Denkstijl verschillen. Kom jij van Venus of van Mars?

Wat is beelddenken?

Beelddenken of visueel-ruimtelijk denken is een manier om door middel van beeldinformatie naar de wereld om ons heen te kijken. Beeldtaal of beelddenken is waarschijnlijk de eerste taal die elke mens leert. Beelddenken is een vorm van denken in beelden:

✅ Beelddenken wordt wel geplaatst tegenover taaldenken of woorddenken: een vorm van denken in taal.

✅ Begripsdenken kan ook tegenover beelddenken gezet worden. Bij begripsdenken vormen informatie en logica de basis voor het denkproces. Dit is een vorm van oorzaak en gevolg denken.

✅ Andere omschrijvingen beschrijven beelddenken als:

 • divergerend denken
 • asssociatief denken
 • visueel ingesteld zijn
 • analoog denken
 • ruimtelijk denken

Beelddenken of begripsdenken het zijn 2 verschillende denkstijlen. De ene is niet beter dan de andere. Ieder van ons heeft de basis van beiden in zich. In de meeste gevallen is een van de twee sterker ontwikkeld of dominant.

Elke denkstijl kijkt vanuit een andere hoek naar de wereld. Omdat beide groepen vanuit een andere invalshoek of perspectief naar dezelfde situatie kijken, ervaart elke persoon de werkelijkheid op een andere manier. Dit leidt in een aantal gevallen tot misverstanden en ergernis.


Denkstijl verschillen: Letterlijk of figuurlijke zin?

Beelddenkers vinden het lastig om een onderscheid te maken tussen de letterlijke en figuurlijke betekenis van een zin, een spreuk of een gezegde.

Omdat ze taal vaak letterlijk nemen, leidt dit meermaals tot heel hilarische taferelen. Op zo’n moment lijkt het wel alsof een beelddenker van een totaal andere planeet komt.


“Ik heb een half uur aan het station staan schilderen“.
De beelddenker ziet hier letterlijk iemand die aan het station staat te schilderen met een schildersezel, pallet en dergelijke meer. Ze verstaan niet hoe dit gegeven in de rest van het verhaal past. Ze begrijpen dikwijls niet dat dit gezegde in de figuurlijke zin gebruikt wordt om aan te duiden dat je aan het station stond te wachten op iemand die niet opdaagde.


denkstijl


Wie is beelddenker en gebruikt dit als denkstijl?

Beelddenkers zijn mensen die denken in beelden en gebeurtenissen. Informatie krijgen ze bij voorkeur op een visuele manier. Ze willen de dingen kunnen zien om ze te kunnen begrijpen.

Ze klasseren hun kennis en ervaring aan de hand van beelden en symbolen, dus zonder woorden en begrippen.

Nieuwe informatie wordt constant vergeleken met wat ze al kennen en weten. Zodra ze een verband ontdekken met de beschikbare informatie in hun brein, wordt de nieuwe informatie verwerkt en hierbij opgeslagen.

Kennis ordenen op basis van onderlinge verbanden is persoonsgebonden. Het resultaat is een chaotische verzameling van kennis en verbanden in het hoofd van elke beelddenker.

In tegenstelling tot taaldenkers die graag stap voor stap nieuwe informatie toevoegen. Omdat ze onderwerp per onderwerp opslaan ontstaat een logisch gestructureerde kennisdatabank in hun brein.

Voor een beelddenker gebeurt alles tegelijkertijd dus op hetzelfde moment:

 • Verbanden ontstaan tussen elke situatie of handeling.
 • Elke situatie of handeling gaat het geheel of het volledige beeld beïnvloeden.
 • Beelddenkers ervaren dit als een totaalbeleving waarbij alle zintuigen betrokken worden.

Beelddenken is een associatieve manier van denken. Dit komt heel verwarrend en chaotisch over voor een begripsdenker die gewoon is van stap voor stap of lineair te denken.


denkstijl


Verschillen tussen denkstijlen 

Beide denkstijlen zijn soms tegenpolen. Hierdoor lijkt ene groep van Venus en de ander groep van Mars te komen.

