Hoe ga jij om met een over-emotionele reactie op het werk als beelddenker?

Wanneer nemen je emoties het van je over?

Als visueel-ruimtelijke denker of beelddenker neem je waar met alle zintuigen. Op deze manier  vorm je het totaalbeeld van een situatie. Je neemt dus elke externe prikkel of emotie onbewust in je op.

Soms triggert of prikkelt iets je, zoals een goedbedoelde opmerking.

Hoe goed bedoeld ook, het raakt je zo sterk dat het jou emotioneel totaal uit balans brengt. Je raakt over je toeren.

Terwijl er voor de buitenwereld totaal geen verband is tussen jou en deze opmerking. Er is geen enkele reden of directe aanleiding waardoor jij geviseerd werd.

Diezelfde prikkel kan iets zijn wat absoluut geen reactie uitlokt bij mensen die op dezelfde plaats aanwezig zijn of deelnemen aan het gesprek. Het is perfect mogelijk dat ze het niet eens opmerken.

Zo’n prikkel kan in jouw onderbewuste brein verbonden zijn aan iets uit je verleden zoals een:

 • negatieve gebeurtenis;
 • nare ervaring of reactie;
 • onterechte beoordeling of evaluatie.

De herinnering veroorzaakt angst waardoor je brein het commando letterlijk overneemt: je raakt in paniek en emoties overvallen je. Je brein herkent het patroon en denkt te weten wat er gaat komen. Waardoor je onderbewuste gaat kiezen voor emotionele zelfbescherming om je voor groter onheil te behoeden.


Overlevingsmechanisme herkennen op het werk

Veel beelddenkers zijn op dit vlak al meermaals niet serieus genomen en voor Drama Queen aanzien omwille van hun onverwachte emoties op het werk.

Hoe frequenter dit gebeurt, hoe meer jouw onzekerheid toeneemt.  Hierdoor leer je automatisch de reflex aan om het probleem bij jezelf te gaan zoeken.

Resultaat: De start van een neerwaartse spiraal die je zelfvertrouwen ondermijnt omdat:

 • jij je eigen handelen en gedrag in vraag gaat stellen;
 • je je onzeker voelt, leg je het probleem automatisch bij jezelf;
 • het wordt je reflex om je aan elke situatie te gaan aanpassen waardoor je zelf minder sterk in je schoenen komt te staan.

Je kiest ervoor om jezelf aan te passen om niet op te vallen of om niet afgewezen te worden. Jouw brein komt in actie omdat het je wil beschermen:
Voor een over-emotionele reactie word je in een werkomgeving afgestraft en daarvoor wil je brein je behoeden.

Deze vorm van zelfbescherming heeft je in het verleden meermaals geholpen om netelige situaties te voorkomen. Tijdens je jeugd waren deze systemen heel nuttig en zinvol. Nu je meer kennis en ervaring hebt, zijn ze irrelevant geworden. Op dit moment werken deze oude patronen tegen jou: jij ondervindt er meer  nadelen dan voordelen van.


numentum Hoe ga jij om met een over-emotionele reactie op het werk als beelddenker verschillenden gezichten


Regie over je emoties op het werk

Als beelddenker neem je alles op uit je omgeving. Je neemt de situatie in zijn geheel of totaliteit waar.

In een gesprek met een collega, voel je ook wat er speelt en onuitgesproken is. Indien je al deze signalen onbewust opneemt, dan kan het onderscheid tussen je gesprekspartner en jezelf vervagen.

Resultaat:

 • Jouw realiteit is het beeld wat je opbouwt met alle informatie die je bewust en onbewust binnenkrijgt.
 • Omdat je alles als één geheel beschouwt, weet je niet meer welke gevoelens en emoties van jou zijn en welke jij hebt overgenomen van je gesprekspartner.
 • Elk nieuw element of informatie wat binnenkomt zal direct in je brein verwerkt en toegevoegd worden aan het beeld in je hoofd. Dit is een continu proces waardoor het beeld constant veranderd.

Stel dat je in gesprek bent met iemand die probeert weg te stoppen dat hij angstig is? Dan neem je ook die angst over en heb jij 2 opties om hiermee om te gaan:


1) Je zit op dat moment goed in je vel

Geen probleem. Als je zeker bent van je stuk, zal je zelfvertrouwen je helpen om het onderscheid duidelijk te maken:

 • deze gevoelens zijn van mij;
 • dit is van de ander.

