Welk type kennisverwerker ben jij? Hoe bewaar jij informatie?

Hoe bewaar jij informatie?

Heb je er al eens bij stilgestaan waar alle kennis en ervaring in ons hoofd naartoe gaat? Hoe jij omgaat met nieuwe informatie?


Stap voor Stap of systematisch ordenen?

Begripdsdenkers of lineaire denkers ordenen nieuwe kennis & informatie op een logische manier in hun brein. Alle elementen over hetzelfde onderwerp brengen ze samen. Ze vinden het fijn om onderwerp per onderwerp te bestuderen.

Denk bijvoorbeeld aan de boeken in een bibliotheek. Hier klasseren we alle boeken volgens:

  • genre
  • thema
  • auteur

Elke keer zit er een bepaald systeem van ordenen achter. Zodra je het systeem herkent, kan iedereen verder bouwen op hetzelfde principe. Het wordt eenvoudig om de juiste informatie snel terg te vinden.


numentum welk type kennisverwerker ben jij hoe bewaar jij informatie lineair proces


Chaos of wanorde kennisverwerker?

Beelddenkers zijn mensen met veel diverse en zeer uiteenlopende interesses. Ze halen inspiratie uit zowat alles wat ze zien, ruiken, voelen of horen. Het kan gaan om dagelijkse zaken in hun directe omgeving, maar ook beelden trekken hun aandacht. 

Dit zijn allemaal losse informatie elementen. Elk stukje kennis zet hun brein aan het werk:

  • Waar heb ik dit al eens eerder gezien of gehoord?
  • Was het in exact dezelfde vorm?
  • Was het vergelijkbaar in een andere situatie?

Het antwoord op die vragen helpt een beelddenker om de kennis op de juiste plek op te slaan in hun hoofd. Elke beelddenker ontwikkelt een persoonlijk systeem om kennis te ordenen.

Als je naar dit type kennisverwerker kijkt, lijkt het erop dat ze elk element lukraak en ongeordend ergens in hun brein opslaan. Voor een buitenstaander creëert deze persoon complete chaos in zijn denken.

Onbewust volgt elke beelddenker wel een persoonlijke logica of systeem dat uniek is. Vermits er geen lineaire systematiek in zit, zal dit systeem van ordenen nooit direct herbruikbaar zijn voor een collega’s, medewerkers, leidinggevende enz. De logica binnen het proces volgt geen systematisch proces, maar wordt volledig ontwikkeld op basis van het individu.


numentum welk type kennisverwerker ben jij hoe bewaar jij informatie chaotisch proces


Hoe slaagt je computer documenten op?

De beste vergelijking kan je maken met het stockeren van documenten op een computer: De computer zet documenten ergens op de harde schijf. Als je op de harde schijf van je computer zou kijken, zal je merken dat alle documenten kriskras door elkaar opgeslagen worden. Als je de juiste naam kent, vind je het document weer terug.


Waar zitten de verschillen bij het verwerken van informatie?

Stel dat je met je team voor de uitdaging staat om een product of dienst te verbeteren. Kies je dan voor:

  • Kleine verbeteringen op basis van het bestaande proces?
  • Durf je het aan om alles in vraag te stellen en te gaan voor radicale verandering van de aanpak?


Lineaire denkers of begripsdenkers

De begripsdenkers in het team, zijn gewoon om stap voor stap te werken. Deze medewerkers gaan stapsgewijs verbeteringen aanbrengen aan een bestaand product of dienst.

Als je deze manier van verbeteringen inzet, krijg je aanpassingen aan het bestaand proces. Het zijn geen drastische veranderingen maar wijzigingen binnen hetzelfde kader.


Beelddenker kennisverwerker

Een beelddenker stelt het hele proces in vraag: “Waarom doen we dit op deze manier?”

Ze durven alle procesonderdelen in vraag te stellen bij het zoeken naar verbeteringen waardoor mogelijkheden om te verbeteren openliggen. Er bestaan geen dogma’s of beperkingen.

