7 praktische tips helpen elke multi-talent leider werken met een team


Waardoor willen mensen graag in jouw team werken?

Een groep, een project of een afdeling leiden, ieder van ons doet dit wel eens op het werk of in de privésfeer.

Samenwerken en anderen leiden, iedereen weet dat dit met de ene collega makkelijker lukt dan met de andere.

Er zijn massa’s redenen waarom de ene keer lukt en op een andere keer mislukt:

 • onduidelijke informatie
 • slechte communicatie
 • onredelijk eisen
 • geen duidelijke richtlijnen of prioriteiten
 • niemand verdeelt de taken

Het is eenvoudig om het probleem bij de ander te leggen, maar wat als je dit zou omdraaien? En in de eerste plaats naar jezelf kijken:

Hoe makkelijk maak jij het voor je omgeving om met jou samen te werken?

Als jij zelf makkelijk in de omgang bent, is de kans groot dat je als teamleider ook meer openstaat om teamwerk tot een succes te maken.


7 praktische tips om als multi-talent leider de teamwerking te verbeteren:

Stel dat jij als multi-getalenteerde bruggenbouwer, de leider bent van het team:

Op welke manier kan jij je teamleden inspireren en motiveren om mee te werken?
Hoe kan je als teamleider een klimaat creëeren dat samenwerking bevordert?


Het begint bij jezelf.

1) Voorzie tijd om contact te maken:

Mensen werken graag samen met mensen die ze aardig vinden. Personen waar ze een band mee hebben.

 • Durf je als beelddenker echt contact te maken met je medewerkers om hen beter te leren kennen?
 • Toon je oprechte interesse in de mens zelf, naast de medewerker die zijn werk komt doen?
 • Ben je als manager iemand waar mensen graag voor willen werken?


2) Besteed aandacht aan duidelijke informatie:

Slechte communicatie, onduidelijke of onvolledige informatie liggen aan de basis van veel conflicten op het werk. Mensen die open staan voor samenwerking, delen informatie openlijk wanneer dat het nodig is.

Geef je team concrete informatie over de voortgang van projecten in plaats van ruimte te laten voor assumpties en vooronderstellingen. Moedig teamleden aan om vragen te stellen. Beter te veel informatie geven dan te weinig.


3) Maak hun werk makkelijker:

Als je als teamleider de samenwerking wil verbeteren, zorg er dan voor dat hun werk makkelijker gaat. Mensen zullen je hiervoor dankbaar zijn.

Je kan gissen hoe je het zou kunnen vereenvoudigen. Het is veel eenvoudiger en persoonlijker om je team gewoon de vraag te stellen. Gebruik de feedback om de samenwerking te verbeteren:

 • Als het doorgeven van de informatie beter gaat via één checklijst in plaats van een uitgebreide procedure, herschrijf dan het proces. Voeg een checklijst toe als geheugensteuntje voor dagelijks gebruik.
 • Is het makkelijker om alles mondeling samen te overlopen in plaats van een tekstdocument door te sturen? Dan werk je op deze manier.
 • Is het handiger om alle acties in een overzicht te zetten in plaats van te verwerken in de maandelijkse projectrapporten? Maak een aparte lijst om open acties op te volgen.

Luister en ga in de schoenen staan van je medewerker of collega. Als beelddenker doe je dit in de meeste gevallen van nature.

Kijk wat voor hen belangrijk is. Wat er nodig is om goed werk te kunnen afleveren. Pas jouw interacties en werkmethodes aan zodat beiden partijen er voordeel bij hebben.


numentum 7 praktische tips helpen elke multi-talent leider werken met een team checklijst gesprek actie lijst4) Geef toelichting waarom je bepaalde opdrachten geeft:

Als multi-talent leider heb je de neiging om minder uit te leggen omdat jij sneller veronderstelt dat informatie bekend is. Weinig medewerkers vinden het fijn om gewoon uitvoerend werk te doen zonder te begrijpen hoe deze activiteit bijdraagt aan het geheel.

Mensen willen weten waarom zodat ze mee kunnen denken om de activiteiten zo goed mogelijk te organiseren. Ze voelen zich meer betrokken als ze het belang en de prioriteit van de activiteiten in het geheel van het project of bedrijf kunnen plaatsen.