De emoties van je collega of medewerker, hoef jij niet persoonlijk op te vatten. Laat jouw gemoedstoestand hierdoor niet beïnvloeden.

Accepteer dat de ander emotioneel reageert. Kijk of je deze situatie kan veranderen door bijvoorbeeld te luisteren of je gesprekspartner extra informatie te bezorgen.


numentum Hoe ga jij om met een over-emotionele reactie op het werk als beelddenker gezichten met emoties


2) Je voelt je onzeker en weinig zelfvertrouwen

In dit geval zal je onzekerheid nog versterkt worden door de angst van de ander mee over te nemen. Er is immers geen duidelijk onderscheid meer tussen je eigen angst en die van je gesprekspartner.

Uit emotionele zelfbescherming zal jouw brein het oude patroon herkennen en het overlevingsmechanisme activeren. In dit geval herval jij dus in je oude overlevingsstrategie door het overnemen van de emoties van een collega of medewerker.

Externe factoren liggen aan de basis van het activeren van je overlevingspatroon en jouw emoties op het werk!


Hoe vermijd jij een over-emotionele reactie?

Wees je bewust dat jij als multi-getalenteerde bruggenbouwer of beelddenker altijd en met al je zintuigen naar het geheel kijkt. Al deze verschillende elementen helpen je om het beeld van de situatie op te bouwen.

In dit overzichtsbeeld maak jij geen onderscheid meer tussen de verschillende bronnen van de originele informatie.

Wil je voorkomen dat je externe prikkels van anderen jou doen hervallen in oude patronen, volg dan volgende 3 stappen:

1) Blijf rustig

Blijf rustig zodat frustratie of stress niet de overhand neemt.


2) Stop oordelen

Voorkom direct te reageren of in actie te komen. Stel je eigen oordeel even uit.
Stop het patroon om de oorzaak bij jezelf te leggen.


3) Kritisch onderzoeken

Kijk als neutrale en onpartijdige toeschouwer naar het gebeuren:

 • Wat is van mij?
 • Welke emoties zijn van mijn gesprekspartner?


Durf kritisch kijken naar het geheel. Leer een duidelijk onderscheid te maken tussen wat jouw gevoelens, gedachten of emoties zijn en die van je omgeving.

Volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

 • Wat gebeurt er hier eigenlijk?
 • Welke elementen spelen hier?
 • Waarom raakt deze situatie mij?


Waarom tijd nemen om je over-emotionele reactie te onderzoeken?

Je hebt de oorzaak of trigger nodig om te begrijpen welke oude patronen jouw emoties of reacties veroorzaken.

De trigger die het oude patroon activeert, kan optreden in verschillende situaties. Dit maakt het extra lastig omdat er ogenschijnlijk geen direct verband lijkt te zijn tussen de situatie en jouw emoties op het werk.

Enkel als je de basisoorzaak kent, kan je deze oude patronen vervangen door betere systemen.

Het werkt nooit door je emoties gewoon weg te drukken of te minimaliseren. Op deze manier gaan ze je blijven achtervolgen.

Enkel voor jouw emoties of gedrag ben jij verantwoordelijk. Jij bent de enige die kan beslissen om een over-emotionele reactie door oude patronen te wijzigen. Alleen op deze manier kan je patronen installeren die je zelfvertrouwen een stevige positieve boost geven.

Kijk op de diensten pagina om te ijken waarvoor je bij Numentum terecht kan. Saskia begeleidt beelddenkers in werksituaties met korte en lange begeleidingstrajecten.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.

Daarnaast is community manager van Multi Talent Leider netwerk om beelddenkers op het werk te verenigen. 

Alle activiteiten gebeuren online en op het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum.


Opmerking van de auteur

Dit artikel verscheen voor het eerst op 10 november 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 20 december 2021.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!


Wil je met Saskia de mogelijkheden bespreken?

Stel je vraag via het contactformulier of maak een afspraak om telefonisch te onderzoeken op welke manier Saskia je kan helpen om je oude beeldenkers patronen te veranderen en je emoties te beheersen.
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify


20 december 2021

Hoe ga jij om met een over-emotionele reactie op het werk als beelddenker?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x