Last van uitstelgedrag of ben je een strakke planner als beelddenker?

Uitstelgedrag door faalangst

Een aantal beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben een soort van “due date” spanningsgevoel nodig alvorens ze echt in actie te komen. Ze kunnen pas gefocust werken als de opleverdatum zo kortbij is dat er geen weg terug is.

Het gaat hier niet over opdrachten die last minute binnenkomen.

Dt gaat over taken die je toegewezen worden met een op te leveren datum. Jij weet op het moment dat je de opdracht krijgt, wanneer je het resultaat moet aanleveren, bijvoorbeeld:

 • een presentatie
 • blog artikel of verslag van een vergadering
 • Uitgewerkt voorstel voor een project

In je hoofd ziet alles er logisch en klaar uit. Je hebt de hele film al meermaals afgespeeld. Nu het afgesproken moment nadert, zet je je achter je werktafel om de opdracht ook daadwerkelijk uit te werken.

Wat in jouw hoofd een fluitje van een cent leek, blijkt praktisch niet onmiddellijk realiseerbaar. Er zijn nog veel elementen die meer onderzoek vragen om je idee of voorstel te onderbouwen. Hierdoor zitten er nog onlogische sprongen in je concept.

Aangezien je ondertussen zo kort bij de opleverdatum bent, ontbreekt je de tijd om hiervoor de gepaste oplossingen uit te werken. Je hebt gewoon meer tijd nodig om dit grondig uit te werken.


Resultaat van je eindeloze uitstellen:

 • Stress en frustratie omdat je beseft dat klaar om afgewerkt te worden in je hoofd, toch niet 100% de realiteit is.
 • Te weinig tijd om alles tot in de puntjes perfect te krijgen zoals het beeld in je hoofd.
 • Boos op jezelf en je gebrek aan planning omdat je je weer hebt laten vangen door je eigen onderbewuste brein.


Eindeloze vicieuze cirkel

Ook al nemen deze mensen zichzelf voor om de volgende keer tijdig aan een opdracht te beginnen, het lijkt hen niet te lukken. Ze geraken nooit een paar dagen voor de afgesproken datum klaar zodat ze nog voldoende tijd hebben om oplossingen te zoeken om het perfect te maken.

Zolang hun onderbewuste nog geen gevoel van hoogdringendheid ervaart, blijven ze taken voor zich uitschuiven.

Faalangst groeit waardoor je alles nog meer voor je uit gaat schuiven en je uiteindelijk in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Dit proces blijft zichzelf herhalen waardoor taken uitstellen of procrastinatie een vast patroon voor je wordt.

Herken jij dit?


numentum last van uitstelgedrag of ben je een strakke planner als beelddenker frustratie


Waarom is een beelddenker een uitsteller?

Kies jij altijd voor last minute planning of hou je liever van een strak geplande agenda?

Het zorgt voor interne tegenstellingen in het hoofd van elke beelddenker. Dit lijkt wel een tegenstrijdig dilemma waarbij je moet kiezen tussen de pest of de cholera:


Tijdig starten

Als je ruimschoots op tijd begint, heb je moeite om gefocust te kunnen blijven omdat het gevoel van hoogdringendheid en de prestatiedruk nog ontbreekt.

Het bezorgt jou bovendien het gevoel dat alles strak in je agenda gepland gaat moeten worden waardoor je creatieve brein aan banden wordt gelegd.

Zonder spanning aan een project starten, terwijl jij nog een zee van tijd hebt om deze opdracht af te werken, lukt moeilijk.


Vaste planning

Een strakke planning geeft je bovendien het gevoel dat alles vastgezet wordt: eenmaal iets af is, kan er ook niets meer aan veranderd worden.

Iets vastleggen voelt aan als onveranderlijk, terwijl je morgen misschien best nog een beter idee kan vinden.


Taken uitstellen

Last minute starten, geeft je gegarandeerd problemen bij de praktische haalbaarheid om al je ideeën ook daadwerkelijk uit te werken. Het geeft je extra stress en frustratie.

Als je vroegtijdig je activiteiten kan inplannen, creëer je meer rust voor jezelf wat een positief effect heeft op je zelfvertrouwen.
Als jij rustig kan blijven, ervaren alle mensen in jouw omgeving ook meer rust.


Hoe kan je het uitstelgedrag door deze tegenstellingen aanpakken?Hoe uitstelgedrag aanpakken?

Door die interen paradox lijkt het alsof er geen oplossing mogelijk is.
Zolang je vanuit ditzelfde denkkader blijft denken, is dat inderdaad zo.

Wat als je alle elementen die hier invloed op hebben eens vanuit een andere invalshoek gaat bekijken?


Creatieve chaoot heeft spanning nodig

Hoe begin je op tijd en zet zowel je brein als onderbewuste aan het werk?

Stel dat je voor jezelf een totaal fictieve datum in je agenda zet bv. 1 week voor je iets moet opleveren.