Betrokkenheid verhoogt samenwerking en vermindert de kans op tegenwerking. Niemand wil bewust de groep tegenwerken of saboteren!
Bij gebrek aan informatie is het wel mogelijk dat dit onbewust gebeurt, door acties die teamleden met de beste bedoelingen uitvoeren.


5) Straal vertrouwen uit als multi-talent leider:

Geef het goede voorbeeld en toon dat je een betrouwbare projectleider bent:

 • hou je aan gemaakte afspraken
 • handel integer
 • toon je kwaliteiten
 • wees eerlijk
 • geef fouten toe
 • verontschuldig je oprecht indien nodig.

Kortom gedraag je op dezelfde manier als jij het van anderen verwacht. Wederzijds vertrouwen (LINK ??) vormt de basis van een goede werkrelatie en vlotte samenwerking. Je kan pas vertrouwen opbouwen als mensen je als een betrouwbaar iemand ervaren.


6) Besteed aandacht aan persoonlijke gesprekken:

Voorkom dat email of andere digitale communicatiemiddelen de enige kanalen zijn binnen jullie team. Geschreven communicatie geeft makkelijker aanleiding tot verschillende interpretaties en misverstanden.

Persoonlijke gesprekken voegen ook waarde toe. Een telefoontje of een goed gesprek kunnen voorkomen dat kleine misverstanden uitgroeien tot grote problemen.

Het is makkelijker om een probleem op te blazen door je te verschuilen achter een email, dan even binnen te lopen bij je collega om het te bespreken. Kom van achter je computer en praat met de mensen in je team.


7) Als multi-talent leider begin je bij jezelf:

Geef het goede voorbeeld en volg zelf de regels.

Regels en processen zijn opgesteld om het teamwerk vlotter te laten verlopen. Daarenboven zorgen ze ervoor dat ongeacht welk teamlid die taak uitvoert, het resultaat steeds dezelfde kwaliteit oplevert. Ze maken het werk makkelijker en efficiënter.

Het zijn afspraken die gemaakt zijn om de teamwerking te vergemakkelijken.

Geef het voorbeeld door deze als multi-getalenteerde leider ook zelf te volgen. Je toont hiermee respect voor onderlinge afspraken en waarden. Je bent deel van de groep en geen uitzondering.


numentum 7 praktische tips helpen elke multi-talent leider werken met een team voorbeeld gevenMulti-talent leider als projectmanager?

Beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben andere leiderschapsstijlen dan klassieke projectleiders of managers:

 • De ene medewerker zal deze kwaliteiten ervaren als een zegen en genot om mee samen te werken.
 • Voor een andere collega zal deze stijl van leidinggeven aanvoelen als complete chaos en wanorde waardoor het onduidelijk is wat van hem verwacht wordt.

Niemand wil overkomen als iemand waarmee moeilijk samen te werken valt. En toch maken multi-getalenteerde leiders het zonder het te beseffen of opzettelijk te doen, voor een aantal teamleden erg lastig.


Ben jij zo’n multi-getalenteerde leider waarvoor teamwerking nieuw is?

Begin dan bij jezelf!

Ga aan de slag met de 7 tips, zo bouw je vertrouwen op. Het vormt de basis voor een goede teamwerking en zal de samenwerking vlotter laten verlopen. Daarnaast krijgt jouw zelfvertrouwen hierdoor een stevige boost!


Wil je als multi-talent leider verder aan de slag gaan met je persoonlijke ontwikkeling?

Samenwerken met je team of collega’s begint met goed kunnen communiceren. Het Multi talent leider programma helpt je op weg om contact maken met elke collega of teamlid ondanks de verschillende voorkeuren.
Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 1 april 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 10 januari 2022.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Saskia heeft zich gespecialiseerd in beelddenken op de werkplek. Ze deelt via deze blog tips voor volwassen beelddenkers in een werk omgeving.

Daarnaast is community manager van Multi Talent Leider netwerk op het Multi Talent Leader Platform. Dit is leer- en community platform van Numentum om beelddenkers op het werk te verenigen.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!

Je bent veel meer dan een label en bovendien is iedere mens uniek.
We zijn allemaal verschillend en enkel door alle talenten samen te brengen gaan we sneller vooruit als team!


Wil je weten wat zelfzorg op het werk voor jou kan betekenen?

Maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.
Bron afbeeldingen: Numentum, Drawify & Pixabay

10 januari 2022

7 praktische tips helpen elke multi-talent leider werken met een team

keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x