3 redenen waarom jij niet in een hokje past als multi-getalenteerde bruggenbouwer

In welk hokje pas jij?

Veel beelddenkers zijn bijzonder intelligent, anders begaafd, anders denkend en multi- getalenteerd. Ze zijn sterk in veel verschillende en heel uiteenlopende domeinen.

Kom je als „werkzoekende beelddenker” op de arbeidsmarkt, dan werkt dit meestal tegen jou in plaats dat dit jouw voordeel is.
Het maakt niet uit of het je eerste werkervaring is of je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Beiden ervaren problemen door het hokjes denken.


Wat zijn generalisten?

Opeens kom je in de categorie „degelijke generalisten” terecht:
mensen die van alles iets weten, maar nergens extreem goed in zijn of heel onderlegd zijn in de materie.

Terwijl je je in dat hokje als beelddenker absoluut niet goed voelt.


Hoe kunnen ze mij zo onderschatten?

Aan de ene kant weet je zelf dat je bepaalde zaken, taken of activiteiten echt heel goed kan.
Sterker zelfs, collega’s en vrienden komen naar jou toe om raad en hulp als ze een vraag hebben over dit onderwerp. Op het werk, verzetten je collega’s de vergadering als jij er niet kan bij zijn om het probleem te helpen oplossen.

Aan de andere kant worden  je talenten en kwaliteiten geminimaliseerd omdat het onmogelijk is om zoveel te kennen. Mensen gaan er vanuit dat als je zo goed bent in verschillende domeinen, je onmogelijk expert kan zijn in één onderwerp.

Deze tegenstrijdige boodschappen veroorzaken twijfel en knagen aan het eigen zelfvertrouwen van beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers. Hokjes denken voelt beperkend en afkeurend.


hokje


Wie is expert?

De definitie van een expert:

  • iemand die zeer deskundig is in een bepaald gebied of domein
  • iemand die door jaren training en ervaring uitermate bedreven is in het oplossen van problemen in een bepaald vakgebied

Beelddenkers missen de jarenlange doorgedreven studie in een bepaald domein, dat toegeschreven wordt aan experts. Het zijn geen profielen die zich jarenlang kunnen verdiepen in hetzelfde onderwerp.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben afwisseling en uitdaging nodig. Zodra ze door hebben hoe iets werkt, is de uitdading verdwenen.


Pas jij in een hokje als generalist of als expert?

Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn leergierig. Ze zijn altijd te bereid om iets nieuws te leren als het binnen hun interesse gebied valt. Ze nemen alle kennis die ze zien of vinden op zoals een spons.

Door hun snelle denkvermogen combineren ze elke nieuwe element met kennis en ervaring die ze al  bezitten in hun brein. Hierdoor zien ze niet alleen sneller verbanden maar bezitten ze in een mum van tijd meer kennis over het onderwerp. Dit is veel meer dan de goede basiskennis die generalisten hebben.

Voor een beelddenker, kan dit gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen. Thema’s die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Het enige wat deze onderwerpen verbindt, is de interesse van de beelddenker in kwestie.

Noch vis, noch vlees!


Multi-getalenteerde bruggenbouwers kan je moeilijk in een vakje stoppen

Ze voelen zich niet thuis bij:

  • de experten
  • de generalisten

De experten beschouwen hen niet als volwaardige expert omdat ze zich niet lang genoeg willen vastbijten in 1 onderwerp.

Vaak krijgen ze hierdoor ook nog negatief vooroordeel er bovenop:
Dit is geen doorzetter omdat deze persoon zo snel van expertise onderwerp, functie of baan wisselt.

Voor de generalisten weten ze veel te veel van het onderwerp om net als zij, een generalist te zijn in dit vakgebied.

Sterker nog, in veel gevallen gaan de generalisten deze profielen als bedreiging zien!
Dit komt omdat ze zo snel leren en dus in zeer korte tijd veel kennis vergaren waardoor dit de nieuwe standaard basiskennis zou kunnen worden voor elke generalist. Hierdoor kunnen de generalisten zelf in de problemen komen omdat hun basiskennis niet langer voldoende is als de limiet van de standaard verhoogt.


Deze unieke combinatie past niet in een vakje

Voor de ene te goed, voor de andere niet goed genoeg.

