Last van uitstelgedrag of ben je een strakke planner als beelddenker?

Uitstelgedrag of creatieve chaoot?

Een aantal beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben een soort van “due date” spanningsgevoel nodig alvorens ze echt in actie te komen. Ze kunnen pas gefocust werken als de opleverdatum zo kortbij is dat er geen weg terug is.

Het gaat hier niet over opdrachten die last minute binnenkomen. Het zijn taken die je toegewezen worden met een op te leveren datum. Jij weet op het moment dat je de opdracht krijgt, wanneer je het resultaat moet aanleveren, bijvoorbeeld:

 • een presentatie
 • blog artikel
 • Uitgewerkt voorstel voor een project

In je hoofd ziet alles er logisch en klaar uit. Je hebt de hele film al meermaals afgespeeld. Nu het afgesproken moment nadert, zet je je achter je werktafel om de opdracht ook daadwerkelijk uit te werken. Wat in jouw hoofd een fluitje van een cent leek, blijkt praktisch niet onmiddellijk realiseerbaar. Aangezien je ondertussen zo kort bij de opleverdatum bent, ontbreekt je de tijd om hiervoor de gepaste oplossingen uit te werken.

Resultaat:

 • Stress en frustratie omdat je beseft dat klaar om afgewerkt te worden in je hoofd, toch niet 100% de realiteit is.
 • Te weinig tijd om alles tot in de puntjes perfect te krijgen zoals het beeld in je hoofd.
 • Boos op jezelf en je gebrek aan planning omdat je je weer hebt laten vangen.

Ook al nemen deze mensen zichzelf voor om de volgende keer tijdig aan een opdracht te beginnen, het lijkt hen niet te lukken. Ze geraken nooit een paar dagen voor de afgesproken datum klaar zodat ze nog voldoende tijd hebben om oplossingen te zoeken om het perfect te maken. Zolang hun onderbewuste nog geen gevoel van hoogdringendheid ervaart, blijven ze taken voor zich uitschuiven.

Herken jij dit?Last minute planning of strak gepland?

Het zorgt voor interne tegenstellingen bij multi-getalenteerde bruggenbouwers. Het lijkt wel een tegenstrijdig dilemma waarbij je moet kiezen tussen de pest of de cholera:

 • Als je ruimschoots op tijd begint, heb je moeite om gefocust te kunnen blijven omdat het gevoel van hoogdringendheid en de prestatiedruk nog ontbreekt. Het bezorgt jou bovendien het gevoel dat alles strak in je agenda gepland gaat moeten worden waardoor je creatieve brein aan banden wordt gelegd. Terwijl jij nog een zee van tijd hebt om deze opdracht af te werken.
 • Een strakke planning geeft je bovendien het gevoel dat alles vastgezet wordt: eenmaal iets af is, kan er ook niets meer aan veranderd worden. Terwijl je misschien best nog een beter idee kan vinden.
 • Last minute starten, geeft je gegarandeerd problemen bij de praktische haalbaarheid om al je ideeën ook daadwerkelijk uit te werken. Het geeft je extra stress en frustratie. Als je vroegtijdig je activiteiten kan inplannen, creëer je meer rust voor jezelf wat een positief effect heeft op je zelfvertrouwen.Hoe pak je het uitstelgedrag door deze tegenstellingen aan?


Begin op tijd en zet zowel je brein als onderbewuste aan het werk

Stel dat je voor jezelf een totaal fictieve datum in je agenda zet bv. 1 week voor je iets moet opleveren.

Je gaat je brein dus bewust misleiden om jouw spanningsgevoel op te drijven. Je plant alle activiteiten van dit project in functie van deze fictieve datum. Start en werk het project af volgens je agenda.
Kijk er niet meer naar en laat het afgewerkte project liggen tot je het aan de klant moet afleveren. Je levert het dus ook geen minuut vroeger op!

Als je iets afgewerkt hebt volgens de fictieve datum in je agenda, weet je brein dat dit opgelost is. Je brein hoeft er niet meer aan te denken. Op dat moment komt echter je onderbewuste in actie. Het bedenkt oplossingen voor je opdracht.

Pak je project net voor opleveren, terug op. Kijk of je onderbewuste in de tussentijd nog een betere oplossing heeft bedacht. Je hebt tijd om eventueel nog aanpassingen te maken als je nog betere suggesties hebt gevonden.

Ongeacht de extra aanvullingen van je onderbewuste, was het project al klaar om tijdig opleveren.


Gaat je voorkeur naar last minute plannen?

Als je wil vasthouden aan je last minute manier van werken, plan dan de uitwerking van opdrachten net voor de afgesproken datum in je agenda.

Door de opdracht echter 1 à 2 weken voor de door jou geplande datum al eens in detail door te lezen, zet je je onderbewuste in gang. Je brein zal vanaf dan ideeën, verbanden en verbindingen beginnen verzamelen.

De ene persoon krijgt ‘s nachts oplossingen of ideeën, voor iemand anders zal dit tijdens het lopen zijn of in de auto op weg naar huis. Het is belangrijk om deze ideeën uit je hoofd te halen en ergens vast te leggen. Verzamel al je ideeën systematisch op de manier die bij je best past:

 • In een notitieboekje wat je altijd bij hebt. De meest bekende en meest gebruikte zijn de Moleskine boekjes.
 • Een mapje op je bureel of werktafel waarin je alle losse ideeën voor een bepaald project verzameld.
 • Post-its op je prikbord.
 • Elektronisch, bijvoorbeeld in Evernote of OneNote; Deze online tools kan je synchroniseren op je computer, smartphone en/of tablet PC. Je kan ook tags (zoekwoorden) toekennen waardoor je al je losse ideeën over een bepaald thema gemakkelijk terugvindt.
 • Gebruik een dictafoon of bel naar de voicemail van je GSM als je in de auto zit.


Op het moment dat je dan ook daadwerkelijk alles moet samenbrengen om het project af te werken, heb je al meerdere ideeën verzameld. Je gaat dan gewoon kunnen kiezen voor de meest praktische en haalbare ideeën.

Omdat je zoveel verschillende opties hebt, is er altijd wel een passend idee wat je nu kan gebruiken. Alle andere ideeën zijn niet verloren, want je hebt ze verzameld in je systeem. Je kan ze op een later moment nog gebruiken.

Het oplevermoment nadert waardoor je de gezonde spanning voelt toenemen. Omdat de tijd begint te korten, zal je heel gefocust te werk gaan om alles tot in de puntje afgewerkt te krijgen.


Multi-getalenteerde bruggenbouwers werkwijze

Meten is weten. Je zal zelf moeten uittesten welke methode het best voor jou werkt.

Welke methode je ook verkiest, je combineert het gebruik van je brein & je onderbewuste.
Aan jou de keuze: last minute actie of strak gepland. Je pakt op elke manier je uitstelgedrag aan op een manier die bij een multi-getaleteerde bruggenbouwer past!


Heb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 30 augustus 2012. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 29 juni 2020.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, rebel, …

Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

29 juni 2020

Last van uitstelgedrag of ben je een strakke planner als beelddenker?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x