Multi-talent leiders en beelddenkers haken af bij enkel routine taken maar kan je motiveren met een complexe uitdaging. Het is een pluspunt als ze voor dit probleem zowel hun hoofd als handen mogen gebruiken zodat verschillende kwaliteiten samenkomen.
Je hoort deze profielen vaak zeggen: “Als niemand nog een oplossing ziet of weet hoe het probleem op te lossen, neem ik de uitdaging aan. Hoe ingewikkelder het probleem, hoe meer dit vraagt om tot het uiterste te gaan en verschillende vaardigheden, kennis en ervaring te gebruiken en te combineren.”
In onze maatschappij maken we vaak een onderscheid tussen hoofd en handen, de bedenkers en de uitvoerders. Terwijl de oplossingen van de complexe problemen van vandaag ergens in het midden liggen:
Zelden starten we compleet van nul als we processen gaan optimaliseren en automatiseren in een bestaand bedrijf. Dit heeft als gevolg dat er doorheen de jaren gebricoleerd wordt om verschillende systemen te verbinden:
Als je naar software zou kijken, merk je dat de verschillende programma’s geschreven zijn in verschillende programmeer talen. Het ene onderdeel in de nieuwste computertaal, anderen in de oudste computertaal die eigenlijk al lang niet meer ondersteund wordt. Sommige onderdelen zitten vast aan een licentie, ander elementen zijn gebouwd in Open Source software. Maar het geheel dient wel samen te werken.
Oude machines worden aangepast en er worden extra uitbreidingen en functionaliteiten aangebouwd om te kunnen blijven voldoen aan veranderende vereisten.
Zolang alles goed werkt is dit prima, eens er zich ergens een probleem voordoet, wordt het zoeken naar een naald in de hooiberg om de fout te lokaliseren.
Sommige onderdelen van het gebouw zijn splinternieuw. Hier zijn alle onderdelen van de nutsvoorzieningen en andere voorzieningen grondig gedocumenteerd: Elke leiding of luchtkoker is duidelijk terug te vinden en bevindt zich op de juiste plaats in het gebouw.
Andere delen van het gebouw zijn jaren geleden gebouwd. In de loop der jaren is de werkplek verbouwd en aangepast om te voldoen aan de nieuwe behoeften. Hier is vaak minder tot geen documentatie voor handen: Soms zijn de oorspronkelijke leidingen en nutsvoorzieningen niet langer in gebruik. Bij de ene verbouwing zijn deze overbodige onderdelen volledige ontmanteld en verwijderd; op andere plaatsen zijn ze slordig afgekoppeld en hier en daar verstopt.
Dit kan zorgen voor verrassingen als er bijvoorbeeld een waterlek ontstaat op een plaats in het gebouw waar iedereen van overtuigd is dat daar geen waterleiding ligt.
Als werknemers in de onderhoudsdienst langer in het bedrijf werken, kunnen zijn nog kennis en ervaring bezitten die in geen enkele documentatiemap beschreven staat. Dit kan helpen om het oplossingsproces vooruit te helpen.
Anderzijds kan dit het vinden van de oorzaak ook net vertragen, door te starten van verkeerde aannames. Aannames waarop het team gaan verder bouwen zonder deze optie serieus te onderzoeken.
Zolang alles goed loopt, is er geen vuiltje aan de lucht. Oh wee als er ergens in de keten een fout optreedt, dan beginnen de problemen, dat is het zoeken waar de fout zit:
In sommige gevallen gaan medewerkers blindelings mee in de voorstellen van de experten, terwijl ook hier mogelijke denkfouten zitten of afwijkingen tussen theorie en praktijk.
Beelddenkers kunnen in deze gevallen een belangrijke rol spelen.
Ze denken zelf veel te snel en soms wat chaotisch en kunnen andere hiermee onbewust collega’s totaal op het verkeerde spoor zetten.
Communicatie is de sleutel!
Samenwerken vereist afspraken en het zetten van de juiste verwachtingen.
Als een beelddenker bijvoorbeeld samenwerkt met een expert op een probleem op te lossen:
De beelddenker die met een idee speelt, zal deze hypothese gaan onderzoeken door de verschillende mogelijkheden op te werpen. Net zoals in een brainstorm sessie is er geen oordeel maar liggen alle opties open.
Terwijl de expert gesprekspartner, vanuit de rationele kant kijkt en denkt: Dit idee is al volledig uitgezocht en dit is de gekozen oplossing. Hier mag ik gewoon op verder bouwen zonder de voorgaande stappen te controleren.
Beelddenkers weten iets van veel dingen en combineren erop los met kennis uit andere kennisdomeinen. Hierdoor zullen ze de grote lijnen van de oplossing uittekenen maar vermits ze snel denken, spenderen ze minder tijd in het uitwerken van elke stap in detail.
Ze hebben de hulp nodig van teamleden die instaan voor het stap voor stap uitwerken en invoeren van elke stap om het probleem opgelost te krijgen.
In dit soort complexe problemen, is het maken van een puzzel zonder handleiding een goede vergelijking.
Niemand heeft de doos met de afbeelding van de puzzel die we moeten maken. Ieder van ons heeft dezelfde informatie bij de start, hoewel de ene collega meer kennis en ervaring uit ander jobs of sectoren zal hebben.
Sommige collega’s beginnen aan zo’n puzzel opdracht op een andere manier dan wij. Je zou 3 manieren van werken kunnen onderscheiden:
Je lost probleem per probleem met als doel uiteindelijk de basisoorzaak te vinden. Je begint gewoon ergens, bijvoorbeeld met wat het grootste probleem is op dit moment.
