Beelddenkers denken, kijken en werken op een andere manier dan hun collega”s, medewerkers of leidinggevende. Het anders denken wordt zichtbaar in:
Daardoor ontstaan binnen teams of projectgroepen misverstanden en problemen waardoor deze profielen zich op de werkvloer:
Terwijl net deze andere kijk op dezelfde situatie, frisse inzichten en nieuwe kennis in een groep of team kan binnenbrengen.
Dit vereist wel dat collega’s elkaar begrijpen en ervanuit gaan dat iedereen meewerkt aan het behalen van de teamresultaten of -doelen. Ook al lijkt het er meer op dat een beelddenker door de andere werkwijze:
Zonder begeleiding van de beelddenker op de werkvloer, zorgt dit voor veel overbodig werk, stress en frustratie voor elke betrokkenen: dus zowel de beelddenker zelf als zijn collega’s, medewerkers of leidinggevende ondervinden hier hinder van.
Een coach voor beelddenkers kan helpen en ondersteuning bieden bij de persoonlijke groei van deze beelddenker. Hoe meer rust deze medewerker vindt door zijn unieke kwaliteiten te ontwikkelen, hoe meer voordeel dir oplevert voor het hele team.
Saskia heeft een hele open geest, en beheerst de kunst van het vragen stellen helemaal, ze stelt de juiste vragen, on the spot, geeft je de ruimte om ze te laten landen en bouwt rustig verderop je antwoord, zo opent ze een stukje mee de weg naar het vinden van de essentie...
Karen Peirens - Congaz
Als je als beelddenker bewust bent van de verschillen tussen beelddenkers en niet-beelddenkers, kan je deze uitdagingen ombuigen naar iets positief.
Door de verschillen te leren inzetten als extra kwaliteiten die een team of groep bezit, levert jij met je beelddenkerskwaliteiten een constructieve meerwaarde aan je team of organisatie.
Als beelddenker heb je al op de schoolbanken ondervonden dat jezelf aanpassen een goede strategie was om te overleven.
Jezelf constant aanpassen op het werk, kost jou niet alleen veel extra tijd en energie. Je wordt er als beelddenker op geen enkele manier blij van.
Je gaat immers steeds meer met je aangeleerde vaardigheden werken in plaats van met je natuurlijke talenten. Hoe beter jij in deze vaardigheden wil worden, hoe meer moeite en energie dit jou zal kosten.
Bovendien krijg jij voor deze activiteiten weinig erkenning voor je prestaties omdat dit geen natuurlijke talenten van jou zijn. Jij zal in dit soort projecten nooit een uitblinker of expert worden. Ondanks je extra inspanningen, voldoe je maar aan de minimale vereisten voor deze vaardigheid.
Door dit traject te volgen, ben ik bewuster geworden van wat mijn neurodiversiteit, het beelddenker-zijn, voor invloed heeft op mijn manier van communiceren en samenwerken. Saskia wist in mijn taal uit te leggen hoe niet beelddenkers denken en ze heeft kennis en ervaringen gedeeld om mij inzichten te geven hoe effectiever samen te werken en mijn communicatie te verbeteren. Vooral op het gebied van kennisdelen heb ik handvatten gekregen om steeds beter te worden waarmee ik mijn kwaliteiten beter kan inzetten.
Joost van Kempen - R&D Data Strategy, GlaxoSmithKleine
Een creatieve duizendpoot, die veel weet, veel ideeën heeft, en direct enthousiast met je meedenkt. De collega die iedereen in zijn team wil hebben maar die de grootste moeite heeft om goed te kunnen functioneren in organisaties.
Creatief betekent in dit geval niet louter kunst, mode of design. Maar het kan net zo goed iemand zijn die ongeachte de situatie er telkens in slaagt om met een praktische en simpele oplossing te komen!
Het zijn multi-getalenteerde profielen, wat betekent dat het mensen zijn die kennis en ervaring hebben over verschillende uiteenlopende onderwerpen.
Ze staan als eerste klaar om te helpen:
Ondanks de indruk die ze geven om niet te passen in het team of de organisatie, zijn het van nature zeer betrokken en toegewijde medewerkers. Bovendien zijn het ontzettend loyale medewerkers naar hun bedrijf of organisatie toe.
Doe de screening test voor volwassen beelddenkers die Saskia van Numentum ontwikkelde op basis van het onderzoek van Linda Kreger-Silverman en Saskia’s praktijkervaringen met beelddenkers op de werkvloer van de voorbije 10 jaar.
Deze korte test geeft je een ruwe indicatie van je persoonlijke voorkeur.
De kenmerken van beelddenkers zijn vergelijkbaar of overlappend met andere profielen zoals visueel-ruimtelijke denker, polymath, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, Maverick, renaissance man of vrouw, associatieve denker, conceptuele denker, creatieve generalist, neo-generalist, .… om maar enkel beschrijvingen te noemen.