BegripsdenkenBeelddenken
Tijd georiënteerd, kloktijdRuimtelijk georiënteerd, omgevingsbeeld
Volgorde / Orde & regelmaatGelijktijdigheid / Chaos:
werkt aan verschillende dingen tegelijkertijd
Sequentieel stappenplan / Analytisch & stapsgewijs opbouwenOverzichtsbeeld / Holistisch geheel, daarna pas ontrafelen in kleine stappen (soms zelfs van achter naar voren!)
Vastleggen, structureren, ordenen in processen en proceduresContinu in evolutie en verandering:
als een film die continu voorbij flitst.
Leerstijl:
van buiten leren, geen dingen in vraag stellen (vb. Wiskundige stelling)
Leerstijl:
Relaties & verbanden tussen de dingen zien (bv. Tussen vakken en verschillende onderwerpen)
Minder emotioneel beïnvloedbaar door de omstandighedenStemming gevoelig door omstandigheden (omgeving en personen)
Systematisch ordenenThematisch verbinden
TaligBeelden & symbolen


Kan een beelddenker, begripsdenken aanleren?

Kan een beelddenker vaardigheden aanleren die meer gericht zijn op begripsdenken?

Stel dat we planmatig werken als voorbeeld nemen aangezien dit voor de meeste beelddenkers geen natuurlijk talent is.
Is het voor beelddenkers mogelijke om planmatig te leren werken?

Natuurlijk kan dit. Maar dit zal niet vanzelf gaan.

Als beelddenker zal het je flink wat energie kosten om de basisvaardigheden van deze activiteiten onder de knie te krijgen.
Met andere woorden je kan de basisvaardigheid aanleren maar je zal in deze activiteiten nooit een uitblinker worden. Het zijn geen vaardigheden die tot jouw natuurlijke talenten behoren.


Administratieve taken

Ook al is dit geen van mijn kwaliteiten, ik heb als beelddenker geleerd om een aantal zaken zoals bijvoorbeeld mijn administratie super goed te organiseren. Het is wel op mijn manier, dus niet noodzakelijk dezelfde manier die een administratieve medewerker of boekhouder zou gebruiken.

De reden hiervoor is heel eenvoudig:
Opvolging van betalingen, offertes en contracten, boekhouding en dergelijke activiteiten, zijn dingen waar ik helemaal niet blij van word. Hoe sneller ik deze klus geklaard heb, hoe meer tijd ik heb voor dingen die ik wel leuk vind. Taken waar ik goed in ben en energie uithaal.

Mijn privé administratie kan ik moeilijk aan iemand anders doorgeven. De administratieve taken van mijn bedrijf op termijn waarschijnlijk wel. Ook in dit geval heb ik er alle voordeel aan om het eerst zelf georganiseerd te hebben: Je kan maar iets efficiënt delegeren, als het proces op orde is en jij weet wat er nodig is.

Hoe pak je dit aan als dit geen natuurlijk talent van jou is?

Ik stel bij mezelf vast dat ik een duidelijke reden of doel nodig heb. Zonder doel blijf ik deze taken uitstellen en voor me uitschuiven. Waardoor de stapels ongeordende documenten en papieren op mijn bureau letterlijk beginnen te groeien.


denkstijl


Welke methode past bij jou?

Net zoals voor het bijhouden van je agenda of werkplanning, geldt ook in dit geval hetzelfde aandachtspunt:
Kies de methode die bij je past!

De basisvaardigheden kan elke beelddenker zeker aanleren. Zoek indien mogelijk, naar een persoonlijke werkmethode om snel alles te klasseren en terug te vinden.

Vermijd zoveel mogelijk om de werkmethodes van anderen klakkeloos over te nemen, als je vrij bent om je eigen manier van werken te kiezen.

Zit je in een werkomgeving en dien je je te houden aan bepaalde processen die voor iedereen gelden?

Neem de tijd om voor jezelf de logica te zoeken in het proces of systeem wat je dient te volgen. Zodra je de logica ziet, worden de verschillende stappen logisch en is het minder een vreemd en opgelegd systeem. Het zal je minder moeite kosten om het opgelegde proces te volgen.


Waar begin je?

Een beelddenker leert door ervaring:

 • Begin er dus gewoon aan.
 • Hou het simpel en eenvoudig.
 • Start klein, uitbreiden kan altijd.

Leer met vallen en opstaan wat werkt of niet werkt.
Stuur je proces bij op basis van jouw ervaringen.

Je kan een coach of begeleider zoeken die je helpt om de vertaalslag te maken naar een manier die bij je past. Bijkomend voordeel is dat deze persoon je ook steeds opnieuw kan aanmoedigen of aansporen om vol te houden.

Iets wat niet behoort tot je talenten, zal je altijd extra moeite kosten. Wees je bewust dat je in deze activiteiten nooit een uitblinker zal zijn. Het zijn taken die je meer energie kosten dan dat ze je opleveren.

Heb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 17 mei 2012. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 2 november 2020.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht..

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


2 november 2020

Denkstijl verschillen. Kom jij van Venus of van Mars?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x