Je gaat je brein dus bewust misleiden om jouw spanningsgevoel op te drijven. Je plant alle activiteiten van dit project in functie van deze fictieve datum. Start en werk het project af volgens je agenda.

Kijk er niet meer naar en laat het afgewerkte project liggen tot je het aan je opdrachtgever moet afleveren. Je levert het dus ook geen minuut vroeger op!

Als je iets afgewerkt hebt volgens de fictieve datum in je agenda, weet je brein dat dit opgelost is. Je brein hoeft er niet meer aan te denken. Op dat moment komt echter je onderbewuste in actie. Het bedenkt oplossingen voor je opdracht.

Pak je project net voor opleveren, terug op. Kijk of je onderbewuste in de tussentijd nog een betere oplossing heeft bedacht. Je hebt tijd om eventueel nog aanpassingen te maken als je nog betere suggesties hebt gevonden.

Ongeacht de extra aanvullingen van je onderbewuste, was het project al klaar om tijdig opleveren.


Uitstelgedrag en hyperfocus

Gaat je voorkeur naar last minute plannen?

Als je wil vasthouden aan je last minute manier van werken, plan dan de uitwerking van opdrachten net voor de afgesproken datum in je agenda.

Door de opdracht echter 1 à 2 weken voor de door jou geplande datum al eens in detail door te lezen, zet je je onderbewuste in gang. Je brein zal vanaf dan ideeën, verbanden en verbindingen beginnen verzamelen.

De ene persoon krijgt ‘s nachts oplossingen of ideeën, voor iemand anders zal dit tijdens het lopen zijn of in de auto op weg naar huis. Het is belangrijk om deze ideeën uit je hoofd te halen en ergens vast te leggen.

Verzamel al je ideeën systematisch op de manier die bij je best past:

 • In een notitieboekje wat je altijd bij hebt. De meest bekende en meest gebruikte zijn de Moleskine boekjes.
 • Een mapje op je bureel of werktafel waarin je alle losse ideeën voor een bepaald project verzameld.
 • Post-its op een prikbord.
 • Elektronisch, bijvoorbeeld in Evernote of OneNote; Deze online tools kan je synchroniseren op je computer, smartphone en/of tablet PC. Je kan ook tags (zoekwoorden) toekennen waardoor je al je losse ideeën over een bepaald thema gemakkelijk terugvindt.
 • Gebruik een dictafoon of bel naar de voicemail van je GSM als je in de auto zit.
 • Bedenk zelf de methode die bij jou past

Op het moment dat je dan ook daadwerkelijk alles moet samenbrengen om het project af te werken, heb je al meerdere ideeën verzameld. Je gaat dan gewoon kunnen kiezen voor de meest praktische en haalbare ideeën.

Het lijken misschien losse flodders die je her en der verzameld hebt. Combineren en samenvoegen, helpt je op een coherent en sluitende verhaal op te bouwen. 

Omdat je zoveel verschillende opties hebt, is er altijd wel een passend idee wat je nu kan gebruiken zonder in tijdnood te komen. Alle andere ideeën zijn niet verloren. Je hebt ze immers verzameld in je systeem en kan deze op een later moment nog gebruiken.

Zodra het moment van opleveren nadert, zal je de gezonde spanning voelen toenemen. Omdat de tijd begint te korten, zal je heel gefocust te werk gaan om alles tot in de puntje afgewerkt te krijgen.


numentum last van uitstelgedrag of ben je een strakke planner als beelddenker 3stappen aanpak


Beste werkmethode voor een beelddenker?

Meten is weten.

Je zal zelf moeten uittesten welke methode het best voor jou werkt.

Welke methode je ook verkiest, je combineert het gebruik van je brein en je onderbewuste.
Aan jou de keuze: last minute actie of strak gepland.

Je pakt op elke manier deze vorm van uitstelgedrag aan op een manier die bij een jouw past!

Dit is een van de redenen waarom beelddenkers projecten of opdrachten blijven voor zich uitschuiven en uitstellen.

Wil je weten hoe jij je beelddenkerskwaliteiten ontwikkelt en op een positieve manier kan gebruiken op het werk? Neem een kijkje op de website. Saskia begeleidt beelddenkers in werksituaties met korte en lange begeleidingstrajecten.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.

Daarnaast is community manager van Multi Talent Leider netwerk om beelddenkers op het werk te verenigen. 

Alle activiteiten gebeuren online en op het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum.


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 30 augustus 2012. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 22 november 2021.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!


Wil je weten hoe jij je uitstelgedrag kan aanpakken?

Maak een kennismakingsafspraak om de mogelijkheden met Saskia te bespreken. Zo kan ze samen met jou onderzoeken welke optie bij je past om taken uitstellen te verminderen.Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay

22 november 2021

Last van uitstelgedrag of ben je een strakke planner als beelddenker?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x