Een beelddenkercoach heeft ervaring met de andere manier van kijken, denken en werken van beelddenkers. Deze begeleider is in staat om jouw situatie en ervaringen op de werkvloer te begrijpen en vanuit verschillende hoeken met je mee te kijken.
Omdat de begeleiding vertrekt vanuit de noden en behoeften van een beelddenkersprofiel, kan hij je helpen om de beelddenkersproblemen aan te pakken met praktische tips en advies om je beelddenkerstalenten meer te gebruiken en verder te ontwikkelen.
Begeleiding en advies zoals de aanpak van Numentum voor beelddenken en werk, vertrekt vanuit de problemen die veroorzaakt worden door de verschillen. Door inzicht te verschaffen waarom de problemen optreden en waardoor ze veroorzaakt worden, krijg je mogelijkheden aangereikt om je gedrag en reacties te veranderen.
Bewustwording van de verschillen, helpt je bovendien om niet mee te gaan in de emoties waardoor eindeloze discussies ontstaan over de manier van praten en de gebruikte woorden, terwijl niemand nor oog en aandacht heeft voor de inhoud of het probleem.
Door te leren om de verschillen op een positieve manier in te zetten, ontdek je hoe je goed voor jezelf kan zorgen. Op deze manier kan je rustig blijven en vermijden dat je over-strest en gefrustreerd geraakt. Als jij rustig blijft, straal je dit uit in je omgeving.
Je kan andere niet dwingen om zich aan jouw andere manier van denken en werken aan te passen. Dit is hoe dan ook nooit wenselijk: hierdoor draai je immers de rollen om.
Het is veel beter om je beelddenkerskwaliteiten te erkennen als een belangrijk onderdeel van de mens die jij bent. Daarnaast bezit je nog veel meer talenten naast de kenmerken van een label zoals beelddenken. We zijn allemaal verschillend. Niemand voldoet perfect aan de ideale standaard die we in onze maatschappij ontwikkeld hebben.
Door er op deze manier naar te kijken, leer je om jezelf in bepaalde situaties aan te passen om in gesprek te gaan of samen te werken met collega’s. Ook al kost dit je extra moeite en energie. Op een ander moment gebruik je je eigen manier van werken. Dit geeft je weer energie en het werken gaat vanzelf.
Zo behoud je evenwicht tussen aanpassen en je eigen methodes volgen. Op deze manier hou je jezelf in balans.
Je zal steviger in je schoenen staan waardoor je minder snel meegesleept wordt door stress of frustratie als er misverstanden optreden. Als jij in zo’n situatie rustig kan blijven, dan is de kans groot dat het een respectvol gesprek zal blijven. Jouw rustige houding zorgt ervoor dat het minder snel zal escaleren tot een discussie in plaats van een constructief gesprek.
Samenwerken en communicatie is het 3de cruciale element om een positieve verandering voor beelddenkers op het werk en binnen teams opgang te brengen.
Beelddenker coach en advies op het werk in Boechout kan je leren om door middel van de juiste taal en de behoeften van je gesprekspartners de brug te bouwen tussen collega’s, medewerkers en leidinggevenden. Op deze manier kan de beelddenker zijn bruggenbouwer competentie inzetten voor een duurzame samenwerking.
Ik werd en word nog altijd als een magneet aangetrokken door Saskia's treffende beschrijvingen van de situaties die ontstaan wanneer onbewust ruimtelijk-visueel denkwerk botst op lineair en stapsgewijs denken. Via deze teksten ben ik in een heerlijk verhelderend en rustgevend traject gerold dat me nog bijna dagelijks nieuwe sprongen laat maken. Naast deze inhoud en het ruime aanbod aan werkvormen (blogs, gratis webinars, het online mini-traject) weet Saskia namelijk ook die sprankelende doch veilige ruimte te creëren die een voorwaarde is voor élk proces van bewustwording, acceptatie en ontwikkeling.
Catelijne Grasso - Project Coördinator Facilitair Management
Maak dan direct een afspraak met Saskia. Elk begeleidingstraject begint met een persoonlijk gesprek.
Beelddenker coach Saskia Smet is oprichter en bezieler van Numentum. Ze heeft zich doorheen de jaren verdiept in de invloed en effecten van beelddenken en werk.
Numentum ontstond in 2010 vanuit Saskia’s zoektocht naar kennis en informatie over beelddenken bij volwassenen. Door meer inzicht te krijgen op de invloed van beelddenken op de werkvloer en de problemen die dit voor een beelddenker veroorzaakt, ontstond het aanbod van Numentum:
Saskia werkt op locatie in de regio rond Boechout. Sinds 2012 begeleidt ze beelddenkers ook via online tools in individuele of in groepstrajecten.
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify