7 Praktische tips om de teamwerking te verbeteren als multi-getalenteerde leider

Waardoor willen mensen graag in jouw team werken?

Een groep, een project of een afdeling leiden, ieder van ons doet dit wel op het werk of in de privésfeer.

Samenwerken en anderen leiden, iedereen weet dat dit met de ene persoon makkelijker lukt dan met de andere persoon. Er zijn massa’s redenen waarom het mislukt:

 • onduidelijke informatie
 • slechte communicatie
 • onredelijk eisen
 • geen duidelijke richtlijnen of prioriteiten
 • niemand verdeelt de taken

Het is eenvoudig om het probleem bij de ander te leggen, maar wat als je dit zou omdraaien? En in de eerste plaats naar jezelf kijken:

Hoe makkelijk maak jij het voor je omgeving om met jou samen te werken?
Als jij zelf makkelijk in de omgang bent, is de kans groot dat je meer openstaat om teamwerk tot een succes te maken.

Stel dat jij als multi-getalenteerde bruggenbouwer, de leider bent van het team:

Op welke manier kan jij je teamleden inspireren en motiveren om mee te werken?
Hoe kan je als leidinggevende een klimaat creëeren dat samenwerking bevordert?


7 praktische tips om als leider bij jezelf te beginnen om de teamwerking aan te wakkeren:


1) Maak contact:

Mensen werken graag samen met mensen die ze aardig vinden. Personen waar ze een band mee hebben.

 • Maak je echt contact met je medewerkers om hen beter te leren kennen?
 • Toon je oprechte interesse in de persoon zelf, naast de medewerker die zijn werk komt doen?
 • Ben je als manager een persoon waar mensen een band mee hebben?


2) Besteed aandacht aan duidelijke informatie:

Slechte communicatie, onduidelijke of onvolledige informatie liggen aan de basis van veel conflicten op het werk. Mensen die open staan voor samenwerking, delen informatie openlijk wanneer dat het nodig is.

Geef je team concrete informatie over de voortgang van projecten in plaats van ruimte te laten voor assumpties en vooronderstellingen. Moedig mensen aan om vragen te stellen. Beter te veel informatie geven dan te weinig.


3) Maak hun werk makkelijker:

Als je samenwerken wil verbeteren, zorg er dan voor dat hun werk makkelijker gaat. Mensen zullen je hiervoor dankbaar zijn.

Je kan gissen hoe je het zou kunnen vereenvoudigen, durf hen gewoon de vraag te stellen:

 • Als het doorgeven van de informatie beter gaat via één checklijst in plaats van een hele reeks emails, herschrijf dan het proces.
 • Is het makkelijker om alles mondeling samen te overlopen in plaats van een tekstdocument door te sturen? Dan werk je op deze manier.

Ga in de schoenen staan van je medewerker of collega. Kijk wat voor deze persoon belangrijk is. Wat er nodig is om goed werk te kunnen afleveren. Pas jouw interacties en werkmethodes aan zodat beiden partijen er voordeel bij hebben.4) Geef toelichting “waarom” je bepaalde opdrachten geeft:

Weinig medewerkers vinden het fijn om gewoon uitvoerend werk te doen zonder te begrijpen hoe deze activiteit bijdraagt aan het geheel.

Mensen willen weten “waarom” zodat ze mee kunnen denken om de activiteiten zo goed mogelijk te organiseren. Ze voelen zich meer betrokken als ze het belang en de prioriteit van de activiteiten in het geheel van het project of bedrijf kunnen plaatsen.

Betrokkenheid verhoogt samenwerking en vermindert de kans op tegenwerking. Niemand wil bewust de groep tegenwerken of saboteren! Bij gebrek aan informatie is het wel mogelijk dat dit onbewust gebeurt, door acties die teamleden met de beste bedoelingen uitvoeren.


5) Straal vertrouwen uit:

Geef het goede voorbeeld en toon dat je een betrouwbare persoon bent:

 • hou je aan gemaakte afspraken
 • handel integer
 • toon je kwaliteiten
 • wees eerlijk
 • geef fouten toe
 • verontschuldig je oprecht indien nodig.

Kortom gedraag je op dezelfde manier als jij het van anderen verwacht. Wederzijds vertrouwen vormt de basis van een goede werkrelatie en vlotte samenwerking. Je kan pas vertrouwen opbouwen als mensen je als een betrouwbaar iemand ervaren.6) Besteed aandacht aan persoonlijke gesprekken:

Voorkom dat email of andere digitale communicatiemiddelen de enige kanalen zijn binnen de teamwerking. Persoonlijke gesprekken voegen ook waarde toe.

Een telefoontje of een goed gesprek kunnen voorkomen dat kleine misverstanden uitgroeien tot grote problemen.

Het is makkelijker om een probleem op te blazen door je te verschuilen achter een email, dan even binnen te lopen bij je collega om het te bespreken. Kom van achter je computer en praat met je team.


7) Begin bij jezelf, geef het goede voorbeeld en volg zelf de regels:

Regels en processen zijn opgesteld om het teamwerk vlotter te laten verlopen. Daarenboven zorgen ze ervoor dat ongeacht welke persoon die taak uitvoert, de klant steeds dezelfde kwaliteit krijgt. Ze maken het werk makkelijker en efficiënter.

Het zijn afspraken die gemaakt zijn om de teamwerking te vergemakkelijken. Geef het voorbeeld door deze als multi-getalenteerde leider ook zelf te volgen. Je toont hiermee respect voor onderlinge afspraken en waarden. Je bent deel van de groep en geen uitzondering.Multi-getalenteerde leider als project manager?

Beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben andere leiderschapsstijlen dan klassieke project leiders of managers:

 • De ene medewerker zal deze kwaliteiten ervaren als een zegen en genot om mee samen te werken.
 • Voor de andere voelt dit soort teamwerk aan als complete chaos en wanorde waardoor het onduidelijk is wat van hem verwacht wordt.

Niemand wil overkomen als iemand waarmee moeilijk samen te werken valt. En toch maken multi-getalenteerde leiders het zonder het te beseffen of opzettelijk te doen, voor een aantal teamleden erg lastig.


Ben jij zo’n multi-getalenteerde leider waarvoor teamwerking nieuw is?

Begin dan bij jezelf!

Ga aan de slag met de 7 tips, zo bouw je vertrouwen op. Het vormt de basis voor een goede teamwerking en het samenwerken vlot te laten verlopen. Daarnaast krijgt jouw zelfvertrouwen hierdoor een stevige boost!


Heb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 1 april 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 6 juli 2020.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, rebel, …

Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

6 juli 2020

7 Praktische tips om de teamwerking te verbeteren als multi-getalenteerde leider
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x