In een eerste fase zal een beelddenker eindeloos de waaromvraag stellen om zoveel mogelijk informatie en inzichten van het probleem te verzamelen.

Deze informatie zal verwerkt worden in hun brein. Daarna start het proces van associëren en combineren: van de bestaande kennis en nieuwe informatie.

Als associatieve denkers brengt het ene idee hen bij een volgende optie. Op dezelfde chaotische manier doorzoeken ze hun brein om te kijken wat bruikbaar is.

Ervaring en informatie die op het eerste zicht totaal niets met elkaar te maken heeft, kan door combineren tot een totaal nieuwe oplossing leiden. Het gevolg zijn ingrijpende of radicale wijzigingen of verbeteringen.


Gestructureerd of associatief kennis verzamelen?

De meeste organisaties gebruiken processen en procedures die door de jaren heen uitvoering getest en gedocumenteerd zijn.

In sommige gevallen is het nodig om deze strikt te volgen.

Denk bijvoorbeeld aan de behandeling in een ziekenhuis zodat elke patiënt dezelfde verzorging krijgt, ongeacht wie de handeling uitvoert.

Het nadeel van strikt opgelegde processen is het mogelijk in stand houden van achterhaalde werkmethodes:

  • Het nut van elke handeling gaat men minder in vraag gestellen waardoor je stappen blijft uitvoeren die ondertussen achterhaald zijn.
  • Eens de oorzaak en gevolg analyse gebeurd is, stel je deze nooit meer ter discussie omdat dit proces getest en gevalideerd werd.
  • Terwijl de wetenschap en techniek constant verder ontwikkelen en nieuwe inzichten opleveren.

Beelddenkers stellen van nature altijd alles in vraag. Alles kan je verbeteren door het anders aan te pakken. Hierdoor vinden ze het moeilijk om met vastgelegde procedures en systemen te werken.


Welk type kennisverwerker is de beste?

Het is niet goed om alle kennis continu in vraag te stellen. Waardoor je elke vorm van processen en procedures over boord gaat gooien!
Anderzijds is blijven vasthouden aan in het verleden ontwikkelde methodes ook onhoudbaar.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze 2 totaal verschillende benaderingswijzen om kennis te verzamelen. Enkel door elke methode als evenwaardig en waardevol te benaderen, ontstaat verandering.

Het is een EN/EN verhaal in plaats van een OF/OF verhaal.

Het is de combinatie van beide manieren van informatie verwerken, die doorbraken kan opleveren voor de vele uitdagingen waar bedrijven in de toekomst voorstaan.

Het omarmen van de diversiteit en combineren van de verschillende manieren van werken, gaat ons verder brengen dan het verplichten om uniform op dezelfde manier te werken en informatie te ordenen.


gezichten van anders denken: Informatie ordenen

Kennis verwerken is een van de 7 stressfactoren waar beeldenkers regelmatig onbewust tegenaan lopen. Je vindt ze alle 7 kort beschreven in dit downloadbare overzicht (2 pagina’s) aanvraag document.




numentum 7 stress factoren voor beelddenkers op de werkvloer kennisverwerker


Dit is het 4de artikel is in de reeks van de 7 stressfactoren voor beelddenkers of multi talent leiders op de werkplek. De links naar alle artikelen in de reeks vind je in het overzichtsdocument.

De volgende stressfactor in deze reeks (deel5) : manier om problemen aan te pakken



Wie is Saskia Smet van Numentum?

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Saskia deelt via haar blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.

Daarnaast is community manager van Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum om beelddenkers op het werk te verenigen.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 2 juli 2013. Om deze publicatie up to date te houden, wordt ze regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 23 augustus 2021.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Heb je hierbij vragen over beelddenker als kennisverwerker?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.



Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay

23 augustus 2021

Welk type kennisverwerker ben jij? Hoe bewaar jij informatie?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x