Pioniers, dromers, durvers, allemaal mensen die op of aan de rand van hun comfortzone leven.
"If you always do what is easy and choose the path of least resistance, you never step outside your comfort zone. Great things don’t come from comfort zones."
― Roy T. Bennett, The Light in the Heart
Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers zijn:
Op onbekend terrein bestaan er geen standaard systemen. Voor iets succesvol zal zijn, heeft elke pionier veel mislukte pogingen ondernomen. Mislukkingen veroorzaken stress en als het lang aanhoudt, ga je twijfelen aan jezelf.
Het lijkt wel een muntstuk dat op zijn kant staat:
Voor de mensen in je omgeving mag de huidige situatie blijven bestaan:
Ze willen je onbewust beschermen door je tegen te houden om te gaan experimenteren.
Hoe groot is jouw stretchzone als multi talent leider om je grenzen te verleggen?
Stel dat we de comfortzone voorstellen als de binnenste cirkel. Dan is de leerzone de cirkel daarrond en de buitenste cirkel is paniekzone.
In je comfortzone voel je je veilig. Hier is alles bekend en zal je geen verrassingen of onverwachte hindernissen tegenkomen.
Dit voelt voor menig beelddenker aan als routine en leidt snel tot verveling.
Pioniers willen experimenteren door op en over de grens richting onbekende te gaan.
Zolang je in de leerzone kan blijven, lijkt testen en experimenteren vertrouwd terrein.
Door te testen en te experimenteren, vergroot je je comfortzone en dus gaat ook je leerzone vergroten. Hierdoor blijf je binnen een relatief veilige zone, aangezien de paniekzone systematisch verkleind zal worden.
Gaat het allemaal te traag?
En wil je de test- en experimenteerfase van de leerzone overslaan?
Dan kies je ervoor om grote stappen in een keer te zetten. Hierdoor kan je wel eens van de comfortzone direct in de paniekzone belanden.
Als de stap te groot is en de test mislukt, dan ligt twijfel en angst op de loer. Je zelfvertrouwen zal afnemen.
Als niemand je op dit moment steunt, is de kans groot dat je je idee opbergt en veilig terugkeert naar je oorspronkelijke basis binnen je comfortzone. Je stopt met testen en experimenteren en verlies op de lange termijn je motivatie en creativiteit.
Anderen kunnen je in deze situatie helpen om toch opnieuw te proberen met hele kleine stapjes zonder je idee op te bergen.
Als je stappen wil zetten in de ontwikkeling van je nieuwste idee dan zal je uit je comfortzone moeten:
Hou het beeld van je idee of het resultaat wat je wil behalen binnen handbereik!
Blijf gefocust op je doel, laat een mislukking je nooit ontmoedigen.
Wees mild voor jezelf. Accepteer dat deze gevoelens er zijn.
Ervaar, onderzoek en kijk wat er nu aan de hand is:
Benoem en erken wat er is, maar laat je innerlijke criticus nooit voor jou beslissen om nu te stoppen.
Kijk of je een kleine stap in de richting van je doel zou kunnen zetten. Kom in beweging ook al is het maar een mini stap.
Kies je supporters-team goed. Dit hoeft geen massa of grote groep te zijn.
Supporters staan letterlijk als een blok achter je om je aan te moedigen om telkens weer opnieuw te beginnen. Of minstens toch dat volgende stapje te zetten in de richting van je doel.
Ze staan voor je klaar als dingen niet lopen zoals gepland omdat ze je onvoorwaardelijk steunen. Ze geloven in jou ook al begrijpen ze niet 100% waar je mee bezig bent.
Hoewel een pionier zal blijven balanceren op de rand van zijn comfortzone en de status quo blijft uitdagen, zullen twijfel en angst er ook altijd blijven bij horen.
Je comfortzone doorbreken zal een constante blijven in je leven!
Het is als Yin en Yang of wit en zwart:
Ze horen samen, zoals 2 kanten van dezelfde munt.
Groeien en ontwikkelen kunnen niet zonder momenten van twijfel, angst en discomfort. Bij elk succesvol experiment horen een aantal mislukte pogingen.
Wat houd je tegen om succesvol te groeien en je beelddenkerskwaliteiten maximaal te ontwikkelen?
Kijk op de diensten pagina om te ijken waarvoor je bij Numentum terecht kan. Saskia begeleidt beelddenkers in werksituaties met korte en lange begeleidingstrajecten.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.
Klanten krijgen inzicht in de verschillen en leren hoe ze de unieke beelddenkerskwaliteiten op een positieve manier en meerwaarde voor zichzelf en de werkgever kunnen gebruiken.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 31 mei 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 5 augustus 2024.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!
Laat je vraag achter via het contactformulier of maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify
5 augustus 2024