Je gaat elke stap onderzoeken en systematisch stap voor stap verder bouwen richting oplossing.
Deze manier van werken betekent dat je telkens er nieuwe informatie beschikbaar komt alle eerdere gedane aannames opnieuw gaat controleren. Indien je merkt dat er fouten in de opbouw van de redenering zat door de nieuwe inzichten, stuur je bij.
Beelddenkers hebben over het algemeen minder moeite om oude aannames in vraag als nieuwe informatie beschikbaar komt.
Als we de metafoor van de puzzel gebruiken, betekent dit:
Telkens er nieuwe informatie beschikbaar komt, ga je elk puzzelelement opnieuw in de hand nemen. Je gaat onderzoeken of het op basis van deze nieuwe inzichten nog steeds op de juiste plek ligt; Of dat het met deze nieuwe kennis duidelijk wordt dat dit op een totaal verkeerde plek ligt en de rest van de puzzel hierdoor onmogelijk op de juiste plek kan terecht komen.
Deze elementen creëren de ideale omgeving om nieuwe inzichten en verbanden te ontdekken, die je helpen om de onjuistheden in de redenering op te sporen en te corrigeren.
Blindelings verder bouwen op informatie en ervaring die je al hebt, zonder ook eens enkele stappen terug te zetten, zorgt voor extra problemen.
Het is nodig om op regelmatige basis met de nieuwe informatie te controleren of de vorige aannames nog kloppen of ondertussen achterhaald werden. De redenering opnieuw opbouwen kan een heel ander licht werpen op een onschuldige opmerking die een teamlid maakte bij de start maar toen onnuttig leek.
Soms lijkt deze manier van werken op een processie van Echternach tot plots de puzzel er opeens ligt. Elk stukje valt letterlijk op zijn plaats hoewel het enkele minuten eerder nog totaal nergens naartoe leek te gaan.
Terwijl star blijven verder bouwen op basis van eerdere vaststellingen en aannames, je op een pad brengt wat nergens toe leidt. Wat compleet doodloopt, alleen duurt het een hele tijd alvorens je dat vaststelt.
Resultaat:
Teams verliezen kostbare tijd, energie en er worden onnodige kosten gemaakt om het probleem opgelost te krijgen.
Wat brengt opnieuw beweging in de zaak:
Alles af en toe op zijn kop zetten en opnieuw in vraag stellen, kan dit voorkomen verder werken aan een doodlopende piste vermijden.
Theoretische expertise alleen is onvoldoende; Deze dien je aan te vullen en te combineren met informatie uit de praktijk of op het terrein.
Hoewel processen zoveel mogelijk geautomatiseerd of gerobotiseerd worden, blijft het nuttig om ook op de werkplek te gaan kijken en vast te stellen wat er in de praktijk gebeurt.
Elk nieuw element aan informatie toevoegen aan de puzzel die leidt naar de oplossing van het probleem en regelmatig stilstaan en de volledige denkhypothese in vraagstellen.
Denk aan het beeld van de puzzel, klopt het geheel nog steeds als dit stuk hier komt te liggen?
Complexe problemen vragen samenwerking van verschillende experten. Het gaat mis als:
Ieder teamlid kan helpen om de puzzel te leggen waardoor het probleem opgelost geraakt.
Vaak zie je dat er meerdere belangen en betrokken partijen zijn bij complexe problemen over verschillende afdelingen in een bedrijf heen, dat niemand zich echt geroepen voelt om de trekkersrol op te pakken.
Een multi-talent leider wordt graag uitgedaagd door complexiteit en minder voor de hand liggende oplossingen.
Geef je zo’n profiel een mandaat om een probleem opgelost te krijgen, is de kans groot dat ze zich hierin vastbijten en alle mogelijke pistes onderzoeken tot het probleem opgelost is.
Een bijkomend pluspunt is dat de meeste ook de bruggenbouwer competentie bezitten: Ze zijn in staat om met generalisten, gebruikers en experten mee te praten en de verschillende inzichten te verbinden.
Door hun nieuwsgierigheid en honger naar kennis, vinden ze het makkelijker om hun aannames en vooronderstellingen in vraag te stellen en bij te sturen.
Ben je die multi-talent leider in jou team? Ga dan aan de slag om je puzzelaars competentie verder te ontwikkelen. Jij wordt hier waarschijnlijk heel blij van en krijgt er energie van. Daarnaast kan deze competentie voor jouw team van onschatbare waarde zijn zowel bij het oplossen van complexe problemen maar ook bij andere uitdagingen!
Neem contact op en stel een vraag.
Wil je graag persoonlijk met mij de mogelijkheden overlopen, kijk dan in mijn agenda en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 6 november 2023.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum. Met Numentum begeleidt ze beelddenkers in een werkomgeving.
Klanten krijgen inzicht in de verschillen en leren hoe ze de unieke beelddenkerskwaliteiten op een positieve manier en meerwaarde voor zichzelf en de werkgever kunnen gebruiken.
Als je geen rolmodellen of voorbeelden ziet, ontdek je nooit welke verschillende mogelijkheden er zijn om jouw unieke beelddenker talenten in te zetten op het werk.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken! Beelddenken testen kan je op weg helpen. Zolang je aandacht, tijd en energie blijft stoppen in het bijwerken van je tekorten, heb je niets meer over voor het trainen van je talenten.
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify
6 november 2023