Een kantoortuin, open space of landschapsbureau, een shared desk, een co-working space, een café of een andere openbare ruimte, voor een aantal mensen lijken deze plekken verschrikkelijke werksituaties.
De ene collega vindt het leuk om tussen vreemden te zitten op de werkplek omdat:
Deze collega’s hebben de visuele prikkels van een andere omgeving nodig om creatieve ideeën te hebben, om goed te kunnen schrijven of om andere activiteiten te kunnen doen.
Terwijl een andere medewerker hier helemaal gek van wordt en niet meer instaat is om gefocust te werken.
Deze medewerker heeft behoefte aan:
Hoog sensitieve mensen (HSP profielen) worden door alles wat er om hen heen gebeurd letterlijk afgeleid:
Beelddenkers zijn vaak ook hooggevoelige mensen. Ze ervaren constant allerlei soorten indrukken in de werkomgeving. Dit zorgt voor extra informatie die in hun brein verwerkt dient te worden:
Het wordt vaak onderschat maar deze indrukken kunnen zeer intense zijn waardoor het moeilijk is om geconcentreerd te blijven werken.
Test voor jezelf of het werken met een hoofdtelefoon een optie is:
Zoek een goede plek die voor je werkt en aangepast is aan de activiteiten die je doet.
Een aantal werkgevers voorzien verschillende ruimtes afhankelijk van de taak of activiteit in sommige gevallen afgewisseld met thuiswerk.
Stress en gezondheid worden door de werkomgeving en -omstandigheden beïnvloed. In extreme gevallen kan dit leiden tot een onhoudbare situatie.
Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden waar je zelf mee aan de slag kan gaan zodat je een aantal problemen kan voorkomen.
De volgende 3 tips zetten je op weg:
Het is slim om jezelf te laten wennen aan verschillende omgevingen en situaties.
Dit maakt je minder afhankelijk van de ideale omstandigheden en geeft je extra flexibiliteit.
Je ideale werkomgeving zal afhankelijk zijn van je gemoedstoestand, stress, de activiteit waar je aan werkt, enz. Daarnaast spelen er nog tal van andere factoren mee.
Op een congres zou je bijvoorbeeld vooraan kunnen gaan zitten. Bijvoorkeur naast mensen die je niet kent zodat je je volledig kunt focussen op wat er gezegd en getoond wordt.
Op het eind van een opleiding of intensieve werkdag, heb je zoveel prikkels binnen gekregen dat je in overlaad-modus gaat:
Je bent dan niet meer in staat om geconcentreerd een gesprek te volgen of te voeren. Je hoofd heeft rust nodig zonder nieuwe prikkels.
Alleen zijn mag en kan op zo’n momenten zinvol zijn !
Denk terug aan een opleidingsdag of intensieve werkdag. Vaak is de tijd die je alleen in je auto zit naar huis, voldoende om je hoofd leeg te maken en tot rust te brengen.
Ben jij gevoelig voor je werkomgeving?
Zoek dan zelf naar evenwicht en wissel af. Begin met experimenteren en kijk wat voor jou werkt.
Misschien is het mogelijk om taken te groeperen en je agenda af te stemmen afhankelijk van de verschillende werkplekken.
In een rustige en prikkelarme omgeving zal je rustig kunnen werken.
Een ordelijke rustige plek zonder mensen en zonder rommel helpt om je aandacht erbij te houden. Dit belet een beelddenker om snel afgeleid te zijn en 100 dingen tegelijk te gaan doen.
Sommige taken vlotten beter op een rustige thuiswerkplek of afgesloten kantoorruimte. Denk bijvoorbeeld aan:
Zon’ prikkelarme omgeving is ook de ideale omgeving om terug tot rust komen.
Op ander momenten heb je net meer interactie nodig. Dan is het fijn om in de buurt van je collega’s te zijn of je in een omgeving met verschillende prikkelende elementen te bevinden. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten zoals:
Er is geen algemene aanbeveling die voor iedere beelddenker en op elk moment perfect zal zijn!
Zoek en test wat voor jou de beste omgeving is om optimaal te kunnen functioneren afhankelijk van je taken en activiteiten.
Ook al is de werkomgeving op kantoor mogelijk verre van ideaal, er zijn altijd creatieve oplossingen te bedenken om de situatie aangenamer te maken. Opties waar je collega’s geen hinder van ondervinden maar die voor jou wel een wereld van verschil uitmaken.
Kijk op de diensten pagina om te ontdekken waarvoor je bij Numentum terecht kan. Saskia begeleidt beelddenkers in werksituaties met korte en lange begeleidingstrajecten.
Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.
Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek.
Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 20 maart 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 22 juli 2024.
Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.
Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken!
Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.
Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify
22 juli 2024