Vertwijfeling. Waar hoor ik dan bij?

Laat ons een nieuwe omschrijving in de wereld zetten:
Multi-getalenteerde bruggenbouwers leggen de verbinding tussen de bestaande vakjes.

Concreet voorbeeld:

Een computerprogramma om voorraad beheer te doen in een fabriek of winkel.

Beelddenkers bezitten genoeg kennis om te kunnen praten met de expert ontwikkelaar. Ze spreken hetzelfde vakjargon en begrijpen waar het over gaat. Ook al hebben ze niet evenveel kennis, ze zijn perfect in staat om het geheel te overzien.

Een van hun kwaliteiten bestaat erin om complexe materie simpel samen te vatten. Dit maakt hen de geknipte persoon om de vertaling te maken naar de generalisten. De gebruikers die deze toepassingen dagelijks in praktijk gebruiken.

Beelddenkers zijn de verbindende bruggenbouwers omdat ze de vertaler zijn die de behoeften en wensen van de gebruiker weet om te zetten in experten-taal.
Aan de andere kant, weten ze deze experten-taal te vertalen naar begrijpbare taal. Jip & Janneke taal die voor iedereen verstaanbaar is.


hokje


Bruggenbouwers verbinden kennis en mensen

Beelddenkers zijn de tussenschakel die enkel hun werk kunnen doen, als ze erkend worden als een verbindende bruggenbouwer. Pas op dat moment zie je welke waardevolle bijdrage ze leveren aan hun team of organisatie.

Zolang je deze persoon in een vakje wil duwen, gaat hij niet gelukkig zijn. De generalisten of de experts, niemand ziet de verbindende bruggenbouwer als één van hen. Hij hoort dus nergens thuis.

Eigenlijk is het voor geen enkele persoon goed hem in een hokje te stoppen omdat hierdoor voor elk individu veel van hun talenten onzichtbaar worden!

Een omgeving waar heel sterk de nadruk gelegd wordt op de aparte hokjes is ook geen goed idee.
Losse en naast elkaar staande vakjes gaan hierdoor moeilijker samenwerken, tenzij je ze op de een of andere manier kan samenbrengen door iets of iemand wat hen verbindt.


Wat zijn de oorzaken waarom jij als multi-getalenteerde bruggenbouwer niet in een vakje past?

3 redenen waarom hokjes denken jou zoveel nadelen oplevert:

  • je weet te weinig om een klassieke expert te zijn in een bepaald vakgebied
  • jouw basiskennis is te groot om een goede generalist te zijn
  • als verbindende bruggenbouwer breng je iedereen samen door de vakjes te verbinden

De kracht van elke multi-getalenteerde bruggenbouwer zit in het connectoren en verbinden van mensen, kennis, informatie en ervaring.

“Dit begeleidingsprogramma is een zeer krachtig traject voor elke beelddenker of multi-getalenteerde bruggenbouwer. Je hebt eerst inzichten nodig in je eigen functioneren alvorens je kan veranderen en jezelf ontwikkelen.

De waarde van dit multi-talent communicator traject zit voor mij persoonlijk in 2 grote delen:

1) De materie is heel specialistisch: Je denkt anders en het is goed om hierover te praten met anderen die dezelfde denkstijl herkennen. Je krijgt inzicht in de verschillende manieren van denken en tegelijkertijd leer je ook dat er geen goede of foute manier is. Ze zijn totaal verschillend.

2) Door de kennis zet ik me niet langer enkel in de schoenen van de ander, maar ga direct onderzoeken wat de ander nodig heeft.

Het helpt me om met mensen in gesprek te gaan en samen op weg te gaan. Voor mezelf heb ik nog beter leren zien waar mijn kwaliteiten zitten en op welke manier ik beter kan aansluiten bij de ander. Dank je wel!”

Miriam Bierhaus
Oecumenisch coach, begeleider, trainerHeb je hierbij vragen?

Je bent welkom. Neem contact op, ik help je graag verder.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 20 januari 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten uit de praktijk ervaring. De laatste update gebeurde op 6 juni 2019.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


6 juni 2019

3 redenen waarom jij niet in een hokje past als multi-getalenteerde bruggenbouwer
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x