Taalverschillen vallen zelden op als iedereen Nederlands spreekt.
Toch zijn er verschillen in taalgebruik die zondag dat we het beseffen een grote invloed hebben op de samenwerking op de werkplek.
Het zal je al wel opgevallen zijn dat de ene collega heel krachtige woorden gebruikt en direct tot de kern lijkt te komen. Dit is een kort en bondig taalgebruik wat vaak de voorkeur krijgt in drukke tijden en overvolle agenda’s.
Terwijl je andere collega heel veel informatie en details in zijn boodschap probeert te leggen. Hierdoor wordt de taal veel verhalende wat langdradig en wollig overkomt
Een andere woordenschat of woordgebruik is ook een vorm van een taalverschil. Dit heeft onbewust wel degelijk invloed op de samenwerking.
Denk maar aan het ongeduld van je leidinggevende of collega’s als je natuurlijk taalgebruik vol beeldspraak en metaforen zit als jij je menig geeft waardoor niemand blijft luisteren naar je verhaal.
Wat minder bekend is, is dat onder deze taalverschillen nog andere elementen zitten die anders zijn.
Waar de ene medewerker voldoende heeft aan een korte situatieschets, zal een andere collega totaal andere behoeften hebben om zijn mening te geven in een vergadering.
Doe je niets aan de behoefte om extra informatie dan zal:
Wil je meer betrokkenheid of de inbreng horen van deze collega?
Zorg dan dat de context duidelijk geschetst wordt bij de start.
Geef duidelijk aan:
Als deze informatie ontbreekt, gaat je collega zoeken tot hij weet hoe het overzicht in elkaar steekt. Hij lijkt niet aanwezig in het overleg, ook al is hij wel degelijk bezig!
Geraakt hij er niet uit en blijft het onduidelijk waar dit gesprek over gaat en wat er van hem verwacht wordt?
Dan haakt hij af omdat geen input kan leveren. Hij is nog aanwezig in de vergadering, maar neemt niet langer deel en zal geen mening geven.
Deze collega’s denken, kijken en werken vanuit een ander hoek naar een probleem of vraag.
De context concreet en helder maken, geeft een duidelijk beeld van de situatie. Ze hebben dit absoluut nodig om actief mee te kunnen denken omdat hun brein anders werkt
Wil je ideeën horen, besteed hier dan tijd aan in het begin van een overleg.
Of beter nog, bezorg de informatie vooraf met de agenda van het overleg. Op deze manier zal je merken dat je collega veel actiever betrokken zal zijn in de vergadering.
Het kost je misschien iets meer tijd bij de start maar je zal je veel meer ideeën horen in de toekomst.
Waarschijnlijk heb je als leidinggevende of collega je al eens geërgerd aan het gedrag van je collega beelddenker die:
Het anders kijken, denken en werken heeft ook een invloed op andere situaties op de werkplek.
Hetzelfde probleem zal zich voordoen als deze collega aan een nieuwe taak of opdracht dient te beginnen. Zolang hij geen duidelijk beeld heeft van de situatie, wordt er niet begonnen.
Hij zal je vragen blijven stellen, tot hij alle informatie verzameld heeft om een duidelijk overzicht te hebben.
Een multi talent leider of beelddenker kijkt altijd naar het grotere geheel. Hiervoor is het noodzakelijk om een goed overzichtsbeeld te hebben van de situatie.
Hij zal meerdere oplossingen met elkaar vergelijken en ermee experimenteren.
Door verschillende opties zo lang mogelijk open te houden zonder degelijke onderbouwing, lijkt het alsof er geen vooruitgang geboekt wordt.
Buig de verschillen om naar extra voordelen voor je team!
Je kan naar de verschillen kijken als een afwijking die gecorrigeerd dient te worden. Hierdoor zorg je voor meer identieke profielen in je team.
Maar wat als je het omkeert en naar de verschillen kijkt als meerwaarde voor je team of bedrijf?
Deze collega’s bezitten een aantal andere kwaliteiten die je op een positieve manier kan gebruiken. De kwaliteiten van je team zijn diverser en zorgen voor extra mogelijkheden.
Neem dan contact op via het contact formulier als je meer wil horen over de ontwikkeling van beelddenkerstalenten op de werkplek.
Wil je eerst zelf rondkijken wat Numentum voor jou kan betekenen?
Kijk dan onder het kopje 'diensten' naar de verschillende programma's. Om je communicatie vaardigheden bij te schaven, kan je kiezen voor een groepstraject of een individueel traject.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 26 augustus 2024.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum. Met Numentum begeleidt ze beelddenkers in een werkomgeving.
Als je geen rolmodellen of voorbeelden ziet, ontdek je nooit welke verschillende mogelijkheden er zijn om jouw unieke beelddenker talenten in te zetten op het werk.
Klanten krijgen inzicht in de verschillen tussen beelddenkers en hun collega’s. Ze leren hoe de ontwikkeling van hun beelddenkerskwaliteiten een positieve bijdrage kan leveren op de werkplek. Dit zijn extra troeven waar ze zelf maar ook hun werkgever voordeel bij heeft.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken! Beelddenken testen kan je op weg helpen. Zolang je aandacht, tijd en energie blijft stoppen in het bijwerken van je tekorten, heb je niets meer over voor het trainen van je talenten.
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify
26 augustus 2024