In je comfortzone of een pioniers rol? 3 tips om te groeien.

Durf jij over de rand van jouw comfortzone te gaan?

Pioniers, dromers, durvers, allemaal mensen die op of aan de rand van hun comfortzone leven. Voor je omgeving hoeft het niet gekker te worden: Ze willen je onbewust beschermen door je “tegen” te houden.

Maar multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn pioniers in hart en nieren die alles in vraag stellen.  Elke pionier voelt de drang om paden te betreden die niemand ooit eerder betrad.

Ze houden ervan om dingen te doen die nooit eerder bedacht of gedaan werden. Op zo’n onbekend terrein beschikken ze niet over geen geteste of beproefde methodes om op zich op te baseren. Voor iets succesvol zal zijn, heeft elke pionier veel mislukte pogingen ondernomen. Mislukkingen veroorzaken stress en als het lang aanhoudt, gaan mensen twijfelen aan zichzelf.

Dit weerhoudt veel multi-getalenteerde bruggenbouwers om te kiezen om te leven op de rand of grenzen te verleggen aan de andere kant.
Het lijkt wel een muntstuk op zijn kant: het ene moment, ben je heel zelfzeker en doelgericht; Het andere moment ga je over de rand richting onbekende. Hier kan de twijfel toeslaan en de angst je naar de keel grijpen.

Terwijl je stappen wil zetten in de richting van je nieuwste idee. De twijfel-zone overbruggen waardoor je comfortzone steeds groter wordt:

  • Op welke manier behoud je een gezond evenwicht tussen in je comfortzone blijven en de grens verleggen?
  • Hoe ga je met de angst en twijfel om?
  • Wat ga je doen om door te blijven gaan en jezelf niet te stoppen??3 Tips om je grenzen te verleggen met minder ongemakken:

Wat kan je doen om je comfortzone elke keer weer te vergroten en ondanks mislukkingen je focus te behouden.


1) Hou het beeld van je idee voor ogen!

Maak een collage, een foto, tekening of schets, kortom een visueel beeld van je doel. Het maakt niet uit of je dit op papier doet of er een elektronische versie van maakt.

Hang dit beeld ergens op waar het goed zichtbaar voor je is of zet de afbeelding op je telefoon, computer of tablet.

Zorg dat je het beeld bij de hand hebt zodat je dit onmiddellijk ziet op momenten dat het moeilijker gaat. Blijf gefocust op je doel, laat je door een mislukking niet ontmoedigen.2) Toch overvallen door twijfels of angst?

Wees mild voor jezelf. Accepteer dat deze gevoelens er zijn. Voel, onderzoek en kijk wat er nu is:

  • Waar ben je bang voor?
  • Waardoor ga je twijfelen?
  • Wat zet je aan het twijfelen?

Benoem en erken wat er is, maar laat je innerlijke criticus niet voor jou beslissen om nu te stoppen.

Kijk of je een kleine stap in de richting zou kunnen zetten. Kom in beweging ook al is het maar een mini stap.


3) Zorg voor een persoonlijk supporters-team.

Dit hoeft geen massa of grote groep te zijn. Je supporters zijn geen ja-knikkers of mensen die je gaan overbeschermen waardoor ze je aanmanen om te stoppen bij de eerste twijfel.

Kies je supporters-team!

Het zijn mensen die onvoorwaardelijk in jou geloven:

  • Supporters die zonder enige vorm van oordeel, altijd voor je klaar staan om te luisteren naar wat je bezighoudt.
  • Die je helpen om de kern van je angst en twijfel vast te pakken.
  • Zij moedigen je aan als dingen je tegenhouden zodat je oplossingen zoekt om weer verder te kunnen.

Op momenten dat jij twijfelt, geven ze je een duwtje in de rug. Supporters staan letterlijk als een blok achter je om je aan te moedigen om elke keer weer opnieuw verder te gaan. Om toch dat volgende stapje te zetten in de richting van je doel.

Ze geloven in jou ook al begrijpen ze niet 100% waar je mee bezig bent. Ze staan ook voor je klaar als dingen niet lopen zoals gepland omdat ze je onvoorwaardelijk steunen.Eens pionier, altijd pionier om grenzen te verleggen?

Hoewel een pionier zal blijven balanceren op de rand van zijn comfortzone en de status quo blijft uitdagen, zullen twijfel en angst er ook altijd blijven bij horen.

Het is als Yin en Yang of wit en zwart: Ze horen samen, zoals 2 kanten van dezelfde munt.

Groeien en ontwikkelen kunnen niet zonder momenten van twijfel, angst en discomfort. Bij elk succesvol experiment horen een aantal mislukte pogingen.

Wat houd je tegen om succesvol te groeien?


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 31 mei 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 10 augustus 2020.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, rebel, …

Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

10 augustus 2020

In je comfortzone of een pioniers rol? 3 tips om te groeien.
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x