Welk type kennisverwerker ben jij? Hoe bewaar jij informatie?

Hoe bewaar jij informatie?

Heb je er al eens bij stilgestaan waar alle kennis en ervaring in ons hoofd naartoe gaat? Hoe jij omgaat met nieuwe informatie?


Stap voor Stap

Begripdsdenkers of lineaire denkers ordenen nieuwe kennis & informatie op een logische manier in hun brein. Alle elementen over hetzelfde onderwerp brengen ze samen. Ze vinden het fijn om onderwerp per onderwerp te bestuderen.

Denk bijvoorbeeld aan de boeken in een bibliotheek: Hier klasseren we alle boeken per genre, per thema of per auteur, …

Elke keer zit er een bepaald systeem achter. Zodra je het systeem herkent, kan iedereen verder bouwen op hetzelfde principe.kennisverwerker


Chaos of wanorde kennisverwerker?

Beelddenkers zijn mensen met veel diverse en zeer uiteenlopende interesses. Ze halen inspiratie uit zowat alles wat ze zien, ruiken, voelen of horen. Het kan gaan om dagelijkse zaken, maar ook beelden trekken hun aandacht. 

Dit zijn allemaal fragmenten van informatie en elk stukje zet hun brein aan het denken:

  • Waar heb ik dit al eens eerder gezien of gehoord?
  • Was het in exact dezelfde vorm?
  • Was het vergelijkbaar in een andere situatie?

Als kennisverwerker lijkt het erop dat ze elk element lukraak en “ongeordend” in hun brein opslaan. Voor een buitenstaander creëert deze persoon complete chaos.

De beste vergelijking kan je maken met het stockeren van documenten op een computer: De computer zet documenten ergens op de harde schijf. Als je de juiste naam kent, vind je het document weer terug.

Onbewust volgt elke multi-getalenteerde bruggenbouwer wel een persoonlijke logica of systeem dat uniek is. Bijgevolg is dit proces nooit direct bruikbaar voor een andere mensen.


kennisverwerkerWaar zitten de verschillen in informatie verwerken?

Stel dat je met je team voor de uitdaging staat om een product of dienst te verbeteren. Kies je dan voor kleine verbeteringen of gigantische wijziging?


Lineaire denkers of begripsdenkers

De begripsdenkers in het team, zijn gewoon om stap voor stap te werken. Deze medewerkers gaan stapsgewijs verbeteringen aanbrengen aan een bestaand product of dienst.

Als je deze manier van verbeteringen inzet, krijg je aanpassingen aan het bestaand proces. Het zijn geen drastische veranderingen maar wijzigingen binnen hetzelfde kader.


Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers

Een beelddenker stelt het hele proces in vraag: “Waarom doen we dit op deze manier?”

Ze stellen alle procesonderdelen in vraag bij het zoeken naar verbeteringen waardoor mogelijkheden om te verbeteren openliggen.

Daarna start het proces van associëren en combineren. Als associatieve denkers brengt het ene idee hen bij een volgende optie. Op dezelfde chaotische manier doorzoeken ze hun brein om te kijken wat bruikbaar is.

Ervaring en informatie die op het eerste zicht totaal niets met elkaar te maken heeft, kan door combineren tot een totaal nieuwe oplossing leiden. Het gevolg zijn ingrijpende of radicale wijzigingen of verbeteringen.


Gestructureerd of associatief kennis verzamelen?

De meeste organisaties gebruiken processen en procedures die door de jaren heen uitvoering getest en gedocumenteerd zijn.

In sommige gevallen is het nodig om deze strikt te volgen.
Denk bijvoorbeeld aan de behandeling in een ziekenhuis zodat elke patiënt dezelfde verzorging krijgt, ongeacht wie de handeling uitvoert.

Het nadeel van strikte processen is het mogelijk in stand houden van achterhaalde werkmethodes:

  • Het nut van elke handeling gaat men minder in vraag gestellen waardoor je stappen blijft uitvoeren die ondertussen achterhaald zijn.
  • Eens de oorzaak en gevolg analyse gebeurd is, stel je deze nooit meer ter discussie; Terwijl de wetenschap en techniek constant verder ontwikkelen en nieuwe inzichten opleveren.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers stellen van nature altijd alles in vraag, waardoor ze moeite ondervinden met vastgelegde procedures en systemen.


Welk type data-processor?

Het is niet goed om alle kennis continu in vraag te stellen. Waardoor je elke vorm van processen en procedures over boord gaat gooien!

Ik wil de aandacht vestigen op deze 2 totaal verschillende benaderingswijzen om kennis te verzamelen. Enkel door elke methode als evenwaardig en waardevol te benaderen, ontstaat verandering.

Het is een EN/EN verhaal in plaats van een OF/OF verhaal.

Het is de combinatie van beide manieren van kennisverwerkers, die doorbraken kan opleveren voor de vele uitdagingen waar we voorstaan.

Het omarmen van de diversiteit gaat ons verder brengen dan het verplichten om uniform op dezelfde manier te werken en informatie te ordenen.


7 stressfactoren voor multi-getalenteerde bruggenbouwers

Het verwerken van informatie, is een van de 7 stressfactoren waar multi-getalenteerde bruggenbouwers of beeldenkers regelmatig onbewust tegenaan lopen. Je vindt ze alle 7 kort beschreven in dit downloadbare overzicht (2 pagina’s).

De volgende stressfactor in deze reeks : een idee of project voorstellen


Heb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.


Bel voor een gesprek


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 2 juli 2013. Om deze publicatie up to date te houden, wordt ze regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten uit de praktijk ervaring. De laatste update gebeurde op 22 juli 2019.


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!22 juli 2019

Welk type kennisverwerker ben jij? Hoe bewaar jij informatie?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x