wat generalisten moeilijk verstaan.
Aan de andere kant heb je medewerkers die ondersteunende taken uitvoeren. Deze noemen we generalisten. Mensen met een goede basis- of werkkennis over een onderwerp. Vaak zijn dit dagelijkse gebruikers van toepassingen die experten ontwikkelen.
Deze beide groepen zijn zeer goed in hun vak en hebben we nodig in organisaties en teams. Wat echter ontbreekt, is de verbinding tussen beide groepen.
Iemand die in staat is om de taal te spreken en te begrijpen van beide groepen. Een persoon die de specifieke noden van de dagelijkse gebruikers kan vertalen naar specialisten-taal zodat de nieuwe ontwikkelingen van de experten perfect aansluiten bij de behoeften van de gebruikers.
Een multi-getalenteerde bruggenbouwer is de vertaler tussen deze twee groepen omdat ze goede generalisten zijn en tegelijkertijd ook een behoorlijke expertise bezitten over de materie.
Daardoor kunnen ze de brug bouwen tussen experts en andere medewerkers. Hierdoor kom je al snel tot zeer diverse teams of organisaties waarin zo’n multi-getalenteerde bruggenbouwer een cruciale rol gaat spelen.
Is een beelddenker de geknipte persoon om de experten en de generalisten met elkaar te verbinden?
Ja!
Loopt dit altijd vlot?
Neen!
Als snelle denkers verwachten deze getalenteerde bruggenbouwers dat iedereen even snel meedenkt en hun associatieve gedachten sprongen kan volgen.
Kom je als beelddenker aan het hoofd te staan van een bestaand team dan zijn er mogelijk een aantal valkuilen. Zeker als je in een klassieke hiërarchische organisatie met strikte processen terecht komt.
Jouw uitdaging als beelddenker en manager is des te groter, als er meer teamleden in je groep zitten die graag hebben dat jij hen exact verteld wat ze moeten doen. Jij bent echter een type dat zelf vrijheid en ruimte nodig heeft en gaat er vanuit dat iedereen op deze manier te werk gaat.
In dit soort organisaties hebben teamleden eerder een gelijkaardig profiel dan complementaire kwaliteiten te bezitten. Hier heerst een vorm van concurrentie omdat iedereen vergelijken wordt ten op zichten van dezelfde standaard.
Leid je als beelddenker een door jou samengesteld team, dan is de kans dat deze problemen opduiken kleiner.
Dit type manager gaat zijn medewerkers heel zorgvuldig selecteren omdat hij de voorkeur geeft aan een complementair team. Is hij zelf een uitgesproken beelddenker, dan zoekt hij een aantal teamleden om hem te ondersteunen door operationele en administratieven taken over te nemen.
Deze bruggenbouwer heeft ook oog voor teambuilding en samenwerking waardoor het onderling respect en vertrouwen binnen het team sterk ontwikkeld is. Het team primeert boven het individu waardoor elk teamlid de anderen zal aanvullen om samen het vooropgestelde resultaat te halen.
Dit managerstype staat tussen zijn mensen en geeft mensen ruimte en verantwoordelijkheid. Dit kan zowel voor de leidinggevende als de groepsleden enorm verrijkend zijn.
Met de juiste focus en aandacht voor de verschillende persoonlijke behoeftes en verwachtingen, kan elke combinatie werken! Door de diverse en universele kwaliteiten van multi-getalenteerde bruggenbouwers, is er altijd wel een aanknopingspunt met elk teamlid.
Als leider kom je zelfzeker over als je bij je persoonlijke leiderschapsstijl blijft én tegelijkertijd ook rekening kan houden met de behoeften en de communicatie voorkeur van je team. Op deze manier creëer je de juiste basis om verbindend samenwerken te laten groeien in de groep.
Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn de juiste profielen om verbindend samenwerken in teams op te starten. Op voorwaarde dat ze zelf in staat zijn om snel te wisselen van communicatiestijl indien de situatie erom vraagt en toch sterk in hun schoenen te blijven staan zodat zich goed kunnen uitdrukken in de verschillende voorkeur stijlen.
Want ook al spreekt de hele groep Nederlands, er zijn wel degelijk grote verschillen en behoeftes op het vlak van taal en woordenschat tussen de leden van jouw groep!
Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 31 mei 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten uit de praktijk. De laatste update gebeurde op 23 september 2019.
Bron afbeeldingen: Wikipedia, Numentum & Pixabay
23 september 2019